VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9.
Advertisements

Jaderná energie.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Vlastnosti atomových jader
50. Jaderná fyzika II.
Radioaktivita CH-1 Obecná chemie, DUM č. 13 Mgr. Radovan Sloup
Rozdělení záření Záření může probíhat formou vlnění nebo pohybem částic. Obecně záření vykazuje jak vlnový, tak částicový charakter. Obvykle je však záření.
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
Jaderné záření Iveta Neradová Jan Voříšek Michaela Belková
ZKOUMÁ VYUŽITÍ ENERGIE ATOMŮ
Stavba atomu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
REFERÁT na ZÁŘENÍ Kristina Kuboková 4.C.
Fy-kvarta Yveta Ančincová
Radioaktivita Obecný úvod.
RADIOAKTIVNÍ ZÁŘENÍ Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Jaderná fyzika a stavba hmoty
JADERNÁ ENERGIE Co už víme o atomech Atomová jádra Radioaktivita
Jaderná energie Martin Balouch, Adam Vajdík.
2. ročník učebních oborů 4. Fyzika atomu.
Jana Brabencová, Martin Brdek, Michal Jirovský, Filip Pertlík
Název projektu: Škola a sport
Radioaktivita,radioaktivní rozpad
Jaderná energie Radioaktivita.
Radioaktivita.
Jaderná energie.
RADIOAKTIVITA. Radioaktivitou nazýváme vlastnost některých atomových jader samovolně se štěpit a vysílat (vyzařovat) tak záření nebo částice a tím se.
22. JADERNÁ FYZIKA.
Jaderná energie.
1 Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_11 Tematická.
Elektronická učebnice - II
VY_32_INOVACE_16 - JADERNÁ ENERGIE - VYUŽITÍ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Jaderná fyzika 1 Yveta Ančincová.
Jaderná energie při chem. reakcích změny v elektronových obalech za určitých podmínek mohou změnám podléhat i jádra atomů nestabilní jádra atomů některých.
Stavba atomového jádra
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_346
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_348
Atomy Každé těleso je tvořeno malými, které se nedají dělit, nazýváme je atomy Látky jednoduché nazíváme prvky Látky složené nazýváme sloučeniny Při spojování.
Stavba atomového jádra
Radioaktivita Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Záření alfa a beta Vznikají při radioaktivním rozpadu některých jader.
Neseďte u toho komplu tolik !
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C3 – 20.
Model atomu (Učebnice strana 45 – 47)
Radioaktivita = schopnost některých látek samovolně vyzařovat neviditelné pronikavé záření, které dokáže procházet jinými látkami a způsobovat jejich změny.
JADERNÁ FYZIKA.
Jaderné reakce (Učebnice strana 133 – 135) Jádra některých nuklidů jsou nestabilní a bez vnějšího zásahu se samovolně přeměňují za současného vysílání.
Jaderné reakce. Jaderné štěpení Probíhá pouze ve štěpných materiálech (např. U235) U235 se v přírodě vyskytuje pouze v malém množství K dosažení reakce.
Radioaktivita. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Jaderné reakce. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
50. Jaderná fyzika II.
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Atomová jádra, radioaktivita
Částicové složení látek
Atomová jádra, radioaktivita
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Atomová jádra, radioaktivita
Radioaktivita.
Radioaktivní záření, detekce a jeho vlastnosti
RADIOAKTIVITA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_32.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Radioaktivita TÉMATICKÝ CELEK: Energie.
19. Atomová fyzika, jaderná fyzika
Radioaktivita radioaktivita je samovolná schopnost některých druhů atomových jader přeměňovat se na jádra stálejší a emitovat přitom tzv. radioaktivní.
Mgr. Petra Toboříková, Ph.D. VOŠZ a SZŠ Hradec Králové
Stavba atomového jádra
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Radioaktivita.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE JADERNÁ ENERGIE

