Made by : Adriška, Hanča, Bohy, Čepy , Luky-in

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Advertisements

Bitvy první světové války
Průběh 1. světové války 3. část.
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivityINOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT.
Svět na rozcestí Evropa Supervelmoci – SSSR, USA Atomové zbraně.
Formování protihitlerovské koalice
Evropa po 1. světové válce (Versailleská konference)
Problémy poválečného světa
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
příprava na 2. světovou válku
Druhá světová válka Evropa ve stínu německo-sovětského paktu
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Meziválečný svět 30. léta.
Název materiálu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Dobešová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Protihitlerovská koalice Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová.
Druhá světová válka Elizabet,Kačka a Eli.
Druhá světová válka I Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
9. ročník Novověk, moderní dějiny
Válka se Sovětským svazem
První světová válka
První světová válka
zápas demokracie s totalitními diktaturami
Reakce evropských velmocí na německý fašismus
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VMzáří 2011 Ročník použití VM9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VMOpakovací test VY_32_INOVACE_16_ČSR,
Jak může válka zasáhnout obyčejné lidi? (ne vojáky)
Vytvoření protihitlerovské koalice, otevření druhé fronty
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Porážka fašismu a důsledky 2. světové války
I. světová válka – konec války
POLITICKÉ A ÚZEMNÍ DŮSLEDKY
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
2. světová válka Jak začala?.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
FORMOVÁNÍ PROTIHITLEROVSKÉ KOALICE 1941
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA ( – )‏
Válka ve Středomoří, Africe a na Balkáně
Rozdělená Evropa.
II. světová válka 1940 Petr Machala.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Druhá světová válka Charakteristika, periodizace, 1
2. světová válka v Evropě Koordinace postupu spojenců
Napadení Sovětského svazu. Balkánské tažení Po neúspěšném dobytí VB se Hitler obrátil na Balkánský poloostrov V dubnu 1941byla dobita Jugoslávie a později.
Otázky po válce Období po 2. sv. válce. Charakter doby velmoci řeší uspořádání světa řeší, zda mají potrestat viníky války konference v Postupimi (Německo,
Druhá světová válka vymezená léty (1. září 1939 – 2. září 1945) NACISTICKÉ NĚMECKO proti sobě stojí dva bloky - NACISTICKÉ NĚMECKO - podporované.
Název školy: Základní škola J. E. Purkyně a Základní umělecká škola Libochovice Autor: Mgr. Jitka Hajná Název: VY_32_INOVACE_19_D_2. světová válka Téma:
LEDEN 2016 DOKONČENÍ VÝUKY POKRAČOVÁNÍ UČIVA : 3. FÁZE VÁLKY R PŘELOM VE VÁLCE.
Druhá světová válka. 1.Kdo je na obrázku? 2.Jaké spojenectví karikatura vyjadřuje? 3.Co jednotlivé státy získaly?
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Petra Brůzlová NÁZEV:První světová válka TÉMATICKÝ CELEK:Moderní.
První světová válka. Před válkou – nová spojenectví TROJDOHODA Velká Británie + Francie + Rusko TROJSPOLEK Německo + R-U = Centrální mocnosti + Itálie.
II.světová válka - úvod Název sady materiálů: Dějepis pro 9. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_9_2820_II_světová_válka_úvod Autor: Mgr. Kočíř Petr.
Začátek Druhé světové války. Fašistická osa Po Mnichovské dohodě bylo jasné, že svět se Hitlera bojí a ustupuje mu Vznikla osa : BERLÍN – ŘÍM – TOKIO.
ŠKOLA:Základní škola a Mateřská škola Nemilany VYUČUJÍCÍ:Mgr. Iveta Šlahařová TÉMATICKÁ OBLAST:Moderní doba PŘEDMĚT:DROČNÍK:9. NÁZEV MATERIÁLU:II. světová.
Západní tažení – bitva o Anglii. Útok proti Skandinávii Začátkem roku 1940 Německo zaútočilo proti Dánsku a Norsku Slabé Dánsko nekladlo větší odpor a.
ŠKOLA:Základní škola a Mateřská škola Nemilany VYUČUJÍCÍ:Mgr. Iveta Šlahařová TÉMATICKÁ OBLAST:Moderní doba PŘEDMĚT:DROČNÍK:9. NÁZEV MATERIÁLU:II. světová.
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: BLESKOVÉ TAŽENÍ DO ZÁPADNÍ EVROPY Autor: Mgr. Pavla Rosyvková Datum: Leden 2012 Předmět: Dějepis Cílová.
Evropa po 1. světové válce (Versailleská konference)
světová válka.
Formování protihitlerovské koalice. Velká trojka.
FORMOVÁNÍ SPOJENECKÉ KOALICE
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
VY_32_INOVACE_08_Nebezpečí nového válečného konfliktu
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR
Digitální učební materiál:
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Předmět: Dějepis Ročník: 9. Tématický celek: Válečné události
Transkript prezentace:

Made by : Adriška, Hanča, Bohy, Čepy , Luky-in Válečné události let 1940-1941 Made by : Adriška, Hanča, Bohy, Čepy , Luky-in

Válečné události let 1940-1941 Bleskové vítězství v Polsku posílilo režim v Německu. Protihitlerovská opozice jednající s Brity nebyla silná natolik, aby mohla přivodit pád nacistů. Úspěch na polské frontě zároveń podpořil i touhu představitelů říše po dalších výbojích.

