Síť Enterprise Europe Network (EEN) a její informační a komunikační potenciál PhDr. Marie Pavlů, CSc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
European Commission Enterprise and Industry Enterprise Europe Network v České republice 16. mezinárodní sympozium Inovace
Advertisements

Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Enterprise Europe Network Podpora podniků na dosah ruky European Commission Enterprise and Industry.
Enterprise Europe Network ČR a Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR Úspěšná spolupráce.
Enterprise Europe Network Podpora mezinárodní spolupráce 18. června 2014.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Úloha transferu technologií v inovačním procesu Pavel Švejda CTT UTB ve Zlíně, 27. března 2014.
Přeshraniční poskytování služeb Festival exportu, RNDr
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Projekt č. 310 Evropská konkurenceschopnost pražské podnikatelské samosprávy Střední podnikatelský stav Ing. Martina Holíková ,
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MPO včetně existujících mechanismů finanční podpory PhDr. Věra Havránková © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Technologický profil ČR Databáze kontaktů pro spolupráci v inovačním podnikání Projekt je podporován MŠMT v rámci programu KONTAKT (projekt ME 950).
Celostátní síť pro venkov
Služby sítě Enterprise Europe Network Ing. Eva Hrubešová Centrum pro regionální rozvoj ČR European Commission Enterprise and Industry.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
European Commission Enterprise and Industry Podniková inkubace a Enterprise Europe Network v ČR INOVACE 2009 Praha,
Hospodářská komora hlavního města Prahy Partnerství je součást zdravého podnikání Prezentace pro Městskou část Praha 13.
Enterprise Europe Network (EEN) – podpora podniků (i podnikatelů) na dosah ruky PhDr. Marie Pavlů, CSc.
Enterprise Europe Network mezinárodní spolupráce v inovacích a výzkumu 17. prosince 2012.
Enterprise Europe Network Síť pro podporu nových a inovačních firem Ing. Daniela Váchová Seminář „Podniková inkubace“ 8. prosince 2008.
Enterprise Europe Network v České republice ClusterForum pro inovace 16. březen 2009 Ing. Daniela Váchová.
Enterprise Europe Network Česká republika Modul B - Inovace a transfer technologií – možnosti přínosu pro energetický sektor Ing. Ondřej Šimek Technické.
Title Sub-title European Commission Enterprise and Industry Lukáš Procházka TC AV ČR Rámcový program pro konkurenceschopnost a inovace – účast českých.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
European Commission Enterprise and Industry Enterprise Europe Network Transfer znalostí a síť pro inovace 17. MEZINÁRODNÍ SYMPOZIUM INOVACE 2010.
CZ / /0048 Centrum pro transfer technologií Technologické centrum AV ČR SSŠ AV ČR, VŠE, VŠCHT, ÚPV, ZeNTIVA, a.s., ČKD Nové Energo, a.s.
ELearningové kurzy o daňových a celních otázkách.
Praktické rady ke komunitárním programům Michal Kadera, CEBRE Jihlava, 18. prosince
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
European Commission Enterprise and Industry Služby sítě Enterprise Europe Network.
Jaké služby Enterprise Europe Network ČR nejvíce přispěly k rozvoji podnikání na jednotném trhu Jitka Ryšavá European Commission Enterprise and Industry.
Enterprise Europe Network Česká republika Modul B - Inovace a transfer technologií – možnosti přínosu pro energetický sektor Ing. Ondřej Šimek Informační.
CIP (2007 – 2013) Ing. Tomáš Skuček 5. března 2009.
CEVTECH Soběslav Vítejte v Centru Ekologických a Vodárenských Technologií !
Aktivní inovační podpora malých a středních firem v koridoru od Baltického po Středozemní moře.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
SEMINÁŘ SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ aktuální stav a výhled pro období let Praha 23. května.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
374 – Poradenské centrum pro Rating MSP Hospodářská komora hlavního města Prahy Svoboda Jiří, , ESF – JPD.
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
EUROCENTRUM LIBEREC Informace pro podnikatele Třída 1. máje Liberec 3 Telefon:
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
Observatoř trhu práce a konkurenceschopnosti Propagace řemeslných a technických oborů Centrum mezinárodního obchodu (CMO) při RHK Brno Integrace.
Podpora inovačních podniků prostřednictvím sítě Enterprise Europe Network Lukáš Procházka, TC AV ČR European Commission Enterprise and Industry.
Title Sub-title PLACE PARTNER’S LOGO HERE European Commission Enterprise and Industry Služby pro podporu podnikání – síť Enterprise Europe Network Andrea.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
DITTRICHOVA PRAHA 2 ZELENÁ LINKA PRO EXPORT Novinky na rok 2010.
Služby Enterprise Europe Network s důrazem na design 1. prosince 2015Ing. Petr Hladík, Ph.D.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Možná podpora na získání ETV certifikátu z OP PIK Ing. Radek Navrátil, září 2016.
Podpora podnikání v ČR Konference „Evropská unie a český export“
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
eLearningové kurzy o daňových a celních otázkách
Pomáháme vaší firmě inovovat a růst
Vybrané právní aspekty podnikání v digitálním věku
Ing. Pavel Vinkler, Ph.D., ředitel odboru podnikatelského prostředí
Enterprise Europe Network: Výsledky a příprava období 2022+
Transkript prezentace:

Síť Enterprise Europe Network (EEN) a její informační a komunikační potenciál PhDr. Marie Pavlů, CSc.

Rozsáhlá – a nyní již nejen evropská – síť - zřízená EK v r. 2008:  70 konsorcií již v 52 zemích  600 organizací,  profesionálů,  2,5mil. firem, kterým síť od r poskytla služby. O Enterprise Europe Network (EEN)

 Funguje v rámci evropského rámcového Programu pro konkurenceschopnost a inovace (CIP), v ČR podporovaná i MPO  výhoda - vzájemné propojení a úzká spolupráce všech partnerů,  využívá znalostí a zkušeností odborníků ve všech důležitých oblastech poskytovaných služeb (odborníci na zdroje financí, transfery technologií, znalci patentového práva, odborníci na inovace, evropskou legislativu, exportní problematiku, jednotný trh atd.). O síti EEN

Co nabízí síť EEN  Služby pro zvýšení konkurenceschopnosti podniků: informace o vnitřním trhu, financích, legislativě, spolupráci, programech, mezinárodních vazbách a službách; zprostředkování kontaktů; zpětná vazba: podnikatel - EK.  Inovace, transfer technologií a znalostí: informace o inovačních aktivitách, nových technologiích, relevantní legislativě, podpůrných programech.  Podpora účasti MSP v rámcových programech EU pro výzkum: informace o výzvách; pomoc při identifikaci témat a vyhledávání partnerů; projektové poradenství.

Mapa pracovišť EEN ve světě

11 partnerů sítě EEN pokrývá celou ČR PL AT DE SK

Hlavní body návrhu víceletého finačního rámce EK  Poprvé v historii finančních perspektiv 1. kapitola - inteligentní růst podporující začlenění - se stává nejobjemnější kapitolou rámce;  Největší – kohezní politika: 336 mld. EUR (-5,3% oproti nynějšku); podíl kohezní politiky na výdajích vzroste na 36% výdajů VFR; nové rozdělení regionů (transitivní region); ESF – 25%;  Konkurenceschopnost: 114,9 mld. EUR (+47,7% oproti nynějšku); Horizont 2020, fond pro SMEs;  Nástroj k propojení Evropy (Connecting Europe Facility): 40 mld. EUR + 10 mld. EUR z Kohezního fondu (+209,7% oproti nynějšku); nový nástroj pro transevropské sítě a mobilitu – doprava, energetika, ICT, centrálně řízený

 Horizont 2020 – 3,768 mld. €  Alespoň 1/3 (cca 1,25 mld. €) by se měla dostat k MSP  Dluhové financování i pro větší firmy, výzkumné instituce atd.  COSME – 1,436 mld. €  Nástroj pro kapitálové vstupy pro růst MSP – 690 mil. €  Dluhový nástroj – 746 mil. € Zdroj: Evropská komise, DG ENTR a DG RTD Navrhované finanční nástroje v rámcových programech v číslech

