DEN STROJAŘŮ SPŠp a SOUs HRANICE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vedení elektrického proudu v polovodičích
Advertisements

Centrum stavebního inženýrství a. s
Další součástky s jedním přechodem PN
NABÍJENÍ KAPACITORU Mějme jednoduché zapojení.
Jak na to, aniž bychom se zničili
Elektromobily Předpokládá se, že elektromobily se budou v budoucnosti stále více využívat. Jejich největší výhodou je převádění energie na pohyb s účinností.
Obsah: 1.Úvod …………………………………………………………… 1 2.Koncepce ……………………………………………………… 2 3.Konstrukce ……………………………………………………5 4.Kompletně sestavený model foto …………………….
Identifikátor materiálu: EU
Jak psát práci SOČ Tomáš Doseděl,
 Cíle práce  Seznámení s výpočtem  Cenová rozvaha  Závěr.
Historie, princip, užití,…a obrázky
Magnetohydrodynamický (MHD) generátor
Lektorky: Andrea Novotná, Kateřina Pintířová Účastníci: Tomáš Karger, Martin Kroupa, Adéla Sanitrová, Zuzana Lechnerová, Miroslav Houška.
Sluneční elektrárna.
Většinu cesty jsme jeli vlakem Vypadal asi takhle:
Úloha č. 3: Nastavení pracovního bodu tranzistoru
Jaké jsou technické prostředky ke snižování vlivu dopravy na životní prostředí - Jaká auta budeme používat? Patrik Macháček ZŠ Vítězná, Litovel 1250.
V roce 1839 pozoroval Edmond Becquerel (Fr) vznik elektrického napětí mezi osvětlenými elektrodami,jistě si nebyl vědom pozdějšího celosvětoveho významu.
Hybridní pohon Vojtěch frajt
Infračervená sektrometrie s Fourierovou transformací
Praktické výsledky v řešení kvazirezonančního meziobvodu napěťového střídače Tomáš Pavelek Katedra výkonové elektroniky a elektrických pohonů, Fakulta.
Polovodičová dioda Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
KEE/SOES 10. přednáška Moderní technologie FV článků Umělá fotosyntéza
Polovodiče ZŠ Velké Březno.
Elektromagnetické vlnění
Miroslav Luňák Vlastnosti vrstev a struktur na bázi a-Si:H
Budoucnost mikroelektroniky „ve hvězdách“ ….... spintronika jednou z možných cest.
Přípravek fotovoltaického panelu pro praktickou výuku
KEE/SOES 7. přednáška Vlastnosti FV článků Ing. Milan Bělík, Ph.D.
ZÁKLADY ELEKTRONIKY Veronika VAVRUŠKOVÁ ME4A 2012/2013.
Šetření energie Martin, Houska, Michal, Dann. Voda je stále vzácnější a dražší vodovodní baterie-umožňují jednoduché a rychlé nastavení potřebného průtoku.
Větrná energie.
Solární panely g.
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
Tereza Lukáčová 8.A MT blok
Copyright © 2011, atlantis CF-AX2. Copyright © 2011, atlantis V režimu notebooku je zařízení určeno řídicím pracovníkům v terénu, kteří potřebují psát.
Digitální učební materiál
Techmania Talent. 2 Hledáme právě Vás Dokážete se poprat se zodpovědností? ??? Dřímá ve Vás zájem o robotiku či IT? ??? Máte nápady a toužíte se zabývat.
Anotace Prezentace, která se zabývá vedením el. proudu v polovodičích. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají využití dalších.
Procesor Procesor je ústřední výkonnou jednotkou počítače, která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává program. Pokud bychom přirovnali počítač.
Vznik přechodu P- N Přechod P- N vznikne spojením krystalů polovodiče typu P a polovodiče typu N: “díra“ elektron.
Národní technické museum. Byli jsme rozřazeni do dvou skupin podle barev.
Fotovoltaický jev, fotovoltaické články a jejich charakteristiky
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Fotoelektrický jev Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Přímá výroba elektrické energie
Fotočlánky Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Další součástky s jedním přechodem PN Autor: Mgr. Lenka Rohanová Fyzika Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:březen 2012 Určeno:9. ročník.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Sériové řazení rezistorů Číslo DUM: III/2/FY/2/2/13 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické.
17BBTEL Cvičení 3.
Označení materiáluVY_32_INOVACE_F_08 Název materiáluDalší součástky s jedním přechodem PN AutorMgr. Radomil Kryl Typ aplikacePrezentace Ročník9. PředmětFyzika.
SVĚTELNÁ ENERGIE. Vznik světelné energie Jaderná energie ve Slunci se mění na světelnou energii, tu zachytí solární panely, ze kterých vychází elektrická.
P OLOVODIČOVÁ DIODA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 9 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Jakým způsobem lze získávat elektrickou energii?
Sestavení elektrického obvodu a jeho součásti
ELEKTRONIKA Součástky řízené světlem
Fotodioda Nina Lomtatidze
Reportáže Fotodokumentace
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
ELEKTROTECHNIKA Strojírenství – 2. ročník OB21-OP-EL-ELT-VAŠ-M-2-009
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Paralelní řazení rezistorů
Silnoproudá elektrotechnika
Fyzika – Jednoduchý elektrický obvod
Měniče napětí.
POLOVODIČE SVĚT ELEKTRONIKY.
Fyzika 2.D 17.hodina 01:06:36.
Vedení elektrického proudu v polovodičích
POČÁTKY AUTOMOBILISMU
Musíme… a nebo „Musíme“?
Transkript prezentace:

DEN STROJAŘŮ SPŠp a SOUs HRANICE

SOLÁRNÍ AUTA (TECHNOLOGIE)

Jak jsem se dostal k solárním TECHNOLOGIÍM …? Využití solární energie jsme řešili v rámci tématického úkolu v hodinách fyziky a strojírenství. Úkolem bylo sestrojit funkční modely poháněné solární energií. Já jsem si zvolil pro demonstrovaní úkolu autíčko poháněné solární energií. K dispozici jsem měl 1dm2 solárních panelů.

