Celoevropský průzkum veřejného mínění o bezpečnosti práce a zdraví Výsledky napříč Evropou a z České republiky - Květen 2013 Reprezentativní výsledky z.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stodůlky 1977 a 2007 foto Václav Vančura, 1977 foto Jan Vančura, 2007.
Advertisements

PRŮZKUM NA TÉMA: „Dopady finanční krize“ eficia .
Kandidátské země do EU Chorvatsko Turecko Makedonie Island.
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_242_Členské státy EU AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
19.1 Odčítání v oboru do 100 s přechodem přes desítku
Urči název a zařaď do příslušné skupiny
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Přehled základních výsledků šetření Rušiče spánku a nykturie Březen 2009/ Tisková informace k výsledkům šetření / STEM/MARK a.s.
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
Téma: SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ CELÝCH ČÍSEL 2
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
Animace Demo Animace - Úvodní animace 1. celé najednou.
Elektronická učebnice - I
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Zábavná matematika.
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
V OLEBNÍ SYSTÉMY Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Vlastnosti sčítání a odčítání
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Stav studie „Seroprevalence VHC u injekčních uživatelů drog“ k Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti Úřad vlády ČR tel.
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
Únorové počítání.
Posloupnosti, řady Posloupnost je každá funkce daná nějakým předpisem, jejímž definičním oborem je množina všech přirozených čísel n=1,2,3,… Zapisujeme.
52_INOVACE_ZBO2_1364HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti.
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Sexuální život u pacientů s mentálním postižením v ÚSP
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Hrubá - prostá incidence nádorů kolorekta u mužů 1. Maďarsko 88,29 2. Česká Republika 86,73 3. Japonsko 77,74 4. Německo 75,39 5. Nový Zéland71,77 6. Austrálie.
TRUHLÁŘ II.ročník Výrobní zařízení Střední škola stavební Teplice
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
ZEMĚPIS 9. ROČNÍK MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
VY_52_INOVACE_Z.9.36-hospodářské organizace ve světě-prezentace
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
DĚLENÍ ČÍSLEM 7 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ
Základní informace o státě a o počasí v hlavním městě
EU.
Předmět: Základy společenských věd Ročník: IV.
Evropská unie Za předpokladu použití mapy Evropy a psacích potřeb.
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_012.
Najdi na slepé mapě Evropy státy podle zadání
STÁTY EVROPSKÉ UNIE Zpracovaly: Jana Kroupová Kristýna Kocarová Kristýna Kocarová.
Vývoj Evropské integrace
EVROPSKá UNIE.
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
Úkoly nejen pro holky.
END 1.Přítelem 2.Druhem 3.Milencem 4.Bratrem 5.Otcem 6.Učitelem 7.Vychovatelem 8.Kuchařem 9.Elektrikářem 10.Instalatérem 11.Mechanikem 12.Návrhářem 13.Stylistou.
Přednost početních operací
DĚLENÍ ČÍSLEM 5 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ Zpracovala: Mgr. Jana Francová, výukový materiál EU-OP VK-III/2 ICT DUM 50.
Slovní úlohy řešené soustavou rovnic
KONTROLNÍ PRÁCE.
Porovnání výroby a prodejů vozidel ve světě
TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI FAKULTA TEXTILNÍ Katedra hodnocení textilií Kristýna Šlemínová.
Ekonomika pivovarského průmyslu
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
EU - Hlasování kvalifikovanou většinou Berger Erik
Evropa - obyvatelstvo, EU Tercie Řešení úkol.
JSEM OBČANEM EVROPSKÉ UNIE Učebnice od s. 14 n.. EUROOBČAN ČR je od roku 2004 členem EU Občané EU mají stejná práva a povinnosti (bez ohledu na to, ve.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_06 Autor: Marcela Holíková Anotace: Sada materiálů slouží k úvodu učiva o Evropě a EU. ZEMĚPIS - EU.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
EVROPA EVROPSKÁ UNIE VY_32_INOVACE_07-48 Ročník: VIII. ročník
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8.ročník 15_Evropská unie, NATO
EVROPSKÁ INTEGRACE.
NATO Severoatlantická aliance.
Transkript prezentace:

Celoevropský průzkum veřejného mínění o bezpečnosti práce a zdraví Výsledky napříč Evropou a z České republiky - Květen 2013 Reprezentativní výsledky z 31 evropských zemí pro Evropskou agenturu pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci (EU-OSHA) Bezpečnost a ochrana zdraví při práci je věcí každého z nás. Cenná pro Vás. Přínosná pro firmu.

