Denní motýli.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škůdci vinné révy Obaleč mramorovaný Sviluška ovocná Obaleč jednopásý
Advertisements

Bažant obecný (Phasianus colchicus)
HMYZ S PROMĚNOU DOKONALOU
Hmyz s proměnou dokonalou
HMYZ s proměnou dokonalou
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
ZOOLOGIE ŘÁD: MOTÝLI.
Upraveno (pro ZŠ) z materiálu:
ROHÁČ OBECNÝ.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Hmyz Motýli.
Obojživelníci Zástupci.
Brouci druhů krovky z chitinu
MOTÝLI.
Užovka obojková ZPRACOVALA: VERONIKA TRNKOVÁ.
Naše zvířata Skrčci.
Chrostíci Andrea Vopálenská.
Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s popisem, rozmnožováním a způsobem života běláska a jiných druhů motýlů. Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština.
Škůdci cibulové zeleniny
Pří_082_Rozmanitost přírody_Noční motýli Autor: Mgr. Marie Boučková
Motýli Barbora Žáková
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Křepelka polní.
Trénink v určování savců ČR
Obojživelníci Ocasatí Bezocasí.
Jak bych vyučoval o krkavcovitých ptácích
Hmyz s proměnou dokonalou
Hmyz s proměnou dokonalou vajíčko – larva –kukla –dospělec zdroj:www
ČLENOVCI HMYZ.
Podkmen : V Z D U Š N I C O V C I
Martina Čejková Petr Harmach
Motýli (Lepidoptera).
Motýli Noční a denní.
Živočichové našich polí Hmyz 4. ročník
Motýli.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Pří_081_Rozmanitost přírody_Denní motýli Autor: Mgr. Marie Boučková
Živočichové kolem rybníku
Hmyz s proměnou dokonalou
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Číslo přílohy: VY_52_INOVACE_02_MOTÝL Autor:Mgr. Libuše Stonawská Předmět:Přírodověda Třída: 4. ročník Šablona projektu:V/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Motýli Hmyz Holometabolia vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Hmyz Jak vypadá a jak se dělí?. Členovci  - představují největší kmen živočišné říše  - ve větvi prvoústých dosáhli největšího stupně dokonalosti.
Denní motýli (hmyz). Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Veronika Kurišová Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_V.ZOO3.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Vosa obecná Izabela pertlíková :D.
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_130_Hmyz - motýli
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_132_Užitečný hmyz
DVOUKŘÍDLÍ lat. DIPTERA
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
HMYZ S PROMĚNOU DOKONALOU
Zvířata v lese – mravenec lesní
VY_32_INOVACE_04-47 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
Motýli Autor: Mgr.Diana Mücksteinová
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
AUTOR: Lenka Hrnčířová
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Kristýna Veselá ZŠ Holice, Komenského 100
Řád: Motýli sací ústrojí se sosákem Živí se rostlinnými šťávami
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Kristýna Veselá ZŠ Holice, Komenského 100
DENNÍ MOTÝLI.
Užovka obojková David Zíka Tomáš Boudník. Užovka obojková (Natrix natrix) je nejrozšířenější evropský nejedovatý had z čeledi užovkovitých. Žije především.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Hmyz s proměnou dokonalou
Řád: Pěvci znaky: v krku – hlasové ústrojí→zpěv
Hmyz s proměnou dokonalou
Transkript prezentace:

Denní motýli

Do kategorie denních motýlů se běžně řadí tyto čeledi: Babočkovití, Běláskovití, Modráskovití, Okáčovití, Otakárkovití a Soumračníkovití. Dohromady jde o pouhých 160 druhů z celkového počtu okolo 2700 druhů motýlů žijících v ČR. Termínem „denní motýli“ se označuje skupina motýlů dříve zvaná podle charakteristického typu tykadel kyjorozí (Rhopalocera)

Čeleď: Babočkovití Perleťovec Stříbropásek nejhojnější čeleď denních motýlů vajíčka kladou jednotlivě nebo ve skupinách na živnou rostlinu housenek nebo do její blízkosti Housenky jsou dvojího typu: lysé housenky s tělem dopředu i dozadu zúženým, se dvěma výrůstky na hlavě, připomínající slimáky válcovité larvy s trnovými výběžky Babočka Osiková

Čeleď: Běláskovití Bělásek Zelný středně velcí motýly s bíle nebo žlutě zbarvenými křídly, často s tmavou kresbou vajíčka jsou kladena v malých skupinách na spodní stranu listů živných rostlin housenky jsou zpravidla v různých odstínech zelené a jsou krátce ochlupené; často škodí na zelenině z čeledi brukvovitých kuklí se jako opasková kukla Bělásek Ovocný

Čeleď: Otakárkovití velcí motýli u nás dva druhy lysé housenky, vyznačující se vychlípitelným vidlicovitým orgánem (osmeterium) za hlavou, objevujícím se při podráždění. Osmeterium obsahuje žláznaté buňky, vylučující páchnoucí tekutinu odpuzující nepřítele Otakárek Fenyklový skupina jasoňů je vázána především na kopcovitý a hornatý terén-výskyt ve vápencových lomech u Štramberku housenky jsou lysé nebo krátce ochlupené, tmavě zbarvené s pestrou kresbou. Jasoň Červenooký

Čeleď: Okáčovití Okáč Voňavkový středně velcí motýli podčeleď Babočkovitých málo nápadné zbarvení křídel v odstínech hnědé, okrové či červenohnědé s kruhovými skvrnami – očkama Tělo housenek se ke konci zužuje a je zakončeno párem hrotů, jsou často pruhované a lysé případně řídce ochlupené Okáč Meduňkový

Čeleď:Modráskovití Modrásek Hnědý malí motýli s modře, hnědě nebo ohnivě červeně zbarvenou svrchní stranou křídel obě pohlaví jsou často odlišně zbarvená vajíčka jsou kladena jednotlivě nebo ve skupinách na živné rostliny larev housenky jsou široké, ploché, s malou hlavou, často jemně a krátce pýřivé housenky mnohých modrásků mají různě těsné vztahy k mravencům, mnohé žijí část svého života v mraveništi kuklí se v půdě,na rostlinách nebo v mraveništi; opasková kukla Modrásek Obecný

Čeleď:Soumračníkovití jde o malé či středně velké motýly zbarvení je často nenápadné, hnědavé, šedohnědé nebo rezavé, ale někdy i pestřejší na křídlech také mohou být různé světlé skvrny samci některých druhů mají na předním okraji křídel zvláštní záhyb, skrývající speciální pachové šupinky, jejichž výměšky mají přilákat samice a přimět je k páření vajíčka kladou samice koncem léta housenky se mohou ukrývat v trubičce spředené z listů trav, která je chrání před predátory kukly jsou poměrně dlouhé a schované v lehkém zámotku

Největší x Nejmenší denní motýl Ptakokřídlec královny Alexandry 28 cm Nová Guinea Africký druh Modráska 1,4 cm Afrika