Hitlerova ,,nabídka´´míru Hitler sice začátkem října 1939 nabídl Velké Británii a Francii uzavření míru, ale kladl jim ponižující podmínky. Velká Británie a Francie odmítly uznat území získané Hitlerem ve střední Evropě. Hitler počítal s obsazením Nizozemí, Belgie, Francie, aby mohl námořnicky a letecky zaútočit na Velkou Británii

Sovětsko-finská válka Mimo válečné dění zůstaly : Japonsko, USA a Sovětský svaz. Viz. Další prezentace

NĚMECKÝ ÚTOK NA SKANDINÁVII 1940: Skandinávská operace: Zisk rudy pro německé válečné hospodářství a ovládnutí norských přístavů, to bylo důležité pro válku v Atlantiku. Norové kladli odpor, ale 10.6. němci dobyli přístav Narivik.

Západní tažení Německo se snažilo dobít Francii za každou cenu Podařilo se jim obejít Maginotovu linii, o niž si Francouzi mysleli, že je neprůchodná 22.7.1940 Francie kapitulovala, potom byla celá země okupována Německem Pouze na jihu vládli spojenci Hitlera Jednotky Svobodné Francie pokračovaly v boji v zahraničí pod vedením Charlese de Gaulla

Vstup Itálie do války Během německo-francouzské války podpořila útočníka Itálie. Chtěla zabrat část Francie a některé britské a francouzské kolonie v Africe. Na podzim 1940 obsadily Britské Somálsko, část Keni a Súdánu. V květnu 1941 přišla o državy (Etiopie aj.), Kyrenaiku a část východní Libye.

PŘIPOJENÍ POBALTSKÝCH REPUBLIK K SSSR SSSR ovládlo pobaltské republiky Rozmístil v nich rudoarmějce, poté si zde vynutil jmenování prosovětských vlád Nedemokratické volby ve všech státech vlády sovětů 1940 připojení pobaltských zemí k SSSR Basarabie severní Bukovina: 1940 součást těchto velmocí Represe proti politikům, důstojníkům a inteligenci přičleńovaných států a oblastí

Letecká bitva o Velkou Británii VB nesla osamocenou tíhu bojů s německo- italskou koalicí(spojenectví států) Příprava na vylodění německých pozemních vojsk na britských ostrovech Srpen 1940 : pravidelné bombardování Ponorková válka proti britskému loďstvu Válečný kabinet ministerského předsedy Winstona Churchilla Příslušníci protiletecké obrany a letectva rozhodující úloha : Německu se nepodařilo VB bombardováním porazit a utvořit si podmínky pro zdolání Lamanšského průlivu Porážka německé armády a její válečné strategie

Pakt tří Koncem září 1940 uzavřely vlády Německa, Itálie a Japonska ,,Pakt tří´´ (osa Berlín - Řím - Tokio) Ve smlouvě si rozdělili budoucí sféry politického vlivu a politické vývoje K těmto státům se později přidaly i - Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko, Finsko, Chorvatsko, Slovensko, Mandžusko a Thajsko. Jejich režimy byly pod vlivem Německa a Japonska.

Dobytí Balkánu V roce 1941 Němci zaútočili proti Sovětskému svazu Pojali ji v duchu starogermánského ,,Drang nach Osten´´ (tlaku na východ) V roce 1941 obsadili za podpory italských, maďarských a chorvatských jednotek Jugoslávii, poté Řecko a Krétu.

POČÁTKY ODBOJE V POROBENÝCH ZEMÍCH Na jaře roku 1941 ovládly fašistické mocnosti celou Evropu s vyjímkou Velké Británie, neutrálních států a Sovětského svazu Okupanti všude rozpoutali teror a snažili se donutit utlačované národy do války Ovšem toto úsilí narušovala antifašistická a vlastenecká hnutí odporu

Shrnutí Dlouholetým cílem Sovětského svazu bylo uskutečnění světové socialistické revoluce. Svržení stávajících režimů v jednotlivých státech se mělo uskutečnit prostřednictvím komunistických stran těchto zemí, sdružení v Komunistické internacionále (KI, mezinárodní organizace se sídlem v Moskvě). SSSR si proto přál vstoupit do probíhající války až poslední, aby mohl rozhodujícím způsobem ovlivnit poválečný vývoj. V období 1939 -1940 těžil z účelového podbízení s Německem. Naplňoval své imperiální zájmy, získával zpět území, o něž přišlo sovětské Rusko, i ta ,která nikdy nebyla jeho součástí. Jeho mezinárodní prestiž (vnější pověst) velmi utrpěla spojenectvím s říší. Přispělo tomu i to, že KI stavěla od září 1939 do jara 1941 na roveň agresory i ostatní válčící země.

Důležitá data Hitlerova nabídka "míru" - 1939 Sovětsko - finská válka 30.11.1939 až 13.3.1940 Německý útok na Skandinávii - 9. dubna 1940 Západní tažení - 10.května 1940 až 22. června 1940 Vstup Itálie do války Připojení pobaltských republik k SSSR - červen 1940 Letecká bitva o Velkou Británii - srpen 1940 až květen 1841 Pakt tří - konec září 1940 (Německo, Itálie, Japonsko) Dobytí Balkánu - jaro 1941 Počátky odboje podrobených zemí - jaro 1941

THE END Thanks for wathing