OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ v České republice a EU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kurz „Ochrana osobnosti“ Diploma Supplement
Advertisements

„Transfer technologií a ochrana duševního vlastnictví II“ Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Ústav fyzikální biologie Nové Hrady –
Zákon o ochranných známkách v České republice
VY_32_INOVACE_08/3/14 Náměty pro výuku výchovy k občanství v 6. – 9. ročníku Autorský zákon Mgr. Luboš Horký Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Průmyslové vlastnictví a licence při podnikání
Ochrana průmyslového vlastnictví a patentové informace
FIT ČVUT v Praze Právo a informatika Mgr. František Šejnost
Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:VY_32_INOVACE_DUM51_10 Sada:VY_32_INOVACE_DUM51 Autor: Mgr. Jaroslav HASIL Ročník/předmět:6. – 9.ročník,
E-PK aktuální stav služeb DDS Markéta Hlasivcová Zuzana Švastová ÚIV - NPKK.
Autorské a průmyslové právo
OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ
Prof. JUDr. Martin Boháček, CSc.
PRÁVO AUTORSKÉ PRÁVO (AP) Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Mgr. Eva Šreibrová.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právo v oblasti duševního vlastnictví Ročník:1.a.
Úvod do autorského práva Když se nerozhodneš, buď nerozhodný, když se však rozhodneš, buď rozhodný.. L.N.Tolstoj FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele.
HMOTNÉ A DUŠEVNÍ VLASTNICTVÍ
Poslední přednáška Výběr ze zbývajících kapitol. Co nám zbývá Inovace Operační management CRM.
Správa autorských práv Mnohý člověk má čisté svědomí jen proto, že má slabou paměť.. Schopenhauer FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele II Mgr. František.
PRÁVA VÝKONNÝCH UMĚLCŮ
 Snaha společností vydávajících software (Microsoft corp., aj. ) zabránit jednomu druhu protiprávního jednání (zejména neoprávněnému užívání softwaru.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_20 Název materiálu: Reklama Tematická oblast: Estetika, 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu.
Mezinárodní obchod II Bis dat quis cito dat. Kdo rychle dává, dvakrát dává.. FIT ČVUT v Praze Právo a informatika Mgr. František Šejnost
ÚřadPrůmyslovéhoVlastnictví Česká republikaČeská republika Josef Kratochvíl Úřad průmyslového vlastnictví a podpora mezinárodní konkurenceschopnosti.
1 Práva související s právem autorským  Práva výkonného umělce (tvůrčí, § 67 a násl AutZ )  Právo výrobce zvukového záznamu (netvůrčí, § 75 a násl. )
Lektor – Ing. Kárník Ladislav, CSc.
Základní literatura PISTORIUS, Vladimír. Jak se dělá kniha. Praha/Litomyšl, TELEC, Ivo – TŮMA, Pavel. Přehled práva duševního vlastnictví 1. Brno:
UŽITÍ DÍLA § 12. (4) Právem dílo užít je a) právo na rozmnožování díla (§ 13), b) právo na rozšiřování originálu nebo rozmnoženiny díla (§ 14), c) právo.
Změna v úpravě práv duševního vlastnictví po rekodifikaci Mgr. Mikuláš Vargic.
Ochrana a ohodnocování duševního vlastnictví
Typy duševního vlastnictví a jejich ochrana
SIK Skupina odhalování informační kriminality
ÚŘAD PRŮMYSLOVÉHO VLASTNICTVÍ Domů Helpdesk Mail Hledání Mapa stránek 13 Duben, 2008Elektronické podávání Průmyslová práva Zahraniční patentové úřady Formuláře.
Ochrana duševního vlastnictví
Modul C1 - Systémy právní ochrany duševního vlastnictví
Význam průmyslově právní ochrany pro transfer technologií
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská nauka Ročník:
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Ochrana duševního vlastnictví
Ing. Silvie Ševčíková VŠB-TU Ostrava
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Právo duševního vlastnictví Přednášející: Mgr. et Bc. Radek Soběslavský.
INOVAČNÍ PODNIKÁNÍ a ochrana duševního vlastnictví ________ JUDr. David Karabec.
Autorské právo II Clara pacta, boni amici.. Jasné smlouvy, dobří přátelé.. FIT ČVUT v Praze Právo a informatika Mgr. František Šejnost
JUDr. Radim Polčák PRACOVNÍ SKUPINA PRO PRÁVO A INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE.
Ochrana duševního vlastnictví a design
PRÁVO VÝROBCE ZVUKOVÉHO ZÁZNAMU K JEHO ZÁZNAMU §§
OBLAST VYDÁVÁNÍ POVOLENÍ. Povolování obchodu s vojenským materiálem upravuje § 6 až 13 zákona č. 38/1994 Sb. § 6 - vydává se právnické osobě se sídlem.
Směrem k jednotnému digitálnímu trhu - harmonizace práv duševního vlastnictví JUDr. Jiří Čermák Baker & McKenzie, v.o.s., advokátní kancelář 12. září 2012.
Mezinárodní ochrana duševního vlastnictví
1 Optimalizace daní a odvodů podniku VŠFS, Zima 2006 Jiří Přibyl.
Práva k nehmotným statkům. Evropský patent. Licenční smlouvy. JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D.
Korporace – obecná ustanovení zákona Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Autorské právo Autorské právo (anglicky copyright law) je odvětví práva, které se zabývá právními vztahy uživatelů a tvůrců tzv. „autorských děl“ k příslušným.
Je jejich stahování legální nebo nelegální??. Autorská práva (copyright) Zabývá se právními vztahy uživatelů a tvůrců autorských děl. Je součástí tzv.
PRÁVO DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ PRÁVO ZLEPŠOVATELSKÉ.
Gymnázium Šternberk Petra Hudáková, Lucie Brablecová, Aneta Jelínková, Martin Michalík
Mezinárodně právní úprava hospodářské spolupráce s Kanadou a USA.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Podnik Ročník / obor studia: II. – III. r./ Hotelnictví.
Práva duševního vlastnictví 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
VÝCHOVA K OBČANSTVÍ VLASTNICTVÍ. DRUHY VLASTNICTVÍ veřejné, soukromé, duševní.
Ochranné známky První směrnice č. 89/104/EHS, kterou se sbližují právní předpisy členských států o ochranných známkách Zákon č. 441/2003 Sb. o ochranných.
Duševní vlastnictví - mezinárodní a evropská ochrana
Autorské právo.
PRÁVO DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ
Ochrana průmyslového vlastnictví
PRÁVA VÝKONNÝCH UMĚLCŮ
Subjekty obchodněprávních vztahů
DUŠEVNÍ VLAStNICTVÍ Kateřina Dušáková.
Úvod do ochrany výsledků tvůrčí činnosti a práva autorského
Transkript prezentace:

OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ v České republice a EU ________ JUDr. David Karabec

I. ÚVOD DO PROBLEMATIKY

1. DUŠEVNÍ VLASTNICTVÍ, POJEM A HISTORIE Pojem duševní vlastnictví Práva autorská Práva průmyslová Mezinárodní smlouvy v oblasti duševního vlastnictví

PODNIK A OBCHODNÍ JMĚNÍ (§ 5 ObchZ)‏ Podnikem se rozumí soubor hmotných, jakož i osobních a nehmotných složek podnikání. K podniku náleží věci, práva a jiné majetkové hodnoty, které patří podnikateli a slouží k provozování podniku nebo vzhledem k své povaze mají tomuto účelu sloužit.

Úmluva na ochranu průmyslového vlastnictví ze dne 20 Úmluva na ochranu průmyslového vlastnictví ze dne 20. března 1883 v Paříži. (tzv. Pařížská unijní úmluva). Úmluva poprvé formulovala předmět ochrany tzv. průmyslového vlastnictví, za který považuje: patenty na vynálezy, užitné vzory nebo modely, tovární nebo obchodní známky, známky služeb, obchodní jméno, údaje o provenienci zboží nebo označení jeho původu.

Úmluva o zřízení Světové organizace duševního vlastnictví (WIPO) ze dne 14. července 1967. Podle této úmluvy se za duševní vlastnictví považují práva: k literárním, uměleckým a vědeckým dílům, k výkonům výkonných umělců, zvukových záznamů a rozhlasovému vysílání, k vynálezům ve všech oblastech lidské činnosti, k vědeckým objevům, k průmyslovým vzorům a modelům,

k továrním, obchodním známkám a známkám služeb, jakož i k obchodním jménům a obchodním názvům, na ochranu proti nekalé soutěži všechna ostatní práva vztahující se k duševnímu vlastnictví v oblasti průmyslové, vědecké, literární a umělecké.

2. ROZDĚLENÍ PRÁV K DUŠEVNÍMU VLASTNICTVÍ A. AUTORSKÁ PRÁVA práva autora k jeho autorskému dílu, práva související s právem autorským: 1.práva výkonného umělce k jeho uměleckému výkonu, 2.právo výrobce zvukového záznamu k jeho záznamu,

3.právo výrobce zvukově obrazového záznamu k jeho záznamu, 4.právo rozhlasového nebo televizního vysílatele k jeho vysílání, 5.právo zveřejnitele k dosud nezveřejněnému dílu, k němuž uplynula doba trvání majetkových práv, 6.právo nakladatele na odměnu v souvislosti se zhotovením rozmnoženiny jím vydaného díla pro osobní potřebu,

Právo pořizovatele k jím pořízené databázi, Ochrana práv podle autorského zákona, Kolektivní správa práv autorských a práv souvisejících s právem autorským.

B. PRŮMYSLOVÁ PRÁVA Udělování patentu Udělení dodatkového ochranného osvědčení Zápis užitného vzoru Ochrana průmyslového vzoru Průmyslový vzor společenství

Ochrana topografií polovodičových výrobků Zápis ochranných známek Ochranná známka společenství Ochrana zeměpisných označení a označení původu Zeměpisné označení a označení původu zemědělských produktů a potravin Společenství

3. HARMONIZACE S EVROPSKÝM PRÁVEM A NÁRODNÍ PRÁVNÍ PŘEDPISY Nový patentový zákon Topografie polovodičových výrobků Užitné vzory Ochranné známky Dodatková ochranná osvědčení

Evropská patentová úmluva Dohoda o obchodních aspektech práv k duševnímu vlastnictví (TRIPs)‏ Průmyslové vzory a biotechnologické vynálezy Členství v mezinárodních smlouvách Národní právní předpisy

4. ÚŘAD PRŮMYSLOVÉHO VLASTNICTVÍ A JEHO PŮSOBNOST, ZAHRANIČNÍ PATENTOVÉ ÚŘADY Historie Základní funkce Poplatky a úhrady Patentoví zástupci, Komora patentových zástupců Zahraniční patentové úřady