3 priority Evropské komise pro nové období:  Podpora zakládání firem,  Snazší přístup k financím  Přístup k veřejným zakázkám Nástroje pro jejich naplnění:  Zvýšit rozpočet pro MSP  Hledat nové trhy (třetí země)  Více propagovat podnikání  Zvýšit konkurenceschopnost evr. podniků Priority pro budoucnost MSP v Evropě

Další návrhy pro zlepšení situace evr. MSP:  Mikropůjčky jako významný nástroj rozvoje zejména malých firem  Lepší koordinace poskytování finančních nástrojů  Větší integrace v rámci EU (dosud velké rozdíly ve finančních nástrojích mezi jedn. zeměmi EU)  Poskytování komplexních služeb podnikům (včetně finančního zabezpečení) Priority pro budoucnost MSP v Evropě

 Inovativní služby pro inovativní MSP  Most mezi výzkumem a podniky  Pomáhat vzniku nových firem  Pomáhat vytvářet a uplatnit konkurenceschopné produkty  Hledat nové zdroje financí - event. je i poskytovat Nové úlohy sítě EEN v dalším období

 Orientace v dotačních programech (a finančních zdrojích)  Expanze do zahraničí  Vývoj nového produktu/služby  Rozšíření provozu firmy  Získání dotace  Zdokonalení používané technologie  Podmínky podnikání v EU/ vysílání pracovníků Co využívají MSP nejvíce – výzkum spokojenosti klientů EEN leden 2011

Zkušenosti a nabídky služeb sítě EEN v ČR  Kontakty na inovativní firmy v ČR  Kontakty na firmy zahraniční – databáze  Organizace tzv. „matchmaking/brokerage events “ - burz na vyhledávání partnerů  Projektové poradenství  Osobní zkušenosti z projektů i ve třetích zemích

 Problematika jednotného trhu EU - zejména volného pohybu služeb, vysílání pracovníků, kvalifikace apod.  Dlouholeté zkušenosti – odpovědi na dotazy, přednášky, publikace.  Zpětná vazba pro Evropskou komisi.  Akce k tématu směrnice o službách, daně v jednotlivých zemích EU, finanční zdroje atd. Služby EEN v oblasti jednotného trhu

Poradenská činnost – obecně I Co od nás klienti požadují:  Kontakty na instituce – oborové a dozorové organizace, zájmová sdružení, hospodářské komory, vědecko- výzkumná centra, akreditační instituce, ministerstva  Dovozci potravin – jednak podle surovin (např. víno, sýr, sušenky, ovoce, zelenina), jednak podle zemí (např. anglické, italské, francouzské)  Implementace směrnic EU a norem (EN) do českého práva, včetně výjimek a zvláštních/ dodatečných požadavků, hygienické předpisy, DPH, technické normy  Možnosti financování v určitých oblastech, účasti v mezinárodních projektech – tip na partnery, podmínky založení firmy v ČR  Podmínky pro dovoz a značení zboží – např. potraviny, kosmetika, elektronika  Veletrhy a výstavy v různých oborech

Poradenská činnost - příklady dotazů II  Jak může český zedník poskytovat své služby v Rakousku po dobu 5 let?  Je provozování stánku s potravinami na polských trzích regulovaná profese?  Kde se v SRN ohlašuje činnost architekta?  Dovozce stavebních materiálů (z EU i mimo) se ptá, zda musí mít úřední překlad prohlášení o shodě.  Jak má postupovat strojírenská firma, pokud chce vyslat své zaměstnance do SRN?