2 Schéma průzkumu veřejného mínění Soubor: Pracovníci na plný a částečný úvazek a OSVČ ve věku 18 a více let s bydlištěm v dané zemi a v daném jazyce Vzorek: Reprezentativní vzorek v každém z 31 evropských zemí zapojených do projektu Vážení: Data jsou vážena tak, aby reflektovala pracující populaci dle věku, pohlaví a regionu. Tam, kde jsou uvedena data z více zemí, byla data vážena tak, aby reflektovala velikost populace každé země. Metoda sběru dat: CATI (Telefonické pohovory za asistence počítače) napříč 26 zeměmi. V Bulharsku, České republice, na Maltě, v Rumunsku a na Slovensku byly pohovory provedeny osobně Velikost vzorku: pohovorů v celé Evropě (přibližně 500 v jedné zemi vyjma Lichtenštejnska, kde bylo provedeno 200 pohovorů) Velikost vzorku: (Česká republika) 562 pohovorů Období práce v terénu: (Česká republika) 30. listopadu prosince 2012 Interpretace dat: Pokud součet procent nečiní 100 % nebo není roven celkovému skóre (např. "velmi pravděpodobné" plus "celkem pravděpodobné"), může to být způsobeno zaokrouhlením počítačem

3 Velikosti vzorků Velikosti vzorků zahrnuté do této zprávy Celkový počet pracovníků ve věku 18 a více let dalších pracovníků na pracovišti 311 Mužské dalších pracovníků na pracovišti 192 Ženské a více dalších pracovníků na pracovišti 58 Ve věku Plný úvazek 424 Ve věku Částečný úvazek 67 Ve věku Pracovníci nemají povědomí o programech/zásadách na pracovišti, které by usnadňovaly situaci starším pracovníkům 486 Možná odchylka: (vzhledem k vzorku pracovníků, se kterými byl veden pohovor) Celkový vzorek ± 0,5 až 0,8 procentních bodů (v celé Evropě) ± 2,5 až 4,1 procentních bodů (národní vzorek) Mezi podskupinami např. Mužské / Ženské ± 5,0 až 8,3 procentních bodů Plný/částečný úvazek ± 7,8 až 13,0 procentních bodů

4 Přehled dotazníku - 1 Je podle Vás pravděpodobné, že v roce 2020 bude na Vašem pracovišti pracovat větší podíl osob ve věku nad 60 let, a pokud ano, jak pravděpodobné? V následujících otázkách se používá termín „starší pracovníci“, čímž jsou vždy míněni pracovníci ve věku nad 60 let. Myslíte si, že pro starší pracovníky platí více než pro ostatní pracovníky to, že … Myslíte si, že na Vašem pracovišti by měly být zaváděny programy a zásady, které pracovníkům ulehčí situaci tak, aby mohli pracovat až do důchodového věku nebo i po jeho překročení, pokud si to přejí? Řekněte mi, jestli případně takové programy a zásady již na Vašem pracovišti máte. (Velmi pravděpodobné | Poměrně pravděpodobné | Poměrně nepravděpodobné | Velmi nepravděpodobné | Nevím | Na pracovišti nemáme žádné osoby nad 60 let a neočekávám to ani v roce 2020) (Ano | Ne | Není rozdíl | Nevím) A. Mají více absence z důvodu nemoci B. Mají více pracovních úrazů C. Mají nižší pracovní výkonnost D. Jsou méně schopní přizpůsobit se změnám v práci E. Trpí více stresem z práce (Ano | Ne | Takové programy a zásady na Vašem pracovišti již existují | Nevím)

