1 Sdružení EPS ČR Pěnový polystyren (EPS) pro stavebnictví Ing. František Vörös konzultant Sdružení EPS ČR reprezentant Plastics Europe ČR24.3.2009.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fakta o vývoji vlastnictví bytů v ČR za posledních 10 let Stanislav Drápal, Český statistický úřad Praha, 18. září 2012.
Advertisements

NEROVNOMĚRNOST ŽIVOTA NA ZEMI
Řešení komunálního odpadu v městech a obcích
Prevence – Inovace a vylehčování PET
PRŮZKUM NA TÉMA: „Dopady finanční krize“ eficia .
Pavel Jaroš a Zuzana Kouřilová
Trendy finančních produktů ČLFA
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
Proč recyklovat vozidla s ukončenou životností - autovraky? Mgr. Milena Marešová Praha 2006.
Zpráva o stavu zemědělství. Stav zemědělství  Podíl ekologicky obhospodařované plochy na celkové výměře zemědělské půdy byl k cca 7,2%. 
Prezentace pro Forum 2013, SME Union
Strojírenství Strojírenská technologie Technické materiály (ST 9)
VODA NA ZEMI Hydrosféra – vodní obal země.
VÍTKOVICE MACHINERY GROUP
Hra milionář Procvičujeme si jednotky hmotnosti
Kdo jsme Zpracovatelé odpadu, dodavatelé surovin a energie Aktivní v celém odpadovém řetězci Roční obrat €1.2 miliardy V osmi zemích Mezi Top 5-ti hráči.
Objem a struktura trhu. Průmyslový řetězec Skládá se ze všech sektorů průmyslu, které jsou zapojeny do realizace výrobku Proces od získávání surovin přes.
European Commission Enterprise and Industry Evropské rámcové programy – podpora inovací a rozvoje MSP Ing. Václav Suchý, CSc. Technologické centrum AV.
Váš komunikativní , flexibilní a spolehlivý partner
Plasty a syntetická vlákna
Kdo chce být milionářem ?
Centrum sdílených služeb GTS Brno cerven 2014 Roman Tesař.
Mapa zájmu - plány.
Internetový obchod v ČR 2005 / 2006 Konference SAEC, , Bratislava Josef Suchánek APEK - Asociace pro elektronickou komerci.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Člen USBS ČR a SP ČR Unie soukromých bezpečnostních služeb ČR Svaz průmyslu a dopravy České Republiky
PLASTY.
Startegie a perspektivy trhu s biopalivy v ČR Česká zemědělská universita, Praha, listopad Česká asociace petrolejářského průmyslu a obchodu.
Zadluženost domácností v ČR Smilovice 5. června 2007 Zdeněk Veselý MF ČR Názory a závěry prezentované dále jsou autorovy a nemusí tak být v souladu s postojem.
Plasty („umělé hmoty“)
Věděli jste, že......na výrobu 1 tuny papíru je potřeba 2,2 tuny kmenů stromů? Jedna česká domácnost spotřebuje ročně kolem 70 kilogramů papíru.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Konsolidace hutnictví ve světě - cesta ke stabilizaci ?
Klastr OMNIPACK ClusterForum pro inovace, Praha
R E C Y K L A C E P E T L A H V Í.
1 Kvalita prověřená časem. 2 PŘEDPOKLÁDANÝ VÝVOJ OCELÁŘSTVÍ V MSK Jan Lasota člen představenstva a náměstek výrobního ředitele.
Kritické situace v PS ČR
Martin Říman ministr průmyslu a obchodu 1. ročník konference STROJÍRENSTVÍ OSTRAVA 2007 VÝVOJ, LIDÉ, PŘÍLEŽITOSTI.
První registrace nových osobních automobilů v zemích EU + EFTA za období 1990 až 2014 (z ) První registrace nových osobních automobilů Kontakt,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
SCHP ČR a chemický průmysl České republiky Současnost, výhledy a výzvy Ladislav Novák Praha, RESPONSIBLE CARE.
CZ.1.07/1.1.10/
Použití CNG v dopravě Svaz dopravy 5. března 2009 Ing. Jan Zaplatílek.
Agenturní zaměstnávání v číslech ve světě a v České republice
ANALÝZA ODVĚTVÍ JAZYKOVÝCH SLUŽEB Martina Pelešková 16. prosince 2009 Generální ředitelství pro překlady Evropská komise.
Zpracovatelský průmysl
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
UDRŽITELNOST PLASTŮ A OBĚHOVÁ EKONOMIKA
Význam sektoru obchodu v české ekonomice
Strojírenství Strojírenská technologie Technické materiály (ST 9)
Pracovní list VY_32_INOVACE_41_08
Pracovní skupina pro udržitelnou spotřebu a výrobu (USV) Informace pro VH CBCSD 24. červen Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel EMPRESS, o.p.s.
PRESENTATION APROCHEM 2006.
ŘETĚZY VAMBERK.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 24 AnotaceDefinice.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
PLASTY. PVC – polyvinylchlorid odolný proti vodě, nevede el. proud ● Desky.
Sdružení EPS ČR PREVENCE VZNIKU PLASTOVÝCH ODPADŮ S DŮRAZEM NA PĚNOVÝ POLYSTYREN Ing. František Vörös - konzultant.
Odborný seminář k projektu GA ČR 402/03/ Analýza vývoje plastikářského průmyslu a perspektivy budoucího rozvoje Ing. Adriana Knápková.
Nové oděvní materiály Další možnosti vývoje materiálů.
Skupina UNIPETROL Člen skupiny PKN Orlen Martin Růžička Úsek výzkumu a vývoje.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Polymery a plasty v praxi POLYURETANY
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Chemický průmysl Pardubického kraje
DRUHY PLASTŮ OB21-OP-STROJ-TE-MAR-U DRUHY PLASTŮ OB21-OP-STROJ-TE-MAR-U
Environmentální a zdravotní aspekty EPS izolací
KNAUF INSULATION spol. s r. o
DOBROVOLNÝ ZÁVAZEK VÝROBCŮ EPS K CIRKULÁRNÍ EKONOMICE
Transkript prezentace:

1 Sdružení EPS ČR Pěnový polystyren (EPS) pro stavebnictví Ing. František Vörös konzultant Sdružení EPS ČR reprezentant Plastics Europe ČR

2 Organizace průmyslu plastů v EU • - CEFIC – asociace chemického průmyslu v Bruselu - 1,2 mil.zaměstnanců a obrat 537 miliard Euro. • - Plastics Europe – člen CEFIC – asociace více než 100 výrobců primárních plastů • Spolu se zpracovateli plastů a výrobci strojů pro zpracování plastů zaměstnává 1,6 mil. pracovníků v 50 tisících závodech – obrat 300 miliard Euro • - pracovní skupina výrobců EPS sdružuje 16 výrobců s produkcí 1,4 mil.tun EPS • - EUMEPS – sdružuje 20 národních asociací zpracovatelů EPS se 40 tisíci pracovníky ve více než malých a středních společnostech. • - Celkový evropský průmysl izolací v řetězci: výrobce suroviny, výrobce izolací a aplikací ve stavebnictví zaměstnává pracovníků. • Přes 200 milionů domů bylo izolováno EPS deskami.

3 Organizace průmyslu plastů v ČR - Svaz chemického průmyslu v ČR – zástupce v CEFIC má 88 individuálních členů s obratem 336 miliard Kč a přes 100 tisíc pracovníků. - Plastics Europe ČR – zastupuje 4 české výrobce plastů. - Sdružení EPS ČR – je členem EUMEPS, sdružuje 10 členů z ČR, s počtem 940 a obratem milionů Kč.

