AUDIT Školní svačina.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Advertisements

Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
Výživa II – alpské lyžování
B.Procházka Poděbrady 16. –
Ekologický audit. Moje jméno: Jména č len ů mého týmu- t ř ída: Škola: Kontakt na tým: T ř ídní u č itel: tel: Kateřina Vágnerová VII. A Zuzana.
Hra milionář Procvičujeme si jednotky hmotnosti
Kdo chce být milionářem ?
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
ČLOVĚK A JEHO SVĚT 2. Ročník - hodiny, minuty Jana Štadlerová ŽŠ Věšín.
Zásady výživy sportovce
Mapa zájmu - plány.
ŠKOLA V PŘÍRODĚ Orlík
B Í L K O V I N Y a jejich denní doporučené dávky
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Já jsem kuchař a příjmu kuchaře a číšníki přijďte hned.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Nutriční strategie v prevenci DM
Název Výživová pyramida
Příprava stravy v rodině
Antioxidanty z ovoce, zeleniny a spotřební koš
BE soup 1 Čínská slepičí se zeleninou 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 1 Gulášová 16,60 Kč / 21,- Kč Středa.
BE soup 1 Hovězí vývar se zeleninou a masovými knedlíčky 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 1 Květáková 10,60 Kč / 16,- Kč ÚTERÝ.
BE soup 1 Hovězí vývar s nudelmi a zeleninou 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 1 Pórkový krém se žampiony 10,60 Kč / 16,- Kč Úterý.
BE soup 1 Hovězí vývar se zeleninou a fridátovými nudlemi 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 1 Hráškový krém, krutony 16,60 Kč / 21,- Kč Úterý.
BE soup 1 Hovězí se zeleninou a smaženým hráškem 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 1 Špenátová 16,60 Kč / 21,- Kč Úterý.
Úterý BE soup 1 Hovězí vývar se zeleninou a fridátovými nudlemi 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 2 Hráškový krém, krutony 16,60 Kč / 21,-Kč.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Životický portál Od 1. února 2016 do 7. února 2016.
Čtvrtek BE soup 1 Hovězí vývar se zeleninou a smaženým hráškem 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 2 Podkrkonošské kyselo 16,60 Kč / 21,- Kč.
Úterý BE soup 1 Hovězí vývar se zeleninou a masovými knedlíčky 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 2 BE – Krémová polévka ze špenátu a sýrem 16,60 Kč / 21,-Kč.
Dietní Normování. Dietní systém Historie jednotného dietního systému sahá do padesátých let minulého století byl publikován v Praze: Nový dietní.
BE soup 1 Zeleninový vývar s rýží a hráškem 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 1 Zelná s uuzeninou 16,60 Kč / 21,- Kč Pátek.
Pondělí BE soup 1 Kuřecí vývar s masem a těstovinou 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 2 Fazolová s paprikou 16,60 Kč / 21,- Kč.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Hovězí vývar s nudlemi a zeleninou
13. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
května PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
10. – 14.října 2016 PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
20. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
16. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Hovězí vývar s těstovinami a zeleninou
20. – 24.června PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
13.3. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Zeleninový vývar s krupicí a vejcem
Kuřecí vývar s masem a těstovinou
září 2016 PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Zeleninový vývar s krupicovými dukátky
9. – 13. května PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Zeleninový vývar s hvězdičkami
5.12. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
23.1. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Zeleninový vývar s krupicí a vejcem
Zeleninový vývar s rýží a hráškem
Hovězí vývar s nudlemi a zeleninou
Zeleninový vývar s rýží a hráškem
2. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
7. – 11. listopadu 2016 PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Hovězí vývar s masovými knedlíčky a zeleninou
10. – 14. října PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
27.2. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
17.4. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Hovězí vývar se zeleninou a drobením
Hovězí se zeleninou a smaženým hráškem
Hovězí vývar se zeleninou a fridátovými nudlemi
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
Hovězí vývar se zeleninou a fridátovými nudlemi
Transkript prezentace:

AUDIT Školní svačina

Informace o týmu, který audit provedl: Jména členů týmu: Škola: Kontakt na tým: Učitel telefon: e-mail: Talia Afzaal 8.B Jan Čejka 6.C Veronika Královcová 8.B Adéla Vildová 8.A ZŠ Anežky České 702/17, Ústí nad Labem, 400 07 strizkova.j@seznam.cz strizkova.j@seznam.cz 774266671

Z ankety provedené v šestých třídách je patrné, že žáci si nosí vlastní svačiny (z 55 žáků pouze jeden uvedl, že svačinu nenosí). Poměr obalů využívaných na svačiny se v jednotlivých třídách liší (viz níže uvedené grafy).

