zpracovaný v rámci projektu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.04 Název pro školu:
Advertisements

ÚVOD DO DĚJEPISU O dějepisu.
ČAS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Drápalová Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.09 Název pro školu:
zpracovaný v rámci projektu
zpracovaný v rámci projektu
Historická období a historické prameny
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 20.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: 32_02Sada: 03 Ověření ve výuce: 23.října 2011 Datum:
Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Výtvarná výchova
Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Mgr. Vendula Báčová
zpracovaný v rámci projektu
Karel IV. Lucemburkové. Karel IV. Lucemburkové.
VY_32_INOVACE_ 02_ Lidé a čas
UCHOVÁNÍ PRAMENŮ CO JE TO ARCHEOLOGIE? KDE SE UCHOVÁVAJÍ PRAMENY
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
zpracovaný v rámci projektu
Hormonální antikoncepce
ÚVOD DO DĚJEPISU O dějepisu.
zpracovaný v rámci projektu
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhVeličiny a jejich.
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. STANISLAVA OHANKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_284_SLUNCE _A_ ZEMĚ Téma:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: 32_01 Sada: 03 Ověření ve výuce: Matematika Datum:
ČESKÝ STÁT ZA VLÁDY LUCEMBURKŮ
Člověk a příroda Zeměpis Zeměpis v praxi Pohyby Země VY_32_INOVACE_02 Sada 7 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracoval:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
VY_V/2_INOVACE_10_Sluneční soustava
zpracovaný v rámci projektu
zpracovaný v rámci projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Všeználek dnes bude vypravovat o prvních obyvatelích naší země.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_.
zpracovaný v rámci projektu
Planety sluneční soustavy – Velké planety
VY_32_INOVACE_433, 22. sada, Prvouka
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Puzzle – jehličnaté stromy
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_602_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: Dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Ověření ve výuce: Sada: 6Z6/C.
Úvod do dějepisu. Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Tvar, velikost a pohyby Země
VY_32_INOVACE_159 Karel IV. pro 4. ročník ZŠ
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: 32_01Sada: 02 Ověření ve výuce: Vlastivěda Datum: Třída:
Časová pásma, datová hranice, smluvený čas
Vnímání historického času
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
zpracovaný v rámci projektu
Kapitolka o čase pro žáky 4. ročníku ZŠ.
ÚVOD DO DĚJEPISU uč. str
ÚVOD DO DĚJEPISU O dějepisu 1.
Dějepis 6. třídy Datování v dějepise.
Sada : Člověk a jeho společnost VY_32_INOVACE_ 08 Dějepis _6.ročník_01
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Časová osa, periodizace dějin
zpracovaný v rámci projektu
zpracovaný v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Vlastivěda – dějepisná část
zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1080 Šablona: 32_01 Sada: 02 Ověření ve výuce: Vlastivěda Datum: 25. 2. 2011 Třída: 4.C

Úvod do studia historie – čas a jeho měření Předmět: Vlastivěda Ročník: 4. Klíčová slova: Historie, čas, časová přímka Jméno autora: Mgr. Arnoštka Březková Škola – adresa: Základní škola Úvaly, okres Praha-východ, nám. A. z Pardubic 8, Úvaly

Úvod do studia historie – čas a jeho měření

Čas Víte, co je to čas? Asi si teď říkáte, co je to za jednoduchou otázku?!  Ale pojďme se časem zabývat trochu podrobněji, možná se dozvíte, že odpověď může být daleko složitější…

Čas V dnešní době už je měření času samozřejmostí, ale co se dělo předtím, než byly vynalezené hodinky? Myslíte si, že lidé v minulosti např. v pravěku nepotřebovali vědět jaký je právě čas? Ale to víte, že potřebovali!

Čas Teď už jen musíme přijít na to, jak byl čas měřen předtím, než jsem měli hodiny.

Měření času v minulosti Už v dávné historii člověk potřeboval měřit čas Aby se člověk naučil měřit čas, musel se nejprve naučit rozumět přírodě Napadne Vás, jak se mění příroda v čase?

Čas a příroda Základem pro měření času je pohyb planety Země okolo Slunce 1 rok

Čas a příroda Měsíc obíhá planetu Zemi 3o dní = 1 měsíc

Čas a příroda Planeta Země se točí kolem své osy 1 den

Čas a historie Lidé žijí na planetě Zemi už několik milionů let Jak je tedy možné, že jsme letos neslavili např. rok 50. miliontý? V historii se totiž měří čas před rokem a po roce 0 Rok 0 je označován jako začátek letopočtu Rokem 0 je označován rok, kdy se podle křesťanství narodil Ježíš Kristus Historii potom dále měříme na tisíciletí a století

Čas a historie př. n. l n. l Historii můžeme graficky znázornit na časové přímce př. n. l n. l vše, co se odehrálo před rokem nula, říkáme, že se odehrálo před naším letopočtem vše, co se odehrálo po roce nula, říkáme, že se odehrálo našeho letopočtu

Jak také může vypadat taková časová přímka? př. n. l n. l ale o tom si budeme povídat později…

Citace Stříbrná, Eva. Vlastivěda 4 – Hlavní události nejstarších českých dějin, učebnice pro 4. ročník. Brno, 2006. Nová škola, s.r.o. ISBN 80-7289-061-1. Všechny obrazové materiály [cit. 2011-02-5]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pocket_watch_with_chain.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Caveman_8.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/Question_mark http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Celestia_sun.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nasa_blue_marble.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:FullMoonHauknes.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rhodesian_Men.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pyramids_of_Egypt1.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Charles_IV-John_Ocko_votive_picture-fragment.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lautaro_chile.jpg