4 PURPolyuretany TermoplastyStandardní Plasty + Plasty ve strojírenství OstatníTermosety, Lepidla, Nátěrové hmoty, Tmely ElastomerySyntetické Elastomery (SBR, IR, IIR, BR, NBR, CR, Ostatní) VláknaPA, Polyester, Acryly, Ostatní syntetická vlákna Zdroj: PlasticsEurope Market Research Group (PEMRG) Produkce syntetických polymerů ve světě - na výrobu se spotřebuje 4 % ropy  Syntetické Polymery nárůst výroby v 2007 o 5% oproti 2006 na přibližně 315 mil tun celosvětově  Plasty zahrnují Termoplasty a Polyuretany, což představuje cca 70 % podíl na trhu Vlákna 13.0% Polyuretany (vč. TPU) 4.0 % Ostatní 14.0% Termoplasty 65.0% Elastomery 4.0 %

5 Index: 1970 = 100 Zdroj: *Stahl-Zentrum/International Iron and Steel Institute (IISI) **Verband Deutscher Papierfabriken e.V. (VDP)  Plasty předčily ostatní konkurenční materiály jako ocel a papír  Celkový roční nárůst (CAGR): Plasty 6 % Ocel 2 % Papír 3 %  V posledních letech se však zvýšilo tempo růstu výroby oceli, která zvýšila svůj podíl na trhu Postavení Evropy ve výrobě plastů

6 Pyramida termoplastů Rozdělení podle podílu na trhu Vysoce výkonné polymery Plasty ve strojírenství PE 35% PP 23% PVC 18% PS & EPS 8% PET 7% <<1% (<< 1 mil t) < 10% (< 20 mil t) 90% (185 mil t) Standardní plasty Podíly jednotlivých plastů na světové spotřebě  Standardní plasty jsou základním materiálem  Polyolefiny patří do největší skupiny Polyetylen: 35 % Polypropylen: 23 %  Plasty ve strojírenství se vyskytují v menší míře, ale jsou hodnotnou částí trhu  Vysoce výkonné polymery jsou určeny pro velmi náročné aplikace Zdroj: PlasticsEurope Market Research Group (PEMRG)

7 Podíl jednotlivých aplikací ve spotřebě plastů v Německu roce 2007

8 Izolační hmota EPS V roce 2007 spotřebováno ve světě 4,7 milionu tun, v Evropě 1,4 milionu tun. V roce 2008 nárůst v Evropě o 5 %, v ČR o 14 %. Výroba PS v České republice

9 Vývoj spotřeby EPS v ČR + 14 %

10 Postavení ČR v Evropě Absolutní spotřeba EPS v Evropě v tunách v roce 2008 Spotřeba EPS na hlavu v Evropě v roce 2008 nad200 tisíc:Německonad6 kgRakousko Polskonad5,5 kgSlovinsko nad100 tisíc:Itálienad5 kgČeská republika nad80 tisíc:FranciePolsko nad50 tisíc:ŠpanělskoSlovensko Českonad4,5 kgNorsko Rakouskonad4 kgFinsko

11 Priority v řetězci výroba – zpracování – aplikace EPS Kapacity- dostatečné pro realizaci úsporných opatření pro zateplování budov dle vládních programů. Inovace- lambda typy - nové výrobky včetně ETICS. Kvalita- ISO 9000, projekt Sdružení EPS ČR - kontrola v rámci Cechu pro zateplování budov REACH - polymerů se týká pouze omezeně - v případě obsahu nebezpečné látky, např. retarderu hoření (HBCD)– bezpečnostní list a informace spotřebitelům - vysoké náklady v chemickém průmyslu – 4 miliardy Euro, ukončení výroby 5–10% chemikálií, ztráta zaměstnání zejména u malých a středních firem - povinnost informovat uživatele o ev. nebezpečných chemikáliích – je zbytečné usilovat o „stavební“ REACH. Snížení exhalací při zpracování EPS – ČR průkopníkem – závazek 50% zpracování nízkopentanového EPS.

12 Cíle EU do roku 2020 (oproti roku 1990) -úspora energií o 20 % -snížení CO 2 o 20 % -podíl obnovitelné energie na 20 %

13 Cíle stavebnictví v novelizované EPBD 2002/91/EC do roku úspora energií 5 – 6 % -snížení CO 2 o 5 % -nové pracovní příležitosti pro 280 – 450 tisíc obyvatel