Fyzika, 3. nebo 4.ročník, SOŠ pořadové číslo 160

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Duté (konkávní) zrcadlo
Advertisements

Název projektu: Škola a sport
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Zrcadla kulová Druhy: 1. dutá 2. vypuklá o o.
Geometrická optika Mgr. Alena Tichá.
19. Zrcadla a čočky Číslo a název projektu
Čočky (Učebnice strana 110 – 114)
Zobrazování optickými soustavami
=NAUKA O SVĚTLE A JEHO VLASTNOSTECH
Zobrazení dutým zrcadlem
Geometrická optika Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013.
Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod.
Optické zobrazování Optický obraz Skutečný obraz b) Zdánlivý obraz.
Zobrazení zrcadlem a čočkou
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSvětelné jevy.
Optické zobrazování Základní pojmy
Spojka a rozptylka ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela
Zobrazení rovinným zrcadlem
ČOČKY Téma: Obrázky Studijní text Další z internetu Tajenka
19. Zobrazování optickými soustavami
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Čočky průhledná optická prostředí princip založen na lomu světla
ČOČKY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Lom světla.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
zpracovaný v rámci projektu
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Autor: Mgr. Libor Sovadina
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ EU peníze školám MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY Registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Č.j.: 14863/ Tento.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
39. Geometrická optika II Martin Lola.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Fyzika 8. ročník Mgr. Marcela Kubátová
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ EU peníze školám MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY Registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Č.j.: 14863/ Tento.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_616_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
OPTIKA 09. Zobrazení lomem Mgr. Marie Šiková OPTICKÉ JEVY
Optické čočky.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čočky - spojky Číslo DUM: III/2/FY/2/3/12 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Optika Autor:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čočky - rozptylky
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_10 Fyzika - duté zrcadlo Autor: Jana Pěničková Období:
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žák odpovídá na připravené otázky. Žák sám tvoří odpovědi, nebo vybírá z daných možností tu správnou.
Aplikovaná optika I: příklady k procvičení celku Geometrická optika
39. Geometrická optika II Martin Lola.
Zobrazení dutým zrcadlem
O spojkách a rozptylkách
Souhrnné otázky, Světelné jevy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ČOČKY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
GEOMETRICKÁ OPTIKA Zobrazení čočkami.
ČOČKY Mgr. Kamil Kučera.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Čočky Spojky a rozptylky VY_32_INOVACE_53_Spojky a rozptylky
Rozdělení čoček a jejich charakteristické paprsky
Čočky Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Čočky Autor: Mgr. Alena Víchová
Název projektu: Škola a sport
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Riskuj - optika 2
F-Pn-P054-Vypukle_zrcadlo
Čočky průhledná optická prostředí princip založen na lomu světla
F-Pn-P053-Dute_zrcadlo PAPRSKOVÁ OPTIKA 3. DUTÉ ZRCADLO.
Transkript prezentace:

Fyzika, 3. nebo 4.ročník, SOŠ pořadové číslo 160 „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ ČOČKY-opakování Fyzika, 3. nebo 4.ročník, SOŠ pořadové číslo 160

OPTICKÉ ČOČKY - jsou základními zobrazovacími prvky většiny optických přístrojů - jsou nejčastěji skleněné nebo z plastu - použitý materiál je charakterizován indexem lomu n

Základní dělení čoček vychází z toho, jak působí na prošlý rovnoběžný optický svazek. Spojné čočky neboli spojky mění svazek na sbíhavý, takže paprsky se za nimi protínají v bodě označovaném jako ohnisko obrazové. Vzniká tak skutečný obraz předmětu.

Rozptylné čočky neboli rozptylky mění svazek na rozbíhavý, který zdánlivě vychází z ohniska předmětového – F před čočkou. Vzniká tak zdánlivý obraz předmětu.

ZÁKLADNÍ DRUHY ČOČEK Spojky Rozptylky

Spojky:  — dvojvypuklá (bikonvexní)  — ploskovypuklá (plankonvexní)  — dutovypuklé (konkávkonvexní)

Rozptylky:  — dvojduté (bikonkávní)  — ploskoduté (plankonkávní)  — vypukloduté(konvexkonkávní)

Zařaďte čočky mezi spojky nebo rozptylky: Ploskodutá rozptylka Spojka Dutovypuklá spojka rozptylka