2) IZOTOP ATOMU VODÍKU – 1 ELEKTRON + 1 PROTON + 1 NEUTRON VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE JADERNÁ ENERGIE Atom se skládá z kladně nabitého jádra s protony a záporně nabitých částic (elektronů) v obalu. Protony jsou asi 1800 x těžší než elektrony. Roku 1932 byly objeveny v jádru atomu ještě další částice neutrony. Neutrony jsou bez náboje. Protony a neutrony mají přibližně stejnou hmotnost a mají společný název – nukleony. Počet protonů a neutronů v jádře udává nukleové číslo. Mají-li dva atomy shodné protonové číslo, ale různé nukleové, nazývají se izotopy stejného prvku. IZOTOP VODÍKU: 1) ATOM VODÍKU – 1 ELEKTRON + 1 PROTON ELEKTRON PROTON NEUTRON 2) IZOTOP ATOMU VODÍKU – 1 ELEKTRON + 1 PROTON + 1 NEUTRON

Radioaktivitu objevil roku 1896 Henri Becquerel. VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE Radioaktivita je samovolná schopnost přeměňovat jádra nestabilních atomů na jádra jiná, při vyzařování jaderného záření . Radioaktivitu objevil roku 1896 Henri Becquerel. K objasnění podstaty podstatně přispěli francouzský fyzik Pierre Curie a jeho žena Maria Curie-Sklodowská. Radioaktivita může být přirozená (důsledkem samovolného rozpadu jádra. Probíhá přirozeně v přírodě včetně tkání živých organizmů. Umělá radioaktivita – způsobena rozpadem jádra vlivem vnějšího podmětu jako je např. ostřelování částicemi. Taková radioaktivita v přírodě běžně neexistuje. RADIOAKTIVITA

ZÁŘENÍ BETA – PROUD ELEKTRONŮ NEBO POZITRONŮ VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE RADIOAKTIVITA - DRUHY ZÁŘENÍ ALFA – PROUD ČÁSTIC IZOTOPU HELIA, MÁLO PRONIKAVÉ, ALE NEBEZPEČNÉ, PŮSOBÍ UVNITŘ ORGANIZMU. ZÁŘENÍ BETA – PROUD ELEKTRONŮ NEBO POZITRONŮ ZÁŘENÍ GAMA – ELEKTROMAGNETICKÉ ZÁŘENÍ O KRATŠÍ VLNOVÉ DÉLCE NEŽ JE RENTGENOVÉ ZÁŘENÍ. NAZÝVÁ SE TAKÉ TVRDÉ ZÁŘENÍ. ZÁŘENÍ NEUTRONOVÉ – NEJTVRDŠÍ, VZNIKÁ PŘI JADERNÝCH REAKCÍCH. PŘED NÍM OCHRÁNÍ BUĎ SILNÁ VRSTVA VODY ČI BETONU. ALFA BETA GAMA NEUTRONY PAPÍR HLINÍK OLOVO BETON

VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE JADERNÁ REAKCE V jádře atomu, pokud obsahuje vedle protonů i neutrony, působí velké energetické síly. Uvolnění této energie probíhá při radioaktivní přeměně jádra či při jaderných reakcí. Jaderné reakce se zapisují rovnicemi. V těchto rovnicích se součet protonových čísel a nukleových čísel na straně jedné musí rovnat součtu protonových a nukleových čísel na straně druhé. POZNÁMKA : s pomocí těchto reakcí by se dalo vyrábět například zlato či jiné prvky. Výroba by však byla velmi drahá a tudíž neekonomická. 2 H He + energie 2 1 4 2

Uvolnění jaderné energie probíhá bud: VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE UVOLNĚNÍ JADERNÉ ENERGIE Uvolnění jaderné energie probíhá bud: A) štěpením jader, kdy do jádra pronikne neutron, který způsobí rozpad jádra na dvě části (viz obrázek). Současně se uvolňují další neutrony a záření. Tyto neutrony mohou způsobit další rozpad jader. Dochází k řetězové reakci, při níž se uvolňuje velké množství energie. B) jadernou syntézou, kdy dochází ke sloučení dvou jader lehkých prvků – tzv. termonukleární reakcí, jakou známe na Slunci. Aby proběhla tato reakce, musí jádra získat velkou energii (zahřátím na 106 až 109 C0. Při této reakci nevzniká radioaktivní záření. C) anihilací – tj 100 % přeměna energie obsažené v látce.

VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE

VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE zdroje Obrázky na snímku č. 3 v této prezentaci byly použity z klipartu Microsoft PowerPoint2010