5 Přehled dotazníku - 2 Jaké jsou (pokud tedy vůbec jsou) podle Vás v současnosti nejběžnější příčiny stresu z práce? Nyní následují otázky, které se týkají všech pracovníků bez ohledu na to, kolik je jim let. Jaké běžně se na Vašem pracovišti vyskytují (pokud se vyskytují) nějaké příčiny stresu z práce? Jak dobře je na Vašem pracovišti zvládána ochrana před stresem z práce? A. Počet odpracovaných hodin a pracovní náplň B. Omezená možnost organizovat si práci podle vlastního systému práce C. Nejasnosti, pokud jde o úkoly a odpovědnost D. Že se pracovník stane předmětem nepřijatelného chování jako je šikana a harassment E. Reorganizace práce a nejistota zaměstnání F. Nedostatek podpory při od kolegů a nadřízených při plnění náplně práce (Velmi běžně | Poměrně běžně | Poměrně zřídka | Velmi zřídka | Na pracovišti se nevyskytují žádné příčiny stresu z práce | Nevím) (Velmi dobře | Poměrně dobře | Ne moc dobře | Vůbec ne dobře | Nevím)

6 Click to add text here Země jsou v grafech označeny dvoupísmennými zkratkami PísmenaZeměPísmenaZeměPísmenaZemě ATRakouskoFIFinskoNLNizozemsko BEBelgieFRFrancieNONorsko BGBulharskoHUMaďarskoPLPolsko CHŠvýcarskoIEIrskoPTPortugalsko CYKyprISIslandRORumunsko CZČeská republikaITItálieSEŠvédsko DENěmeckoLILichtenštejnskoSISlovinsko DKDánskoLTLitvaSKSlovensko EEEstonskoLULucemburskoUKVelká Británie ELŘeckoLVLotyšskoALLVšechny země ESŠpanělskoMTMalta

7 Click to add text here Skupiny zemí použité v této zprávě SkupinaZemě EU2727 zemí, které v současné době tvoří Evropskou unii EU155 států, které tvořily Evropskou unii do 1. května 2004 Rakousko, Belgie, Dánsko, Finsko, Francie, Německo, Řecko, Irsko, Itálie, Lucembursko, Nizozemsko, Portugalsko, Španělsko, Švédsko, Velká Británie NMS1212 zemí, které vstoupily do Evropské unie v roce 2004 a 2007 Bulharsko, Česká republika, Kypr, Estonsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Malta, Polsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko EFTANorsko, Island, Lichtenštejnsko, Švýcarsko

Celoevropský průzkum veřejného mínění o bezpečnosti práce a zdraví Výsledky napříč Evropou a z České republiky - Květen 2013 Podíl pracovníků ve věku nad 60 let v roce 2020 Bezpečnost a ochrana zdraví při práci je věcí každého z nás. Cenná pro Vás. Přínosná pro firmu.

9 Soubor Pracovníci ve věku 18 a více let Podíl pracovníků ve věku nad 60 let v roce 2020 (Česká republika) Je podle Vás pravděpodobné, že v roce 2020 bude na Vašem pracovišti pracovat větší podíl osob ve věku nad 60 let, a pokud ano, jak pravděpodobné? (%) Velmi pravděpodobné Poměrně pravděpodobné Poměrně nepravděpodobné Velmi nepravděpodobné Nevím Žádní pracovníci starší 60 let v současnosti a ani nejsou očekáváni v roce 2020

10 Celkem Mužské Ženské Ve věku Ve věku Ve věku 55+ Podíl pracovníků ve věku nad 60 let v roce 2020 (Česká republika) Je podle Vás pravděpodobné, že v roce 2020 bude na Vašem pracovišti pracovat větší podíl osob ve věku nad 60 let, a pokud ano, jak pravděpodobné? (%) POHLAVÍ VĚK Odchylka od 100 % kvůli nezahrnutí možností Nevím a Žádný; Soubor Pracovníci ve věku 18 a více let

11 Podíl pracovníků ve věku nad 60 let v roce 2020 (Česká republika) Je podle Vás pravděpodobné, že v roce 2020 bude na Vašem pracovišti pracovat větší podíl osob ve věku nad 60 let, a pokud ano, jak pravděpodobné? (%) VELIKOST PRACOVIŠTĚ (POČET DALŠÍCH PRACOVNÍKŮ) ODPRACOVANÉ HODINY Odchylka od 100 % kvůli nezahrnutí možností Nevím a Žádný; Soubor Pracovníci ve věku 18 a více let Celkem 0–9 10–49 50 a více Plný úvazek Částečný úvazek

