PRÁCE NA HRUBÉ SPODNÍ STAVBĚ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Advertisements

Téma: Plošné základy POS 1
TECHNOLOGIE VÝSTAVBY OBJEKTŮ
Stroje pro manipulaci s materiály
Geotechnický průzkum Vít Černý.
Demolice, bourací práce, recyklace, zemní práce, skládky, doprava, půjčovna nářadí, specializované práce.
Mechanika zemin a zakládání staveb
Název operačního programu:
MODELOVÁNÍ STAVEBNÍ VÝROBY
STANOVENÍ MODULU PRUŽNOSTI TLUMENÝM RÁZEM
Zahoření komína Ing Jan Mareček.
FRVŠ 1400/2010/F1/a Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Proces 2 Zemní práce.
STAVEBNICTVÍ Pozemní stavby Zemní práce a pažení STA32
PODLOŽÍ VOZOVKY A JEHO CHARAKTERISTIKY
EM radiální pneu + Jeřábové pneu Product Story
Smyková odolnost na protlačení
OBNOVA RETENČNÍ NÁDRŽE JORDÁN
Stavitelství 2 Základy – spodní stavba
PODZEMNÍ STAVBY Kolektory Ústav geotechniky.
Kvádr Síť, povrch, objem Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
ZEMNÍ PRÁCE ČSN
Hloubení podzemních stěn.
PRACOVNÍ PŘÍSLUŠENSTVÍ
Traktorové stroje pro zemní práce.
stavebnictví Pozemní stavby Zemní práce a pažení STA32
BISHOPOVA METODA je dokonalejší úpravou proužkové Pettersonovy metody. Na rozdíl od Pettersona ale zavádí do výpočtu i vodorovné účinky sousedních proužků.
KONSTRUKČNÍ ZÁSADY PŘI NAVRHOVÁNÍ A PROVÁDĚNÍ VYZTUŽENÝCH KONSTRUKCÍ
Velkoplošné aglomerované materiály.
stavebnictví Pozemní stavby Zemní práce a pažení STA32
Stavebnictví Pozemní stavby HYDROIZOLACE (STA35) Ing. Libor Dubčák.
Názvosloví Schodišťový prostor – prostor v němž bude umístěno schodiště. Schodišťové rameno – konstrukce, která má min. 3 stupně a spojuje různé výškové.
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zvyšování.
Způsob zhutňování je ovlivněn těmito faktory:
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Rekultivace skládek Kruh: 205. Rekultivací skládky rozumíme činnost směřující k vytvoření podmínek, za nichž je možno území skládky následně využít v.
Trasování lesních cest
Název operačního programu:
Dopravní a liniové stavby
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_ZLEPŠENÍ KVALITY ZÁKLADOVÉ PŮDY_S4
PROVÁDĚNÍ STAVEB INŽENÝRSKÉ SÍTĚ ZEMNÍ PRÁCE Studénka, Malá Strana 268
Stávajíc stav: Dům (velmi malý) starý cca 60 let. Základy kameno-hliněné. Lokalita - Bernartice u Tábora. Vykopaná podlaha do hloubky cca 30 cm Místnosti.
Kvádr Síť, povrch, objem Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Zámková dlažba Vypracoval: Dušan Král.
ZÁKLADNÍ NORMOVÁ A PŘEDPISOVÁ USTANOVENÍ V OBORU DOPRAVNÍCH STAVEB (POZEMNÍ KOMUNIKACE) Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute.
8. podlahy II. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad hlubinných základů.
BW03 - STROJNÍ ZAŘÍZENÍIng. Svatava Henková, CSc. Stroje a zařízení pro těžbu a lomařství 3.Přednáška.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 3. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
PROTLAČOVÁNÍ. Protlačování Soubor metod, který umožňuje zabudovat do zeminy potrubí (konstrukce malých kruhových i nekruhových profilů) bez porušení nadloží.
Statické řešení pažících konstrukcí
BW06/56 – STAVEBNÍ STROJEIng. Svatava Henková, CSc. Inženýrské sítě a komunikace 9.Přednáška.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad jednotlivých druhů tepelných izolací a materiálů.
Stroje pro zemní a skalní práce
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_23-19 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY-32-INOVACE-498 Cesty v sadovnických úpravách zatravněné a pískové Název školy Masarykova střední.
Přetváření zemin. Mezi nejdůležitější technické vlastnosti v mechanice zemin patří přetvárné vlastnosti – určují stlačení zeminy (sedání) tj. deformaci.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 27 Anotace.
SO – Most ev. č
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_23-05
stavba č.0065 Strahovský tunel 2.stavba (část 2.B Hloubený tunel MO) -
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_23-17
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_23-18
Zemní práce a zakládání staveb
Staveniště a zařízení staveniště
Zemní práce stroje pro zemní práce
SO – Most ev. č
SO – Most ev. č
Konstrukce a výroba dřevostaveb
Transkript prezentace:

PRÁCE NA HRUBÉ SPODNÍ STAVBĚ Kapitola 9 PRÁCE NA HRUBÉ SPODNÍ STAVBĚ

Zemní práce Výstavba inženýrských sítí a komunikací Zařizování staveniště Zakládání staveb

ZEMNÍ PRÁCE Základní informace o stavbě

Skládky, meziskládky, deponie Odvoz vytěžené zeminy

Odvodnění

Základová jáma – otevření základové jámy – postup při hloubení

Provádění zemních prací Rozdělení zemních prací do základních oblastí: ------------------------------------------------------------------------------------------------- Hrubé terénní úpravy: skrývka ornice, hrubá úprava terénu Vlastní výkopové práce: hloubení jam, rýh a šachet Zemní práce dokončovací: úprava terénu, rozprostírání ornice Všechny druhy zemních prací se skládají ze základních operací: Rozpojování zeminy Nabírání rozpojované zeminy Doprava zeminy Hrnutí zeminy Nakládání, vykládání, ukládání Zarovnání výkopů a ploch Zhutňování násypů

Stroje pro zemní práce Rypadla, výrobní operace: rozpojování nabírání, doprava, nakládání, vykládání a ukládání Dozery, výrobní operace: rozpojování, hrnutí, vykládání a ukládání Skrejpry, výrobní operace: rozpojování, nabírání, doprava, , ukládání, zarovnání Grejdry, výrobní operace: rozpojování, hrnutí, zarovnání Univerzální dokončovací stroje Zhutňovací stroje, výrobní operace: zhutňování Nakladače, výrobní operace: nakládání, vykládání, ukládání

Vhodnost mechanismů podle druhu a umístění výkopu Příklady: Odkopávka: rýpadlo s výškovou lopatou, rýpadlo s nakládací lopatou, kolový nakladač, pásový nakladač Stavební jáma: rypadlo s hloubkovou nebo výškovou lopatou, rypadlo s drapákem Prokopávka: - // - Stavební rýha: rypadlo s hloubkovou lopatou, rypadlo s drapákem, rýhovač Stavební šachta: rýpadlo s drapákem Přesné rovnání: grejdr Zahrnování a rovnání: dozer na pásovém nebo kolovém podvozku

Konstrukce ze zemin Dodržování tloušťky vrstev a použitého materiálu Je vhodné používat pro budování násypu sypaniny z nesoudržných zemin (písek, štěrk), jsou málo stlačitelné, propustné, nejsou namrzavé, poměrně dobře se zhutňují, jsou objemově stálé. Sypaniny ze soudržných zemin (jíly, hlíny, spraše) jsou méně vhodné, při vyšší vlhkosti mají menší pevnost, jsou namrzavé, obtížně se zhutňují. Zásypy kolem patek a pod podlahami je nutné provádět po vrstvách, cca 300 – 500 mm. Dodržení míry a způsobu zhutnění Míra zhutnění – dle projektu. Kontrolní vzorek Nesoudržné zeminy – 1 vzorek na 1000 m3, při soudržných zeminách 1 vzorek na 500 m3 zabudované sypaniny

Dodržení sklonu bočních stěn Nepažené výkopy musí mít boční stěny ve sklonu odpovídajícím stabilitě zeminy Písek silně zahliněný Štěrk zajílovaný Jíl suchý, tuhý do hl.1,5 m Jíl suchý, tuhý do hl. 5 m Jíl plastický do hl. 1 m Jíl plastický do hl. 3 m Spraš suchá 1 : 0,5 1 : 0,25 Svisle 1 : 0,60 1 : 1,5 svislé

Dodržujeme Přesnost provedení dna a stěn základových jam: provést s přesností +/- 3 cm od projektovaného tvaru úpravy dna a stěn základových jam, rýh a šachet. Ochrana základové spáry: ruční dočištění v tl. cca 100 mm. Dodržení zimních opatření: základovou spáru je nutné chránit proti promrznutí rohožemi. Ochrana výkopů pře přítokem vody: vhodné vyspádování, zabránění přítoku povrchových vod. Záznamy ve stavebním deníku