Druhy počítačů Vývoj osobních počítačů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Interaktivní tabule Je to velká interaktivní plocha, ke které je připojen počítač a data-video projektor. Kombinuje výhody běžné popisovatelné tabule a.
Advertisements

Hardware Skříně počítačů
Komunikační rozhraní počítače
Von Neumannovo schéma počítače
Digitální reprezentace
Úvod do práce s PC Mgr. Petr Vanický
PC – další počítače notebook mobilní telefon kapesní počítač superpočítač.
Počítač Počítač je v informatice elektronické zařízení, které zpracovává data pomocí předem vytvořeného programu. Počítač je zpravidla ovládán uživatelem,
Počítač Název materiálu: VY_INOVACE_721_pocitac
Základní jednotka PC Obr. 1.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
VÝUKOVÝ MATERIÁL V RÁMCI PROJEKTU OPVK 1.5 PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ROZVOJ VZDĚLANOSTI ČÍSLO ŠABLONY:
Historie počítačů současnost.
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Software start počítače a operační systém.
Systémový software Aplikační software
VY_32_INOVACE_A3-03 HISTORIE POČÍTAČŮ III. AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: SRPEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU HISTORIE VZNIKU POČÍTAČŮ.
Internet Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Úvod do informačních technologií autor Jana Truxová
Konektory napájecího zdroje
Dělení se zbytkem 3 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Pevný disk Pevný disk je často nazýván také hard disk (zkratka HDD). Slouží k dlouhodobému uchování dat. Je také úložištěm operačního systému, ze kterého.
VY_III/2_INOVACE_22_Počítač
Rozdělení technického vybavení PC
Počítačová síť a typy sítí
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_139_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Druhy Počítačů.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/
Procesor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Čižmárová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Informatika I 7. a 8. hodina 4. týden. Operační systémy I Operační systém (dále také OS) je základní programové vybavení počítače (SW), které je zavedeno.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Software – úvod.
Topologie počítačových sítí
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
L Vyjmenovaná slova po VY_32_INOVACE_Čj z 2
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Úvod do nových médií a komunikace Ing. Jiří Kysela Katedra informačních technologií - Fakulta elektrotechniky.
Historie OS 1. část Od firmy Microsoft. Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309,
Název Digitální reprezentace dat Předmět, ročník ICT, sekunda
Uvnitř počítače Fungování počítače Pevný disk
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: říjen.
Přehled a vývoj mikroprocesorů
Subjekt Speciální ZŠ a MŠ Adresa
Chytrý telefon. * V českém překladu „chytrý telefon“ je mobilní telefon, který využívá pokročilý operační systém a aplikační rozhraní, které umožní instalaci.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Tablety (mobilní zařízení)
NázevDigitální zařízení – druhy počítačů Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s obrázky.
Počítač a jeho složení.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Jak pracuje počítač Název školy
Počítač a příslušenství
Úvod do informatiky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Úvod do počítačových sítí
HISTORIE POČÍTAČŮ III druhá a třetí generace počítačů
Identifikátor materiálu: EU
Tento projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost prostřednictvím Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Digitální technologie 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc Smartphone – chytrý telefon Co se všechno naučíme??? Typy a.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA:III/2 TÉMATICKÁ OBLAST:Informační a komunikační technologie.
Rozdělení počítačů (2). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Inf Vývoj osobních počítačů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 TÉMATICKÁ OBLAST: Informační a komunikační.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín  Materiál slouží jako výkladová prezentace k tématu „Konstrukční typy PC“, je vhodný.
Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Hardware Tematická oblast: Název vzdělávacího materiálu:Typy počítačů Kód vzdělávacího.
SOFTWARE Operační systémy.
DRUHY POČÍTAČŮ Simona Korbová / 1.L.
Transkript prezentace:

Druhy počítačů Vývoj osobních počítačů vytvořeno březen 2013 Úvod do informačních technologií autor Jana Truxová

Obsah PDA, smartphone multimediální tablety notebooky, netbooky osobní počítače pracovní stanice sálové počítače superpočítače otázky k opakování domácí příprava zdroje

Druhy počítačů

PDA

Smartphone iPhone Motorola LG

PDA, smartphone PDA Smartphone = personal digital assistant – osobní digitální pomocník je malý kapesní počítač obvykle se ovládá dotykovou obrazovkou a perem Smartphone = „chytrý“ telefon je mobilní telefon, který používá operační systém a různé nainstalované programy, např. internetový prohlížeč, přehrávač, e-mailový klient

Multimediální tablet PC

Multimediální tablet PC jsou to v podstatě netbooky bez klávesnice, které mají: malé rozměry pro přenášení dotykový displej  ovládání prstem multimediální funkce připojení k sítím průkopníkem je firma Apple se svým zařízením iPad

Notebooky, netbooky

Notebooky, netbooky jsou přenosné počítače součástky jsou miniaturizované a opti- malizované z hlediska příkonu, fyzických rozměrů a hmotnosti k zobrazování používají zabudovaný LCD displej místo myši používají touchpad u notebooků je vyšší cena za menší výpočetní výkon obtížně se rozšiřují o další hardwarové díly

