Litosféra Exogenní pochody.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Exogenní činitelé Činnost stojatých vod.
Advertisements

Zpracoval: Jakub Šverma
Proces rozrušování zemského povrchu ►m►m echanickým působením proudící nebo vlnící se vody,větru, ledu a sněhu i živých organismů včetně člověka ►z►z a.
Ledovce.
FORMOVÁNÍ POVRCHU Vnější činitelé.
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Činnost řek.
ZŠ ŠKOLNÍ VRCHLABÍ Vyrobeno v rámci programu MŠMT : EU – OP VK 2010.
Endogenní (vnitřní) pochody
FYZICKÁ GEOGRAFIE - zabývá se studiem fyzickogeografické sféry
Exogenní procesy Činnost tekoucí vody.
TVARY GEORELIÉFU. TVARY ZEMSKÉHO POVRCHU ► V krajině nás upoutají hlavně atraktivní tvary, většina jejich spíše nenápadných…  Příklady ► Tvarů je velmi.
Georeliéf – exogenní síly II.
Ledovcové tvary.
JAK SE MĚNÍ POVRCH ZEMĚ.
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ SÍLY
EU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radek Horský. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
POVRCHOVÁ a PODPOVRCHOVÁ VODA
Činnost vody.
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Vnější geologické děje
VNĚJŠÍ PŘÍRODNÍ ČINITELÉ narušují zemský povrch dochází k pozvolnému rozpadu hornin = ZVĚTRÁVÁNÍ takto narušený povrch je postupně zarovnáván.
POVRCH ZEMĚ JAKO VÝSLEDEK PŮSOBENÍ PŘÍRODNÍCH ČINITELŮ
Vývoj zemského povrchu
VLIV VNITŘNÍCH A VNĚJŠÍCH SIL. ► Na vývoji zemského povrchu vytrvale spolupracují přírodní síly.  Příklady jejich projevů….??? ► sopečný výbuch, zemětřesení,
Exogenní geologické děje
LEDOVCE Odhaduje se, že více jak desetina zemského povrchu tj. asi km2, je neustále pokryta ledem. Led je ve skutečnosti největší světovou rezervou.
Modelační činnost ledovce
GEORELIÉF Mgr. Jana Nováková.
FORMOVÁNÍ POVRCHU ZEMĚ
Vznik a vývoj litosféry
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Pobřežní a eolické tvary reliéfu
DOTVÁŘENÍ ZEMSKÉHO POVRCHU
HYDROSFÉRA.
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
BUDUJE VODNÍ ELEKTRÁRNY?
VY_52_INOVACE_PŘ.9.34 –USAZENÉ HORNINY– pracovní list
Eolické (Větrné) pochody
HYDROSFÉRA MOŘÍ A OCEÁNŮ
Planeta Země – Exogenní činitelé 1
Dotváření zemského povrchu - voda
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_210_Činnost vody AUTOR: Jana Harbichová ROČNÍK, DATUM: 9.,
CO DOKÁŽE EROZE….
Dotváření zemského povrchu
Fluviální pochody Holubová, Hartová, Prokopová, Kučerová, Lázňovská, V5A.
ČINNOST TEKOUCÍ VODY Vítek Urban prima listopad 2004.
SLADKOVODNÍ EKOSYSTÉMY II
Zvětrávání, eroze Zvětrávání je proces, při kterém dochází k rozpadu hornin. Zvětrávání způsobuje např. voda, rozdílná teplota, led, sníh, vítr, kořeny.
L ITOSFÉRA – VNĚJŠÍ PROCESY Autor: Hana Brýdlová.
Zemský povrch dotváří vnější činitelé
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – podpovrchovou – vodou v atmosféře – vodou v živých organismech.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
USAZENÉ HORNINY (SEDIMENTÁRNÍ)
GEOLOGICKÉ PŮSOBENÍ LEDOVCŮ
Pracovní list k procvičení znalostí o vnějších geologických dějích.
vnější přírodní činitelé
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Pobřežní a eolické tvary reliéfu
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
AZ KVÍZ Geologické děje
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Tvary vytvořené tekoucí vodou
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Fluviální geomorfologie Lekce 4
FORMOVÁNÍ POVRCHU ZEMĚ
Digitální učební materiál:
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
LITOSFÉRA vnější přírodní činitelé
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
Transkript prezentace:

Litosféra Exogenní pochody

Exogenní pochody Činnost exogenních sil je ovlivňována gravitací a rotací Země. Exogenní pochody modelují tvary zemského povrchu. Projevují se: a) činností rušivou – vymílání (eroze ) b)činností přenosnou – odnos zvětralin (transport) c) činností tvořivou – usazování ( sedimentace ) Do těchto pochodů řadíme: pochody svahové, říční, kryogenní, větrné, mořské, biotické a antropogenní.

