BRAMBORY (Solanum tuberosum)
Hospodářský význam brambor Je mnohostranný. Používá se především jako potravina, kdy v různých úpravách se cení chuťové vlastnosti, snadná stravitel- nost a cenová dostupnost. Pro krmné účely se dnes využívají pouze hlízy odpadní. Průmyslové zpracování: výroba škrobu, lihu a dalších produktů. SOŠS a SOU Kadaň Okopaniny - Brambory
Biologické vlastnosti brambor Brambory jsou jednoleté a patří do čeledi lilkovitých. Podzemní část tvoří kořeny a stolony. Kořeny mají hustou kořenovou soustavu. Stolony jsou podzemní oddenky. Zkrácený, modifikovaný vegetační vrchol stolonu tvoří hlíza. Část hlízy navázaná na stolon se nazývá pupková a má méně oček. Protilehlá korunková část má větší množství oček. SOŠS a SOU Kadaň Okopaniny - Brambory
Biologické vlastnosti brambor Hlízy mají různý tvar, velikost a hloubku oček. Nadzemní část je tvořena natí. List brambor je přetrhovaně lichozpeřený. Květenství tvoří dvojvijan. Rozeznáváme odrůdy nekvetoucí, slabě a intenzivně kvetoucí. Barva květů je různá – bílá, modrá a fialová. Plodem je bobule obsahující semena. SOŠS a SOU Kadaň Okopaniny - Brambory
Biologické vlastnosti brambor SOŠS a SOU Kadaň Okopaniny - Brambory
Biologické vlastnosti brambor List Květ SOŠS a SOU Kadaň Okopaniny - Brambory
Biologické vlastnosti brambor Plodem brambor je bobule SOŠS a SOU Kadaň Okopaniny - Brambory
Biologické vlastnosti brambor Vývojové fáze brambor SOŠS a SOU Kadaň Okopaniny - Brambory
Nároky na prostředí brambor Brambory vyžadují pro dobrý výnos hlíz 600–800 mm srážek za rok. Důležité je také rozdělení srážek. Brambory nesnáší extrémně nízké ani vysoké teploty. Optimální teplota pro růst je 17–20 °C. Vyžadují půdy střední až lehčí a pH 5,5–6,5. V osevním postupu patří mezi zlepšující plodiny hnojené hnojem. SOŠS a SOU Kadaň Okopaniny - Brambory
Výživa a hnojení brambor Na výnos 30 t/ha brambory z půdy odčerpají 150 kg dusíku, 25 kg fosforu, 200 kg draslíku, 50 kg vápníku a 30 kg hořčíku. Základem hnojení je použití chlévského hnoje v dávce 40–50 t/ha. Hnůj zaoráváme na podzim společně s fosfo-rečnými a draselnými hnojivy. Při stanovování dávek vycházíme z výsledků agrochemického zkoušení půd. SOŠS a SOU Kadaň Okopaniny - Brambory
Příprava půdy pro brambory Na podzim provedeme podmítku, poté následuje středně hluboká až hluboká orba se zaorávkou hnoje, případně průmyslových hnojiv. Na jaře se pozemek usmykuje a uvláčí a před výsadbou provádíme hnojení dusíkatými hnojivy a ihned je zapravíme. Současně prokypříme půdu. SOŠS a SOU Kadaň Okopaniny - Brambory
Příprava půdy pro brambory Orba Prokypření ornice SOŠS a SOU Kadaň Okopaniny - Brambory
Příprava půdy pro brambory Jarní kypření půdy Odkamenění SOŠS a SOU Kadaň Okopaniny - Brambory
Příprava půdy pro brambory SOŠS a SOU Kadaň Okopaniny - Brambory