Základní prvky čočky F(F´)–ohnisko předmětové-v polorovině předmětu (obrazové) f(f´)– ohnisková vzdálenost předmětová (obrazová) r1, r2 – poloměry křivosti optických ploch, n – index lomu čočky optická osa–spojnice ohnisek a středů křivosti optických ploch . Vztah pro určení ohniskové vzdálenosti čočky

Optická mohutnost čočky *je převrácená hodnota ohniskové vzdálenosti *fyzikální jednotka je metr na -1, *jednotka dioptrie se používá pro optickou mohutnost čoček do brýlí *optická mohutnost spojek je kladná, rozptylek záporná

Příklady +1D je optická mohutnost spojky s ohniskovou vzdáleností 1m -2 D je optická mohutnost rozptylky s ohniskovou vzdáleností 0,5m Určete optickou mohutnost rozptylky s ohniskovou vzdáleností 0,4m. Výsledek: 2,5D

Konstrukce obrazu tenkou čočkou Nejjednodušší popis šíření paprsků čočkou poskytuje geometrická optika. a) paprsek rovnoběžný s optickou osou se láme do obrazového ohniska b) paprsek procházející předmětovým ohniskem je po lomu rovnoběžný s optickou osou c) paprsek procházející optickým středem čočky se neláme, prochází v původním směru

Je-li vzdálenost předmětu a = 2. f , pak velikost obrazu y´ = y, a´=a Konstrukce obrazu y´předmětu y spojkou: a, a´ - vzdálenost předmětu, obrazu od středu čočky Je-li vzdálenost předmětu a = 2. f , pak velikost obrazu y´ = y, a´=a

závisí na vzdálenosti předmětu a od optického středu čočky Vlastnosti obrazu: závisí na vzdálenosti předmětu a od optického středu čočky a > 2.f obraz je skutečný, převrácený a zmenšený Nakreslit -DÚ a = 2.f obraz je skutečný, převrácený stejně veliký odpovídá uvedenému obrázku Nakreslit DÚ 2.f > a >f obraz je skutečný, převrácený a zvětšený a = f obraz vzniká v nekonečnu f > a obraz je zdánlivý, vzpřímený a zvětšený Nakreslíme na tabuli

Rozhodněte o vlastnostech obrazu vytvořeného tenkou spojkou s ohniskovou vzdáleností f = 20 cm, je li vzdálenost předmětu od tělesa čočky a = 30 cm: a) obraz je převrácený, zmenšený, skutečný b) obraz je převrácený, zvětšený, skutečný Odpověď a) Odpověď b)

Konstrukce obrazu y´předmětu y rozptylkou: a, a´ - vzdálenost předmětu, obrazu od středu rozptylky

DÚ – nakreslit obraz předmětu pro polohu předmětu a < f´ Vlastnosti obrazu: při všech hodnotách vzdálenosti předmětu a od optického středu rozptylky vzniká obraz zdánlivý vzpřímený a zmenšený. DÚ – nakreslit obraz předmětu pro polohu předmětu a < f´

Vlastnosti obrazu lze zjistit i výpočtem - Zobrazovací rovnice čočky

Z – příčné zvětšení obrazu Z < 0 obraz je převrácený, Z > 0 obraz je vzpřímený, | Z | > 1 obraz je zvětšený, | Z | < 1 obraz je zmenšený, | Z | = 1 stejně velký.

a´= 60cm, obraz je skutečný Z = -2 , obraz je převrácený Výpočtem zjistěte vlastnosti obrazu předmětu výšky 4cm vytvořeného tenkou spojkou s ohniskovou vzdáleností f = 20 cm, je li vzdálenost předmětu od tělesa čočky a = 30 cm. Předmět je kolmý k optické ose. Výsledky: a´= 60cm, obraz je skutečný Z = -2 , obraz je převrácený | Z | = 2 obraz je zvětšený 2x, y´= 8 cm

Závěr: Zobrazení tenkou čočkou jsme řešili jen pro paprsky v malé vzdálenosti od optické osy čočky, tj.paprsky, které s ní svírají malé úhly. Jsou-li paprsky ve větší vzdálenosti, vzniká tzv. otvorová vada - obraz je málo ostrý. Tuto vadu lze odstranit zúžením svazku paprsků pomocí kruhové clony.

Použitá literatura:. Lepil O. : Fyzika pro gymnáziá – optika, Použitá literatura: Lepil O.: Fyzika pro gymnáziá – optika, Wikipedia – internetová encyklopedie.

Děkuji za pozornost. Tuto prezentaci lze použít v neziskových organizacích. Zpracovala: RNDr.Anna Zimáňová, SOŠ a SOU, Česká Lípa