Poradenská činnost – příklady III  Za jakých podmínek může stavební firma provádět zastřešení bazénů v Rakousku?  Jaké jsou nutné kroky pro založení firemních účtů české firmy v Německu, Rakousku a Maďarsku?  Lze získat dotaci na rekonstrukci a otevření cukrárny zejména pro rodiny s malými dětmi v malém východočeském městě?  Česká studentka studující v Rakousku má zájem podnikat v Rakousku na český ŽL, ale v ČR nepodniká. Jaké jsou podmínky?  Učitelka angličtiny chce trvale vyučovat v Rakousku. Může?

Mezinárodní spolupráce - kontraktační jednání firem Synergický efekt – výhoda dva v jednom  Vystavovatelé pobyt na veletrhu + obchodní jednání =>efektivní využití peněz i času  Návštěvníci obchodní jednání + návštěva veletrhu => přítomnost na veletrhu bez nákladů na stánek, zajištěna obchodní jednání předem  Jednání s partnery dle vlastního výběru, harmonogram schůzek obdrží účastníci ještě před akcí

Mezinárodní spolupráce - kontraktační jednání firem Bonusy  Příznivá cena, vstupenky na veletrh zdarma, prezentace v katalogu, občerstvení, levnější ubytování v místě akce, společenský večer  Zdarma publikování v databázi N/P  Přednostní zasílání zajímavých N/P

Kontraktační jednání firem

Obchodní spolupráce Business Cooperation Database - BCD  Celoevropská databáze nabídek a poptávek – více než 4000 aktivních profilů  Kooperační profil je vložen zdarma  Vložení vlastního profilu či vyhledávání partnerů z databáze  Výběr, překlad a rozesílání zajímavých N/P - EUwatch

Databáze BCD  Databáze je v anglickém jazyce  Denně aktualizována  Přístup do databáze mají tzv. korespondenti (většinou členové sítě EEN)  Šíření nabídek/poptávek mezi podnikatele probíhá přes korespondenty prostřednictvím periodik, webových stránek, ové korespondence apod.  Zařazení do databáze a zprostředkování kontaktu je zdarma  Největší zájem z oborů: strojírenství, zpracování kovů, informační technologie

Databáze BBS BBS – Bulletin Board System Nabídky a poptávky po inovativních technologiích a řešeních  Databáze je strukturována a v anglickém jazyce  Denně aktualizována  Volně a zdarma přístupná přes web  Technologie/nabízená řešení jsou v různých fázích vývoje:  laboratorně testovaná řešení, technologie testované v praxi/na trhu, patenty, tajná know-how  Možné druhy spolupráce: výrobní kooperace, technická spolupráce, joint-venture, výrobní spolupráce a subkontrakty, postoupení licence

Práce s BBS Vyhledávání technologií v BBS:  na základě klíčových slov  podle sektorů podnikání AMT (Automatic Matching Tool) – nástroj pro pravidelné zasílání souhrnu publikovaných technologií z databáze:  nastavení frekvence (denně, týdně nebo měsíčně)  volba klíčových slov uživatelem  forma: s texty nabídek a poptávek obsahující zvolená klíčová slova, webové odkazy na podrobné informace o nabídce/poptávce technologie a kontaktní osobu   Vkládání profilů:kontaktovat kontaktní místa – na

Publikace I Aktualizovaná a rozšířená pravidla pro volný pohyb služeb a svobodu usazování v EU, je dostupná i na internetu a na Příručka byla vydána za podpory odboru pro informování o evropských záležitostech Úřadu vlády ČR v roce 2008.

Publikace II Pravidla pro volný pohyb průvodcovských a doprovodných služeb Příručka byla vydána s finanční podporou Ministerstva pro místní rozvoj

Publikace III Kvalifikovaně na kvalifikace – Evropa bez bariér Příručka byla vydána za podpory odboru pro informování o evropských záležitostech Úřadu vlády ČR v roce 2009.

Publikace IV Publikace, která odráží změny po 1.květnu 2011, je pouze v elektronické podobě k dispozici na stránkách podnikani/publikace-prirucky/ podnikani/publikace-prirucky/ či na vyžádání na adrese

Web sítě EEN v ČR –

Děkuji za pozornost! Enterprise Europe Network PhDr.Marie Pavlů, CSc.