12 Podíl pracovníků ve věku nad 60 let v roce 2020 Odchylka od 100 % kvůli nezahrnutí možností Nevím a Žádný; Soubor Pracovníci ve věku 18 a více let Je podle Vás pravděpodobné, že v roce 2020 bude na Vašem pracovišti pracovat větší podíl osob ve věku nad 60 let, a pokud ano, jak pravděpodobné? (%)

13 Podíl pracovníků ve věku nad 60 let v roce 2020 Je podle Vás pravděpodobné, že v roce 2020 bude na Vašem pracovišti pracovat větší podíl osob ve věku nad 60 let, a pokud ano, jak pravděpodobné? (%) Odchylka od 100 % kvůli nezahrnutí možností Nevím a Žádný; Soubor Pracovníci ve věku 18 a více let

Celoevropský průzkum veřejného mínění o bezpečnosti práce a zdraví Výsledky napříč Evropou a z České republiky - Květen 2013 Vnímání starších pracovníků Bezpečnost a ochrana zdraví při práci je věcí každého z nás. Cenná pro Vás. Přínosná pro firmu.

15 Vnímání starších pracovníků (Česká republika) A. Mají více absence z důvodu nemoci Mají více pracovních úrazů Mají nižší pracovní výkonnost Jsou méně schopní přizpůsobit se změnám v práci Trpí více stresem z práce Myslíte si, že pro starší pracovníky platí více než pro ostatní pracovníky to, že … (%) Soubor Pracovníci ve věku 18 a více let

16 Celkem Mužské Ženské Ve věku Ve věku Ve věku 55+ Vnímání starších pracovníků - Méně schopni přizpůsobit se změnám v práci (Česká republika) Myslíte si, že pro starší pracovníky platí více než pro ostatní pracovníky to, že jsou méně schopní přizpůsobit se změnám v práci (%) POHLAVÍ VĚK Soubor Pracovníci ve věku 18 a více let

17 Vnímání starších pracovníků - Méně schopni přizpůsobit se změnám v práci (Česká republika) Myslíte si, že pro starší pracovníky platí více než pro ostatní pracovníky to, že jsou méně schopní přizpůsobit se změnám v práci (%) VELIKOST PRACOVIŠTĚ (POČET DALŠÍCH PRACOVNÍKŮ) ODPRACOVANÉ HODINY Soubor Pracovníci ve věku 18 a více let Celkem 0–9 10–49 50 a více Plný úvazek Částečný úvazek

18 Vnímání starších pracovníků - Méně schopni přizpůsobit se změnám v práci Myslíte si, že pro starší pracovníky platí více než pro ostatní pracovníky to, že jsou méně schopní přizpůsobit se změnám v práci (%) Soubor Pracovníci ve věku 18 a více let

19 Vnímání starších pracovníků - Méně schopni přizpůsobit se změnám v práci Myslíte si, že pro starší pracovníky platí více než pro ostatní pracovníky to, že jsou méně schopní přizpůsobit se změnám v práci (%) Soubor Pracovníci ve věku 18 a více let

20 Celkem Mužské Ženské Ve věku Ve věku Ve věku 55+ Vnímání starších pracovníků - Trpí více stresem z práce (Česká republika) Myslíte si, že pro starší pracovníky platí více než pro ostatní pracovníky to, že trpí více stresem z práce (%) POHLAVÍ VĚK Soubor Pracovníci ve věku 18 a více let

21 Vnímání starších pracovníků - Trpí více stresem z práce (Česká republika) Myslíte si, že pro starší pracovníky platí více než pro ostatní pracovníky to, že trpí více stresem z práce (%) VELIKOST PRACOVIŠTĚ (POČET DALŠÍCH PRACOVNÍKŮ) ODPRACOVANÉ HODINY Soubor Pracovníci ve věku 18 a více let Celkem 0–9 10–49 50 a více Plný úvazek Částečný úvazek

22 Vnímání starších pracovníků - Trpí více stresem z práce Myslíte si, že pro starší pracovníky platí více než pro ostatní pracovníky to, že trpí více stresem z práce (%) Soubor Pracovníci ve věku 18 a více let

23 Vnímání starších pracovníků - Trpí více stresem z práce Myslíte si, že pro starší pracovníky platí více než pro ostatní pracovníky to, že trpí více stresem z práce (%) Soubor Pracovníci ve věku 18 a více let

Celoevropský průzkum veřejného mínění o bezpečnosti práce a zdraví Výsledky napříč Evropou a z České republiky - Květen 2013 Programy a zásady umožňující pracovat delší část života Bezpečnost a ochrana zdraví při práci je věcí každého z nás. Cenná pro Vás. Přínosná pro firmu.

