Příprava odborného textu pro výuku PAVEL KURFÜRST Ústav cizích jazyků LF UP workshop Olomouc, 29. května 2006.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zoner Foto Studio Bohumil Bareš.
Advertisements

Ing. Jaroslav Parma.  Instalace programu ABBYY Fine Reader 10 Trial  Co to je PDF soubor  Práce s PDF dokumenty  Programy pro práci s PDF dokumenty.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Ukládání prezentace do jiných formátů Vypracoval : Ing. Jiří Durďák Projekt Anglicky v odborných předmětech,
MATURITNÍ OKRUH Č. 15 TEXTOVÝ EDITOR
Pavel Kurfürst - Ústav cizích jazyků LF Univerzita Palackého v Olomouci, ČR
Tvorba stránek  komu jsou stránky určeny  grafická úprava stránek  obsah  motivy vzhledu stránky
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Software (programy) Vypracoval: Mgr. R. Jančar ZŠ Na Planině 1393/3, Praha 4 Krč Zdroj obrázků: Alfacomp.cz (pokud není uvedeno jinak)
Příprava odborného textu pro výuku PAVEL KURFÜRST Ústav cizích jazyků LF UP Konference Cizí jazyky na Univerzitě Palackého Olomouc, 20. dubna 2006.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_133_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
IT začátečníci - Word Modul 3.
Textový editor (další nástroje textového procesoru, export a import dat, PDF formát – čtení a tvorba)
Informační a komunikační technologie Diplomovaný oční technik dálkové studium 2005/2006.
Microsoft Office PowerPoint
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Anotace Žák dokáže v aplikací MS Word vytvořit tabulku Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže v aplikaci MS Word vytvořit, upravit a formátovat.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
TEXTOVÝ EDITOR.
Brno Jan Mach Radka Tichá Jak na převody do pdf Jan Mach, VŠE Radka Tichá, ZČÚ.
Maturitní okruh č. 15, K. Záchová, VIII.A zaměřeno na MS WORD 2007.
Grafická podoba ŠVP Platí pro: MS WORD OpenOffice.org v jakékoli verzi.
T1: Základy práce s počítačem
Práce se šablonami v MS Word 2007
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Excel– Zásady Ing. Bohumil Bareš.
Počítačová grafika a prezentace
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
POWER POINT 1 Základní pojmy Power Point - základní pojmy.
Základní pojmy (1) Nejpoužívanější internetové prohlížeče: Google Chrome (32.0.x), Mozilla Firefox (27.0), Internet Explorer (11.0.2), Opera (19.0.x),
Referát č.8 Daniela Venusová.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_ 2.3 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Textový editor - odstavec Typ: DUM - kombinovaný.
PDF formát dokumentů Výpočetní technika. jméno autoraMgr. Petr Jonáš název projektu Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Informační a komunikační technologie PDF Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Studijní obor: Sociální péče Ročník: 4.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Windows XP a live distribuce Knoppix, Danix apod
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.1 Komunikace Aplikací VEMA G1 s Microsoft Windows Martin Šustr.
Textový editor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Textový editor (další nástroje textového procesoru, export a import dat, PDF formát – čtení a tvorba)
1 Příprava předmětu Manažerská informatika pomocí programu Zoner Context pro distanční formu studia Ing. Markéta Kubálková katedra managementu Fakulta.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: MS Word Číslo DUM: III/2/VT/2/2/30 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Software.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: MS Excel Číslo DUM: III/2/VT/2/2/31 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Software.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: MS PowerPoint Číslo DUM: III/2/VT/2/2/32 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Software.
VYTVÁŘENÍ e-LEARNINGOVÝCH MATERIÁLŮ Přednáší Mgr. Jaromír Kozel
EXCEL – tisk a tvorba grafů Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Tabulkové editory © Tabulkové editory slouží k: vytváření a úpravě tabulek na rozdíl od textových editorů jsou tabulky v těchto editorech aktivní,
Základní práce s textem (19). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
TEXTOVÝ EDITOR Karin Tylšerová. Textový editor je software, kterým je možné editovat prostý text. Neobsahuje žádné informace o formátování, jako je použití.
Microsoft FRONT PAGE Šablona 32 VY_32_INOVACE_19_10_Front Page.
Druhy aplikačních programů – rozdělení podle účelu 1
Software Počítače - rozdělení podle účelu
Rozdělení software podle účelu 2
Textový Editor.
WORDPAD Textový dokument.
Textový editor Lada Juráňová.
Software Počítače Rozdělení podle účelu 2. část
Software počítače – rozdělení podle finanční dostupnosti
Software počítače – rozdělení podle finanční dostupnosti
Portable Document Format
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: MS Excel
Software (programy) Vypracoval: Mgr. R. Jančar
Opakování učiva pro 8. ročník
Transkript prezentace:

Příprava odborného textu pro výuku PAVEL KURFÜRST Ústav cizích jazyků LF UP workshop Olomouc, 29. května 2006

