Rovnoběžník a lichoběžník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trojúhelník – I.část Mgr. Dalibor Kudela
Advertisements

Konstrukce rovnoběžníků
Kruh a jeho částí Mgr. Dalibor Kudela
Pythagorova věta Mgr. Dalibor Kudela
Rovnoběžníky a jejich vlastnosti
Obvod a obsah rovnoběžníků
Konstrukce kosodélníka
Konstrukce kosočtverce
PLANIMETRIE.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Trojúhelník – II.část Mgr. Dalibor Kudela
Nepravidelné mnohoúhelníky
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Délka kružnice a kruhového oblouku
Matematika Lichoběžník.
výpočet obvodu a obsahu
ARITMETICKÁ POSLOUPNOST II
Vlastnosti čtyřúhelníků v příkladech
Matematika Rovnoběžníky.
Obvod a obsah rovinného obrazce III.
Autor: Mgr. Lenka Šedová
Autor: Mgr. Lenka Šedová
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
POZNÁMKY ve formátu PDF
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Čtyřúhelníky.
VY_42_INOVACE_425_ROVNOBĚŽNÍKY
Čtyřúhelníky Matematika – 7. ročník
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: březen 2013 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Tematický.
Čtyřúhelníky Základní pojmy.
Obsahy základních obrazců
* Rovnoběžníky Matematika – 7. ročník *
Planimetrie ČTYŘÚHELNÍKY.
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: březen 2013 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Tematický.
Obvod a obsah lichoběžníku
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Výuková sada – Matematika, DUM č.01
O í é n l k b d Obsah: Úvod Co už víme Konstrukce Úhlopříčky
Rovnoběžníky Marcol René.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Matematika a její aplikace.
Čtyřúhelníky a rovnoběžníky
Obvody a obsahy rovinných útvarů.
Obvod a obsah trojúhelníku
Čtyřúhelníky: OBECNÝ ČTYŘÚHELNÍK ROVNOBĚŽNÍKY OBDÉLNÍK ČTVEREC
PLOCHY OBSAHY. S = a. b ROVNOBĚŽNÍK 10 m 3 m 4,6 m.
Obvod rovnoběžníku. Jméno autora: Marie Roglová Škola: ZŠ Náklo Datum vytvořeníProsinec 2012 Ročník: 7. Tematická oblast: Matematická gramotnost Téma:Rovnoběžník.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Rovnoběžníky, lichoběžníky. Rovnoběžník Rovnoběžník je čtyřúhelník, který má dvě protější strany rovnoběžné. Protější strany mají stejnou délku.
Lichoběžník – jeho vlastnosti a konstrukce
Lichoběžníky a jejich vlastnosti
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
1. Najdi „černou ovci“ obdélník čtverec kosočtverec kružnice
Rovnoběžník 1 čtyřúhelník, který má protější strany rovnoběžné rovnoběžník čtyřúhelník, který má protější strany rovnoběžné.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Holečková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Čtyřúhelníky Druhy čtyřúhelníků.
Konstrukce čtyřúhelníků, konstrukce rovnoběžníků
Rovnoběžníky a jejich vlastnosti
Čtyřúhelníky Druhy čtyřúhelníků
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Konstrukce lichoběžníku
VLASTNOSTI ROVNOBĚŽNÍKŮ
Lichoběžník Obvod lichoběžníku.
Obvod a obsah rovinného obrazce III.
ČTYŘÚHELNÍKY RŮZNOBĚŽNÍKY LICHOBĚŽNÍKY ROVNOBĚŽNÍKY KOSOÚHELNÍKY
39 ČTYŘÚHELNÍKY ROVNOBĚŽNÍKY.
Konstrukce kosočtverce
Transkript prezentace:

Rovnoběžník a lichoběžník Mgr. Dalibor Kudela Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním školám - OP VK 1.5. Výuková sada – Matematika, DUM č.04

Rovnoběžník Rovnoběžník je čtyřúhelník, jehož protější strany jsou rovnoběžné a mají stejnou délku. c D C a || c b || d a = c b = d vb d b va A a B

Speciální případy rovnoběžníků Čtverec A B C D a u 90° Vlastnosti: Všechny strany mají stejnou délku Všechny vnitřní úhly mají velikost 90° Úhlopříčky mají stejnou délku, jsou na sebe kolmé a půlí se u

Speciální případy rovnoběžníků Obdélník A B C D a u b Vlastnosti: Všechny vnitřní úhly mají velikost 90° Úhlopříčky mají stejnou délku a půlí se 90°

Speciální případy rovnoběžníků Kosočtverec A B C D a u1 u2 v Vlastnosti: Všechny strany mají stejnou délku Úhlopříčky nemají stejnou délku, jsou na sebe kolmé a půlí se

Řešený příklad Navrhněte řešení Vypočtěte obvod čtverce, který má stejný obsah jako obdélník, jehož jedna strana má délku 10,6 cm a délka úhlopříčky je 12,8 cm. a b u a b u S (čtverce) = S (obdélníku) Navrhněte řešení S obdélníku Sčtverce = Sobdélníku Sčtverce obvod čtverce = ?

Řešený příklad Navrhněte řešení Vypočtěte obsah kosočtverce , je-li délka strany a = 6,8 cm a kratší úhlopříčka u2 má délku 6,4 cm. Na základě vlastností kosočtverce z pravoúhlého trojúhelníku ABS dopočteme polovinu delší úhlopříčky D C a u2 S Navrhněte řešení A B

Příklady k procvičení 1) Vypočtěte obvod obdélníku, je-li jeho obsah 188,1 cm2 a délka strany b je 11,4 cm. 2) Vypočtěte obsah obdélníku, jehož strana a má délku 9,2 cm a úhlopříčky svírají úhel 40°. 3) Vypočtěte obvod a obsah čtverce, jehož úhlopříčka má délku 2,65 m. 4) Vypočtěte obvod kosočtverce, jehož úhlopříčky mají délky 12,8 cm a 5,8 cm. 5) Fotbalové hřiště má plochu 4992 m2 . Vzdálenost branek je 96 m. Vypočtěte vzdálenost ze středu hřiště k rohovému praporku.

Řešení

Lichoběžník a,c – základny b,d – ramena v - výška Lichoběžník je čtyřúhelník, jehož dvě protější strany jsou rovnoběžné a zbývající dvě strany jsou různoběžné. Rovnoběžné strany se nazývají základny a různoběžné strany ramena. b c A C B a d D v a,c – základny b,d – ramena v - výška

Speciální případy lichoběžníků v b c A C B a d D v Pravoúhlý lichoběžník Rovnoramenný lichoběžník Dva vnitřní úhly jsou mají velikost 90° b = d

Obvod a obsah lichoběžníku

Příklady k procvičení Vypočtěte obsah lichoběžníku, jeli dáno: a= 12,6 cm, c = 8,4 cm, v = 4,5 cm. Vypočtěte výšku lichoběžníku o základnách a = 24 cm, c = 16 cm a obsahu S = 520 cm2. Vypočtěte obsah rovnoramenného lichoběžníku, je-li dáno: a = 36 cm, b = 10 cm, c = 20 cm. Vypočtěte obsah pravoúhlého lichoběžníku ABCD s pravými úhly u vrcholů A a D, je-li dáno: a = 18,4 cm, b = 8,9 cm, d = 5,3 cm. c = 19,1 cm, d = 12,6 cm, v = 8,5 cm.

Řešení