Země lidově nazývána khmersky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ASIE OBYVATELSTVO POLITICKÝ VÝVOJ
Advertisements

Asie Rozloha: 44, km2 Největší země: Rusko
Pol Pot -vlastním jménem Saloth Sar –
Vypracoval: Jaromír Tlustoš
Válka ve Vietnamu.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Mezinárodní situace na přelomu 19. a 20. století
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
A a 5.A. 7:30 – odjezd od hlavního vchodu GVN J. Hradec 9:30 - příjezd na Lipno 10:00-11:00 – informační centrum (všichni) 11:00-12:00 –
Nejmenší společný násobek
PYRAMIDA Opakování ČR 1. část.
Vietnam.
VY_32_INOVACE_2D.9.19 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Asie.
ASIE.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, obyvatelstvo,
P OZNÁVÁME K RNOVSKO Obyvatelstvo a sídla. O BYVATELSTVO A SÍDLA Otázky pro začátek Ve kterém století se podle Vás setkáváme s Krnovem jako s existujícím.
Asie bývalé státy SSSR Slaninová Beáta.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Obyvatelstvo a sídlo.
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Světové hospodářství Quinta, první ročník.
Školní atlas světa ☺ fyzické a obecně zeměpisné mapy
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 2.
Sídla.
Oficiální název: Malajsijská federace Hlavní město: Kuala Lumpur Rozloha: km2 Počet obyvatel: 24,5 mil. (2002) Oficiální jazyk: Malajština (Bahasa.
Označení vzdělávacího materiálu (kód): práceVY_52_INOVACE_ZE.8.58 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
VY_32_INOVACE_07 Asie - obyvatelstvo
Jihovýchodní Asie.
KANADA Je rozlohou druhá největší země světa.
Škola1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko AutorMgr. Ilona Šindelářová, ČísloVY_52_INOVACE_180 NázevVietnam Téma hodinyJihovýchodní.
Evropské regiony- Jižní Evropa - Řecko
Asie – přírodní podmínky II.
BELGIE.
JIHOVÝCHODNÍ ASIE zahrnuje státy, které leží východně od Indie a jižně od Číny je geograficky rozdělená do dvou oblastí, jmenovitě Indochina a Malay souostroví.
Izrael Název: Izrael Originální název: Medinat Yisra'el Hlavní město: Jeruzalém Počet obyvatel: Rozloha (km2): Hustota osob/km2: 285,9.
Holandsko.
Historie Starověkého Řecka
střecha rozporuplného světa
Singapur.
Přednost početních operací
OBYVATELSTVO ASIE.
BRAZÍLIE.
ASIJŠTÍ TYGŘI. Tyto státy se nacházejí v monzunové oblasti. Mají dobrou polohu na pobřeží Tichého oceánu. V posledních letech se velice rychle zlepšilo.
Jižní Asie Anotace Prezentace zpracovává informace o regionu Jižní Asie i jednotlivých státech této oblasti. Obsahuje mapy, fotografie a křížovku. Autor.
Republika Kongo.
Austrálie.
Kambodža (Cambodia) Rozlohou poměrně velká, avšak ne příliš významná země s minimálními nerost. zdroji…
STAROVĚKÁ ČÍNA.
Viet Nam.
Kambodža Marek Bešta OV-TE.
Hl. m. Hl. m. Phnompenh.   Kambod ž ské království – Království Kambod ž a  Jihovýchodní Asie  Sousedí s Thajskem, Laosem a Vietnamem  Na jihozápad.
Klepněte pro vložení textu ASIE. Eurasie Jedna velká pevnina = Eurasie Proč se dělí na Evropu a Asii? Hranice mezi Evropou a Asií: Ural – Kaspické moře.
Státy Jihovýchodní Asie. Indonésie - Jakarta  Ostrovní stát   Jáva, Borneo (Kalimanthan), Sumatra, Celebes  4. nejlidnatější stát  230 mil.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_JIHOVÝCHODNÍ ASIE ROČNÍK: 7. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda.
Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu.
Švédsko -Švédsko, které si od počátku dvacátého století zachovává neutralitu, patří k nejvyspělejším státům Evropy -Je hlavním producentem železa a oceli,
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_ZEMĚPIS Téma: Hlavní město Praha Ročník:
VY_32_INOVACE_Fi_II_05 Název Čína Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
Nejlidnatější světadíl
VY_32_INOVACE_Fi_I_19 Název Jihozápadní Asie
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
KAMBODŽA & LAOS Pavel Tvrdík, Oktáva 2008.
ŠABLONA III/2 KONEC KOLONIÁLNÍCH ŘÍŠÍ Mgr. Lucie Opltová – 1
Název školy: ZŠ a MŠ Březno
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Poloostrovní státy Jihovýchodní Asie
Transkript prezentace:

Země lidově nazývána khmersky "Srok Khmer", tedy „země Khmerů“ jazyk khmerština, původem příbuzná s vietnamštinou, ale vyvíjející se pod indickými vlivy (na rozdíl od čínských vlivů na vietnamštinu) khmérské hláskové písmo pochází z indického páli , vzniklo v 7. století a z něj je odvozeno thajské a laoské písmo česky Kambodža, ve 2., 3. a 6. pádě „Kambodži„ i „Kambodže„

(tedy více než 2x větší než Česko) 181 000 km2 (tedy více než 2x větší než Česko) 15 mil obyvatel 96% buddhistů (theravádový buddhismus) 56% Khmerů, 30% Vietmanců (zčásti asimilovaní mluvící khmersky), 9% Číňanů, 3% „horské kmeny Khmer Loeau

Většinou úrodné nížiny dostatek vody, ale sezónně – sucho XI-III řeka Mekong, průtok 100x Vltava jezero Tonlé Sap, rozloha kolísá od 3 000 km2 do 16 000 km2 podle sezóny 21oC - 35oC

Historie 2000 let Kambodža zprostředkovávala indické vlivy okolním státům – hinduismus, buddhismus, písmo Khmérská říše (9.-15. století) – nejsilnější stát v JV Asii „Temná století“ (15.-19. století) pod střídavým područím Siamu a Vietnamu 19.-20. století – postupný přerod k samostatnosti přes koloniální řád Francouzské Indočíny 70.-90. léta 20 století –krvavé občanské války a genocida pod ultramaoistickou ideologií Rudých Khmerů

Historie novodobé Kambodži Zaminování země Genocida – 2 milióny mrtvých Americké kobercové bombardování 1990 2000 2010 1930 1940 1950 1960 1970 1980

Historicky významný Král otec Norodom Sihanouk

Kambodža dnes – konstituční demokracie Premiér Hun Sen jeho strana post-komunistická CPP má většinu v parlamentu Král Norodom Sihamoni

Kambodžský král je jediným světovým monarchou mluvícím česky

Kambodžský král studoval 1967-1975 v Praze

Kambodža patří v úrovni hladu a podvýživy do druhé nejhorší kategorie

Kambodža – politicky „nesvobodná“ dle Human Rights Watch: 5,5 na měřítku 1 - 7

Kambodža – důsledky podvýživy 42% dětí je zakrslých (rok 2008)

Gramotnost dospělých v Kambodži Rudí Khmerové v 70. letech zničili školy, vyvraždili většinu učitelů a inteligence Celá generace bez vzdělání V 90. letech bylo mezi dospělými nad 15 let plně gramotných (schopných používat písmo v praktickém životě) jen 48% mužů a 29% žen Tento poměr se rychle zvyšuje, poslední odhady hovoří o asi 70% gramotnosti

Vzdělání dětí a mládeže v Kambodži Povinná školní docházka 6 let, nejméně 15% dětí ji nenastoupí či nedokončí. Problémy: dětská práce na polích namísto školy, v některých vesnicích stále nejsou školy. Sekundární vzdělání (další tři roky) již absolvuje jen asi 25% ročníku. Problémy: dostupnost - doprava neexistuje, finanční náročnost

V blízkosti Siem Reapu je obec Puok, ve které bude stát JHP škola historické centrum Khmérské říše v 9.-15. století Angkor Thom - největší sídlo v preindustriální historii na světě Okolo 1 miliónu obyvatel v 9.-13. století díky zavlažovacím systémům a trojí úrodě rýže Dnes druhé největší Kambodžské město Centrum turistiky – historický komplex chrámů a budov Angkor Thom a Angor Vat V blízkosti Siem Reapu je obec Puok, ve které bude stát JHP škola