Technologické centrum Akademie věd ČR ing.Martin Škarka tel. +420/234 006 113 Žilina duben 2004 Zkušenosti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MLÁDEŽ V AKCI Cíle programu  Podpora aktivního občanství mladých lidí  Rozvoj solidarity a tolerance mezi mladými lidmi  Posílení vzájemného.
Advertisements

Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Projekt Moravian Science Centre Brno Mgr. Lukáš Richter
MAS Mikroregionu Frýdlantsko 349 km obyvatel 18 obcí (3 města, 15 vesnic) Vznikla v roce 2004, s aktivním podílem zemědělců a drobných podnikatelů.
Národní síť VTP v ČR Pavel Švejda Společnost vědeckotechnických parků ČR Seminář Podnikové inkubace
Program Mládež v akci. Program MLÁDEŽ V AKCI  Největší grantový program na podporu volnočasových aktivit  Podpora a rozvoj neformálního vzdělávání 
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
České vysoké učení technické v Praze
Enterprise Europe Network Podpora mezinárodní spolupráce 18. června 2014.
1 Projekty 7. RP Petra Martináková, MSc RP – chystané výzvy Představení – Petra Martináková, MSc –Finanční manažerka projektu OP VK „Právo do praxe,
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Integrace ČR do evropského výzkumu – účast v 6.RP Technologické centrum Vladimír Albrecht, Národní informační centrum pro.
Předběžné hodnocení návrhů projektů EUREKA Historie vývoje hodnocení projektů programu EUREKA a současný stav Ing. Pavel Dlouhý, manažer projektů EUREKA.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
MOBILITY VĚDECKÝCH PRACOVNÍKŮ A PRACOVNIC Mgr. Libor Daněk Odbor mezinárodní spolupráce ve výzkumu a vývoji MŠMT 2. prosince 2010.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Finanční perspektiva EU Ministerstvo financí, odbor Národního fondu.
Technologické platformy a dopravní výzkum
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
Enterprise Europe Network Síť pro podporu nových a inovačních firem Ing. Daniela Váchová Seminář „Podniková inkubace“ 8. prosince 2008.
Title Sub-title European Commission Enterprise and Industry Lukáš Procházka TC AV ČR Rámcový program pro konkurenceschopnost a inovace – účast českých.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
Kontakt: Sídlo: Pošta: Údolní 53Arna Nováka Brno
Příprava projektového návrhu Lukáš Straňák, Ostrava 2006.
Obnova vozového parku v České republice
Tel.: Technologické centrum AV ČR Ve Struhách Praha 6 Podpora možného zapojení do.
Finanční zdroje pro oblast zdravotnictví z fondů a programů EU.
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY VE VÝZKUMU A VÝVOJI NA DVOUSTRANNÉ ÚROVNI Mezinárodně-smluvní rámec spolupráce  dohody o vědeckotechnické spolupráci.
1 Nabídka stáží ve školicích institucích a individuální stáže IEF, IOF, IIF (Akce Marie Curie) Ing. Emil Kraemer, PhD. Tel.:
EGovernment a management evropských projektů ISSS´2004, Hradec Králové Zališová Irina, ředitelka BMI.
CZEch Liaison Office CZELO MŠMT Národní informační centrum pro evropský výzkum (NICER) Správní rada CZELO reprezentanti zastoupených organizací České výzkumné.
Program průmyslového výzkumu a vývoje IMPULS
Medicínské informační centrum pro evropské projekty Medical Information Centre for European Projects.
Brno 3. června 2010 Technologická platforma „Vozidla pro udržitelnou mobilitu“ Co je Technologická platforma (TP)? V evropském hospodářském prostoru vznikají.
INOVACE 2004 Praha, Příprava předsednictví ČR v programu EUREKA Karel Šperlink Prezident AIP ČR Zástupce ČR v Skupině.
Základní informace o projektu  Název projektu:Posílení inovací prostřednictvím nových klastrových konceptů za podpory nově vznikajících a mezisektorových.
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
Projekt Enterprise Europe Network Technologické centrum AV ČR Kouty nad Desnou APROCHEM2013, OZE2013, ODPADOVÉ FÓRUM
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
ČESKÉ CENTRUM PRO MOBILITU STŘEDISKO SPOLEČNÝCH ČINNOSTÍ AKADEMIE VĚD ČESKÉ REPUBLIKY v.v.i. Robert HrubýJindra Emmerová Kateřina Hošková.
Aktivní inovační podpora malých a středních firem v koridoru od Baltického po Středozemní moře.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
CRR ČR, Společný technický sekretariát, Olomouc, ul. Jeremenkova 40B, , | tel.: | fax: +420.
Inovační potenciál ČR, 5. září 2007 Středisko společných činností AVČR, v.v.i. Centrum inovačního vzdělávání Liblice Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Projekt.
CRR ČR, Společný technický sekretariát, Olomouc, ul. Jeremenkova 40B, , | tel.: | fax: +420.
Technologické centrum AV ČR a projekt PACITA Zastoupení EK v ČR 10. července 2012 Lenka Hebáková Oddělení strategických studií Technologické centrum AV.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Národní fytosanitární workshop EUPHRESCO / ERA-Net Příležitosti k mezinárodní spolupráci s EFSA v oblasti bezpečnosti potravin Ministerstvo zemědělství.
Zvýšení vědeckovýzkumného potenciálu pracovníků a studentů technických vysokých škol v oblasti dopravy a nových dopravních technologií Registrační číslo:
Spolupráce na tvorbě Regionálních inovačních strategií Podpora konkurenceschopnosti krajů CZECHINVEST Agentura pro podporu podnikání a investic Mgr. Lucie.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
Projekt GINIE - role a přínosy CAGI při vytváření Evropské geoinformační sítě.
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Zasedání uspořádané k oficiálnímu zahájení činnosti Českého centra pro mobilitu Datum konání: Místo konání: budova AV ČR, Národní 3, Praha.
ČESKO - AMERICKÁ SPOLUPRÁCE V RÁMCI MEZIVLÁDNÍ DOHODY O VTS MEZI ČR A USA.
TECHNOLOGICKÉ CENTRUM AV ČR a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Akce: Workshop "Evropská podpora výzkumu v oblasti dopravy a možnosti zapojení subjektů České republiky v období 2016–2017" Datum: Místo: Kongresové.
Česká republika v Evropském výzkumném prostoru 2 (CZERA 2)
ESPON – Identifikace územních aspektů informační společnosti
Spolupráce Akademie věd ČR a Technologického centra AV ČR
Výroční konference OP PIK
Regionální inovační systémy a podpora inovací v regionech ČR
SPOLEČNOST VĚDECKOTECHNICKÝCH PARKŮ ČR, z.s.
Transkript prezentace:

Technologické centrum Akademie věd ČR ing.Martin Škarka tel. +420/ Žilina duben 2004 Zkušenosti s 6.RP v ČR v oboru dopravy a projekt EURO-TRANS

Projekt EURO-TRANS (původně ETISMARLAND) Projekt SSA na podporu účasti MSP v projektech 6.RP - v projektech pro MSP - ve standardních typech projektů Obor: povrchová doprava (lodní, silniční, železniční) Doba trvání Rozpočet projektu: ,-EUR Navazuje na projekt ETISMAR

Řešitelské konsorcium 1. Réseau scietifique et technique du METAM (RST), Francie 2. Agence Nationale de Valorisation de la Recherche (ANVAR), Francie 3. SIREHNA SA, Francie 4. Cliff Funnell Associates (CFA), Velká Británie 5. BALance Technology Consulting GmbH, Německo 6. EG-Liaison, Holansko 7. Technologické centrum AV ČR, Praha, Česká republika 8. Institute of Fundamental Technological Research, Polsko 9. TechnologiezentrumIinformationstechnik GmbH, VDI/VDE, Německo 10. Agencia per la Promozione della Ricerca Europea (APRE) Řím,Itálie

Projekt EURO-TRANS Teritoriální rozdělení: Projekt pokrývá všech 25 států EU (každý řešitel zodpovídá za několik zemí) TC AV ČR – ČR, Slovensko, Maďarsko Přínosy pro MSP : - informační portál ( - info o MSP, výzkumných org., projektech - informace o výzvách, připravovaných projektech, běžících projektech a možnosti připojení k projektu - workshopy - poradenství při návrhu projektu

