Národní soustava kvalifikací Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Setkání se členy Svazu obchodu a.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jděte vstříc změnám NSK pomáhá i nabízí šanci * Pracoval jsem v oboru jako obsluha čerpací stanice, ale nemám o tom žádný kvalifikační doklad. * Nyní.
Advertisements

Národní soustava povolání
Úloha sektorových rad v systému uznávání výsledků dalšího vzdělávání
Národní soustava kvalifikací
Ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání v České republice Konference ke kvalitě a uznávání neformálního vzdělávání 12. prosince 2007 Bratislava.
•Národní soustava kvalifikací (NSK) •Metodika naplňování NSK Legislativní prostředí pro nové přístupy k uznávání kvalifikací je dáno zákonem č. 179/2006.
Národní soustava kvalifikací
Obory vzdělání z oblasti IT a NSK Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Zákon č. 179/2006 Sb. a právní úpravy systému uznávání výsledků dalšího vzdělávání MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
Martin Sycha Konference UNIV 2 KRAJE Ostrava Další vzdělávání v ČR.
Společným postupem sociálních partnerů k přípravě odvětví na změny důchodového systému Knihovnické profese v NSP Havlíčkův Brod, Zlata Houšková.
NÚV a jeho priority v oblasti celoživotního učení
Rozvoj a implementace Národní soustavy kvalifikací (NSK2) Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Národní soustava povolání a úloha Sektorových rad
Národní soustava kvalifikací Metodika naplňování NSK doplněné a upravené vydání Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Podpora provázanosti NSK s počátečním vzděláváním a posilování její systémové úlohy a úplnosti Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a.
Národní soustava povolání a Národní soustava kvalifikací v praxi , Pardubice.
NSK – ZÁKLADNÍ FILOSOFIE Dle zákona – 179/2006 Sb. Nová filosofie vzdělávání – orientace na výsledek Přestává platit – získané vzdělání vystačí na celý.
Národní soustava povolání III Konference Národní soustava povolání - moderní nástroj světa práce Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Národní soustava kvalifikací Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Konference projektu KRUH
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání Systém ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání podle zákona č. 179/2006 Sb.
Národní soustava kvalifikací (NSK) Evropský rámec kvalifikací (EQF)
Neformální vzdělávání jako součást Strategie celoživotního učení ČR Martin Sycha
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Konference NIDM k uznávání neformálního vzdělávání Praha, 2. a 3. listopadu 2011.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu Ing. Petra Semeráková, manažerka projektu.
1 NSK A VYBRANÉ ASPEKTY SYSTÉMU UZNÁVÁNÍ VÝSLEDKŮ DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PhDr. Martin Sycha, Ph.D. Konference NSK pro autorizované osoby , Orea.
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. 5. NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ, CZ NACE A NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ Doc.PhDr. Jaroslav Mužík, DrSc.
Národní soustava kvalifikací Praktický nástroj pro řešení nerovnováhy na trhu práce Proč jsme šli do NSK? Jaroslava Doležalová personální ředitelka Synthesia,
Národní soustava kvalifikací a její přínosy pro zaměstnavatele
Národní soustava kvalifikací a možnosti jejího využití Monika Pokorná MŠMT
Zaměstnavatelé jako spolutvůrci systému
Dalším vzděláváním k uspokojení požadavků zaměstnavatelů a k uplatnění na trhu práce Celoživotní učení - Kroměříž, Projekt je spolufinancován.
Národní soustava kvalifikací Praktický nástroj pro zaměstnavatele Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Národní soustava povolání. Národní soustava povolání  Popis světa práce v ČR: otevřená, veřejně dostupná databáze.
Národní soustava kvalifikací. N á rodn í soustava kvalifikac í –  Hlavní cíl: umožnit občanům,
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje
Výsledky referenčního procesu NSP, NSK, EQF Pavel Hradecký.
Rozvoj dalšího vzdělávání jako jedna ze strategických priorit MŠMT Celostátní seminář, Celoživotní učení 12. května 2010 Kroměříž, Dům Kultury Kroměříž.
Střední škola potravinářská a služeb, Brno, Charbulova 106  Autorizace MMR pro dílčí kvalifikace vztahující se k povoláním: Kuchař (6 – ÚK 3) Číšník (2.
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI.
1 Vzpomínky starého zbrojnoše Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:
Národní soustava kvalifikací Semináře ve spolupráci s UNIV3 Seč, říjen 2015 Ing. Zorka Husová, NÚV Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Veřejná zakázka na realizaci projektu MPSV NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ ing. Jaromír Janoš, Trexima spol. s r.o. Zlín 2. Národní konference projektu NSK,
Národní soustava kvalifikací: Zaměstnanci dle představ a potřeb zaměstnavatelů Konference k 20 letům výročí A.T.I.C. ČR Ostrava, 7. března 2014.
Zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání Seminář k rekvalifikacím Monika Pokorná Martin Sycha.
2. BLOK Zákon o uznávání – nástroj propojení PV a DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 20. prosince 2010 CVLK - Liberec.
NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ (NSK) Hlavní cíl Umožnit občanům, aby jim mohly být uznávány skutečné znalosti a dovednosti, bez ohledu na to, jakou cestou.
Zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání (179/2006 Sb.) Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání.
ROZVOJ A IMPLEMENTACE NÁRODNÍ SOUSTAVY KVALIFIKACÍ N S K II.
Role MŠMT a Národní rady pro kvalifikace v procesu tvorby, posuzování a schvalování NSK Monika Pokorná.
Aktuální vývoj v oblasti vzdělávání dospělých Konference k 10. výročí evropského programu Grundtvig 9. září 2010 Praha, Hotel President.
ROZVOJ NÁRODNÍ SOUSTAVY KVALIFIKACÍ Národní konference 18.dubna 2007.
PaedDr. Věra Kolmerová vedoucí oddělení vyššího odborného a dalšího vzdělávání MŠMT konference projektu UNIV 3 Nesuchyně, Aktuální situace.
Druhy DV a strategické směry Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání Školy jako autorizované osoby.
Střední škola jako centrum celoživotního vzdělávání.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
ROZVOJ A IMPLEMENTACE NÁRODNÍ SOUSTAVY KVALIFIKACÍ N S K II.
5. NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ, CZ NACE A NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ
Prezentace ISKA Luděk Šafář Robert Hernady
NSK Jednání k PK chůva na MPSV
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
ing. Zdeněk Vršník, Hospodářská komora ČR
Podpora polytechnického vzdělávání v Centrech celoživotního učení škol
Transkript prezentace:

Národní soustava kvalifikací Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Setkání se členy Svazu obchodu a cestovního ruchu,

Národní soustava kvalifikací (NSK) Hlavní cíl Umožnit občanům, aby jim mohly být uznávány skutečné znalosti a dovednosti, bez ohledu na to, jakou cestou je získali (ve škole, v kurzu, praxí, sebevzděláváním). Zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání (179/2006 Sb.) - Prvky NSK, jejich obsah a vazby - Způsob tvorby a schvalování NSK - Procesy uznávání kvalifikací

Dílčí a úplné kvalifikace Způsobilost vykonávat určité povolání; zpravidla odpovídá určitému oboru vzdělání. Instalatér Zahradník Kuchař Ekonom Způsobilost vykonávat určitou pracovní činnost nebo více činností, které dávají možnost pracovního uplatnění. montáž výtahů sportovní masáž vazba a aranžování květin příprava studené kuchyně strážný DÍLČÍ KVALIFIKACE Ú PLN É KVALIFIKACE D Í L ČÍ KVALIFIKACE D Í L ČÍ KVALIFIKACE

NSK – most mezi světem práce a vzděláváním Národní soustava povolání NSK POČÁTEČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ Zkou š ky DÍLČÍ KVALIFIKACE Typov é pozice Š koln í vzd ě l á vac í programy Typov é pozice Kurzy, programy Povol á n í R á mcov é vzd ě l á vac í programy Ú PLN É KVALIFIKACE Praxe,… D Í L ČÍ KVALIFIKACE D Í L ČÍ KVALIFIKACE Každá kvalifikace v NSK má určitou kvalifikační úroveň (1-8) podle Evropského rámce kvalifikací (EQF)

Ověřování dílčích kvalifikací podle standardů Kvalifikační standard – Stanovuje, co má držitel kvalifikace umět; je to soubor kompetencí Hodnotící standard – Stanovuje, jak ověřit splnění požadavků kvalifikačního standardu; je to soubor kritérií a postupů pro zkoušku Transparentnost – personalista najde podrobný popis kvalifikace zájemce o zaměstnání (držitel DK musel absolvovat tuto zkoušku) Dílčí kvalifikace se ověřují podle hodnotících standardů Autorizované osoby Autorizace (oprávnění ověřovat jednotlivé dílčí kvalifikace) udělují Autorizující orgány (věcně příslušná ministerstva)

NSK a rekvalifikace Vyhláška č. 176/2009 Sb. Pokud pro určité činnosti existuje dílčí kvalifikace: • získá akreditaci MŠMT jen ten kurz, který vede k dílčí kvalifikaci • hrazenou rekvalifikací může být jen ten kurz, který vede k dílčí kvalifikaci

TRH PRÁCE Změna obsahu povolání Vznik nových povolání Stoupající poptávka po určitých povoláních Klesající poptávka po určitých povoláních Zaměstnavatelé Národní soustava kvalifikací nové technologie nové produkty nová dělba práce krize / konjunktura zahraniční investice globalizace Úřady práce Další vzdělávání (kurzy) Autorizované osoby (zkoušky) Občané

Projekt „Rozvoj a implementace NSK“ (NSK2) Naplňování NSK na trhu práce žádanými kvalifikacemi  vymezení DK do úrovně maturity + nejžádanější DK vyšších úrovní  zpracování standardů pro vymezené kvalifikace  průběžná revize a aktualizace soustavy kvalifikací a jejich standardů  definování vztahů, tj. kvalifikace mezi sebou (skládání), s NSP, s EQF Nastavení mechanismů zajišťování kvality  nastavení a ověření mechanismu kontroly nad činností autoriz.osob Informační systémy, osvěta a propagace  další rozvoj a aktualizace IS NSK, provázání se souvisejícími systémy  vytvoření komplexního systému podpory procesů autorizace a zkoušení  propagace směrem k veřejnosti i k zaměstnavatelům, podpora poptávky

Smysl sektorových rad: Dílčí kvalifikace jsou stanovované PODLE POTŘEB TRHU PRÁCE Standardy jsou tvořené NEJLEPŠÍMI ODBORNÍKY Z PRAXE Standardy jsou zaštítěné NEJVYŠŠÍMI AUTORITAMI V ODVĚTVÍ Sektorové rady Standardy dílčích kvalifikací se tvoří v režii zástupců zaměstnavatelů v sektorových radách a jejích expertních skupinách.

Stav NSK a naplňování zákona č. 179/2006 Sb. Schváleno dílčích kvalifikací cca 200 Autorizovaných osob cca 200 Vykonaných zkoušekcca 1800

Důležité adresy Národní soustava kvalifikací ( jednotlivé dílčí kvalifikace, jejich standardy, seznamy autorizovaných osob pro každou dílčí kvalifikaci) Dotazy em Děkujeme Vám za pozornost