Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GONIOMETRICKÝ TVAR KOMPLEXNÍHO ČÍSLA
Advertisements

Číselné těleso Buď T podmnožinou komplexních čísel. Množinu T nazveme číselným tělesem, je-li alespoň dvouprvková a právě když platí Definice 29. 1) 2)
Přednáška 10 Určitý integrál
Komplexní čísla. Komplexní číslo je uspořádaná dvojice [x, y], kde číslo x představuje reálnou část a číslo y imaginární část. Pokud je reálná část nulová,
Operace s vektory.
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Skalární součin a úhel vektorů
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky Přednáška 07 Průběh funkce Matematika II. KIG / 1MAT2.
Seminární práce číslo: 7 Zpracoval : Vladimír KORDÍK T-4.C
Algebra.
57. ročník MO Soustředění řešitelů Kategorie A Exponenciela Litoměřice 2007.
U3V Matematika Semestr 1 Trápení s nekonečnem Přednáška 04
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky Přednáška 04 Limity funkcí Matematika II. KIG / 1MAT2.
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky Přednáška 05 Spojitost a derivace funkce Matematika II. KIG / 1MAT2.
Přednáška 12 Diferenciální rovnice
FD ČVUT - Ústav mechaniky a materiálů
59. ročník MO Soustředění řešitelů Kategorie A
58. ročník MO Soustředění řešitelů Kategorie A Nadreálná čísla Jiřetín 2008.
Lineární algebra.
Úvod do Teorie množin.
T.A. Edison Tajemství úspěchu v životě není v tom, že děláme, co se nám líbí, ale, že nacházíme zalíbení v tom, co děláme.
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Přednáška 11 Aplikace určitého integrálu
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Matematika II. KIG / 1MAT2 Přednáška 08
Neurčitý integrál. Příklad. Na ploše 10 m x 10 m se vysazuje stejný typ rostlin ve 2 barvách. Obě barvy jsou odděleny křivkou y = x ( 1 – 0.1x ). Kolik.
Lineární zobrazení Definice 46.
Analytická geometrie pro gymnázia
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Matice.
V matematice existují i seskupení objektů, které nejsou množinami.
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
ÚHEL DVOU VEKTORŮ Mgr. Zdeňka Hudcová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR Poznámky v PDF.
Pre-algebra Antonín Jančařík.
Algebra II..
Moderních digitální bezdrátové komunikace
Funkce více proměnných.
Lineární zobrazení.
Oskulační rovina křivky
Derivace funkce. Velikost populace v čase t 0 je N (t 0 ). Velikost populace v čase t  t 0 je N ( t ). Přírůstek populace za jednotku času je [N(t) –
Vektorové prostory.
Spojení a průnik podprostorů
SHODNOST GEOMETRICKÝCH ÚTVARŮ
polynom proměnné x f = anxn + an-1xn-1 + ……. + a0
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Čísla Množiny a podmnožiny čísel Přirozená čísla Nula Celá čísla
Pythagorova věta.
Katedra informatiky a geoinformatiky Fakulta životního prostředí Univerzita Jana Evangelisty Purkyně Přednáška 09 Integrace racionálních funkcí – 2. část.
Matice přechodu.
SGEO2B Témata závěrečných prací. Ukázka.. Formální stránka práce Titulní strana: škola, název práce, autor, datum Písmo vel. 12, řádkování 1,5 Okraje:
Skalární součin 2 vektorů
Repetitorium z matematiky Podzim 2012 Ivana Medková
Matice Přednáška č.4. Definice: Soubor prvků nazýváme maticí typu i-tý řádek j-tý sloupec prvky matice.
Funkce. Funkce - definice Funkce je zobrazení, které každému číslu z podmnožiny množiny reálných čísel R přiřazuje právě jedno reálné číslo. Funkci značíme.
Definiční obor a obor hodnot
Matematika pro ekonomy Jaro 2012 Ivana Vaculová
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
1 Lineární (vektorová) algebra
Funkce více proměnných.
GONIOMETRICKÝ TVAR KOMPLEXNÍHO ČÍSLA
Fyzikální veličiny Míry fyzikálních vlastností: X = x [X]
Grafy kvadratických funkcí
ANALYTICKÁ GEOMETRIE Analytická geometrie je část geometrie, která v euklidovské geometrii zkoumá geometrické útvary pomocí algebraických a analytických.
Grafy kvadratických funkcí
Transkript prezentace:

Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky Matematika I. KIG / 1MAT1 Přednáška 07 Skalární součin jiri.cihlar@ujep.cz

O čem budeme hovořit: Definice skalárního součinu Příklady skalárních součinů Norma vektorů Ortogonální a ortonormální vektory Vektory ortogonální k podprostoru Ortogonální doplněk podprostoru

Definice skalárního součinu

Definice Vektorový prostor W nad tělesem reálných čísel budeme nazývat vektorovým prostorem se skalárním součinem právě tehdy, je-li definováno zobrazení, které každé dvojici vektorů (u,v)  WW přiřazuje reálné číslo u.v  R, přičemž platí: (u W) u.u  0  ( u.u = 0  u = 0) (u,v W) u.v = v.u (u,v,w W) u.(v+w) = (u.v) + (u.w) (u,v W)(a R) (a.u).v = a.(u.v)

Příklad skalárního součinu Pro vektorový prostor [ Rn; + ] uspořádaných n-tic reálných čísel můžeme definovat skalární součin vektorů takto: ( a1, a2, … , an ).( b1, b2, … , bn ) =D =D a1.b1 + a2.b2 + … + an .bn Příklad: (2; 3; 4).(-2; 0; -1) = 2.(-2) + 3.0 + 4.(-1) = -8 Vektorový prostor [ Rn; + ] je vektorovým prostorem se skalárním součinem (proč?).

