Karel Poláček se narodil 22. 3

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Josef Čapek.
Advertisements

2. březen Mezinárodní den boje spisovatelů za mír.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_729_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Židé za 2.světové války….
Název školy Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP Název OP OP Vzdělávání.
 židovský původ  dva bratři zemřeli v dětství, tři sestry zemřely v koncentračním táboře  narodil se na Starém Městě v Praze  se svým otcem nevycházel.
Anna Franková Anna Franková byla židovská dívka, která formou deníku zaznamenávala osudy vlastní rodiny, pronásledované za 2. světové války nacisty. Narodila.
Adolf Hitler * 20. dubna 1889 – Braunau am Inn Socialistický politik
2.Světová válka v próze obrázek
KAREL ČAPEK -ŽIVOT * Malé Svatoňovice u Trutnova
Název školy Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP Název OP OP Vzdělávání.
Bratři Čapkové.
Karel Čapek.
Český spisovatel, novinář,
Druhá světová válka Elizabet,Kačka a Eli.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady08Číslo DUM12.
VY_32_INOVACE_ČJPS21260BED Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _09_CJL_3 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP Název OP OP Vzdělávání.
Karel Poláček jeho život a tvorba.
Karel Poláček -Narozen 22.března 1892 v Rychnově nad Kněžnou
Bratři Čapkové. Společně se podíleli na některých knihách a povídkách: Povídky Zářivé hlubiny Krakonošova zahrada Devatero pohádek Dramata Loupežník Ze.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_07.
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_733_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
 spisovatel, novinář  otec alkoholik, zemřel brzy (matka se s dětmi často stěhovala)  nedokončil gymnázium, vyučil se drogistou a maturoval na obchodní.
EDUARD BASS 9. ročník.
Tomáš Garrigue Masaryk
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Terezín Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová 1.
KAREL POLÁČEK 9. ročník.
Karel Poláček novinář, prozaik a humorista -byl židovského původu -vystudoval gymnázium a studoval práva na UK (nedokončil – I. svět válka)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová.1 Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ;
Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CJL_4S2N_NT_01_04 NázevArnošt Lustig Druh učebního materiáluPrezentace PowerPoint PředmětČeský jazyk a literatura Ročník4.
Stolpersteiny kameny zmizelých
OTA PAVEL Praha Praha Obrázek
Karel Čapek.
Karel Čapek 9. ledna 1890 Malé Svatoňovice – 25. prosince 1938 Praha
KAREL POLÁČEK PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
(*2.července 1930 Praha +31.března 1973 Praha)
Karel a Josef Čapkovi.
Tomáš Garrigue Masaryk
Karel Čapek.
MICHAL VIEWEGH Život a dílo nejúspěšnějšího a nejprodávanějšího českého spisovatele současnosti.
Karel Čapek. Kdo to je? Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Narodil se v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 9.ročník III
Ota Pavel OB 21. Ota Pavel - vlastním jménem Otto Popper, - * 2. července 1930 v Praze – 31. března 1973 byl český prozaik, novinář a sportovní reportér.
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Holocaust Autor: Mgr. Pavla Rosyvková Datum: Březen 2012 Předmět: Dějepis Cílová skupina: 9. ročník.
Mgr. Marie Havránková DEMOKRATICKÝ PROUD V ČESKÉ LITERATUŘE Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.3.6 Karel Poláček Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc. Michael RADIMERSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_1_32_ OPAKOVACÍ TEST – DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
LITERATURA 9. ročník Odraz 2. sv. v. v literatuře – ztráta prozaiků Karel POLÁČEK Eduard BASS.
Jiří Brady se narodil 9. února 1928 v Novém Městě na Moravě. (88 let) Je kanadský podnikatel českého původu.
VY_32_Inovace_ Arnošt Lustig Český jazyk 9. ročník
Autoři české a světové literatury 6.-9.
Hostinec U Zlaté Prahy Rodina Schückova z Bobrové
Erich Maria Remarque VY_12_INOVACE_Rů_I_36
Městská tematika – Ignát Hermann
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_ČESKÝ JAZYK
Arnošt Lustig (1926 – 2011). Arnošt Lustig (1926 – 2011)
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
OSVĚTIM.
Transkript prezentace:

Karel Poláček se narodil 22. 3 Karel Poláček se narodil 22.3.1892 v Rychnově nad Kněžnou v rodině obchodníka s koloniálním zbožím. Vážený pan Karel Poláček spisovatel, novinář Rychnov nad Kněžnou 516 01 . Rychnov nad Kněžnou

. Vážený pan Karel Poláček spisovatel, novinář Rychnov nad Kněžnou Matka se jmenovala Žofie a byla rozená Kohnová. Karel Poláček měl čtyři bratry - Arnošta, Kamila, Ludvíka a Zdeňka, a dva nevlastní sourozence Bertu a Milana z otcova druhého manželství . Vážený pan Karel Poláček spisovatel, novinář Rychnov nad Kněžnou 516 01 . Z TV seriálu

. Vážený pan Karel Poláček spisovatel, novinář Rychnov nad Kněžnou Poláček studoval v Rychnově vyšší gymnázium, byl však vyhozen pro „vzdorovité chování“ a špatný prospěch. Nakonec gymnázium dokončil maturitní zkouškou v Praze . Vážený pan Karel Poláček spisovatel, novinář Rychnov nad Kněžnou 516 01 . vysvědčení K. Poláčka

. Četař Karel Poláček spisovatel, novinář Halič 985 11 Na začátku 1. světové války Poláček narukoval do armády a absolvoval důstojnickou školu. Dosáhl hodnost četaře. Byl odvelen na ruskou frontu ,kde zažil porážku rakouské armády Koncem války utekl do srbského zajetí, z něhož se vrátil po skončení války. Četař Karel Poláček spisovatel, novinář Halič 985 11 . Zákopy 1. světové války