Svahové pochody pohyby uvolněných hornin po svazích - svah je povrch země, který má sklon větší, než 2° způsobuje je zemská gravitace můžou být rychlé, pomalé řícení - krátkodobý pohyb, vzniká vlivem gravitace a eroze , odnáší kamení a hrubozrnný materiál sesouvání – pomalejší pohyb než řícení, krátkodobé i dlouhodobé, přenos jemnějšího materiálu laviny – rychlé pochody - sněhové – Krkonoše, Jeseníky - zemní – mury bahenní proudy - tání sněhu + půda osyp –útvar, který tvoří kamenitá suť pod svahem suťový kužel – tvoří se v údolích pod skalními stěnami

Říční ( fluviální ) pochody činitel: povrchově tekoucí voda a) rušivé pochody : vodní eroze – voda vymílá, odnáší, rozrušuje b) tvořivé pochody : vznik naplavenin odtok vody: a) nesoustředěný ( plošný) – ron : vzniká při dešti nebo tání sněhu, na svazích vytváří ronové rýhy b) soustředěný – vodní tok : protéká korytem voda modeluje koryto unášeným materiálem ve svislém směru – hloubková eroze (dno), a také v horizontálním směru – boční eroze (břehy) hloubková i boční eroze prohlubuje a rozšiřuje koryto vodního toku splaveniny- hrubozrnné úlomky, kameny vlečené po dně plaveniny – jemnozrnný materiál rozptýlený ve vodě ( písek, hlína, kamínky ) vodní toky se snaží dosáhnout tzv. profilu rovnováhy – stav, kdy skon, šířka a hloubka koryta jsou v rovnováze s průměrným průtokem a množstvím splavenin a plavenin soutěska – strmé svahy kolem řeky

v toku řek rozeznáváme podle činnosti vody 3 části – horní, střední a dolní tok : horní tok : od pramenu, řeka má velký spád, převládá rušivá činnost ( výmoly – vznikají obří hrnce , transport ), má příčný profil písmene V střední tok : převládá sedimentace nad erozí - řeka může téct ve svých náplavách, které tvoří tzv. údolní nivu - říční toky se klikatí ( meandrují ) : -meandr je zákrut, který má více než 180 ° - vznikají slepá ramena řek nebo říční jezera - říční terasy – vodorovné plošiny, které tvoří několik stupňů nad sebou - jsou to zbytky údolních niv z minulých dob, kdy řeky ještě nebyly tak hluboko zaříznuté jako dnes c) dolní tok : řeka ztrácí energii, unášené hmoty vrství, mohou vznikat ostrovy - řeka se rozděluje na říční ramena - tvar říčního údolí je široce rozevřený – nazývá se úval - ústí : delta – rozvětvené ústí, ve tvaru trojúhelníku estuárium – nálevkovité ústí

Kryogenní pochody činitel: led V územích nad sněžnou čárou (hranice, za níž s rostoucí nadm. výškou netaje sníh) se z nahromaděného sněhu tvoří ledovec. Sníh se postupně mění překrystalizováním a tlakem v ledovcový led. Ledovce se dělí na : pevninské - pokrývají rozsáhlé plochy Antarktidy a Grónska plošné – pokrývají vrcholové oblasti plochých hornatina – např. ve Skandinávii horské – vyplňují údolí horských masivů - 2 části: vyživovací oblast – hromadění sněhu ledovcový splaz – hl. část ledovce zasahujícího pod sněžnou čáru - kar – erozní útvar ve vyživovací oblasti, skalní kotel ze 3 stran obklopený stěnami a čtvrtou stranu tvoří ledovcem ohlazená skála, kudy ledovcový splaz sestupuje do údolí trog – ledovcové údolí (původně říční údolí), příčný profil písmene U – široké převážně rovné dno a strmé svahy fjordy – zvláštní typ ledovcového údolí, vznikly činností okrajových splazů pevninských ledovců - dlouhé, hluboké zálivy moře do pevniny - Norsko, Irsko, Grónsko, Aljaška, Chile moréna - soubor materiálu dopravovaný ledovcem - tvořena pískem, kameny, sutí - přední (čelní), zadní, spodní, boční, vnitřní Ledovcovou exarací (erozí) ledovec vyrývá tvrdým unášeným materiálem do podloží tzv. exarační rýhy a deterzí(ohlazováním) obrušuje do oblých tvarů skály – nazýváme je oblíky.