25 Programy a zásady umožňující pracovat delší část života Uveďte prosím, zda již máte na pracovišti zavedeny programy nebo zásady usnadňující pracovníkům situaci tak, aby mohli pracovat až do důchodového věku nebo i po jeho překročení. (%) Soubor Pracovníci ve věku 18 a více let

26 Programy a zásady umožňující pracovat delší část života Uveďte prosím, zda již máte na pracovišti zavedeny programy nebo zásady usnadňující pracovníkům situaci tak, aby mohli pracovat až do důchodového věku nebo i po jeho překročení. (%) Soubor Pracovníci ve věku 18 a více let

27 Programy a zásady umožňující pracovat delší část života (Česká republika) Myslíte si, že na Vašem pracovišti by měly být zaváděny programy a zásady, které pracovníkům ulehčí situaci tak, aby mohli pracovat až do důchodového věku nebo i po jeho překročení, pokud si to přejí? (%) Nezahrnuje možnost Nevím; Soubor Pracovníci nemají povědomí o programech/zásadách na pracovišti

28 Celkem Mužské Ženské Ve věku Ve věku Ve věku 55+ Programy a zásady umožňující pracovat delší část života (Česká republika) Myslíte si, že na Vašem pracovišti by měly být zaváděny programy a zásady, které pracovníkům ulehčí situaci tak, aby mohli pracovat až do důchodového věku nebo i po jeho překročení, pokud si to přejí? (%) POHLAVÍ VĚK Nezahrnuje možnost Nevím; Soubor Pracovníci nemají povědomí o programech/zásadách na pracovišti

29 Programy a zásady umožňující pracovat delší část života (Česká republika) Myslíte si, že na Vašem pracovišti by měly být zaváděny programy a zásady, které pracovníkům ulehčí situaci tak, aby mohli pracovat až do důchodového věku nebo i po jeho překročení, pokud si to přejí? (%) VELIKOST PRACOVIŠTĚ (POČET DALŠÍCH PRACOVNÍKŮ) ODPRACOVANÉ HODINY Nezahrnuje možnost Nevím; Soubor Pracovníci nemají povědomí o programech/zásadách na pracovišti Celkem 0–9 10–49 50 a více Plný úvazek Částečný úvazek

30 Programy a zásady umožňující pracovat delší část života Myslíte si, že na Vašem pracovišti by měly být zaváděny programy a zásady, které pracovníkům ulehčí situaci tak, aby mohli pracovat až do důchodového věku nebo i po jeho překročení, pokud si to přejí? (%) Nezahrnuje možnost Nevím; Soubor Pracovníci nemají povědomí o programech/zásadách na pracovišti

31 Programy a zásady umožňující pracovat delší část života Myslíte si, že na Vašem pracovišti by měly být zaváděny programy a zásady, které pracovníkům ulehčí situaci tak, aby mohli pracovat až do důchodového věku nebo i po jeho překročení, pokud si to přejí? (%) Nezahrnuje možnost Nevím; Soubor Pracovníci nemají povědomí o programech/zásadách na pracovišti

Celoevropský průzkum veřejného mínění o bezpečnosti práce a zdraví Výsledky napříč Evropou a z České republiky - Květen 2013 Společné příčiny stresu z práce Bezpečnost a ochrana zdraví při práci je věcí každého z nás. Cenná pro Vás. Přínosná pro firmu.

