ATMOSFERICKÝ TLAK AUTOR: Natálie Svobodová Vlll. třída.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vlastnosti kapalin a plynů
Advertisements

Zpracovala Iva Potáčková
Atmosférický tlak a jeho měření
Základy meteorologie.
POČASÍ KOLEM NÁS POČASÍ A METEOROLOGIE.
VY_32_INOVACE_19 - ATMOSFERICKÝ TLAK
Mechanické vlastnosti plynů.
SOUTEŽ - RISKUJ! Mechanické vlastnosti Plynů
Změny atmosférického tlaku (Učebnice strana 138 – 139) Atmosférický tlak přímo vyplývá z hmotnosti vzduchu. Protože se množství (a hustota) vzduchu nad.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název úlohy: 5.16 Atmosférický tlak.
Plyny Plyn neboli plynná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice relativně daleko od sebe, pohybují se v celém objemu a nepůsobí na.
Jan Evangelista Torricelli a Magdeburské polokoule
Evangelista Torricelli
Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: Evangelista Torricelli
Tlak vzduchu, tlakové útvary
Název materiálu: ATMOSFÉRICKÝ TLAK – výklad učiva.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Jan Evangelista Torricelli
- jsou obsaženy v atmosféře
Do kterého čajníku se vejde více vody?
Atmosférický tlak a jeho měření
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Geodézie 3 (154GD3) Téma č. 3: Barometrické měření výšek.
Měření atmosférického tlaku
Plyny.
Mechanické vlastnosti plynů
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Počasí.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_HYDROSTATICKY.
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Atmosféra Opakování – znáte z P: vzdušný obal Země
Plyny.
Mechanika kapalin a plynů
Atmosféra Země, Atmosférický tlak
ZMĚNY ATMOSFÉRICKÉHO TLAKU
Tlak – výroba barometru Pracovní činnosti 6. třída
Skupina(A) David Pazourek David Krýsl Jakub Tůma Magda Eva.
Tlak.
Autor: RNDr. Kateřina Kopečná Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanika Téma:Tlak a tlaková síla v plynech Ročník:1. Datum.
VZDUŠNÝ OCHRANNÝ OBAL ZEMĚ
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
MECHANICKÉ VLASTNOSTI PLYNŮ
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
F Atmosférický tlak Magdeburské polokoule, Torricelliho pokus, přístroje k měření atmosférického tlaku.
Atmosférický tlak - Ještěd Zpracovala: Adéla Smetanová Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace.
PLYNY Vlastnosti látek plynných Tlak vzduchu Torricelliho pokus
PLYNY.
Mechanické vlastnosti plynů
 malé síly mezi molekulami + velké vzdálenosti,  neustálý a neuspořádaný pohyb částic,  tekuté,  rozpínavé,  stlačitelné,  nemají stálý tvar, nemají.
Mechanické vlastnosti plynů. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Vlastnosti plynů Pohyb je základní vlastnost všech těles ve vesmíru. Toto tvrzení platí pro celý vesmír – pro hvězdy, planety, komety, pro celé galaxie.
Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Atmosférický tlak Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na SUŠ,
Atmosférický tlak AEROSTATIKA nauka o vzduchu v klidu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Ing. Miluše Pavelcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ M 09 TÉMA: Atmosférický tlak ČÍSLO.
VY_32_INOVACE_13_30_ Atmosférický tlak a jeho měření.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_27_FYZIKA
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_14 Mechanické.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Atmosférický tlak atmosféra je vrstva vzduchu okolo naší Země
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
Atmosférický tlak a jeho měření
Transkript prezentace:

ATMOSFERICKÝ TLAK AUTOR: Natálie Svobodová Vlll. třída

ATMOSFERICKÝ TLAK Atmosferický tlak neboli barometrický tlak je tlak způsobený atmosférou   planety Země. Tento tlak je vyvolaný tíží vzduchového  sloupce sahajícího od nadmořské výšky, ve které tlak měříme, až po horní hranici atmosféry.

