Způsob zápisu JavaScriptu do dokumentu  JavaScript se do webové stránky dá zapsat třemi způsoby:  Pomocí značek do proudu dokumentu  Pomocí značek s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy HTML – vkládání objektů
Advertisements

Zoner Foto Studio Bohumil Bareš.
Vlastní skript může být umístěn: v hlavičce stránky v těle stránky
Dynamické dokumenty na straně klienta Informatika pro ekonomy II.
HTML5 Co je nového?. Technologický balíček HTML5 Správně by měl být označován jako nová verze technologií HTML5, CSS3 a ES5, protože v sobě zahrnuje:
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.15/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Seznamy Seznamy lze použít pro zpřehlednění zobrazovaných dat na stránce. Seznamy lze použít pro zpřehlednění zobrazovaných dat na stránce. Seznamy se.
Základní struktura, metainformace
HTML Formuláře.
Dynamické dokumenty na straně klienta Informatika pro ekonomy I přednáška 5, 6.
Formuláře jsou důležitou součástí stránek, slouží:  k přihlašování k některým stránkám (eshopy, bakaláři, diskuze na webu apod.)  k odeslání údajů do.
Formuláře Formuláře lze nalézt téměř na každém webu. Formuláře lze nalézt téměř na každém webu. Použití formulářů: Použití formulářů: Blog Blog Uživatelské.
VY_32_INOVACE_4.3.IV1.02/Ku Html dokument a jeho struktura Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_4.3.IV1.03/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ HTML & XHTML.
III/2 XVII ABC
Tvorba www stránek SYNTAXE ICT 4.ročník. Obsah TAGY TAGY ATRIBUTY ATRIBUTY KŘÍŽENÍ TAGŮ KŘÍŽENÍ TAGŮ VELIKOST PÍSMEN VELIKOST PÍSMEN MEZERY VE ZDROJOVÉM.
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
Layout stránky Rozvržení stránky (layout stránky) se provádí z těchto důvodů: Určení polohy záhlaví, menu, textů, obrázků... Zachování polohy při změně.
Autor: David Provazník Téma: Školní stránky Třída: I2 Prezentace k internetovým stránkám.
Adobe Dreamweaver CS4 Ing. Martin Dosedla.
Power Point– pracujeme se snímky
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.11/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Třídy, generické třídy, pseudotřídy
Odkazy Pomocí odkazu se lze pohybovat mezi stránkami. Cílem může být další stránka nebo identifikátor na aktuální stránce. Pomocí odkazu se lze pohybovat.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
OS Windows. Tento operační systém byl vytvořen pro snazší ovládání počítače běžnými uživateli. Například stačí jednou definovat připojená zařízení (tiskárny…)
Seznam - menu Seznam a jeho položky lze použít například i na vytvoření vysouvacího menu. Seznam a jeho položky lze použít například i na vytvoření vysouvacího.
Formuláře v MS Word 2007 Martin Lubas xlubm
Metodická podpora úprav RVP ZV
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.18/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
PHP – zasílání dat z formuláře
Tvorba WWW stránek HTML - XHTML Každá Internetová stránka (WWW stránka) je vytvořena pomocí programovacího jazyka HTML (Hypertext Markup Language). Každá.
PHP – Základy programování
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Tvorba webu Úvod do CSS 1.
TEXTOVÝ EDITOR.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.12/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Kaskádové styly - CSS.
ActionScript Moderní počítačové aplikace. Charakteristika Je odvozen od JavaScriptu Integruje do Flashe interaktivní ovládání Umožňuje vytvořit přehledné.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Maturitní okruh 22: Úvod do HTML. Značkovací a klasické jazyky Klasické: převládá strukturovaný text (programovací kód), skripty jsou prováděny na straně.
HTML, XHTML a CSS Základy jazyků značek.
CSS styly Kaskádové styly (CSS – Cascading Style Sheets) jsou prostředkem, který zajišťuje jednotný vzhled publikovaných stránek. Technologii CSS podporují.
KASKÁDOVÉ STYLY 1. 2 PRVNÍ STANDARD (CSS1) BYL PŘEDSTAVEN V ROCE 1996, PROTO STARŠÍ PROHLÍŽEČE ("ČTYŘKOVÉ" VERZE) IE A NN KASKÁDOVÉ STYLY NEPODPORUJÍ.
CSS Cascading Style Sheets Kaskádové styly
DHTML Jan Felger. Kapitola 0: Základní tagy Základy HTML © Jan Felger 2005 Úvod Tato prezentace zobrazuje pouze zcela základní minimum znalostí, které.
XHTML – obrázky Mgr. Lenka Švancarová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Švancarová. Dostupné z Metodického portálu.
Práce se šablonami v MS Word 2007
AJAX nejmodernější webová technologie… seminář pro učitele ZŠ a SŠ Mgr. Marek Osuchowski Ostravská univerzita © 2011.
Úvod do JavaScriptu JavaScript je p JavaScript je programovací jazyk, který se používá na webových stránkách. JavaScript je typu KLIENT - KLIENT To znamená,
Tlačítka akcí. Do prezentací můžeme vkládat tzv. tlačítka akcí.
WWW stránky – Úvod Mgr. Lenka Švancarová.
2 UDÁLOSTI ONMOUSEOVER, ONMOUSEOUT Odkaz Událost je část kódu vyvolana za určité (uživatelem vyvolané) situace (kliknutí myší, přejetím kurzorem myši,
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.05/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS.
URL v HTML URL - Unique Resource Locator Příklad:
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.11 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. HTML - odkazy, obrázky Typ: DUM - kombinovaný.
Párová a nepárová značka, atributy a jejich hodnoty
Formuláře Formuláře uzavíráme do elementů Formuláře uzavíráme do elementů a a Tyto elementy jsou součástí jazyka XHTML, to znamená, že při použití v PHP.
HYPERTEXTOVÉ ODKAZY V PowerPointu 2010.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.06/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS pozicování.
Tvorba www stránek CSS (Úvod do kaskádových stylů (Úvod do kaskádových stylů) Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
Hypertextový odkaz Program nabízí možnost jako všechny aplikace OFFICE svázat libovolný text s jinými soubory či snímky. 1)Označíme libovolný text 2) a)
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.07/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS formátování.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Úvod do práce ve Windows Autor: Mgr. Aleš Kozák.
JavaScript úvod. Jazyky webového vývojáře Dynamická stránka  aktivně mění svůj obsah v reakci na činnost uživatele  zpracování na straně serveru (PHP,
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 7 Autor: Bc. Pavel Šiktanc MS WORD 2010 – záhlaví a zápatí Co se všechno naučíme??? Jak vkládat.
Tvorba WWW stránek. Hyperlink Odkaz, bývá označený jinou barvou a podtržený Odkaz, bývá označený jinou barvou a podtržený Reaguje na událost myši – Reaguje.
TNPW1 JavaScript Ing. Jiří Štěpánek.
Tvorba webových stránek
Tvorba webových stránek
Transkript prezentace:

Způsob zápisu JavaScriptu do dokumentu  JavaScript se do webové stránky dá zapsat třemi způsoby:  Pomocí značek do proudu dokumentu  Pomocí značek s odkazem na externí soubor  In-line zápisem jako atribut značky  Kombinací výše popsaných způsobů  Při zápisu kódu je potřeba dát pozor na uvozovky, Pokud by nastala situace, že v uvozovkách budou další uvozovky, musí se vnitřní uvozovky nahradit apostrofem – " '...' "

Zápis do proudu dokumentu  Skript se vloží do značek <script></script> Obr. 2 Obr. 1

Externí zápis JavaScriptu  Do externího souboru s příponou.js vložte kód JavaScriptu. Externí soubor: prvni_script.js Stránka Obr. 4 Obr. 3

In-line zápis JavaScriptu  Tento zápis se provádí přímo k dané značce Stránka Po najetí myši na odkaz se zobrazí hláška Obr. 5 Obr. 6

Kombinovaný zápis JavaScriptu Stránka Obr. 7 Obr. 8

Příklad – vložení menu pomocí JavaScriptu Stránka Externí soubor – menu.js Obr. 10 Obr. 11 Obr. 9

Skripty reagující na událost  Jsou to skripty, které reagují na nějakou událost uživatele:  Kliknutí  Přejetí myši  Načtení stránky  Opuštění stránky  Změna velikosti  Stisknutí tlačítka  apod.

Skripty reagující na událost  Události myši VlastnostPopis onClickkliknutí na prvek onDblClickdvojklik na prvek onMouseOvernajeti myši na prvek onMouseOutodjetí myši z prvku onMouseMovepohyb myši nad prvkem onMouseDownstisknutí tlačítka nad prvkem onMouseUpuvolnení tlačítka nad prvkem

Událost vyvolaná myší  Při přejetí myši nad prvním textem se zobrazí hláška. Při dvojkliku na druhý text se zobrazí hláška. Obr. 12

Událost vyvolaná myší  Při přejetí myši nad obrázkem se obrázek vymění, při opuštění myši se vrátí zpět původní obrázek. Obr. 13

Událost vyvolaná myší  Změna barvy odkazu po najetí myši na odkaz. Obr. 14

Skripty reagující na událost  Události stránky a okna VlastnostPopis onLoadúplné načtení stránky onUnloadopuštění stránky onResizezměna velikosti okna onScrollposouvání okna

Skripty reagující na událost  Události formuláře a formulářových polí VlastnostHodnoty onSubmitpřed odesláním formuláře onResetstisk tlačítka reset onFocuspři aktivaci políčka onBlurpři deaktivaci políčka onChangezměna hodnoty políčka onSelectvybrání textu myší

Události formuláře a formulářových polí  Zákaz změny textového pole ve formuláři. Obr. 15

Události formuláře a formulářových polí  Zamezení kopírování údajů ze vstupního pole. Obr. 16

Otázky k opakování 1. Jak lze zapsat kód JavaScriptu do dokumentu? 2. Jakou příponu má soubor externího JavaScriptu? 3. Co jsou to skripty reagující na událost?

Použité zdroje   JANOVSKÝ, Dušan. JavaScript: „Návody na použití jazyka“ [online]. 9. února :30. Dostupný z WWW: Použité obrázky: Vlastní