Realizované a připravované aktivity Národní workshop- při příležitosti mezinárodní konference „Doprava a technologie k udržitelnému rozvoji“, Karlovy Vary Workshop v TC AV ČR - květen 2005 Workshop v Maďarsku – v jednání Workshop při příležitosti CRONET DAYS, Nantes 28. a Publikování informací o projektu EURO-TRANS ve sborníku konference v KV, v Technickém týdeníku, v časopisu ECHO Prověření možnosti připojení k běžícím projektům

Řešené projekty z výzvy 1B a možnost připojení - APROSYS (IP)- pasivní bezpečnost vozidel, (Škoda Výzkum), bude se rozšiřovat o MSP - APSN(NoE)- pasivní bezpečnost vozidel, (Škoda Výzkum,ČVUT,ZČU), doporučeno rozšíření - ECO ENGINE (NoE) - spalovací motory, nepočítá se s rozšířením konsorcia - EUR2EX (NoE)- železniční výzkum, standardizace, (ČVUT,ČD,Uni Pardubice), nepočítá se s rozšířením konsorcia - HERCULES (IP) - lodní motory, (PBS Turbo), nepočítá se s rozšířením konsorcia - HY-ICE (IP) - spalovací motor na vodík, ? - HYTRAN (IP) - vodíkové a palivové články pro silniční dopravu, ? - INTERSHIP (IP) - konstruování lodí, bude se rozšiřovat konsorcium -MARSTRUCT (NoE) - konstruování lodí, budou shánět nové partnery se specielní expertní znalostí - SUSTAINABLE BRIDGES (IP) - železniční mostní stavitelství,(Červenka Consulting), nepočítá se s rozšířením konsorcia - MODTRAIN (IP) - evropský železniční systém, v projektu je rezervováno 24 mm - NICE (IP) - spalovací motory, (ČVUT), nepočítá se s rozšířením konsorcia

Zkušenosti z projektu 1. Projekt pokrývá i země, jejichž zástupci nejsou členy řešitelského konsorcia. Je značně obtížné realizovat některé aktivity v zahraničí. 2. Existuje jen velmi omezená možnost subkontraktů. 3. Zahájení projektu od , podepsání kontraktu v lednu 2005, záloha vyplacena v dubnu To vedlo k určité obezřetnosti – řešitelé nesli právní a finanční rizika. 4. Dohoda konsorcia není dosud podepsána.(Společná finanční odpovědnost a tomu neodpovídající struktura managementu.) 5. Připojení k běžícím projektům je poměrně komplikované (Competitive call) a zájem ze strany řešitelů je nízký. 6. Informace o připravovaných projektech se obtížně získávají.

Zkušenosti z projektu a obecné zkušenosti z rámcových programů 1.Sektor povrchové dopravy v ČR je významný. Univerzity, výzkumné organizace a velké firmy se aktivně zapojují do projektů. Bude demonstrováno dále. 2.Počet MSP z oboru povrchové dopravy v ČR je vysoký. Jedná se hlavně o dodavatelské firmy pro větší výrobce, zejména pro automobilky. Jejich zapojení a zájem o zapojení do 6.RP je nízký. 3.Značná část projektů je připravována bez spolupráce s TC AV ČR. 4.Projektů kooperativního výzkumu (CRAFT) s dopravní tematikou s i bez účasti ČR je poměrně málo, např. v poslední uzávěrce CRAFT v září 2004 nebyl pro financování vybrán žádný. 5.V projektech kolektivního výzkumu je ČR významně zastoupena v projektu Oil-Free Powertrain (SST, SAP, 4 MSP)

Udržitelné povrchová doprava - 1. výzva DG TREN+DG RTD

Poradenská struktura v ČR •Národní informační centrum – TC AV ČR (NCP pro všechny priority s výjimkou Euratomu - projekt NICER, financovaný MŠMT) – •Síť regionálních a oborových poradenských center NINET (individuální projekty) – TC zpracovalo Zprávu o účasti ČR v 5. rámcovém programu ( Doprava je v prioritě Growth a není zvlášť analyzována.

Informační zdroje : ml Periodikum ECHO