ATMOSFERICKÝ TLAK Atmosferický (barometrický) tlak dosahuje nejvyšších hodnot při hladině moře (popř. povrchu planety) a s rostoucí výškou klesá. Barometrický tlak není stálý, ale kolísá na určitém místě zemského povrchu kolem určité hodnoty. Tlak menší než barometrický tlak se nazývá podtlak. Tlak větší než barometrický tlak se nazývá přetlak. Prostor s takřka nulovým tlakem se nazývá vakuum. Atmosferický tlak má velký význam v meteorologii.

NORMÁLNÍ TLAK Tlak vzduchu je závislý na nadmořské výšce, na velikosti tíhového zrychlení, na mocnosti, teplotě a hustotě atmosféry v daném místě. z důvodu snazšího porovnávání výsledků různých měření barometrického tlaku byl zaveden tzv. normální tlak vzduchu (normální atmosférický tlak)  atmosférický tlak je definován jako přibližně průměrná hodnota tlaku vzduchu při mořské hladině na 45° s.š. při teplotě 15 °C a tíhovém zrychlení gn = 9,80665 ms-2.

MĚŘENÍ V meteorologii se atmosférický tlak vyjadřuje nejčastěji jednotkou hektopascal (hPa). Při použití rtuťových barometrů se stále užívá jednotka torr (milimetr rtuťového sloupce), která se dále přepočítává na hektopascaly. např. zvýšení atmosférického tlaku obvykle znamená příchod slunečného počasí s malou oblačností, zatímco pokles tlaku ohlašuje příchod oblačnosti a deštivého počasí. V meteorologii měříme tlak nejčastěji pomocí rtuťových tlakoměrů, aneroidů a barografů.

MĚŘENÍ K měření atmosferického tlaku používáme: Barometr a) rtuťový tlakoměr b) aneroid Barograf

BAROMETR Barometr je přístroj k měření atmosferického tlaku (tlaku vzduchu), používaný k určování počasí (při vyšším tlaku bývá obvykle jasno, při nízkém tlaku lze očekávat změnu jasného počasí na deštivé). Jedná se o speciální druh tlakoměru. Barometry mohou být založeny na různém principu: a) Rtuťový barometr b) ANEROID Rtuťový barometr se skládá z trubice na jednom konci zatavené, naplněné rtutí, na kterou na druhém zahnutém konci působí atmosférický tlak. Podle výšky rtuti pod zataveným koncem lze určit velikost atmosférického tlaku (čím výš rtuť vystoupí, tím větší tlak). Rtuťový barometr vynalezl Evangelista Torricelli (1608-1647) v roce 1643. ANEROID (pérový barometr) pracuje na základě měření deformace plechové krabičky, která je uvnitř vzduchoprázdná. Aneroid vynalezl v roce 1843 Lucien Vidie. Původní název barometre anéroide znamená "tlakoměr bez kapaliny".

BAROGRAF Barograf je registrační barometr pro záznam časového průběhu atmosférického tlaku (tlaku vzduchu). Tím se liší od barometru a aneroidu, které ukazují jen aktuální hodnotu atmosférického tlaku. Barograf používaný v meteorologii má dobu záznamu obvykle pro jeden den. Základem barografu je několik spojených aneroidů a ručička s perem kreslící na pomalu se otáčející válec graf atmosferického tlaku v průběhu dne. Válec je otáčen hodinovým strojem. Záznam barografu se nazývá barogram.

BAROMETRICKÉ MĚŘENÍ VÝŠKY V praxi se využívá mnoho přístrojů založených na změně barometrického tlaku. Nepostradatelným přístrojem používaným zejména v letectví je barometrický výškoměr.

Prameny Fyzika - Vll. Třída http://www.infovek.sk/predmety/matem/proj/cisla/prisp/1001-viac/1013-tlak-sariovaz.jpg http://img.ceskyinternet.cz/clanky/odstavce_nahledy/t_116462026343_02.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/11/Rtut_tlakomer.png/220px-Rtut_tlakomer.png http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTfIz6YKghk9y2x54A5DuBTUXOCuXBmCKPqmJ6zDZLdeBCeqI5wnszuq-fI http://cs.wikipedia.org/wiki/Atmosf%C3%A9rick%C3%Bd tlak http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c6/Aircraft_altimeter.JPG/220px-Aircraft_altimeter.JPG http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR3uSxLgq2rFvwaahOE2tsY-cqmhdMjL1iwIUOB3CgT9FyEW5XgdA

K O N E C