NĚCO KE KONSTRUKCI TAKÉHOTO AUTÍČKA Zde si musíte vybrat jak vlastně chcete, aby „auto“ vypadalo, nebo fungovalo. Druhy se většinou dělí na dva s elektronikou (panely,el. obvod,motorek) a bez elektroniky (panely + motorek). U autíčka bez elektroniky počítejte s tím že bude potřebovat větší intenzitu osvětlení, než s elektronikou.

AUTÍČKO BEZ ELEKTRONIKY Nejedná se o nic než spájet motorek s panely a udělat kvalitní monopost s dobrýma převodama a pořádné světlo 

AUTÍČKO S ELEKTRONIKOU Vlastnost obvodu který potřebujete je ten, aby jste nějákým způsobem vybíjeli náboj z kondenzátoru do motorku, protože panely nemají takovou el. energii tak se musí nashromáždit.

ŘEŠENÍ ÚKOLU K úkolu jsem dostal 8 sol. řezů 5x2,5 cm. První věc kterou jsem řešil jak spojit články jestli do série nebo paralérně. Nakonec jsem zvolil cestu sériového zapojení kvůli vyššímu napětí. Motorek jsem měl normální z walkmana a cd mechaniky.

1. POKUS Byl takový, že jsem se moc nezabíral elektronikou ale jen konstrukcí autíčka. Panely jsem spájely obyčejnými drátky do série a připojili k motorku. Více jsem se zabíjel konstrukcí vozítka. Jako materiál jsem zvolil balzu. pokračovaní

Další problém byla hmotnost, protože dodávaná energie nedokázala autkem pohnout. Přišlo odlehčení konstrukce a lepší zpřevodovaní. Po té se už autíčko bylo schopno hýbat při světle ze 100w žárovky asi 15cm od panelů.

2. POKUS Tady jsem do obvodu zapojil i el. obvod z důvodu, aby jelo při ještě nižším osvětlení. Šlo o to jak nahromadit energii a řízené vybít do motorku. Zkoušel jsem plno obvodů všechny měli ale velkou spotřebu nejlepší řešení byl obvod s mikroprocesor měl malou spotřebu a dal se různě přizpůsobovat. pokračování

Autíčko dosahovalo překvapivých výsledků i při polovičním osvětlení jak u předchozího modelu jelo daleko větší rychlostí. Jenže už nejelo souvisle, protože u něj docházelo při vybití kondenzátoru k zastavení a rozjetí až po dalším nabití byl to vlastně takový poskakovač.

FOTOGALERIE (VĚŠKERÉ FOTOGRAFIE ČI OBRÁZKY JSOU POUZE ILISTRATIVNÍ A ČERPÁNÝ RŮZNĚ Z INTERNETU)

FOTOGALERIE (VĚŠKERÉ FOTOGRAFIE ČI OBRÁZKY JSOU POUZE ILISTRATIVNÍ A ČERPÁNÝ RŮZNĚ Z INTERNETU)

FOTOGALERIE (VĚŠKERÉ FOTOGRAFIE ČI OBRÁZKY JSOU POUZE ILISTRATIVNÍ A ČERPÁNÝ RŮZNĚ Z INTERNETU)

FOTOGALERIE (VĚŠKERÉ FOTOGRAFIE ČI OBRÁZKY JSOU POUZE ILISTRATIVNÍ A ČERPÁNÝ RŮZNĚ Z INTERNETU)

FOTOGALERIE (VĚŠKERÉ FOTOGRAFIE ČI OBRÁZKY JSOU POUZE ILISTRATIVNÍ A ČERPÁNÝ RŮZNĚ Z INTERNETU)

PRAKTICKÉ VYUŽITÍ SOLÁRNÍCH PANELŮ Panely se využívají nejvíce ve vesmírném programu. Dálé na kalkulačkách, různých dekorativních venkovních osvětleních. Dnes se vyskytují i auta na solární pohon ale s těmi se zatím nedá normálně jezdit.

ŮČINOST SOLÁRNÍCH PANELŮ Účinnost fotovoltaických článků v závislosti na typu složení: 4 - 8 % při použití amorfního křemíku 10 - 18,5 % při použití polykrystalického křemíku 13 - 17 % při použití monokrystalického křemíku pro běžné nasazení 34 % u kvalitních monokrystalických článků pro kosmické účely V roce 2006 Národní laboratoř pro obnovitelnou energii (USA) představila články využívající trojnásobné přechody s efektivitou až 40,7%

PROSTOR PRO VAŠE DOTAZY

DĚKUJU ZA VÁŠ ČAS ZA SOU HRANICE LUKÁŠ CÁB 2.MNC