Skalární součiny v dalších prostorech Pro vektorový prostor [ V; + ] fyzikálních vektorů se skalární součin vektorů a, b definuje takto: a.b =D a. b. cos  , kde a, b jsou velikosti obou vektorů a  je úhel, který oba vektory svírají. Abychom mohli zavést skalární součin pro vektorový prostor [ F; + ] reálných funkcí, museli bychom mít k dispozici pojem integrálu.

Norma vektoru

Norma vektoru Definice: Pro každý vektor u definujme jeho normu (velikost)u takto (je to nezáporné číslo):  u =D u.u Příklady: Vektor u, pro který platí, že u = 1, budeme nazývat jednotkovým vektorem.

Vlastnosti skalárního součtu a normy Lze dokázat tato tvrzení: (u W) 0.u = 0 (u W) u = 0  u = 0 (u W)(a R) a.u = a.u POZOR! a je absolutní hodnota čísla a

Ortogonalita vektorů

Ortogonalita vektorů Definice: Vektory u, v  W budeme nazývat ortogonální (kolmé) právě tehdy, když platí:  u.v = 0 Příklad: u = ( 2, 1) v = (-2, 4) u.v = 2.(-2) + 1.4 = 0

Definice Nechť je dán vektorový prostor se skalárním součinem nad tělesem reálných čísel a skupina jeho vektorů u1, u2, u3, …, uk . Tuto skupinu budeme nazývat ortogonální právě tehdy, když každé její dva různé vektory jsou ortogonální. Tuto skupinu budeme nazývat ortonormální právě tehdy, když každé její dva různé vektory jsou ortogonální a každý z vektorů je jednotkový.

Příklady Pro vektory u = (-1; 3), v = (6; 2) a w = (3; 1) platí: u.v = 0, u.w = 0, ale v.w = 20 . Tato skupina vektorů tedy není ortogonální. Pro vektory u = (0; 1), v = (1; 0) a w = (0; 0) platí: u.v = 0, u.w = 0, v.w = 0 . Tato skupina vektorů tedy je ortogonální, ale není ortonormální, protože zatímco vektory u a v jsou jednotkové, nulový vektor w má normu rovnu nule.

Ortonormální báze vektorových prostorů

Věta o ortonormálních vektorech Jestliže jsou vektory u1, u2, u3, …, uk ortonormální, pak jsou nezávislé. Důkaz: Nechť a1.u1 + a2.u2 + …+ ak.uk = 0 , potřebujeme dokázat, že všechny koeficienty ai jsou rovny nule. Zvolme libovolně index i a násobením vektorem ui získáme: (a1.u1 + a2.u2 + …+ ak.uk ).ui = 0.ui ai.(ui .ui ) = 0 Tím je důkaz proveden.

Ortonormální báze Když vektory u1, u2, u3, …, un generují vektorový prostor W a když jsou ortonormální, pak jsou podle předchozí věty nezávislými generátory prostoru W, a tvoří tedy jeho ortonormální bázi. Na druhé straně platí tato věta: Každý netriviální konečně generovaný prostor se skalárním součinem má alespoň jednu ortonormální bázi.

Ortogonální doplněk vektorového podprostoru

Vektor kolmý k podprostoru Definice: Nechť je dán vektorový prostor W nad tělesem reálných čísel se skalárním součinem a jeho podprostor V. Budeme říkat, že vektor w je ortogonální k prostoru V právě tehdy, když je ortogonální s každým vektorem z V, tedy když platí: (u V) u.w = 0 Věta: Jestliže je vektor w ortogonální ke všem generátorům prostoru V, pak je ortogonální i k celému podprostoru V. (Důkaz je jednoduchý.)

Ortogonální doplněk podprostoru Definice: Nechť je dán vektorový prostor W nad tělesem reálných čísel se skalárním součinem a jeho podprostor V. Množinu všech vektorů w, které jsou ortogonální k prostoru V, budeme nazývat ortogonálním doplňkem prostoru V, a označovat V. Ortogonální doplněk V prostoru V je také vektorový podprostor prostoru W. Má-li celý prostor W dimenzi n a podprostor V dimenzi k, pak podprostor V má dimenzi n – k .

Příklad Vektorový prostor R5 má dimenzi 5. Nechť je jeho podprostor V je generován vektory: (1; -1; 0; 0; 0), (0; 2; 1; 0; 0), (0; 0; 0; 1; 2), má tedy dimenzi 3. Pro každý vektor (a; b; c; d; e) ortogonálního doplňku V platí, že: a – b = 0 , 2b + c = 0 , d + 2e = 0 , libovolný vektor V tedy má tvar (a; a; – 2a ; – 2e; e) . V je tedy generován například vektory (1; 1; -2; 0; 0) a (0; 0; 0; -2; 1) , a má tedy dimenzi 2.

Co je třeba znát a umět? Pojem skalárního součinu (příklady), pojem normy vektoru a její vlastnosti, pojem ortogonality dvou vektorů, pojem ortogonality a ortonormality skupiny vektorů, rozumět pojmu ortonormální báze vektorového prostoru a umět jí nalézt, umět pracovat s ortogonálním doplňkem vektorového podprostoru.

Děkuji za pozornost