Síťové prvky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
LOKÁLNÍ POČÍTAČOVÉ SÍTĚ
Advertisements

HW – Kabely a konektory Název školy
Připojení k internetu.
Podpůrná prezentace k semestrálnímu projektu:
Síťové karty, parametry
Počítačové sítě.
Tato prezentace byla vytvořena
Informatika Počítačové sítě.
Počítačové sítě.
Módy bezdrátového připojení
PC SÍTĚ I.
Petr Tesarčík, Miroslav Baron
Model TCP/IP Fyzická vrstva.
Lokální počítačové sítě Novell Netware
Co je počítačová síť? Počítačovou sítí se rozumí spojení dvou nebo více počítačů prostřednictvím kabelu, telefonní linky nebo optického vlákna (nebo jiným.
Vysvětlit způsob zapojení sítě peer to peer a sítě klient–server - pojmy LAN a WAN - znát základní technické díly, nutné pro výstavbu sítě (síťová karta,
Protokol TCP/IP a OSI model
Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě
Dělení podle topologie
Internet.
Orientace v principech, možnostech a praktickém využití počítačových sítí Maturitní téma č.6.
Síťové prvky.
Počítačové sítě vložit obrázek nějaké pavučiny
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-08.
Firewall.
BEZPEČNOSTNÍ PRAVIDLA PŘI POUŽÍVÁNÍ POČÍTAČE A INTERNETU.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.15 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě AKT. SÍŤ. PRVKY – ROUTER, SWITCH Typ: DUM - kombinovaný.
INFORMATIKA 8 Modem III2 – I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika, respektive.
Počítačové sítě Autor: Marek Jiruš.
CLIENT- TO- SERVER server = řídící počítač klienti = počítače zapojené do sítě PEER- TO- PEER všechny počítače jsou rovnocenné.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_170_IT9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Orientace v principech, možnostech a praktickém využití počítačových sítí.
Počítačové sítě Informatika – 7. ročník
Informatika Milan Šimek
Síťové komponenty Síťové komponenty zajišťují možnost připojení síťového zařízení do sítě. Zajišťují nejen správný chod sítě, ale také pomocí protokolů.
VY_32_INOVACE_8_10_Počítačové sítě
Zvuková karta rozšiřující karta (v provedení ISA nebo PCI) do sběrnice základní desky zajišťující zvukový vstup a výstup někdy bývá přímo integrována na.
Výpočetní technika kód předmětu: VT Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
Internet.
Zajištění ochrany počítačové sítě - FIREWALL - Samostatná práce Michala Červenky.
Internet.
Bezpečnost podnikové sítě EI4. Firewall 1 Firewall 2 Ochranná zeď Chrání síť před útoky zvenku Neovlivňuje samotný provoz uvnitř sítě Veškerá komunikace.
Optický kabel (fiber optic cable)
Principy fungování sítě Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Připojení k rozlehlých sítím Základy počítačových sítí Lekce 12 Ing. Jiří ledvina, CSc.
 Počítačová síť je souhrnné označení pro technické prostředky, které realizují spojení a výměnu informací mezi počítači. Umožňují tedy uživatelům komunikaci.
Vrstvy ISO/OSI  Dvě skupiny vrstev  orientované na přenos  fyzická vrstva  linková vrstva  síťová  orientované na aplikace  relační vrstva  prezentační.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r. o., Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy.
Aktivní prvky ochrany sítí ● Filtrace, proxy, firewall ● Filtrace přenosu, zakázané adresy, aplikační protokoly ● Proxy, socks, winsocks ● Překlad adres.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název DUMuINF S.
Kvíz 5. – 6. hodina. Co nepatří mezi komponenty sítě Síťová zařízení Přenosová média MS Office Protokoly.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_13_Počítačové_sítě_II TEMA:HARDWARE A SOFTWARE.
Modem usb/photos/sm/modem.jpg
Charakteristiky síťových topologií OB21-OP-EL-KON-DOL-M Orbis pictus 21. století.
Myš, tablet, modem, UPS NÁZEV ŠKOLY2. ZŠ J. A. Komenského Milevsko, J. A. Komenského 1023, okres Písek ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.4.00/ ČÍSLO ŠABLONYIII/2.
Porty a rozhraní Markéta Koubíková.
VY_32_INOVACE_8_10_Počítačové sítě
Možnosti připojení k internetu
Síťová vrstva a vrstva síťového rozhraní v TCP/IP
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
TÉMA: Počítačové systémy
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Síťová karta
AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_14
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Počítačové sítě.
Počítačové sítě.
Počítačová síť.
IP adresa a MAC Michaela Imlaufová.
Transkript prezentace:

Síťové prvky

Síťové prvky Modulátory/demodulátory (modem) Opakovače (repeater) Koncentrátory a rozbočovače (hub) Přepínače (switch) Směrovače (router) Bezpečnostní zábrany (firewall) Vysílače/přijímače (transceiver)

Modem Je zařízení pro převod mezi analogovým a digitálním signálem a naopak. Modemy se používají především pro přenos digitálních dat pomocí analogové přenosové trasy. Přenosová trasa může být telefonní linka, koaxiální kabel, radiový přenos a pod. Poté se ještě modemy dělí na interní a externí. Interní se dělí ještě na harwarové a softwarové.

Opakovače - repeater regenerování signálu pro fyzicky delší úseky sítě, může prodlužovat rozsah signálu, příklad použití opakovače (na hranici stávajícího signálu základny)

Hub - rozbočovač Hub je zcela jednoduché vysílací zařízení. Huby nijak neřídí provoz, který skrz ně prochází, každý paket, který do něj vstoupí, je vyslán ven každým jeho portem, kromě portu, ze kterého paket přišel. Paket - značí blok přenášených informací. Určité typy síťových propojení nepodporují přenos paketů, například spojení bod-bod; v tomto případě se data po lince přenášejí jako série bytů, znaků nebo bitů. Výhodou paketového spojení je efektivní a spolehlivý přenos dlouhých zpráv. Huby jsou dnes již na ústupu, jsou nahrazovány modernějšími a chytřejšími switchi.

Switch - přepínač Switch obsahuje větší či menší množství portů, na něž se připojují síťová zařízení nebo části sítě. Používá se pro různá zařízení v celé řadě síťových technologií. Analyzují procházející pakety a podle informací v nich obsažených (adres, identifikátorů apod.) rozhodují, kam paket předat dál. Nejčastěji switch potkáte jako aktivní prvek v síti Ethernet realizované kroucenou dvojlinkou. Zde nahradil dříve používané huby, které signál jednoduše kopírovaly do všech ostatních rozhraní.

Switch - přepínač sada switchů

Router - směrovač síťové zařízení, které procesem zvaným routování přeposílá datagramy (označuje datový paket v protokolu IP)  směrem k jejich cíli, netechnicky řečeno, router spojuje dvě sítě a přenáší mezi nimi data. Router se podstatně liší od switche, který spojuje počítače v místní síti. rozdílné funkce routerů a switchů si lze představit jako switche coby silnice spojující všechna města ve státě a routery coby hraniční přechody spojující různé země.

Router - směrovač Obecně jako router může sloužit jakýkoliv počítač s podporou síťování a pro routování v menších sítích se často dodnes používají běžné osobní počítače, do vysokorychlostních sítí jsou však jako routery používány vysoce účelové počítače obvykle se speciálním hardwarem, optimalizovaným jak pro běžné přeposílání datagramů, tak pro specializované funkce jako šifrování.

Router - směrovač Malé routery, kombinované například s kabelovými nebo DSL modemy nebo Wi-Fi přístupovými body, se stávají běžným vybavením domácností.

Firewall slouží k řízení a zabezpečování síťového provozu mezi sítěmi s různou úrovní důvěryhodnosti a/nebo zabezpečení, slouží jako kontrolní bod, který definuje pravidla pro komunikaci mezi sítěmi, které od sebe odděluje umožňuje plnou nebo částečnou kontrolu nad příchozím/odchozím/průběžným provozem na počítači, má za úkol chránit počítač nejen před útoky zvenčí, ale i zevnitř (některé druhy virů/červů). hardwarový i softwarový

Zdroje www.wikipedia.cz archiv J. Peterky – www.earchiv.cz