Osobní počítače

Osobní počítače nebo-li PC = personal computer označení pro počítač, se kterým pracuje jednotlivec stolní počítače dělíme: desktop skříň počítače je ve vodorovné poloze je umístěn na pracovním stole tower skříň počítače je ve svislé poloze je umístěn pod stolem all-in-one vše v jednom (komponenty počítače jsou umístěné ze displejem) většinou jsou velmi dobře rozšiřitelné o další hardwarové komponenty

Pracovní stanice (workstation)

Pracovní stanice (workstation) takto se označují špičkové osobní počítače navržené pro technické použití vyznačují se: vysokým výkonem procesoru vyšším výkonem grafiky větší velikostí paměti vysokou cenou jsou uzpůsobeny pro zobrazování a manipulaci komplexních informací, které vyžadují značný výpočetní výkon využití: 3D konstrukce technické simulace design a vizualizační úlohy

Sálové počítače (mainframe)

Sálové počítače (mainframe) jsou speciální počítače určené pro podnikové aplikace, jako jsou např. databáze zpracování transakcí webové servery výhody vysoká spolehlivost – nepřetržitý chod po mnoho let bez restartu vysoká propustnost systému – je možné dosáhnout 95% vytížení systému efektivní přidělování zdrojů – na těchto systémech mohou běžet stovky aplikací najednou a každá z nich dostane vše potřebné vysoká úroveň zabezpečení

Superpočítače

Superpočítače jsou velmi výkonné počítače nebo počítačový systém používají se pro složité výpočetní úlohy např. fyzikální modelování (předpovídání počasí, modelování jader. výbuchů) vojenské účely vědecké výpočty kryptoanalýzu architektura je postavená na propojení velkého množství běžných počítačových procesorů prostřednictvím speciální vysokorychlostní počítačové sítě výkon se měří v jednotkách flops (FLoating Point Operations Per Second)

Vývoj osobních počítačů

První osobní počítače vznikají v 70. letech 20. století spolu se vznikem mikroprocesoru vytvářejí je nadšenci 1975 Altair 8800 tvůrce Edd Roberts z USA ovládal se pomocí přepínačů neměl programovací jazyk na tvorbu aplikací

První počítače počítač Apple II počítač Altair 8 800

Apple zakladatelé Steve Jobs a Steve Wozniak vytvořili v garáži první osobní počítač neměl uplatnění, ale dokázali ho prodat 1977 Apple II oblíbený u zákazníků parametry – procesor 1 MHz, paměť 16 KB, klávesnice, monitor hledalo se využití počítače pro běžné zákazníky

Aplikace vytvořením správných aplikací se našlo využití mikropočítačů předchůdce tabulkového procesoru – zrychlil práci v kanceláři přibyly další aplikace, zejména databázové vedení evidencí – účetnictví, mzdy, sklad aj. později se přidaly i hry většina uživatelů se snažila vytvořit si svůj vlastní program

IBM a Microsoft 1981 IBM PC malý počítač na stole pro podniky byl vyvinut v naprosté tajnosti uvedením na trh vyřadil konkurenci – umožnila dalším stranám vyrábět počítače na stejném principu operační systém DOS od firmy Microsoft

IBM PC

Grafické rozhraní (GUI) zpočátku se počítače ovládaly zadáváním textových příkazů 1980 Xerox vývoj grafického rozhraní pro OS 1984 Apple Macintosh první počítač s operačním systémem s grafickým rozhraním ovládaný myší 1995 Microsoft Windows teprve uvádí na trh OS s grafickým rozhraním předchůdcem byla tzv. nadstavba OS MS DOS Windows verze 1–3.11 (kolem roku 1990–1994)

Osmibity ovládají domácnosti v 80. letech levné součástky  levné počítače využití – hlavně hraní her vybaveny programovacím jazykem BASIC mikropočítače od firem: Sinclair ZX Spectrum Atari 800XL nebo 130XL nebo ST Commodore 64 nebo Amiga 500

Osmibity Atari 800XL Sinclar ZX Spectrum

PC v Československu osmibitové počítače se začínají rozšiřovat až kolem roku 1985 počítače československé výroby: PMD 85 IQ 151 Didaktik Alfa a Gama TNS Ondra

Počítače v Československu IQ 151

Otázky k opakování Jaké znáte druhy počítačů? V jakých oblastech se používají? Jakými parametry se vyznačují pracovní stanice? V jakých oblastech se používají? Jaké jsou výhody sálových počítačů? Na jakém principu jsou postaveny superpočítače? Kde se využívají? Která počítačová firma poprvé na svém počítači použila grafické rozhraní?

Domácí příprava Zjistěte, jestli v České republice je superpočítač. Pokud ano, zjistěte, kde se nachází, jméno, výkon a co zpracovává. Které firmy v Čechách prodávají sálové počítače. Zjistěte jaké operační systémy sálové počítače mohou používat. Zjistěte na Internetu, jaké parametry (procesor, operační paměť, základní desku a další) měl počítač PMD 85.