. Vážený pan Karel Poláček spisovatel, novinář Praha 120 00 Nastoupil jako úředník ve vývozní a dovozní společnosti. Zkušeností z této práce zužitkoval v povídce Kolotoč, která se stala začátkem jeho dráhy. Od roku 1920 začal psát do časopisů Štika venkova a Nebojsa. V nich se se seznámil s bratry K. a J. Čapkovými . Vážený pan Karel Poláček spisovatel, novinář Praha 120 00 . Bratři Čapkové

. Vážený pan Karel Poláček spisovatel, novinář Praha 120 00 Od roku 1922 soustavně spolupracoval s Lidovými novinami jako sloupkař a fejetonista a také soudní zpravodaj. V druhé polovině 20.let působil jako redaktor Tvorby , od roku 1928 pracoval v Českém slově jako sloupkař a soudničkář. V letech 1927-30 redigoval humoristický časopis Dobrý den. Vážený pan Karel Poláček spisovatel, novinář Praha 120 00 .

. Vážený pan Karel Poláček spisovatel, novinář Praha 120 00 V osobním životě nebyl Karel Poláček příliš spokojený, svou manželku a dceru materiálně zajistil, ale s rodinou prakticky nežil. Manželství ze kterého pochází jeho jediná dcera Jiřina skončilo rozvodem. Vážený pan Karel Poláček spisovatel, novinář Praha 120 00 . Karel Poláček

. Vážený pan Karel Poláček spisovatel, novinář Prag - Praha 120 00 V novinářské činnosti přetrvává až do roku 1939, kdy je jeho poklidná činnost přerušena, vpádem německých fašistů. Za okupace psal do novin pod jménem malíře Vlastimila Rady. Aby se uživil, začíná Poláček místo právnických znalostí uplatňovat v žurnalistice spíše svůj literární talent a ostré postřehy. Vážený pan Karel Poláček spisovatel, novinář Prag - Praha 120 00 Protektorat Böhm. und Mähr. . Pod jménem Vlastimil Rada vydává román „Hostinec U kamenného stolu“, později zfilmovaný pod stejným názvem.

. Vážený pan Karel Poláček spisovatel, novinář Prag - Praha 120 00 Ve svých vzpomínkách na svého otce Karla Poláčka popisuje dcera Jiřina svůj odjed do Anglie. „Dora Vaňáková, s níž měl otec již po několik let známost, byla právnička a ujala se úlohy dostat mě do Anglie. Toto všechno se odehrálo v roce 1939, v době mezi mnichovskou dohodou a okupací českých zemí. Viděla jsem, jak se celý náš život hroutí zevně i zevnitř. „ Vážený pan Karel Poláček spisovatel, novinář Prag - Praha 120 00 Protektorat Böhm. und Mähr. .

. Vážený pan Karel Poláček spisovatel, novinář Prag - Praha 120 00 „S otcem a Dorou jsem se setkávala potajmu v kavárně. Měla jsem už všechno vyřízeno k cestě do Anglie, jen jsem čekala na povolení k vývozu valut od Národní banky. Pak do toho přišla okupace a konec naděje na jakékoli valuty. Bylo však nutno mít povolení k výjezdu od gestapa. I to mi Dora opatřila.Odjížděla jsem jedním z posledních transportů koncem března 1939. V předvečer odjezdu jsme se loučili s otcem a Dorou v kavárně v Revoluční třídě. Bylo to velmi smutné loučení. Všichni jsme tušili, že se již nikdy neuvidíme.“ Vážený pan Karel Poláček spisovatel, novinář Prag - Praha 120 00 Protektorat Böhm. und Mähr. .

když do něj byla zařazena jeho životní družka Dora Vaňáková. Rasová perzekuce Karla Poláčka nakonec donutila pracovat v Židovské náboženské obci a tak se snad mohl odsunu do Terezína vyhnout, rozhodl se ale nastoupit do transportu dobrovolně, když do něj byla zařazena jeho životní družka Dora Vaňáková. Herrn Karl Polacek Prag - Praha 120 00 Protektorat Böhm. und Mähr. .

. Herrn Karl Polacek Prag – Praha V době, kdy Karel Poláček čekal na transport do koncentračního tábora, napsal svůj nejznámější a nejúspěšnější humorně laděný román Bylo nás pět. Očima dítěte vtipně vypráví o životě ve městě. Podle jeho románu byl v České televizi natočen neméně úspěšný seriál. . Herrn Karl Polacek Prag – Praha Protektorat Böhm. und Mähr.

. 5. července 1943 Karel Poláček přijel do těsného a bezútěšného prostředí terezínského ghetta. . Herrn Karl Polacek Theresienstadt Sudetenkaserne Protektorat Böhm. und Mähr.

. 19. října 1944 byl Karel Poláček poslán transportem do koncentračního tábora Osvětim-Birkenau. . Herrn Karl Polacek Arbeitslager AUSCHIWTZ -BIRKENAU

. Původně se předpokládalo, že zemřel v Osvětimi v plynové komoře, až v 90. letech se podařilo najít důležitého svědka, účastnici pochodu smrti Kláru Baumöhlovou z východního Slovenska, která potvrdila, že Poláček přežil ransport z Osvětimi do tábora Hindenburg. . ADRESÁT NEZNÁMÝ

. Karel Poláček se pak účastnil pochodu smrti z Hindenburgu do tábora Gleiwitz. Zde již neprošel selekcí a byl nacisty popraven. Proto bylo posunuto předpokládané datum umrtí na 21. ledna 1945 do koncentračního tábora Gleiwitz. . ADRESÁT NEZNÁMÝ

. *22.března 1892 † 21.ledna 1945 .