33 Společné příčiny stresu z práce (Česká republika) Jaké jsou (pokud tedy vůbec jsou) podle Vás v současnosti nejběžnější příčiny stresu z práce? (%) Soubor Pracovníci ve věku 18 a více let

34 Jaké jsou (pokud tedy vůbec jsou) podle Vás v současnosti nejběžnější příčiny stresu z práce? (%) Společné příčiny stresu z práce - Reorganizace práce a nejistota zaměstnání (Česká republika) POHLAVÍ Celkem Mužské Ženské Ve věku Ve věku Ve věku 55+ VĚK Soubor Pracovníci ve věku 18 a více let Reorganizace práce a nejistota zaměstnání

35 Společné příčiny stresu z práce - Reorganizace práce a nejistota zaměstnání (Česká republika) Jaké jsou (pokud tedy vůbec jsou) podle Vás v současnosti nejběžnější příčiny stresu z práce? (%) Reorganizace práce a nejistota zaměstnání VELIKOST PRACOVIŠTĚ (POČET DALŠÍCH PRACOVNÍKŮ) ODPRACOVANÉ HODINY Celkem 0–9 10–49 50 a více Plný úvazek Částečný úvazek Soubor Pracovníci ve věku 18 a více let

36 Jaké jsou (pokud tedy vůbec jsou) podle Vás v současnosti nejběžnější příčiny stresu z práce? (%) Společné příčiny stresu z práce - Počet odpracovaných hodin a pracovní náplň (Česká republika) POHLAVÍ Celkem Mužské Ženské Ve věku Ve věku Ve věku 55+ VĚK Soubor Pracovníci ve věku 18 a více let Počet odpracovaných hodin a pracovní náplň

37 Společné příčiny stresu z práce - Počet odpracovaných hodin a pracovní náplň (Česká republika) Jaké jsou (pokud tedy vůbec jsou) podle Vás v současnosti nejběžnější příčiny stresu z práce? (%) Počet odpracovaných hodin a pracovní náplň VELIKOST PRACOVIŠTĚ (POČET DALŠÍCH PRACOVNÍKŮ) ODPRACOVANÉ HODINY Celkem 0–9 10–49 50 a více Plný úvazek Částečný úvazek Soubor Pracovníci ve věku 18 a více let

38 Jaké jsou (pokud tedy vůbec jsou) podle Vás v současnosti nejběžnější příčiny stresu z práce? (%) Společné příčiny stresu z práce - Nejasnosti, pokud jde o úkoly a odpovědnost (Česká republika) POHLAVÍ Celkem Mužské Ženské Ve věku Ve věku Ve věku 55+ VĚK Soubor Pracovníci ve věku 18 a více let Nejasnosti, pokud jde o úkoly a odpovědnost

39 Společné příčiny stresu z práce - Nejasnosti, pokud jde o úkoly a odpovědnost (Česká republika) Jaké jsou (pokud tedy vůbec jsou) podle Vás v současnosti nejběžnější příčiny stresu z práce? (%) Nejasnosti, pokud jde o úkoly a odpovědnost VELIKOST PRACOVIŠTĚ (POČET DALŠÍCH PRACOVNÍKŮ) ODPRACOVANÉ HODINY Celkem 0–9 10–49 50 a více Plný úvazek Částečný úvazek Soubor Pracovníci ve věku 18 a více let

Celoevropský průzkum veřejného mínění o bezpečnosti práce a zdraví Výsledky napříč Evropou a z České republiky - Květen 2013 Případy stresu z práce Bezpečnost a ochrana zdraví při práci je věcí každého z nás. Cenná pro Vás. Přínosná pro firmu.

41 Případy stresu z práce (Česká republika) Jaké běžně se na Vašem pracovišti vyskytují (pokud se vyskytují) nějaké příčiny stresu z práce? (%) Velmi běžně Poměrně běžně Poměrně zřídka Velmi zřídka Na pracovišti se nevyskytují žádné příčiny stresu z práce Nevím Soubor Pracovníci ve věku 18 a více let

42 Celkem Mužské Ženské Ve věku Ve věku Ve věku 55+ Případy stresu z práce (Česká republika) Jaké běžně se na Vašem pracovišti vyskytují (pokud se vyskytují) nějaké příčiny stresu z práce? (%) POHLAVÍ VĚK Odchylka od 100 % kvůli nezahrnutí možností Nevím a Žádný; Soubor Pracovníci ve věku 18 a více let