Větrné (eolitické) pochody vítr je důležitým exogenním činitelem hlavně v místech, které nejsou kryté rostlinným porostem zvláště na pouštích (aridní oblast), stepích a na mořských písčitých plážích vítr odnáší částečky prachu a písečná zrna a ty potom naráží na stěny skal, které obrušuje vznikají: skalní římsy, okna a brány - skalní hřiby - skalní vyváté hrnce - hrance – kámen, který má vybroušené rovné plochy oddělené ostrými hranami - náhorní plošina – vyzdvižená zemská kůra z vodorovných vrstev sedimentu - stolová (tabulová) hora – hora – na povrchu plošina – omezená strmými svahy - svědecký vrch – kužel bez vrchní části, osamocený vrch, v Ostaši vítr unáší písek, který vytváří různé tvary: duny (písečné přesypy) – na návětrné straně jsou zrnečka písku vynášena na hřeben přesypu a na závětrné straně , která je strmější, klesají vlastní vahou dolů tím se duny přemisťují ve směru vanoucích větrů jemný prach z pouští je přenášen na velké vzdálenosti (např. monzunové větry přenášely prach po celá tisíciletí ze Střední Asie do Číny ) – tím se vytvářejí silné vrstvy spraše barchan – tvar podobný duně, má ale tvar půlměsíce (rohlíku) čeřiny – písečné vlnky (na souši v poušti i na mořském dně)

Mořské(marinní) pochody soustřeďují se hlavně na pobřeží, kde působí jako exogenní činitel příliv, odliv a hlavně příboj vyvolaný větrem rušivá činnost moře se nazývá abraze – mořské vlny naráží na pobřeží a omílají břehy, břehy se podmílají a podemleté skály se řítí do moře vzniká: pobřežní srub – příkrý sráz skály útes – část pevniny vyčnívající z moře abrazní terasa – skalnatá plošina vzniklá ustupováním břehu, v úrovni mořské hladiny - vytvářejí se zde pobřežní výklenky a jeskyně úlomky hornin odlomených z pobřežních skal jsou obrušovány a rozmělňovány a tvoří se z nich štěrk, písek a bahno – při odlivu jsou tyto části odnášeny a vznikají z nich usazeniny (sedimenty) působením pobřežních proudů dochází k ukládání podmořských písečných valů, které se postupně vynořují nad mořskou hladinu – vznikají mělčiny a kosy (úzké dlouhé poloostrovy) (mangrovy – spec. druhy stromů. které rostou ve slané vodě – Středozemní moře, Asie, Indonésie)

Biogenní pochody činitelé : organismy rušivá činnost: hlavně za svého života (zvířata – kořeny stromů, rostliny) - účinek mechanický a chemický - přispívají ke zvětrávání hornin a ke vzniku půd tvořivá činnost: většinou až po odumření - usazují se na dně moří a vznikají z nich vápenité, křemičité a fosforečné horniny - z org. zbytků těl se tvoří ropa a zemní plyn - z odumřelých rostlin vzniká z rašeliništích rašelina, v mořských nebo jezerních pánvích vzniká uhlí - v teplých mořích na mělkém svahu nebo kolem sopečných ostrovů vznikají činností láčkovců korálové útesy (např. Velká útesová bariéra v Austrálii). korálové ostrovy(atoly) – Tichý oceán, Indonésii - krtinec, mraveniště, termitiště, ….

Antropogenní pochody činitel: člověk stále výrazněji se na přetváření georeliéfu podílí činnost lidské společnosti – člověk je v současné době nejvýznamnější exogenní činitel vznikají antropogenní formy reliéfu – všechny tvary zemského povrchu vytvořené, pozměněné nebo podmíněné činností člověka činnost člověka pochody zpomaluje(regulace řek, betonování a asfalování povrchů) i zrychluje (odlesňování, obdělávání půdy, povrchová těžba) 1. tvary související s těžbou surovin: - lomy – těží se na povrchu - důl – těžba pod povrchem - šachta(svislá), štola(vodorovná, může ale vést i do kopce), komora(větší prostor – místnost) 2. vojenské tvary: - val – uměle vytvořený kopec na rovině - příkop – uměle vytvořená prohlubeň na rovině - zákop – pouze pro jednoho člověka - okop – kryt pro jednoho ležícího střelce - kráter – prohlubeň v místech, kde došlo k explozi 3. dopravní tvary: - komunikační valy – železniční násep, dálnice, silnice 4. sportovní tvary: - můstek, rampa, sjezdovka, hřiště