Pro děti ve věku 11-14let je velice důležité dodržovat správné stravovací návyky. Z průzkumu vyplývá, že téměř všechny děti svačinu pravidelně nosí. Krom jídla z domova mají děti možnost odebírat oběd ze školní jídelny. Na následující stránce je přehled přibližné energetické hodnoty jídel ve školní jídelně.

Přibližná energetická hodnota jídel: Pondělí Polévka - Z vaječné jíšky – 100 kCal 1. Pražská pečeně, bramborová kaše -200kCal 2. Sýrová omáčka, těstoviny - 328 kCal Džus – 30 kCal Úterý Polévka – Čočková – 345 kCal 1. Rizoto z vepřového masa, kyselá okurka-400 + 15 kCal 2. Bramborový guláš - 150 kCal Ovocný čaj, ovoce -50+ 25 kCal Středa Polévka - Hovězí s masovými knedlíčky – 150 kCal 1. Rajská omáčka, hovězí vařené maso, houskové knedlíky (kynuté) – 250 kCal 2. Kaše z ovesných vloček – 150 kCal Voda se sirupem, ochucené mléko – 50 + 250 kCal Čtvrtek Polévka - Zeleninová s hráškem a rýží – 100 kCal 1. Rybí porce v těstíčku, brambory, zeleninový salát – 250 kCal 2. Hrachovec, zeleninový salát – 150 kCal Multivitamín – 50 kCal Pátek Polévka - Krupicová s vejcem - 180 kCal 1. Vepřový guláš, těstoviny – 400 kCal Čaj s citrónkou – 25 kCal

Bazální metabolizmus Věk bazální met. kJ.kg-1 bazální met. kcal.kg-1 Děti 6-10 let 300-340 70-80 Děti 11-14 let 250-300 60-70 Mládež 15 - 18 let 170-220 40-50 Dospělí do 60 let 110-150 25-35 Dospělí nad 60 let 80-100 20-24 http://www.solen.sk/index.php?page=pdf_view&pdf_id=3544&magazine_id=4 http://healthdarts.com/obezni-deti-lecba-obeznich-deti-priciny-obezni-stravy/ http://www.sportujeme.sk/fitness/energeticky-vydaj-cloveka

Při průměrné váze cca 50 kg by měl žák šesté třídy mít příjem energie minimálně 3000 kcal. Důležitým předpokladem pro správný (tj. rovnoměrný) příjem energie je právě dopolední svačina.

Svačina v sáčku

Svačina v ubrousku

Svačina v krabičce

Porovnání a vyhodnocení grafů Nejvíce svačinových krabiček je využíváno ve třídě 6.A, třída 6.B má poměrově srovnatelný počet krabiček a igelitových sáčků, svačinu v ubrousku má nejčastěji třída 6.C.

Cesta odpadu ze svačin. Žáci, kteří si donesou svačinu v krabičce,nezanechají po svačině žádný odpad, neboť si krabičku odnesou zpět domů na svačinu na druhý den. Moc chválíme.

Žáci, kteří donesou svačinu v papírovém sáčku nebo v ubrousku jej odhodí do směsného odpadu, kam bezesporu umaštěný papírový ubrousek patří. Papír se rozkládá poměrně krátkou dobu, není to nejlepší řešení, ale zdaleka ne nejhorší. Žáci, kteří donesou svačinu v igelitovém sáčku jej odhodí také do směsného odpadu, neboť škola nemá kontejner na tříděný odpad. Igelitový sáček se rozkládá mnohem delší dobu, 20 – 30 let - není to dobré řešení, ba je to špatně.

Vítězem v pomyslné soutěži nejmenšího množství odpadu ze svačin je 6.A 6.B 6.C

Možná opatření: Osvěta o možnostech snížení množství odpadů ze svačin a o správném třídění odpadu. Ve třídách mimo košů na směsný odpad přidat koše na tříděný odpad. Škola by musela přehodnotit odpadové hospodářství.