Nová finanční perspektiva a krize eurozóny

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Financování rozvojových projektů obcí a měst: hlavní motor meziobecní spolupráce v ČR Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D. Katedra práva a veřejné správy,
Advertisements

Kam kráčí eurozóna Trutnov,
Etiketa fiskální politiky Smilovice, 4.května 2010 Zuzana Šmídová.
Tři poznámky k bankovní unii David Marek. Tři úhly pohledu Bankovní unie v kontextu evropské integrace Bankovní unie a evropské krize Problémy dosavadní.
Role Evropského parlamentu při vytváření víceletého finančního rámce EU Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České.
Evropa na rozcestí Milena Vicenová ČZU Praha,1. listopad 2013.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Vliv daňové legislativy EU na členské státy EU Tax Legislative Impact on Member States Ivo Strejček poslanec Evropského parlamentu, ODS.
FUNGOVÁNÍ EUROZÓNY, FEDERATIVNÍ PRVKY V EU
EVROPSKÁ UNIE Je regionální uskupení sdružující evropské státy, jehož cílem je vytvoření hospodářské, politické a měnové unie členských zemí.
Evropská strategie zaměstnanosti Úvod do sociální politiky, Zimní semestr akad. Roku 2007/2008.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Heads of Representation, Lisbon 12 June 2007 Meeting of Heads of Representation - Lisbon, 12 June „Reformovat rozpočet, změnit Evropu“
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
Pět evropských klišé české diplomacie 1. Členství v EU je naším národním zájmem ( ? ) 2. Členství v EU je základem naší ekonomické prosperity ( ?) 3.Pro.
Dopad daňových reforem na trh bydlení ing. Tomáš Prouza, MBA, ředitel péče o klienty a ombudsman Stavební fórum, Praha, 22. května 2007.
Představení sady indikátorů pro hodnocení dopadů návrhů Odborné komise pro důchodovou reformu a referenční (základní) varianty Jednání pracovního týmu.
Český export a zrychlená bankovní a finanční integrace EU
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
TÉMA: SPRAVEDLIVÁ REFORMA HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY AUTOŘI: JAN MLÁDEK, JIŘÍ HAVEL HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA.
Finanční perspektiva EU Ministerstvo financí, odbor Národního fondu.
Měnová unie : definice  Nezrušitelně fixované měn. kurzy  Vzájemná plná směnitelnost  Úplná liberalizace pohybu kapitálu  Společná měna.
Hospodářská politika.
Financování politických stran a regulace politických kampaní Prorůstání ekonomiky a politiky Vladimíra Dvořáková CESTA Praha, , hotel Jalta.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Daňová teorie a politika
Dva příklady snahy o řešení ekonomické krise eurozóny
Prof. Ing. Lumír Kulhánek, CSc.
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
1 VŠFS KSM MEI Společný rozpočet EU Společný rozpočet EU Osnova: 1. Obecná charakteristika společného rozpočtu EU 2. Příjmy společného rozpočtu.
Brno 3. června 2010 Technologická platforma „Vozidla pro udržitelnou mobilitu“ Co je Technologická platforma (TP)? V evropském hospodářském prostoru vznikají.
(Ne)konkurenceschopnost ekonomiky ČR Aleš Michl Portfoliový stratég Raiffeisenbank Listopad 2011.
Regionální politika ČR a EU 2 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
CS Regionální politika EVROPSKÁ KOMISE Třetí zpráva o soudržnosti Únor 2004 Konvergence, konkurenceschopnost a spolupráce.
Kohezní politika EU v kontextu revize rozpočtu EU Ing
Finanční perspektiva – dopady pro ČR. Co je finanční perspektiva? Finanční rámec EU na období let Během jednání o FP: reforma výdajových.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Vytvoření velkého vnitřního trhu a počátky Evropské hospodářské a měnové unie Dějiny EU Marian Kebísek.
Robert Zbíral Úvod do evropských studií
Vývoj terciárního vzdělávání
Rozpočet EU Michal Částek.
FONDY EU Programové období
1 VŠFS – KS – LS 2005/06 mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 11. května 2015.
Boj proti daňovým únikům – iniciativy ČR v EU 10. března 2015, IFA Praha
Financování kapitol státního rozpočtu II
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 8 Sociální výhody v nezaměstnanosti ve vybraných zemích EU.
Koordinace hospodářských politik v EU BIVŠ. Hospodářské politiky v EU SPOLEČNÉ – např.: měnová, zemědělská, obchodní, dopravní KOORDINOVANÉ – např.: fiskální,
Revize rozpočtu EU a budoucnost kohezní politiky EU Ing. Jan Gregor Ministerstvo financí ČR Expertní seminář Reforma kohezní politiky – aktuální vývoj.
Ministerstvo financí České republiky Jednání pracovní komise k RUD 31. března 2016 Ministerstvo financí Březen 2016.
Universitas semper reformanda? České reformní pokusy v evropských souvislostech Hodnocení kvality vysokých škol Telč,
ÚČINKY VNITŘNÍHO TRHU NA EKONOMICKOU VÝKONNOST, ZAMĚSTNANOST A OBCHOD Michael Vlach.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Finance obecně Soukromé Soukromé Peníze soukromých osob, institucí Peníze soukromých osob, institucí Peníze obvykle.
Záchrana Eura a Budoucnost EU Ingolf Pernice Leona Adamčíková.
EVROPSKÝ DŮM 27. ÚNORA 2013 MILENA VICENOVÁ KSAP, MINISTERSTVO ZAHRANIČNÍCH VĚCÍ „Kdo určuje směřování EU?“
Ve ř ejná ekonomika 2 Soustava ve ř ejných rozpočt ů Evropský rozpočet.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Soustava veřejných rozpočtů
Pakt stability a růstu EVSE Šárka Horáková.
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Teorie fiskálního federalismu
EU Moravskoslezský kraj a příležitosti budoucí kohezní politiky
Veřejné finance Rozpočet EU
Transkript prezentace:

Nová finanční perspektiva a krize eurozóny Lubor Lacina Mendelova universita v Brně Jean Monnet Centre of Excellence

Krize eurozóny a rozpočet EU Evropský integrační projekt se dostal na křižovatku Tři možné cesty řešení: Prohloubení integrace – vytvoření politické unie s federálním rozpočtem Zachování současného stavu Disintegrace – návrat ke společnému trhu a národním měnám Krize eurozóny potvrdila omezenou stabilizační kapacitu rozpočtu EU

Co napsali jiní.. MacDougall, D. (1977): Report of the Study Group on the Role of Public Finance in European Integration. Brussels, European Commission. Sapir, A. (2003): ‘An Agenda for a Growing Europe. Making the EU Economic System Deliver’, Report of an Independent High-Level Study Group established on the initiative of the President of the European Commission. P. De Grauwe (2004): „Without political integration the eurozone will be like house without roof“. Pisani, J. – Wolff, G. (2012): Options for a Euro-Area Fiscal Capacity

Status Quo Omezená velikost rozpočtu EU ve srovnání s federálními i národními rozpočty – omezená redistribuční funkce a zcela chybějící stabilzační funkce Víceletá perspektiva – omezená flexibilita Z historických důvodů většina výdajů na zemědělskou a regionální politiku Omezené vlastní zdroje – žádná daň EU – závislost na příspěvcích členských států „Juste retour“ problém – rozdělení na čisté přispěvatele a příjemce

Proces vyjednávání o MFF Komise připravuje návrh Evropský parlament má právo veta, ALE Rada stanovuje strop rozpočtu – na úrovni Rady převažují národní zájmy nad zájmy Společenství

Navrhovaný směr reformy Zvýšení stropu rozpočtu EU (2 – 5% EU HND); Posílení stabilizační funkce rozpočtu EU (podoba fungování ESM); Nalezení vlastního zdroje příjmů (např. podíl na dani z příjmu právnických osob);

Návrh Bruegel Think Tank Federální rozpočet – přesun sociálního pojištění a části korporátní daně do příjmů rozpočtu EU Přerozdělení (transfery) na základě kritéria odchylky od potenciálního HDP Posílení stabilizační kapacity spojené s výraznou ztrátou fiskální autonomie členských států (fiskální unie)

Vlastní návrh (I.) Jakékoliv zvýšení rozpočtu EU musí být spojeno s poklesem relativní velikosti národních rozpočtů Nesmí dojít k trvalým transferům do členských zemí a navýšení rozpočtu EU nesmí být spojeno s růstem daňové zátěže občanů a firem EU Je nutné oslabit dominanci Rady EU při stanovení stropu finanční perspektivy Současné prostředky v EMS by měly být přesunuty do rozpočtu EU nebo nově vzniklého rozpočtu eurozóny Stanovení jasných kritérií pro poskytování transferů (vyrovnávání asymetrických šoků)

Vlastní návrh (II.) Schéma založené na doporučeních teorie OCA Míra divergence - význam asymetr. šoku: 1 minus korelace HDP (čím vyšší indikátor tím vyšší transfery) Podobnoszt s návrhem Pisani – Ferry – Wolff transfery na základě velikosti produkční mezery

Vlastní návrh (III.) Reforma vlastních zdrojů – nové vlastní zdroje: Daň z finančních transakcí Sociální pojištění Část daně ze zisku právnických a fyzických osob Reforma výdajů Přesun financování zemědělské politiky na národní rozpočty a výrazné omezení politiky HSS jen na nejchudší regiony Posílení nástrojů na podporu růstu a konkurenceschopnosti (např. podpora přílivu PZI a reforem trhu práce včetně růstu mobility) Financování obranné politiky z rozpočtu EU (úspory z rozsahu) Pouze dočasné transfery zemím zasaženým asymetrickým šokem (pouze za podmínky provádění reforem)

Proč k reformě nedošlo? EU není politickou unií, stále převládají národní zájmy nad zájmy Společenství; Neochota národních vlád (politiků) vzdát se kontroly nad částí daní vybraných v členských zemích Negativní postoj tzv. čistých přispěvatelů k vyšší míře přerozdělování (UK. Nizozemí, Německo, Švédsko) První by musela být nalezena shoda na harmonizaci výpočtu daňových základů EU vers. Eurozóna (vlastní rozpočet pro EU a vlastní pro země eurozóny?)

Ztracená příležitost? Probíhající krize eurozóny a nastavené mechanismy jejího řešení jsou příležitostí pro diskusi o významné reformě rozpočtu EU: Krize posílala debatu o nutnosti posílení stabilizační role rozpočtu EU. Zatím však chybí konkrétní návrhy. Jakékoliv jednání o podstatné reformě bude vyžadovat podporů politických reprezentací členských zemí – hledání kompromisů je časově náročné Podstatnou reformu rozpočtu lze očekávat až v rámci diskuse o podobě MFF po roce 2020