POČASÍ PODNEBÍ je okamžitý stav troposféry v určitém místě na Zemi, který lze vyjádřit pomocí tzv. meteorologických prvků je dlouhodobý stav troposféry.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Proudění vzduchu v atmosféře
Advertisements

ATMOSFÉRA.
PODNEBÍ.
ATMOSFÉRA.
CHEMICKÉ SLOŽENÍ ATMOSFÉRY
Zemská atmosféra - stavba - soustředné vrstvy - různé vlastnosti
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
POČASÍ = aktuální stav atmosféry Počasím se zabývá věda: meteorologie
VÍTR.
Počasí a podnebí Počasí Podnebí ( klima )
Podnebné oblasti v České republice
POČASÍ = STAV ATMOSFÉRY V URČITÉM OKAMŽIKU NA URČITÉM MÍSTĚ DO VÝŠKY 15 km Meteorologie = věda o počasí.
POČASÍ Meteorologie = věda o počasí
ATMOSFÉRA Podnebí Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
ATMOSFÉRA = vzdušný obal Země.
VY_52_INOVACE_Z.6.24-atmosféra, počasí-prezentace
Devátá Marta Devátá Monika
● ATMOSFÉRA řec. atmos = pára → vzdušný (plynný) obal Země
ATMOSFÉRA Podnebné pásy prima.
Podnebí Česka                                                              8. března 2006.
ATMOSFÉRA atmosféra = plynný (vzdušný) obal Země Složení vzduchu:
PODNEBNÍ ČINITELÉ Šířková pásmovitost Výšková stupňovitost
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – atmosféra, větry autor VM:Ondřej.
VŠEOBECNÁ CIRKULACE ATMOSFÉRY
Oběh vzduchu na Zemi Název školy
Tlak a proudění vzduchu
POČASÍ.
Přírodověda 5.ročník podnebí podnebné pásy.
Globální cirkulace atmosféry
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
FYZIKA ZEMSKÉ ATMOSFÉRY 3
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Atmosféra Opakování – znáte z P: vzdušný obal Země
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Co je fyzická geografie?
POČASÍ A PODNEBÍ Mgr. Petr Králík.
Podnebí.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
PODNEBÍ AMERIKY A Kliknutím na obrázky spustíte video – hurikány a tornáda.
PODNEBÍ NA ZEMI.
MONZUNOVÉ VĚTRY Mgr. Petr Králík.
Atmosféra autor: Mgr. Jana Mikešová
PODNEBÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Soutěž RISK HydrosféraAtmosféra Autorem materiálu a všech jeho částí je, není-li uvedeno jinak, Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu
VY_32_INOVACE_11_Počasí a podnebí
Oběh vzduchu na Zemi autor: Mgr. Jana Mikešová
Atmosféra (X. Část) Název školy
Počasí. obsah počasí sluneční záření, teplota vzduchu, vlhkost vzduchu, oblačnost, vodní srážky, tlak vzduchu, vítr předpověď počasí pozorování počasí.
Podnebí, podnebné pásy.
= vzdušný obal Země (atmos = pára z řečtiny) - zabraňuje výkyvům teplot na Zemi - chrání Zemi před kosmickým zářením, meteority - umožňuje život na Zemi.
VY_32_INOVACE_ Tomáš Kvasný Atmosféra - podnebí I. – teplotní pásy Tomáš Kvasný Zeměpis Březen ročník Pomocí práce ve dvojicích a výkladu.
Biosféra. obsah  úvod  životní podmínky  vlivy působící na životní podmínky  závislost přírodních krajin na podnebí  kontrolní otázky.
OBĚH VZDUCHU V ATMOSFÉRĚ
Podnebí Asie Mgr. Iva Roubalíková
VY_52_INOVACE_ČLAJS_06_JF Počasí a podnebí v ČR
Podnebí typické střídání čtyř ročních období Co ovlivňuje podnebí? a)
Všeobecná cirkulace atmosféry
ZEMĚPIS - 6. ročník Atmosféra
PODNEBÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Základní škola Lednice Břeclavská 510
AUTOR: Mgr. Jitka Plaširybová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘI_28
JAK SE RODÍ POČASÍ.
ATMOSFÉRA = vzdušný obal Země.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ATMOSFÉRA.
ATMOSFÉRA PLYNNÝ OBAL ZEMĚ.
11. e Mírný podnebný pás Zelená Mezi 40o až 60o 4 roční období
PODNEBÍ.
ATMOSFÉRA Plynný obal Země
Transkript prezentace:

POČASÍ PODNEBÍ je okamžitý stav troposféry v určitém místě na Zemi, který lze vyjádřit pomocí tzv. meteorologických prvků je dlouhodobý stav troposféry (pravidelně se opakující režim počasí v průběhu roku v určité oblasti), který lze vyjádřit pomocí tzv. klimatogeografických činitelů studuje METEOROLOGIE studuje KLIMATOLOGIE METEOROLOGICKÉ PRVKY KLIMATOGEOGRAFIČTÍ ČINITELÉ sluneční záření teplota vzduchu tlak vzduchu proudění vzduchu (vítr) oblačnost srážky (vlhkost vzduchu) zeměpisná šířka nadmořská výška cirkulace atmosféry vzdálenost od oceánu mořské proudy

KLIMATOLOGIE je věda, která se zabývá podnebím,t j.dlouhodobým stavem troposféry (pravidelně se opakujícím režimem počasí v průběhu roku v určité oblasti) ÚPLNÝ KLIMATICKÝ SYSTÉM tvoří kromě troposféry také hydrosféra, kryosféra, litosféra, pedosféra a biosféra, geosféry, mezi nimiž dochází k neustálé výměně hmoty a energie.

KLIMATOGEOGRAFIČTÍ ČINITELÉ Kteří činitelé ovlivňují podnebí určitého místa na Zemi? zeměpisná šířka nadmořská výška cirkulace atmosféry převládající tlakové útvary vzdálenost od oceánu mořské proudy

1) VLIV ZEMĚPISNÉ ŠÍŘKY S rostoucí zeměpisnou šířkou (se vzdáleností od rovníku) klesá intenzita slunečního záření. Proč? Důsledkem je pásmovité uspořádání přírodního prostředí Země. <http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Annual_Average_Temperature_Map.jpg>

2)VLIV NADMOŘSKÉ VÝŠKY Pokles teploty cca o 0,65°C na 100 metrů výšky, růst množství srážek, růst intenzity slunečního záření. Důsledkem je stupňovité uspořádání přírodního prostředí Země.

3) VLIV PŘEVLÁDAJÍCÍCH TLAKOVÝCH ÚTVARŮ Anticyklona tlaková výše V Cyklona tlaková níže N Vysvětli, proč je s tlakovou níží spojeno oblačné deštivé počasí a s tlakovou výší naopak počasí jasné a suché.

V tlakové níži vzduch stoupá, ochlazuje se, dochází ke kondenzaci vodní páry, tvoří se oblačnost, vypadávají srážky Tropické cyklóny jsou vzdušné víry, v nichž byly naměřeny nejnižší hodnoty tlaku vzduchu na Zemi (870 hPa) Místní názvy hurikány, tajfuny. V tlakové výši vzduch klesá k zemskému povrchu, ohřívá se, nemůže dojít ke kondenzaci.

4) VLIV CIRKULACE VZDUCHU Soustava stálých vzdušných proudů

Doplňte: Rovníkové oblasti jsou typické celoročním………….tlakem vzduchu. V pásu rovníkových tišin převládá…………….a pravidelné odpolední……….. Pasáty vanou směrem od……………....k…………………, na severní polokouli jako…………………větry,na jižní jako…………………..větry. Antipasáty vanou směrem od………………..k………………. Pásy okolo obratníků mají celoročně ………………tlak vzduchu. Západní větry vanou v pásech mezi……………………..a……………….……… Polární oblasti jsou typické celoročním ………………tlakem vzduchu. Východní větry vanou v ……………………..oblastech. nízkým bezvětří srážky obratníků rovníku severovýchodní jihovýchodní rovníku obratníkům vysoký obratníky polárními kruhy vysokým polárních

N V N V 4) VLIV CIRKULACE VZDUCHU Sezónní vzdušné proudy MONZUNY teplejší chladnější N V N teplejší V chladnější Léto v Indii

Místní vzdušné proudy BRÍZA N v v N

N v FÉN, CHINOOK závětrná strana návětrná strana srážkový stín srážky Fén je teplý, suchý, padavý vítr v Alpách. Chinook je obdoba fénu ve Skalnatých horách.

5) VLIV VZDÁLENOSTI OD OCEÁNU Oceán se pomaleji ohřívá a pomaleji chladne. Pevnina se rychleji ohřívá a rychleji chladne. Velké rozdíly teplot v průběhu roku Menší rozdíly teplot v průběhu roku podnebí oceánské pevninské léto chladnější teplé zima mírná mrazivá rozdíly teplot během roku menší větší srážky vlhké suché

místo s největšími ročními rozdíly teplot -68,9 °C +39 °C Verchojansk http://cs.wikipedia.org/wiki/Verchojansk místo s největšími ročními rozdíly teplot -68,9 °C +39 °C Ojmjakon nejchladnější místo severní polokoule -72°C Ojmjakon Verchojansk

6) VLIV MOŘSKÝCH PROUDŮ Teplé mořské proudy oteplují podnebí pevnin ve vyšších zeměpisných šířkách. Chladné mořské proudy ochlazují a vysušují podnebí v nižších zeměpisných šířkách. Vyhledej pobřežní pouště na západních okrajích pevnin.