Zdroje ROUBAL, Pavel. Informatika a výpočetní technika pro střední školy: Teoretická učebnice. 1. vydání. Brno: Computer Press, a. s., 2010. ISBN 978-80-251-3228-9. Smartphone. Wikipedie, otevřená encyklopedie [online]. 2013 [cit. 2013-03-06]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Smartphone Personal Digital Assistant. Wikipedie, otevřená encyklopedie [online]. 2013 [cit. 2013-03-06]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Personal_Digital_Assistant Tablet PC. Wikipedie, otevřená encyklopedie [online]. 2012 [cit. 2013-03-06]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Tablet_PC KUBACZ. Co je to ten tablet?. Android aplikace [online]. 2011 [cit. 2013-03-08]. Dostupné z: http://androidaplikace.cz/index.php/2011/01/co-je-to-ten- tablet/

Zdroje Notebook. Wikipedie, otevřená encyklopedie [online]. 2013 [cit. 2013-03-06]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Notebook Osobní počítač. Wikipedie, otevřená encyklopedie [online]. 2013 [cit. 2013-03-07]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Osobní_počítač Pracovní stanice. Wikipedie, otevřená encyklopedie [online]. 2013 [cit. 2013-03-07]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Pracovní_stanice OBERHUBER, Tomáš. Úvod do mainframe. Úvod do mainframe [online]. 2005 [cit. 2013-03-18]. Dostupné z: http://kmlinux.fjfi.cvut.cz/~oberhtom/mainframe/index.html Superpočítač. Wikipedie, otevřená encyklopedie [online]. 2013 [cit. 2013-03-07]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Superpočítač

Zdroje – obrázky SJR. Obrázek PDA. Wikimedia Commons [online]. 21. 02. 2005. 2005 [cit. 2013-03-08]. Dostupné pod licencí GNU/GPL z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:AcerN10Wiki.jpg GILLYBERLIN. Obrázek smartphonů. Wikimedia Commons [online]. 24. 1. 2010. 2010 [cit. 2013-03-08]. Dostupné pod licencí Creative Commons z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Group_of_smartphones.jp g VÁLEK, Břetislav. Obrázek Tabletu. Wikimedia Commons [online]. 29. 12. 2012. 2012 [cit. 2013-03-18]. Dostupné pod licencí Creative Commons z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Reliance_Vizualizace_Table t_Smartphone.png?uselang=cs LAMB, Jonathan. Obrázek wokrstation. Wikimedia Commons [online]. 22. 7. 2005. 2005 [cit. 2013-03-18]. Dostupné pod licencí public domain z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:AWIPS-3- head-workstation.jpg

Zdroje – obrázky KARMAKAR, Purnendu. Obrázek mainframe. Wikimedia Commons [online]. 22. 1. 2013. 2013 [cit. 2013-03-18]. Dostupné pod licencí public domain z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mainframe_Comput er.svg?uselang=cs TROWER, NASA. Obrázek superpočítače. Wikimedia Commons [online]. 18. 8. 2006. 2006 [cit. 2013-03-18]. Dostupné pod licencí public domain z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Columbia_Supercom puter_- _NASA_Advanced_Supercomputing_Facility.jpg?uselang=cs HOLLEY, Michael. Obrázek Altair 8800. Wikimedia Commons [online]. 7. 11. 2004. 2004 [cit. 2013-03-19]. Dostupné pod licencí public domain z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Altair_8800_Computer.jp g

Zdroje – obrázky RAMA & MUSÉE BOLO. Obrázek Apple 8 800. Wikimedia Commons [online]. 30. 7. 2010. 2010 [cit. 2013-03-19]. Dostupné pod licencí Creative commons z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Apple-II.jpg RUBEN DE RIJCKE. Obrázek IBM PC. Wikimedia Commons [online]. 30. 5. 2007. 2007 [cit. 2013-03-19]. Dostupné pod licencí Creative commons z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ibm_px_xt_color.jp g BERTRAM, Bill. Obrázek Sinclair ZX Spectrum. Wikimedia Commons [online]. 29. 5. 2005. 2005 [cit. 2013-03-19]. Dostupné pod licencí Creative commons z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:ZXSpectrum48k.jp gm_px_xt_color.jpg

Zdroje – obrázky HLÁSEK, Jakub. Počítače – obrázek ATARI 800XL, PMD (se svolením autora). Muzeum starého hardware a počítačů [online]. 2007-2010 [cit. 2013-03-19]. Dostupné z: http://hardware.najd.cz/pocitace.php#page POHOŘELSKÝ, Michal. Obrázek IQ 151. Wikimedia Commons [online]. 2006 [cit. 2013-03-19]. Dostupné pod licencí Creative commons z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:IQ-151-1.jpg Nakajima, Hirotaka. Obrázek notebook. Wikimedia Commons [online]. 2008 [cit. 2013-03-19]. Dostupné pod licencí Creative commons z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Expo_Comm_Wireless_Japa n_2008_Sony_VAIO_Z.jpg Coelho, Everaldo. Obrázek osobního počítače. Wikimedia Commons [online]. 2009 [cit. 2013-03-19]. Dostupné pod licencí GNU/GPL z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Crystal_Project_computer.p ng