TNPW1 Technologie pro publikování na webu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy HTML – vkládání objektů
Advertisements

Technologie pro publikování na webu 1
Technologie pro publikování na webu 1
snadná tvorba www stránek zadarmo
PowerPoint Založení nového souboru .pptx Tlačítko Office, Nový
Cvičná prezentace Úkoly k procvičení.
Styly, záhlaví a zápatí, oddíly
Štěpán Šípal Gymnázium Čakovice. Dnešní témata  Vznik XHTML a předchůdci  Základní prvky XHTML dokumentu  Tagy a atributy  Elementy a jejich druhy.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 8 Obtékání a sloupce Martin Adámek.
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
WWW stránky.
Technologie pro publikování na webu 1 Ing. Jiří Štěpánek.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Přednáška č. 4 seznamy seznamy tabulky tabulky jejich sémantika jejich sémantika Ing. Martin Adámek Katedra informačních.
Technologie pro publikování na webu 1 Ing. Jiří Štěpánek.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Přednáška č. 3 Úvod do XHTML Nadpisy a jejich sémantika Nadpisy a jejich sémantika Odkazy Odkazy –relativní,
HyperText Markup Language
TNPW1 Cvičení
Obrázek v prostředí MS-WORD
Mgr. Vlastislav Kučera přednáška č. 10.  Polohování ◦ Absolutní polohování  Vlastnosti ◦ umístění ◦ display ◦ visibility.
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II.
Layout stránky Rozvržení stránky (layout stránky) se provádí z těchto důvodů: Určení polohy záhlaví, menu, textů, obrázků... Zachování polohy při změně.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Přednáška č Tipy k projektům (časté chyby) Tipy k projektům (časté chyby) Absolvování, zkouška Absolvování,
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 5 SFTPFormuláře Martin Adámek.
3MA381 PowerPoint - seznámení
TNPW1 Technologie pro publikování na webu
Jazyk HTML.
Odkazy Pomocí odkazu se lze pohybovat mezi stránkami. Cílem může být další stránka nebo identifikátor na aktuální stránce. Pomocí odkazu se lze pohybovat.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 3 Nadpisy Martin Adámek.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.17/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Centrování, Box model, Plovoucí fotogalerie Ing. Jiří Štěpánek.
Blokový model v CSS Obr. 1.
Web zábavního areálu – plavecký bazén Michaela Janečková.
Seznam - menu Seznam a jeho položky lze použít například i na vytvoření vysouvacího menu. Seznam a jeho položky lze použít například i na vytvoření vysouvacího.
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
Přehled dalších vlastností
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 4 Nejen textem živ je web – seznamy, obrázky a tabulky Martin Adámek.
CSS: šířka prvku, rámečky, okraje, výplně plovoucí prvky #CSS – šířka prvku, rámečky, okraje, výplně #CSS – plovoucí prvky.
Anotace Žák dokáže v aplikací MS Word vytvořit tabulku Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže v aplikaci MS Word vytvořit, upravit a formátovat.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č.1 Organizační úvod Subjektivní kvalita webu Martin Adámek.
 Microsoft Word  Je textový procesor od firmy Microsoft, který je součástí kancelářského balíku Microsoft Office.
ATNPW1 Technologies for web publishing Lecture no. 1 Organisation introduction Organisation introduction Entrance to HTML Entrance to HTML Ing. Martin.
TNPW1 Cvičení
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 7 Menu Martin Adámek.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_259 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Zpracování a využití informací Autorem materiálu je Mgr. Eva Švarcová ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
PowerPoint - seznámení Miroslav Lorenc. PowerPoint  K čemu a kdy použít?  Jaké jsou možnosti využití?  Alternativy?
CSS – float a clear Mgr. Lenka Švancarová. CSS – float Vlastnost určuje obtékání prvku. Hodnoty:  right – prvek bude zarovnán vpravo, okolní obsah stránky.
aneb zásady správné tvorby webových stránek Informatika Milan Šimek
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 9 Boxmodel Martin Adámek.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: květen.
Vlastnosti stránky a tisk
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 2 Překlad URL na fyzickou adresu stránky Editor Macromedia Homesite „Hello world“ v XHTML (úvod do.
Párová a nepárová značka, atributy a jejich hodnoty
Word – Tabulky a Grafika ve Wordu
HTML – TABULKY. - uzavírá celou strukturu tabulky atributy tabulky:  align - obtékání tabulky ostatním textem – right, left, center  cellpadding – vnitřní.
Textový procesor (MS Word) Ing. Jan Roubíček. Tabulky v textu VY_32_INOVACE_10_2_15_AP.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.07/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS formátování.
Styly CSS VýhodyDruhyZápis. Výhody CSS oddělení struktury od formátování oddělení struktury od formátování přilinkováním souboru styl.css lze formátovat.
CSS – menu vlevo Mgr. Lenka Švancarová. CSS – menu vlevo.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
Ing. Jiří Štěpánek. Technologie pro publikování na webu 1, Ing. Jiří Štěpánek.
Přístupnost (bezbariérovost) důležité kritérium hodnocení expertní tým zrakově postižených uživatelů pod vedením RNDr. Hany Bubeníčkové a Mgr. Radka Pavlíčka.
Název:VY_32_INOVACE_ICT_7B_10B Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:7. Tematický okruh,
Grafická úprava sestavy Access (15). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Webdesign prakticky Jak probíhá tvorba webu pro střední a velké společnosti?
Tvorba WEBOVÝCH stránek – obrázky
Vytvoření formuláře Access (11).
Přizpůsobení webu Microsoft SharePointu Online
Tvorba webových stránek
Transkript prezentace:

TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 10 Plovoucí fotogalerie, position:fixed, použitelnost webu Martin Adámek

TNPW1, cvičení – Ing. Martin Adámek (UHK-FIM-KIT) Plovoucí fotogalerie Bez popisků – sama bez práce pro pouhé <img /> bez viditelných (vnějších) popisků XHTML kód: <img ... /> <img ... /> <img ... /> <img ... /> <img ... /> <img ... /> obrázky se nařádkují samy vkládání elementů <br /> po každém čtvrtém obrázku je zbytečné a kontraproduktivní omezení šířky lze dosáhnout v CSS pomocí max-width pro div, ve kterém jsou img vloženy (kromě MS IE) v příp. problémů lze v CSS vyzkoušet display (inline, inline-block) příklad (částečně) : http://www.adamek.cz/kolo/rumunsko/prijezd.htm TNPW1, cvičení – Ing. Martin Adámek (UHK-FIM-KIT)

TNPW1, cvičení – Ing. Martin Adámek (UHK-FIM-KIT) Plovoucí fotogalerie S popisky – pomocí obtékání pro použití viditelných (vnějších) popisků pod obrázky nebo nad obrázky XHTML kód: <div class...><a...><img ... /> <br />Popisek pod fotkou</a></div> každý div má v CSS float: left celé obaleno dalším div, proti přílišnému účinku clear:left (zkoušejte ve FF) vizte přednášku příklad: www.adamek.cz/clanky/prihody/seskok-na-padaku/ TNPW1, cvičení – Ing. Martin Adámek (UHK-FIM-KIT)

TNPW1, cvičení – Ing. Martin Adámek (UHK-FIM-KIT) Position: fixed Position: fixed; {v CSS} jako absolute, ale počítá se vůči oknu => při svislém listování stránkou drží menu na jednom místě => je stále k dispozici obsah divu může být větší, než se vejde => overflow-y:auto; {v příp. potřeby zobrazí svislý posuvník} příklad: levý sloupec na www.adamek.cz nefunguje v MS IE TNPW1, cvičení – Ing. Martin Adámek (UHK-FIM-KIT)

Základy použitelnosti použitelnost webu = efektivní webdesign intuitivní pochopitelnost webu, jeho struktury a navigace pro návštěvníka nečte návody „jak použít tento obchod“ obvykle nečte ani obsah stránky ! prolétává očima, kouká na nadpisy, na obrázky, na začátky textů testuje se na dobrovolnících pomocí zátěžových testů je jednou z disciplín v rámci tvorby webu vedle: technické kvality (učivo TNPW, validita kódu, ... ) přístupnosti pro zdravotně či technicky znevýhodněné návštěvníky obsahu webu, jeho formy a struktury (formulace textů, ...) grafiky SEO je tvořeno kombinací všech! TNPW1, cvičení – Ing. Martin Adámek (UHK-FIM-KIT)

Základy použitelnosti požadavky: konzistence webu, hlavně navigace všude stejný vzhled stránky všude stejné umístění a struktura menu odevšud odkaz o jednu úroveň výš a na hlavní stránku Google přivádí dovnitř webu, nelze užít „zpět“ odkaz na hlavní stranu: obvykle logo nahoře nebo vlevo nahoře odkazy vedoucí na jeden cíl mají stejný popis odkazy vedoucí na různé cíle mají různé popisy úzce souvisí s přístupností (pro zdravotně či technicky handicapované) odkazy popsány výstižně odkazy podtrženy zvlášť označeny odkazy vedoucí mimo web na soubor (místo na stránku) + uvedení velikosti do nového panelu nebo okna (to ale nedělat zbytečně) volitelně (velmi vhodné): drobečková navigace „Nacházíte se: web > sekce > podsekce > .. > stránka“ každý drobeček je odkazem na patřičnou stránku/sekci příklad: www.adamek.cz/basne/moderni-pohadky/vlk-na-lovu TNPW1, cvičení – Ing. Martin Adámek (UHK-FIM-KIT)

Dnešní úkol – plovoucí fotogalerie jako základ použijte dvou- nebo tří- sloupcové rozložení pokud nemáte své, použijte cizí, neztrácejte čas do obsahového sloupce vložte plovoucí „fotogalerii“ stačí symbolicky vložit cca. 20 bloků <div> každý blok má pevnou šířku (cca. 50px) na přeskáčku ve dvou barvách class=„suda“, nebo „licha“ schránku při editaci využívejte efektivně při měnění šířky okna se bude měnit počet bloků na řádku barevné bloky budou tvořit šachovnici, nebo svislé pruhy pod galerií použijte konec obtékání (clear:left) a zkontrolujte, zda se ve FF neukončilo i obtékání krajních sloupců 1 bod ! v případné plovoucí fotogalerii v projektu ale použijte reálné obrázky, ne prázdné divy TNPW1, cvičení – Ing. Martin Adámek (UHK-FIM-KIT)