* aneb než se vydáme natáčet… * Kontrola baterií a jejich zásob – obecně platí, že bychom měli mít baterie na přibližně dvojnásobnou až trojnásobnou dobu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vznik PN přechodu.
Advertisements

Pravidla pro tvorbu elektronické prezentace
* Nejdůležitějším krokem při výběru počítače je uvědomit si, za jakým účelem nám bude sloužit. * Stolní nebo přenosný? * Jaký výkon budu potřebovat? *
Otáčivé účinky síly (Učebnice strana 70)
Základy fotografování kompozice snímku
* Jedná se o aplikační software, který umožňuje střih a další zpracování videozáznamů a jejich export do různých formátů, případně i finalizaci DVD. *
* pevný disk (označovaný jako HDD – harddisk) patří mezi základní HW počítače * slouží pro dlouhodobé uložení dat i bez nutnosti napájení * dnešní disky.
ÚKOL: MULTIMEDIÁLNÍ PROJEKT (VIDEO)
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Vznik střídavého proudu
Využití vizualizeru ve výuce Základní škola Ostrava-Stará Bělá Ing. Radim Krejčíček Ing. Zdeňka Javorková.
* Mobilní telefon (hovorově mobil) je elektronické zařízení, které umožňuje uskutečňovat telefonní hovory jako normální telefon, jehož uživatel však není.
P OTŘEBNÁ TECHNIKA Videokamery Doplňky DIY vychytávky.
Animovaný film Jak na to? Ruční animování pohyblivých částí
* V dnešní době se používá především ve významu digitální technika * Co to vlastně je? * počítače, tablety * periferie počítačů * mobilní telefony * navigace.
PN přechod v el. poli.
Vypracoval: Václav Fichtner. Na tomto obraze je jasně vidět malířova nespoutaná ruka. Hlavně barevné přechody jsou výrazné a barvy jsou hodně syté.
Vedení elektrického proudu v polovodičích 2
Technické údaje. * Při výběru fotoaparátu máme možnost volit mezi velkým množstvím přístrojů. * Vodítkem při výběru toho pravého mohou být kromě ceny.
VZNIK KRÁTKÉHO FILMU. Fáze vzniku krátkého filmu s komentářem 1. Přípravná fáze 2. Natáčení 3. Zpracování 4. Titulkování Je vhodné sledovat reportáže.
Digitální videokamery
* Zařízení, které umožňuje zachytit statické snímky a ty převést a zaznamenat v digitální formě. * Záznam formou obrazových souborů (JPEG, RAW, TIFF)
Lineární elektromotor
VY_32_INOVACE_FOTF11260ŠVA Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
* Jev, při kterém se do vodiče umístěného do proměnného magnetického pole indukuje elektromotorické napětí. * Jestliže je vodič v uzavřeném elektrickém.
Informační a komunikační technologie 8. ročník
Vedení elektrického proudu v látkách
Úvod do používání digitálního fotoaparátu
* Pohyb volných elektricky nabitých částic nebo těles. * Vodič – látka obsahující volné elektricky nabité částice. * Izolant – látka, která má zanedbatelný.
Digitální fotoaparáty
Vizualizér Vizualizér je zařízení, které zachycuje obraz přímo z neprůhledné předlohy (trojrozměrné předměty, knihy, mapy apod.). Obraz zachycený pomocí.
Animace v PowerPoint u Ročník: 7 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: PowerPoint - animace Ověřeno ve výuce: 1.
Komunikační porty a síťová rozhraní.
* Slouží pro vytváření a úpravu textových dokumentů. * Dnešní pokročilé textové procesory umožňují do dokumentu vkládat kromě textu i obrázky, videa,
Kolem vodiče s proudem. * Kolem vodiče, kterým protéká elektrický proud, je magnetické pole. Na tento fakt přišel Hans Christian Ørsted, který zpozoroval.
* Bluetooth je v informatice proprietární otevřený standard pro bezdrátovou komunikaci propojující dvě a více elektronických zařízení, jako například.
Elektrické spotřebiče
Atmosféra – rychlost záběru VY_32_INOVACE_Mul4r0112Mgr. Jiří Mlnařík.
Chytrý telefon. * V českém překladu „chytrý telefon“ je mobilní telefon, který využívá pokročilý operační systém a aplikační rozhraní, které umožní instalaci.
Základy práce s videokamerou
Základní pojmy, základy teorie a praxe
GRAFIKA A DIGITÁLNÍ FOTOGRAFIE. 2 NĚCO O KOMPOZICI Kompozice, nebo-li česky skladba, je souhrn všech opatření, která děláme, aby snímek byl přehledný,
Polovodičová dioda.
* Obecně lze říci, že software je programové vybavení počítače např.: * BIOS * Operační systém * Aplikace * Ovladače * Je software důležitý? * Zatímco.
Počítač a jeho složení.
DUM může pomoci při výuce učiva o pravidlech a jejich významu.
Vlastnosti digitálního fotoaparátu
Vlastní focení Bohumil Bareš. Velikosti záběru Záběry na sebe musí navazovat a to jak tematicky, tak i velikostně. Univerzálním měřítkem pro velikost.
Druhy transformátorů.
Film Klára Čermáková 4.C.
Multimédia Multimediální prezentace Ročník: 8 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Multimédia 1 Ověřeno ve výuce:
Perspektiva Perspektiva je optický jev, jenž způsobuje: Perspektiva je optický jev, jenž způsobuje: – že se vzdálené objekty jeví zdánlivě menší než objekty.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
* Zařízení pro záznam pohyblivého obrazu a zvuku. * Jedná se v principu o fotoaparát, který dokáže zaznamenávat a ukládat snímky rychle za sebou (50/s)
Videokamera 05 Jak natáčet ?.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Fotografování (3). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
25. září 2012 Hotel Mlýn Vílanec Zpracování videozáznamů Metodika v anglickém jazyce reg. č. CZ.1.07/1.3.50/
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Základní pojmy fotografa Číslo DUM: III/2/VT/2/3/44 Vzdělávací předmět: Pracovní výchova, Informatika.
Nastavení fotoaparátu (4). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Nejnovější kamera Panasonic HDC-HS700. Základní parametry Rozlišení :(1080x60) Pixel 14,2 megapixelové snímky, 13,3 kps (snímky za sekundu) fotografií.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_05_ Počítačová myš, práce s myší Téma: Počítačová.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_04 TÉMA: VYNÁLEZY.
Optické přístroje VY_32_INOVACE_59_Optické přístroje
Inf Prezentace informací
Grafický editor GIMP (10)
LCD monitor Nikola Kodetová\1.L.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Základní pojmy fotografa
Microsoft Excel Funkce Když. Microsoft Excel Funkce Když.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Transkript prezentace:

* aneb než se vydáme natáčet… * Kontrola baterií a jejich zásob – obecně platí, že bychom měli mít baterie na přibližně dvojnásobnou až trojnásobnou dobu než je budoucí délka záznamu. V prodeji jsou i baterie alternativních výrobců, takže nás to nezruinuje. * Dostatek paměti – náhradní paměťová karta se vždy hodí. Vyhneme se rozhodování který záběr vymazat, abychom natočili jiný. * Kontrola stativu – nechybí nám šroubovací zámek na kameru nebo rukojeť stativu? * Čistící soupravou odstraníme nečistoty z objektivu a z displeje. * Přibalíme další nutné příslušenství (např. mikrofon, sluchátka, vodotěsný obal apod.).

* Zoom je super, ale ne vždy. * Zoomování během záběru může přinést do scény akční atmosféru (jak je možno vidět na novodobých akčních filmech), ale jestliže se tak natočí každý záběr, zoom bude působit rušivě a výsledný film bude nedívatelný. * Při mnohonásobném přiblížení a točení bez stativu a bez optické stabilizace se výsledek bude rovnat katastrofě. Film bude roztřepaný a rozkývaný, míra pohybování obrazu bude stoupat s délkou záznamu (unavené ruce) a s mírou přiblížení (zorný úhel se zmenší a tím pádem je využita menší plocha čipu). * Při zoomování se držíme pravidla: * celek->polocelek->detail * a pokud možno, při zoomování přerušíme nahrávání

* Kam na záběr umístit objekty? * Nikdy neumísťujeme primární objekt doprostřed! Schválně se podívejte třeba na zprávy a sledujte, kam „profík“ umístil hlasatelku. Je buď mírně napravo nebo mírně vlevo. * Záběr pořídíme z takového úhlu, abychom snímané objekty mohli umístit přibližně do třetiny záběru. (např. 1. třetina – chlapec, 2. třetina – dívka, 3. třetina – maminka => dvě děti si hrají a maminka v pozadí je hlídá). * Horizont nesmí být přesně v polovině obrazu, je lepší, když je mírně dole (točíme např. východ slunce) nebo mírně nahoře (točíme např. fotbalové utkání)

* Rozhovor… * Při rozhovoru je důležité dodržet jedno pravidlo: * Jedna kamera natáčí jednoho hovořícího zleva a druhá kamera natáčí druhého hovořícího zprava. Obě kamery jsou tedy na jedné straně od dvojice. * Nedodržení tohoto pravidla přináší do záběru element, který diváka vyvede z prostorové orientace. Kamera A Kamera B Hovořící B Hovořící A Rozhovor

* Další pravidla: * Při pohybu kamery (tzv. švenk) kamerou nepohybujeme příliš rychle, aby nebyl záznam rozmazaný (až na výjimky, např. průjezd auta blízko kolem kameramana) – divák nesmí být ani chvilku dezorientován v prostoru. * Při točení panoramatického záběru kamerou otáčíme velmi, velmi pomalu. * Ještě před samotným natáčením si ujasníme scénář, aby nás nic nepřekvapilo. * Při každém záběru myslíme na to, že video budeme i stříhat. Čím lépe natočené záběry budou, tím méně práce je pak se střihem a jinými úpravami. * Při natáčení nic nekomentujeme. Je to projev amaterizmu a nezkušenosti. Případné komentáře se mohou doplnit ve střižně.

* Autor: Petr Machálek * Vzdělávací oblast:Člověk a svět práce * Vzdělávací obor: Digitální technologie * Ročník: 9. * Období použití: 1. pololetí šk. roku * Vytvořeno: * Způsob použití: * DUM lze použít s projektorem při výkladu nového učiva, žáci mají při výkladu k dispozici počítače k vyhledávání upřesňujících informací. * Dále je DUM žáky využíván při domácí přípravě.