Prezentace Factum Invenio 15. 4. 2010 Hodnocení života v Litvínově.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Říjen 2007 Nobody’s Unpredictable Ipsos Tambor GALAXY SÉRIE 2007 Anketa – spokojenost závodníků.
Advertisements

Fakta o vývoji vlastnictví bytů v ČR za posledních 10 let Stanislav Drápal, Český statistický úřad Praha, 18. září 2012.
Sexuální zneužívání v České republice: Výsledky národního výzkumu
Uplatnění absolventů škol na pracovním trhu Jan Koucký Výsledky projektu Kvalita II Seminář projektu Kvalita II MŠMT, Praha 26. září 2008.
Hlediska hodnocení při výzkumech veřejného mínění  A) Podle oblastí (stav/očekávání)  Životní prostředí  Školství  Životní úroveň  Zdravotnictví 
KONTROLY ZAMĚSTNÁVÁNÍ CIZINCŮ prováděné orgány Celní správy ČR
PRŮZKUM NA TÉMA: „Dopady finanční krize“ eficia .
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
Vyhodnocení dotazníku – Barcamp Brno 2012 Magdaléna Katolická magdalena [at] marketingovevyzkumy.cz
Středisko náhradní rodinné péče o. s. Závěry zahraničního výzkumu Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Český statistický úřad, pracoviště České Budějovice
Přehled základních výsledků šetření Rušiče spánku a nykturie Březen 2009/ Tisková informace k výsledkům šetření / STEM/MARK a.s.
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
__________________________________________________________________________________________________________________________________________ Vyhodnocení.
Dopady CR na rezidenty, případová studie Lipno nad Vltavou Pavlína Kubů 1.
Komunikace o evropských fondech Názory široké veřejnosti Tisková konference Ministerstva pro místní rozvoj
Respond & Co, Masná 3A, Ostrava 1, , telfax : , Anketní výzkum u uživatelů přípravku Urinal.
Moravskoslezský kraj, Ostrava – Jak dál?. Počet obyvatel Moravskoslezský kraj – dnes (2010) – tis. obyvatel - pokles za posledních 20 let o 40 tis.!
Středisko náhradní rodinné péče o. s. Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace
Vyhodnocení dotazníkových šetření prováděných na veletrhu GAUDEAMUS Přípravný výbor – Slavonice Přípravný výbor – Slavonice
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
Pro Sdružení Nového Města Pražského zpracoval Milan ŠULC VÁCLAVSKÉ NÁMĚSTÍ 2014 POZITIVA A NEGATIVA OČIMA NÁVŠTĚVNÍKŮ Výsledky výzkumu z podzimu 2013.
Zábavná matematika.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Integrace romské komunity v Moravskoslezském.
Malátova 17, Praha 5 tel.: · Uplatnění absolventů škol na pracovním trhu Jan Koucký Výsledky projektu.
Dopady legislativních změn na oblast pohostinství Názory provozovatelů restaurací 2. června 2011.

Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů Postoje české společnosti k náhradní rodinné péči Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
Názor veřejnosti na téma DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ (vyhodnocení dotazníkového šetření) Pardubický kraj Ing. Jarmila Halouzková
Sexuální život u pacientů s mentálním postižením v ÚSP
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Rozvojový plán statutárního města České Budějovice v oblasti sociálních služeb na období Ing. Martina Kučerová.
Památky 11/ Obsah Obsahstrana 2 Metodologiestrana 3 Cíle projektustrana 5 Památky – vyhodnocení 11/2011strana 7.
Neber úplatky… …nebo se z toho zblázníš
Budou chodit do knihoven? Průzkumy dospělé populace 1996 – 2007 – 2010 a nová koncepce rozvoje knihoven ČR Národní knihovna ČR.
Pro Sdružení Nového Města Pražského zpracoval Milan ŠULC VÁCLAVSKÉ NÁMĚSTÍ 2012 POZITIVA A NEGATIVA OČIMA NÁVŠTĚVNÍKŮ Výsledky výzkumu z podzimu 2012.
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
Budoucnost Ústeckého kraje? budoucnost je vždy ovlivněna minulostí…
Pro Sdružení Nového Města Pražského zpracoval Milan ŠULC VÁCLAVSKÉ NÁMĚSTÍ 2013 POZITIVA A NEGATIVA OČIMA NÁVŠTĚVNÍKŮ Výsledky výzkumu z podzimu 2013.
Výsledky výzkumu mezi obyvateli MČ Praha 2 a návštěvníky Riegrových sadů „Soužití pejskařů a nepejskařů v parcích na území Prahy 2“ 28. června 2011 / Prezentace.
VÝSLEDKY INDIKÁTORŮ V PRAZE - LIBUŠI
Nobody’s Unpredictable Ipsos Tambor pro Město Opava Názory na budovu Slezanka v centru Opavy Kvantitativní výzkumu Leden 2009.
„Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci Finančního mechanismu EHP a Norského finančního mechanismu prostřednictvím Nadace rozvoje.
Standard Eurobarometer 72 / Podzim 2009 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 72 VEŘEJNÉ MÍNĚNÍ V EVROPSKÉ UNII Podzim 2009 ZVEŘEJNĚNÍ.
Standard Eurobarometer 71 / Spring 2009 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 71 VEŘEJNÉ MÍNĚNÍ V EVROPSKÉ UNII Jaro 2009 ZVEŘEJNĚNÍ.
Cesta tam a zase zpátky Konference „Má Česko strategickou vizi EU?“, Praha dne 19. září 2012.
Slovní úlohy řešené soustavou rovnic
Znalost a hodnocení ekologických nadací (Slovenská republika)
Čtenáři a čtení v ČR v roce 2007 Výzkum dospělé populace nad 15 let Vít Richter Národní knihovna ČR Brno
Protidluhové poradenství Most, Duchcov Výzkum v Duchcově – 2011 KVANTITATIVNÍ ČÁST STUDIE – ANKETNÍ ŠETŘENÍ.
Implementace flexicurity v ČR Porovnání výsledků šetření implementace přístupů k flexicurity v Polsku a ČR – CAPA a.s., český partner projektu. Mgr. Aneta.
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
Průzkum sebehodnocení zdravotního stavu a disability Popis metody průzkumu Datum: 13. června 2006 Číslo projektu: Připravil: Petr Hrala.
Březen – měsíc internetu podeváté aneb Na úřad přes internet Jaroslav Winter BMI sdružení ISSS, Hradec Králové
Fyzioterapie – životní prostředí a životní styl – praktika Milena Černá Ústav obecné hygieny.
ZELENÝ KRUH Závěrečná zpráva z kvantitativního výzkumu Jitka Zítková, Jitka Haiderová Soukupová | duben/květen 2016.
STEM Které souvislosti vstupu do EU veřejnost nejvíce zajímají? Nejnovější data STEM tisková zpráva ze dne
Hasiči a veřejnost Tisková konference 24. července 2008.
Analýza požadovaných kompetencí na trhu práce ve vybraném oboru
PROGRAM ROZVOJE OBCE TUPESY NA OBDOBÍ 2017–2024 Úvodní informace
Motivace a stimulace zaměstnanců ve vybrané obchodní společnosti
Spokojenost občanů Kladna s místním společenstvím a bezpečností
Motivace a stimulace zaměstnanců ve vybraném podniku
Krajská zpráva – královehradecKÝ kraj
Co říká česká veřejnost?
Sociologická analýza postojů a názorů obyvatel MČ
Transkript prezentace:

Prezentace Factum Invenio Hodnocení života v Litvínově

Hlavní cíle a metodika

Pozadí a cíle výzkumu Výzkumné úkoly - hypotézy Jaké jsou názory a postoje obyvatel Litvínova na stěžejní otázky práce a života ve městě, s čím jsou spokojeni a co je nejvíce trápí?  Jak jsou obyvatelé spokojeni se životem v Litvínově?  Co považují za největší pozitiva či negativa města?  Je stav životního prostředí a vysoká koncentrace průmyslu vnímána jako jedna z nejproblémovějších oblastí?  Jsou pracovní příležitosti v Litvínově dostatečné, mají nebo nemají lidé obavy ze ztráty zaměstnání?  Jaká je spokojenost s řešením problémů v Litvínově a s prací radnice?  Reprezentativní šetření ve městě Litvínov proběhlo na základě dohody Hospodářské a sociální rady Mostecka a litvínovské radnice.

Metoda sběru dat Metodika Osobní rozhovory (Face-To-Face) s použitím tištěných dotazníků Typ výběru:Kvótní (pohlaví, věk, vzdělání) Termín sběru dat:2. února až 8. března 2010 Velikost vzorku:N=509 Cílová skupina:Osoby starší 18 let s trvalým bydlištěm v Litvínově

Hodnocení života v Litvínově

Město Litvínov Zdroj: Ústecký kraj Počet obyvatel: (2001) (1980) Výměra: 4070 ha Počet částí obce: 12 Dolní Litvínov Hamr Horní Litvínov Horní Ves Chudeřín Janov Křížatky Lounice Písečná Růžodol Šumná Záluží Zdroj: Míra nezaměstnanosti: ČR – 9,24, Okres Most – 16,41% Romská národnost: v ČR – 0,1 %, Most – 0,5 % Průměrná hrubá mzda (2009): Ústecký kraj – ,-, ČR – Kč Hlavní ukazatele Části města Litvínov