43 Případy stresu z práce (Česká republika) Jaké běžně se na Vašem pracovišti vyskytují (pokud se vyskytují) nějaké příčiny stresu z práce? (%) VELIKOST PRACOVIŠTĚ (POČET DALŠÍCH PRACOVNÍKŮ) ODPRACOVANÉ HODINY Odchylka od 100 % kvůli nezahrnutí možností Nevím a Žádný; Soubor Pracovníci ve věku 18 a více let Celkem 0–9 10–49 50 a více Plný úvazek Částečný úvazek

44 Případy stresu z práce Odchylka od 100 % kvůli nezahrnutí možností Nevím a Žádný; Soubor Pracovníci ve věku 18 a více let Jaké běžně se na Vašem pracovišti vyskytují (pokud se vyskytují) nějaké příčiny stresu z práce? (%)

45 Případy stresu z práce Jaké běžně se na Vašem pracovišti vyskytují (pokud se vyskytují) nějaké příčiny stresu z práce? (%) Odchylka od 100 % kvůli nezahrnutí možností Nevím a Žádný; Soubor Pracovníci ve věku 18 a více let

Celoevropský průzkum veřejného mínění o bezpečnosti práce a zdraví Výsledky napříč Evropou a z České republiky - Květen 2013 Zvládání ochrany před stresem z práce Bezpečnost a ochrana zdraví při práci je věcí každého z nás. Cenná pro Vás. Přínosná pro firmu.

47 Soubor Pracovníci ve věku 18 a více let Zvládání ochrany před stresem z práce (Česká republika) Velmi dobře Poměrně dobře Ne moc dobře Vůbec ne dobře Nevím Jak dobře je na Vašem pracovišti zvládána ochrana před stresem z práce? (%)

48 Celkem Mužské Ženské Ve věku Ve věku Ve věku 55+ Zvládání ochrany před stresem z práce (Česká republika) Jak dobře je na Vašem pracovišti zvládána ochrana před stresem z práce? (%) POHLAVÍ VĚK Odchylka od 100 % kvůli nezahrnutí možnosti Nevím; Soubor Pracovníci ve věku 18 a více let

49 Zvládání ochrany před stresem z práce (Česká republika) Jak dobře je na Vašem pracovišti zvládána ochrana před stresem z práce? (%) VELIKOST PRACOVIŠTĚ (POČET DALŠÍCH PRACOVNÍKŮ) ODPRACOVANÉ HODINY Odchylka od 100 % kvůli nezahrnutí možnosti Nevím; Soubor Pracovníci ve věku 18 a více let Celkem 0–9 10–49 50 a více Plný úvazek Částečný úvazek

50 Zvládání ochrany před stresem z práce Jak dobře je na Vašem pracovišti zvládána ochrana před stresem z práce? (%) Odchylka od 100 % kvůli nezahrnutí možnosti Nevím; Soubor Pracovníci ve věku 18 a více let

51 Zvládání ochrany před stresem z práce Jak dobře je na Vašem pracovišti zvládána ochrana před stresem z práce? (%) Odchylka od 100 % kvůli nezahrnutí možnosti Nevím; Soubor Pracovníci ve věku 18 a více let

52 Evropská agentura pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci (EU-OSHA) •Příspívá k tomu, aby se z Evropy stalo bezpečnější, zdravější a produktivnější místo pro práci; Provádí výzkum, vyvíjí a šíří spolehlivé, vyvážené a nestranné informace o bezpečnosti a ochraně zdraví; Organizuje celoevropské kampaně na zvýšení informovanosti; Založena Evropskou unií v roce 1996 a sídlí ve španělském Bilbau. Sdružuje zástupce z Evropské komise, vlád členských států, organizace zaměstnavatelů a pracovníků a přední odborníky v každém z členských států EU a odjinud. Další informace o EU-OSHA: Další informace o celoevropském průzkumu o bezpečnosti práce a ochraně zdraví

53 Tento průzkum provedla společnost Ipsos MORI v souladu se standardy stanovenými ve směrnici ISO Zajišťování jakosti Společnost Ipsos MORI je členem všech klíčových orgánů v oblasti průzkumu trhu •Zajištění konzistentní kvality práce podle nejvyšších standardů v průmyslu a každoroční inspekce externími auditory