Sázení brambor Přihlížíme k účelům pěstování – běžný konzum, lupínky, hranolky, průmyslové brambory … Odrůdy dělíme na konzumní a průmyslové. Podle délky vegetační doby dělíme brambory na: velmi rané, rané, polorané, polopozdní a pozdní. Před sázením je třeba sadbu připravit – předkličování, narašování, moření. Sází se do hloubky 20 cm. Půda nesmí být mokrá. SOŠS a SOU Kadaň Okopaniny - Brambory
Sázení brambor Používají se 4řádkové sazeče. Termín sázení: polovina dubna Šířka řádků: 75 cm Optimální počet rostlin podle účelu pěstování činí 45–55 000 ks/ha. SOŠS a SOU Kadaň Okopaniny - Brambory
Sázení brambor SOŠS a SOU Kadaň Okopaniny - Brambory
Ošetřování porostu brambor Má za úkol prokypření půdy, hubení plevelů nahrnutí zeminy pro tvorbu hlíz, doplňování živin, regulaci velikosti a kvality hlíz a ochranu proti chorobám a škůdcům. Využívají se přitom prostředky mechanické, chemické a biologické. SOŠS a SOU Kadaň Okopaniny - Brambory
Ošetřování porostu brambor Systém ošetřování porostu: Vláčení Proorávka naslepo na hloubku 15 cm Plečkování při výšce porostu 10 cm Proorávka při výšce porostu 25 cm Nahrnování Nahrnováním se zajistí dostatečné množství zeminy pro tvorbu hlíz. Musí být dokončeno do tvorby květních poupat, aby nedošlo k poškození stolonů a k polámání natě. Chemické ošetřování předpokládá aplikaci herbicidů, fungicidů a insekticidů. SOŠS a SOU Kadaň Okopaniny - Brambory
Ošetřování porostu brambor mandelinka bramborová Škůdce brambor – mandelinka bramborová SOŠS a SOU Kadaň Okopaniny - Brambory
Ošetřování porostu brambor Plečkování SOŠS a SOU Kadaň Okopaniny - Brambory
Ošetřování porostu brambor SOŠS a SOU Kadaň Okopaniny - Brambory
Sklizeň brambor Patří mezi nejnáročnější sklizňové práce. Sklízí se více než 30 tun hmoty z hektaru. Hlízy se oddělují od zeminy a kamenů. Velmi rané a rané brambory se sklízí po dosažení tržní velikosti. Ostatní brambory se sklízí v době, kdy hlízy mají pevnou, uzavřenou slupku a nedrží na stolonech. V této době listy žloutnou a nať se rozklesává. K ničení natě se používají mechanické rozbíječe. SOŠS a SOU Kadaň Okopaniny - Brambory
Sklizeň brambor Technologie sklizně: Vyorávač s rozmetacím kolem s následným ručním sběrem. Kombinované sklízeče s obsluhou nebo bez obsluhy. SOŠS a SOU Kadaň Okopaniny - Brambory
Sklizeň brambor Jednořádkový sklízeč SOŠS a SOU Kadaň Okopaniny - Brambory
Sklizeň brambor Vyorávací nakladač SOŠS a SOU Kadaň Okopaniny - Brambory
Sklizeň brambor Likvidace natě SOŠS a SOU Kadaň Okopaniny - Brambory
Sklizeň brambor Ruční sklizeň brambor SOŠS a SOU Kadaň Okopaniny - Brambory
Skladování brambor SOŠS a SOU Kadaň Okopaniny - Brambory
Opakování Vysvětlete, co je to stolon. Jaký je rozdíl mezi hlízou a bobulí? Jak rozdělujeme brambory podle vegetační doby? Stručně popište systém ošetřování porostu brambor. SOŠS a SOU Kadaň Okopaniny - Brambory
Použité zdroje Kuchtík, F., Procházka, I., Teksl, M., Valeš, J.: Pěstování rostlin II. - Celostátní učebnice pro střední zemědělské školy. Nakladatelství FEZ, Třebíč, 1995 http://www.mendelu.cz http://www.etext.czu.cz http://www.biolib.cz http://cs.wikipedia.org SOŠS a SOU Kadaň Okopaniny - Brambory