 Polovina (52 %) obyvatel Litvínova žije ve svém městě ráda.  8 % Ústecký kraj (okolí)  17 % jiný kraj ČR Hodnocení života v Litvínově – SPOKOJENOST stěhování

 Největší klady: zeleň a příroda (26 %) + lidé, známí, přátelé (24 %).  Největší zápory: nezaměstnanost (43 %) + Romové (36 %) + Ekologie (20 %). Spontánní jmenování +potvrzuje se i v dalších otázkách. Hodnocení života v Litvínově – KLADY A ZÁPORY Klady a zápory života v Litvínově (N=509, údaje v %) KladyZápory

 Spontánní odpovědi („bez nápovědy“) se potvrzují i v hodnocení předložených témat.  Jasně největší problém ne nezaměstnanost (87 %), následuje sociální vyloučení obyvatel (32 %) a stav ŽP (28 %). Hodnocení života v Litvínově – KLADY A ZÁPORY Položky v grafu jsou seřazeny podle rozdílu zanedbávané minus bezproblémové od největšího k nejmenšímu

Pracovní příležitosti

 Jen 8 % Litvínovských rezidentů tvrdí, že je dostatek pracovních míst.  Nedostatek podle 91 % osob. Pracovní příležitosti – DOSTATEK PRÁCE

 1. nedostatek práce za odpovídající mzdu (74 %)  2. nedostatečný rozvoj průmyslové výroby (42 %)  3. nevhodná kvalifikace nezaměstnaných (42 %) Pracovní příležitosti – DŮVODY NEZAMĚSTNANOSTI „objektivní“ důvody „subjektivní“ důvod

 Jako stabilní zaměstnavatel je vnímán Unipetrol a přidružené závody.  Naopak jako nestabilní je častěji vnímána státní správa a zemědělství.  Ambivalentní je postoj k těžbě uhlí jako k zaměstnání – nejistota ohledně budoucnosti těžby. Pracovní příležitosti

Romové

 Nebezpečné lokality ve městě existují (77 % osob).  Nejčastěji je jmenován Janov.  Důvodem jsou nejčastěji Romové. Romové – NEBEZPEČNÉ LOKALITY Romové 62 % Kriminalita 14% Nepřizpůsobiví 8 % …

 Převládají „represivní“ opatření (kroky proti neplatičům, posílení policie, stěhování Romů za město – 29 % … )  Opatření k rozvoji lokality jsou občany Litvínova uváděny méně často (osvojení pracovních návyků, vzdělávání…) Romové – ŘEŠENÍ PROBLEMATIKY

Životní prostředí

Ekologie – ZMĚNY ZNEČIŠTĚNÍ OVZDUŠÍ  Téměř tři čtvrtiny rezidentů Litvínova mají za to, že se ovzduší během 20 let zlepšilo.  Opak tvrdí jen 10 %.  Celkem 18 % si tuto dobu nepamatuje, nebo nemůže hodnotit (mládí, místo bydliště…)

Ekologie – NEJVĚTŠÍ ZNEČIŠŤOVATEL  V Litvínově je jako největší znečišťovatel ovzduší vnímán chemický průmysl.  Na druhém místě jsou s odstupem elektrárny.  Na třetím místě automobilová doprava.

Spokojenost s řešením problémů

DOBŘE ŘEŠENÉ PROBLÉMY

ŠPATNĚ ŘEŠENÉ PROBLÉMY

Shrnutí

 Jasně se zde profilují 3 nejzávažnější problémy:  Nezaměstnanost  Romové, sociálně vyloučení  Stav životního prostředí (chemický průmysl, elektrárny, automobilová doprava)  Chemické závody jsou v Litvínově považovány za velmi stabilního zaměstnavatele, i když jsou zároveň největšími znečišťovateli ovzduší.  Spokojenost s řešením problémů na místní úrovni je spíše dobrá. Nejvíce je oceňováno řešení dopravy a rekonstrukce města. Negativně je vnímáno řešení Romské problematiky (Janova), i když v této oblasti je litvínovská populace rozdělena. Shrnutí

Děkuji za pozornost

Factum Invenio, s.r.o. Office Park Nové Butovice / A Bucharova 1281/2, Prague 13 Czech Republic fax: tel: Firma je zapsána v obchodním rejstříku u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 13338, datum zápisu: 6. října IČO , DÍČ CZ Připravila společnost Factum Invenio Kontakt