GENEROVÁNÍ PSEUDONÁHODNÝCH ČÍSEL

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝPOČET OC.
Advertisements

MARKOVSKÉ ŘETĚZCE.
Třída SIMSET je druhou standardní systémovou třídou, která obsahuje prostředky pro práci se spojovými seznamy. KRUHOVÉ SPOJOVÉ SEZNAMY Spojový seznam –
MATLAB LEKCE 7.
Testování statistických hypotéz
Limitní věty.
Vnitřní řazení v poli (in sito)
Visual Basic POLE. 2 POLE Pole - je řada prvků označených indexem Například: řada čísel, které spolu nějak souvisejí řada známek jednoho studenta řada.
DATOVÝ TYP POLE.
NORMOVANÉ NORMÁLNÍ ROZDĚLENÍ
Programování v Pascalu Přednáška 5 RNDr. Hana Havelková.
Odhady parametrů základního souboru
Programování v Pascalu Přednáška 7
Generování mezikódu Jakub Yaghob
Medians and Order Statistics Nechť A je množina obsahující n různých prvků: Definice: Statistika i-tého řádu je i-tý nejmenší prvek, tj., minimum = statistika.
Diskrétní rozdělení a jejich použití
Informatika I 3. přednáška
Jazyk vývojových diagramů
Generování náhodných veličin (1) Diskrétní rozdělení
Obsah prezentace Náhodná proměnná Rozdělení náhodné proměnné.
Vyučovací hodina 1 vyučovací hodina: Opakování z minulé hodiny 5 min Nová látka 20 min Procvičení nové látky 15 min Shrnutí 5 min 2 vyučovací hodiny: Opakování.
Náhodná proměnná Rozdělení.
Vybraná rozdělení spojité náhodné veličiny
Základy ekonometrie Cvičení října 2010.
Generování náhodných veličin (2) Spojitá rozdělení
Nechť (, , P) je pravděpodobnostní prostor:
Funkce Funkce f reálné proměnné x je předpis, který každému x e R přiřadí nejvíc jedno y e R tak, že y = f(x) Definiční obor funkce D je množina všech.
Některá diskrétní a spojitá rozdělení náhodné veličiny.
Úvod do Pascalu. Co je Pascal? vyšší programovací jazyk poskytuje prostředky pro popis algoritmů, které odrážejí povahu řešených problémů, a nikoliv technickou.
Náhodný jev A E na statistickém experimentu E - je určen vybranou množinou výsledků experimentu: výsledku experimentu lze přiřadit číslo, náhodnou proměnnou.
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ ŘAZENÍ PRVKŮ – PŘÍMOU VÝMĚNOU (BUBBLESORT) Vytvořila: RNDr. Ivanka Dvořáčková Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova.
Proměnné v PHP Každý programovací jazyk pracuje s nějakými hodnotami. To, do čeho se tyto hodnoty ukládají, se nazývá proměnné. Každý programovací jazyk.
3. Příkazy  Příkazy dělíme na jednoduché a strukturované.  Jednoduché příkazy - žádnou jejich dílčí částí neni příkaz - přiřazovací, vstupu a výstupu,
5. Procedury a funkce Procedura je samostatně odladěný algoritmus, v programu může být volána vícekrát. Dvojí terminologie - rozlišujeme procedury a funkce.
Programovací jazyk PASCAL
Generování náhodných veličin Diskrétní a spojitá rozdělení Simulační modely ek.procesů 4.přednáška.
Normální (Gaussovo) rozdělení
Vybraná rozdělení spojité náhodné veličiny
Základy statistické indukce Základní soubor, náhodný výběr Základní statistický soubor (stručněji základní soubor) je statistický soubor, z něhož pořizujeme.
Ekonomické modelování Analýza podnikových procesů Statistická simulace je vhodný nástroj pro analýzu stochastických podnikových procesů (výrobní, obchodní,
Statistické výpočty v MATLABu
Experimentální fyzika I. 2
Rozdělení diskrétních veličin. Příklady diskrétních náhodných veličin Pokus jev nastaljev nenastal pnS hod mincírublíc1/2počet hodůpočet rubů celkem narození.
SIGNÁLY A SOUSTAVY V MATEMATICKÉ BIOLOGII
2. Vybrané základní pojmy matematické statistiky
Generování náhodných čísel
Monte Carlo simulace Experimentální fyzika I/3. Princip metody Problémy které nelze řešit analyticky je možné modelovat na základě statistického chování.
Distribuční funkce diskrétní náhodná proměnná spojitá náhodná proměnná
4. Typ pole 4.1 Jednorozměrná pole
SIGNÁLY A LINEÁRNÍ SYSTÉMY
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
Cvičení 3-4 Procedury, funkce,řetězce. Procedury Procedura Procedura Procedura je podprogram, který mění stav programu (změnou stavu proměnných nebo změnou.
Statistické odhady (inference) Výběr Nepotřebujeme sníst celého vola jenom proto, abychom poznali, že to jde ztuha. Samuel Johnson (anglický básník a.
Poissonovo rozdělení diskrétní náhodné veličiny
Úvod do praktické fyziky Seminář pro I.ročník F J. Englich, ZS 2003/04.
IV..
Náhodná veličina. Nechť (, , P) je pravděpodobnostní prostor:
POZNÁMKA: Pokud chcete změnit obrázek na tomto snímku, vyberte obrázek a odstraňte ho. Potom klikněte na ikonu Obrázek v zástupném textu a vložte vlastní.
ROZDĚLENÍ SPOJITÝCH NÁHODNÝCH VELIČIN Rovnoměrné rozdělení R(a,b) rozdělení s konstantní hustotou pravděpodobnosti v intervalu (a,b) a  x  b distribuční.
POZNÁMKA: Pokud chcete změnit obrázek na tomto snímku, vyberte obrázek a odstraňte ho. Potom klikněte na ikonu Obrázek v zástupném textu a vložte vlastní.
Základy zpracování geologických dat R. Čopjaková.
Simulace podnikových procesů
Definiční obor a obor hodnot
Přednáška č. 3 – Posouzení nahodilosti výběrového souboru
Vzorové řešení zápočtového testu
Normální (Gaussovo) rozdělení
Rozdělení pravděpodobnosti
Poissonovo rozdělení diskrétní náhodné veličiny
2. Vybrané základní pojmy matematické statistiky
Distribuční funkce diskrétní náhodná proměnná spojitá náhodná proměnná
Transkript prezentace:

GENEROVÁNÍ PSEUDONÁHODNÝCH ČÍSEL Princip generátoru náhodných, resp. pseudonáhodných čísel Všechny standardní procedury pseudonáhodného výběru používají jeden základní algoritmus generování náhodných čísel rovnoměrně rozložených na intervalu (0,1). Konstrukce algoritmu - při každém generování náhodného čísla se vychází z hodnoty celočíselné proměnné, kterou je součastně modifikována pro další použití. PC-Simula používá algoritmus, který mění hodnotu celočíselné proměnné U tak, že při každém volání vyčíslí výraz kde p a n jsou konstanty a touto hodnotou aktualizuje proměnnou U. Je-li počáteční hodnota U kladná a lichá, jsou kladné a liché i všechny její další hodnoty a posloupnost je periodická s periodou .

Boolean procedure draw(a,U); name U; real a; integer U; SIMULACE DISKRÉTNÍCH SYSTÉMŮ Jazyk SIMULA obsahuje standardně deset procedur pro generování různě statisticky rozložených pseudonáhodných čísel. Procedura draw Boolean procedure draw(a,U); name U; real a; integer U; Je-li hodnota parametru a větší než nula a menší než jedna, vydá procedura s pravděpodobností a hodnotu true a s pravděpodobností 1-a hodnotu false. Je-li hodnota parametru a větší nebo rovna jedné, vydá procedura hodnotu true, je-li hodnota nekladná, vydá procedura hodnotu false. Procedura randint integer procedure randint(a,b,U); integer a,b,U; Při volání vydá procedura náhodně vybrané celé číslo z intervalu <a,b>.

real procedure uniform(a,b,U); name U; real a,b; integer U; SIMULACE DISKRÉTNÍCH SYSTÉMŮ Procedura uniform real procedure uniform(a,b,U); name U; real a,b; integer U; Při vyvolání je hodnotou procedury náhodné číslo z rovnoměrného rozložení na intervalu <a,b>. Procedura normal real procedure normal(a,b,U); Při vyvolání procedury vydá náhodně vybrané číslo z normálního rozdělení se střední hodnotou a a standardní odchylkou b.

real procedure negexp(a,U); name U; real a; integer U; SIMULACE DISKRÉTNÍCH SYSTÉMŮ Procedura negexp real procedure negexp(a,U); name U; real a; integer U; Procedura vydá náhodné číslo z negativně exponenciálního rozdělení se střední hodnotou 1/a. Procedura poisson real procedure poisson(a,U); Procedura vydá náhodné číslo z Poissonova rozdělení s parametrem a.

real procedure erlang(a,b,U); name U; real a,b; integer U; SIMULACE DISKRÉTNÍCH SYSTÉMŮ Procedura erlang real procedure erlang(a,b,U); name U; real a,b; integer U; Procedura vydá náhodné číslo z Erlangova rozdělení se střední hodnotou 1/a a standardní odchylkou 1/(a√b). Procedura discrete integer procedure discrete(a,U); real array a; integer U; Procedura předpokládá, že reálné pole použité jako parametr a je jednorozměrné a hodnotami v intervalu <0,1> a jeho hodnoty jsou neklesající se zmenšujícím se indexem.Potom toto pole chápe jako zadání diskrétní distribuční funkce, jejímž argumentem je index i a funkčními hodnotami a[i].Funkční hodnotou je pak náhodné číslo ze statistického rozdělení, které je dáno touto distribuční funkcí.

real procedure linear (a,b,U); name U; real array a,b; integer U; SIMULACE DISKRÉTNÍCH SYSTÉMŮ Procedura linear real procedure linear (a,b,U); name U; real array a,b; integer U; Při volání procedury se o parametrech a a b předpokládá, že jsou to jednorozměrné pole se stejnými mezerami, jejichž hodnoty jsou neklesající se zvětšujícím se indexem. O parametru a se dále předpokládá, je první položka je rovna nule a poslední položka rovna jedné. Procedura potom chápe toto pole jako základní lineárně interpolované distribuční funkce F, pro kterou platí F(b[i]) = a[i] a výsledkem procedury je náhodné číslo se statistického rozdělení daného touto distribuční funkcí.

integer procedure histd(a,U); name U; real array a; integer U; SIMULACE DISKRÉTNÍCH SYSTÉMŮ Procedura histd integer procedure histd(a,U); name U; real array a; integer U; Procedura předpokládá, že parametr a je jednorozměrné pole, o hodnotách tohoto pole se předpokládá, že jejich součet je roven jedné. Funkční hodnota procedury pak leží uvnitř intervalu určeného mezemi pole a – hodnotu i vydá procedura s pravděpodobností a[i].