Program  práce s PDF soubory  co je PDF formát  software – (od)instalace  využití  editace textů pro výuku v MS Word  zveřejnění výukových materiálů na internetu

PDF formát (*.pdf) PDF (zkratka anglického názvu Portable Document Format – Formát pro přenositelné dokumenty) je souborový formát vyvinutý firmou Adobe pro ukládání dokumentů nezávisle na softwaru i hardwaru, na kterém byly pořízeny. Soubor typu PDF může obsahovat text i obrázky, přičemž tento formát zajišťuje, že se libovolný dokument na všech zařízeních zobrazí stejně. Pro tento formát existují volně dostupné prohlížeče pro mnoho platforem. cs.wikipedia.org

PDF formát (*.pdf) Soubory typu PDF jsou používány k elektronické náhradě tištěných dokumentů. Druh písma, formátování a rozložení textu jsou při zobrazení a tisku stejné jako v původním dokumentu. Soubory typu PDF lze zobrazovat na počítači vybaveném jakýmkoli operačním systémem včetně MacOS, všech variant Unixu včetně Linuxu.

Software pro práci s PDF  množství softwaru pro tvorbu a/nebo čtení PDF souborů (licencovaných i volně dostupných)  nejrozšířenější produkty firmy Adobe (  Adobe Acrobat (licence) – tvorba/úprava/čtení/tisk  Acrobat Reader 7.x (free) – čtení/tisk  velké množství funkcí, přehledný, kvalitní  inst. soubor Acrobat Reader přes 35 MB; místo na harddisku 64 MB

Software pro práci s PDF  Foxit Reader 1.3 (free) – čtení/tisk PDF souborů  základní funkce, snadné užívání  jediný *.exe soubor; spouští se přímo (neinstaluje na harddisk)  malá velikost (2,6 MB; po zaZIPování jen 1,2 MB)  lze nosit s sebou (disketa, flash disk), posílat spolu se soubory em, přidávat k materiálům na CD  dostupný na stránkách autora - Foxit Software ( na

Software pro práci s PDF  pdfFactory 2.x (free/licence) – tvorba PDF souborů  produkt firmy Mokry Systems (  dostupný na webu autora ( na nebo  nejnovější česká verze 2.51 (inst. soubor 5,2 MB), starší dostupné verze 1.65, 2.25, 2.46  snadná instalace i použití  ve free verzi reklamní řádek na každé stránce dole PDF vytvořeno zkušební verzí pdfFactory

Instalace pdfFactory

Použití pdfFactory  aplikace se nainstaluje jako „další tiskárna“  lze snadno odinstalovat běžným způsobem  lze použít pro tvorbu PDF souborů z jakýchkoliv aplikací, z nichž lze tisknout (MS Office, grafické editory, MS Internet Explorer atd.), soubory jsou namísto na tiskárnu odeslány do pdfFactory, je vytvořen PDF soubor, který lze uložit  v aplikaci vybrat Soubor/Tisk... (File/Print...) daného souboru a zvolit pdfFactory z nabídnutých tiskáren; v dialogovém okně pdfFactory vybrat uložení a uložit

Použití pdfFactory

Editace textů v MS Word  vytvoření textu nebo zkopírování textu z původního zdroje (webová stránka apod.) do prázdného dokumentu MS Word  základní úprava – krácení, vyčištění od nepotřebných částí (obrázky, odkazy apod.), odstavce, mezititulky; nutno získat čistý text (ne v buňkách tabulek apod.)  překopírování textu do připravené šablony, finální úprava (formát písma, řádkování, zarovnání, doplnění o další informace atd.)

Editace textů v MS Word  využití jednotné šablony (*.doc, *.dot) - možnosti:  vzhled stránky (na výšku/šířku)  pevně nastavené okraje  rozdělení do 2 sloupců  číslování řádků (využít tabulku bez viditelného orámování, v levém sloupci čísla řádku po pěti nebo deseti, v pravém text – stejné řádkování!)

Editace textů v MS Word

Zveřejnění na internetu  mnoho způsobů, jak zveřejnit soubory na internetu  zveřejnění na sweb.cz (součást seznam.cz) nevyžaduje instalaci ani znalost používání dalšího softwaru (jako HTML editor, FTP klient apod.)  po jednoduché registraci na seznam.cz prostor na adrese sweb.cz/jmenouzivatele (proto dobre zvolte pri registraci!) +  v internetovém prohlížeči na jakémkoliv počítači lze on-line editovat jednoduché stránky včetně odkazů na soubory ke stažení apod.  obdobná služba k dispozici na webpark.cz (součást centrum.cz) nebo mujweb.cz (atlas.cz)

Závěrem  další informace osobně/telefonicky/ em  možnost zaslání materiálů em:  instalační soubory pdfFactory (*.exe)  aplikace Foxit Reader (*.exe)  ukázkový soubor – lze využít jako šablonu pro vlastní text (*.doc)  prezentace - workshop (*.pps)  vítány jsou podněty, zkušenosti s používáním apod.