Normalizace Řada analytiků se mylně domnívá, že pro každý objekt existuje jedno jediné univerzálně použitelné nejlepší řešení bez ohledu na řešený problém.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DOTAZOVACÍ JAZYKY slajdy přednášce DBI006
Advertisements

Základy infinitezimálního počtu
Deduktivní soustava výrokové logiky
J. Pokorný 1 DOTAZOVACÍ JAZYKY slajdy přednášce DBI006 J. Pokorný MFF UK
(instance konkrétní třídy)
Jan Tichava Zdroj:
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
BINOMICKÉ ROZDĚLENÍ (Bernoulliovo schéma)
Pojmy z ERD.
Algebra.
Layout stránky Rozvržení stránky (layout stránky) se provádí z těchto důvodů: Určení polohy záhlaví, menu, textů, obrázků... Zachování polohy při změně.
XII/2007 Gepro, spol. s r.o. Ing. Stanislav Tomeš Struktura výkresu - titulní strana Struktura výkresu WKOKEŠ.
Úvod do databázových systémů
Použití derivací. a f(a) T t 1) Tečna ke grafu funkce
Referát č. 15. Hledání textu  Čím delší a obsáhlejší je textový dokument, tím je v něm orientace obtížnější. V takových situacích přijde vhod funkce.
Matice D.: Matice je systém m .n čísel, uspořádaný do m řádků a n sloupců. Je to jenom symbol, nemá to žádnou číselnou hodnotu! Označení: řádek, řádkový.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VY_32_INOVACE_21-01 PRAVDĚPODOBNOST 1 Úvod, základní pojmy.
KONCEPTUÁLNÍ MODELOVÁNÍ
Proč programovat v LS objektově Jiří Krákora, Alliance Healthcare.
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
DATOVÉ MODELY (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
TI 7.1 NEJKRATŠÍ CESTY Nejkratší cesty - kap. 6. TI 7.2 Nejkratší cesty z jednoho uzlu Seznámíme se s následujícími pojmy: w-vzdálenost (vzdálenost na.
ORIENTOVANÉ GRAFY V této části se seznámíme s následujícími pojmy:
Fakulta elektrotechniky a informatiky
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Nerovnice s neznámou pod odmocninou
Využití subpohledu Ingrid Vindišová, 4. Y Úkol: Využití subpohledu 1. Úvod 2. Vytváření soustavy subpohled 3. Standardní subpohled 4. Návrhář standardního.
Informatika pro ekonomy II přednáška 10
JavaScript Podmínky, cykly a pole.
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Relační propojování tabulek. Úvod Tato prezentace má sloužit běžným uživatelům, jak začátníkům, tak i zkušeným uživatelům. Když budete postupovat podle.
Využití subpohledů. Obsah n 1) Co je to pohled? n 2) Co je to subpohled? n 3) Jak vytvořit subpohled? n 4) Příklad.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.6 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Databáze - formulář Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
OSNOVA: a) Úvod do OOPb) Třídy bez metod c) Třídy s metodamid) Konstruktory a destruktory e) Metody constf) Knihovní třídy g) Třídy ve tříděh) Přetížení.
Teorie zpracování dat KONCEPTUÁLNÍ SCHÉMA.
Pre-algebra Antonín Jančařík.
1 Elektronická evidence paleontologických sbírek na příkladu paleontologických kolekcí České geologické služby Pavel Bokr, Petr Budil, Jan Sedláček, Marika.
ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ FAKULTA STROJNÍ ÚSTAV PŘÍSTROJOVÉ A ŘÍDICÍ TECHNIKY ODBOR AUTOMATICKÉHO ŘÍZENÍ A INŽENÝRSKÉ INFORMATIKY Aplikace objektově.
KOMBINATORIKA Permutace Variace Kombinace
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Ukládání heterogenních dat pomocí rozvolněných objektů Michal Žemlička.
Jedno-indexový model a určení podílů cenných papírů v portfoliu
Databázové modelování
Úvod do databázových systémů
Databázové systémy Informatika pro ekonomy, př. 18.
Množiny.
Spojení a průnik podprostorů
Normalizace v objektových databázích Vojtěch Merunka
Doc. Josef Kolář (ČVUT)Prohledávání grafůGRA, LS 2010/11, Lekce 4 1 / 15Doc. Josef Kolář (ČVUT)NP-úplné problémyGRA, LS 2012/13, Lekce 13 1 / 14 NP-ÚPLNÉ.
Databázové systémy Normalizace dat.
Návrh struktury - normalizace
Název školyHotelová škola Mariánské Lázně Adresa školyKomenského 449/2, Mariánské Lázně Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUMuVY_32_INOVACE_G-M2-19.
MNOŽINY RNDr. Jiří Kocourek. Množina: skupina (souhrn, soubor) nějakých objektů.
Úvod do databázových systémů
Množina bodů dané vlastnosti
Cvičení V této kapitole můžete procvičit probrané téma. Jednotlivá cvičení obsahují správné řešení s postupem. Po zobrazení zadání se dalším(dalšími) kliknutím(kliknutími)
L i n e á r n í r o v n i c e II. Matematika 8.ročník ZŠ
Lineární rovnice Druhy řešení.
Definiční obor a obor hodnot
ZAL – 6. cvičení 2016.
Databázové systémy 1 – KIT/IDAS1 Ing. Monika Borkovcová, Ph.D.
Lineární rovnice Druhy řešení.
Lineární rovnice Druhy řešení.
Informatika pro ekonomy přednáška 8
1 Lineární (vektorová) algebra
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
MNOŽINY RNDr. Jiří Kocourek.
Definiční obory. Množiny řešení. Intervaly.
Transkript prezentace:

Normalizace Řada analytiků se mylně domnívá, že pro každý objekt existuje jedno jediné univerzálně použitelné nejlepší řešení bez ohledu na řešený problém. V různých zadáních totiž potřebujeme pro zdánlivě stejné objekty používat jiné atributy jiné chování. Jak tedy určit „správnou“ strukturu modelu, které musí co nejlépe vyhovovat ze zadání vyplývajícím dotazům, …, … ?

Asociace mezi objekty … a jak ji máme implementovat?

První objektová normální forma Mějme nějaký objekt aÎW, kde pro k ł 1 (délka skupiny opakujících atributů) a n ł 1 (počet opakování skupin atributů) platí, že D(a) = [… , x11 , … , xk1 , … , x1n , … , xkn,…] je takové, že "iÎ(1, … , k) x(xi1) = x(xi2) = … = x(xin). Potom je třeba vytvořit nové objekty bjÎW pro jÎ(1, … , n) a upravit objekt a tak, že D(a) = [… ,{ bj } , …] a D(bj) = [x1j , … , xkj ]. Třída je v první objektové normální formě (1ONF), jestliže její objekty neobsahují skupinu opakujících se atributů. Takové atributy je třeba vyčlenit do objektů nové třídy a skupinu opakujících se atributů nahradit jednou vazbou na kolekci objektů této nové třídy. Schéma je v 1ONF jestliže všechny třídy objektů v něm jsou v 1ONF.

První objektová normální forma - příklad schéma v 0ONF

První objektová normální forma - výsledek schéma v 1ONF

Druhá objektová normální forma Mějme dva objekty a,bÎW takové, že pro k ł 1 délka skupiny společných atributů) je D(a) = [… , x1 , … , xk , …] a D(b) = [… , y1 , … , yk , …] a platí, že "iÎ(1, … , k) xi  yi . Potom je třeba vytvořit nový objekt cÎW a upravit objekty a a b tak, že D(c) = [x1 , … , xk]  [y1 , … , yk] a D(a) = [… , c , …] a D(b) = [… , c , …]. Třída je v druhé objektové normální formě (2ONF), jestliže její objekty neobsahují atribut nebo skupinu atributů, které by byly sdílené s nějakým jiným objektem. Sdílené atributy je třeba vyčlenit do objektu nové třídy a ve všech objektech, kde se vyskytovaly, nahradit vazbou na tento objekt nové třídy. Schéma je v 2ONF jestliže všechny třídy objektů v něm jsou v 2ONF.

Druhá objektová normální forma - příklad schéma v 1ONF

Druhá objektová normální forma - výsledek schéma v 2ONF

Třetí objektová normální forma Mějme tedy objekt aÎW takový, že pro k ł 1 (délka skupiny atributů samostatného významu) je D(a) = [… , x1 , … , xk , …], kde [x1 , … , xk] je samostatná množina atributů. Potom můžeme vytvořit nový objekt bÎW a upravit objekt a tak, že D(b) = [x1 , … , xk] a D(a) = [… , b , …] . Třída je ve třetí objektové normální formě, jestliže její objekty neobsahují atribut nebo skupinu atributů, které mají samostatný význam nezávislý na objektu, ve kterém jsou obsaženy. Pokud takové atributy existují, tak je třeba je vyčlenit do objektu nové třídy, a v objektu, kde byly obsaženy, nahradit vazbou na tento objekt nové třídy. Schéma je v 3ONF jestliže všechny třídy objektů v něm jsou v 3ONF.

Třetí objektová normální forma - příklad schéma v 2ONF

Třetí objektová normální forma - výsledek schéma v 3ONF