PORUCHY CHŮZE A MOBILITY, PÁDY VE STÁŘÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vertikalizace pacienta sed, stoj, chůze
Advertisements

Sportovní úrazy MUDr. Jana Picmausová.
Nutný rozsah vyšetření při diagnostice a léčbě osteoporozy MUDr
Charcot – Marie – Tooth v dětském věku
Seminář o všech aspektech choroby Charcot-Marie-Tooth Senát ČR 7. 11
Fyzioterapie u SMA zásady cvičení osob s SMA poznatky z praxe
Parkinsonova nemoc, levodopa a co dál?
Rehabilitační postupy u CMT
Následná a akutní rehabilitace po CMP
Glaukom v ordinaci praktického lékaře
Funkční geriatrické vyšetření a testy
Klinická propedeutika
Přednáška č. 2 Kinezioterapie v kontextu rehabilitace, dělení kinezioterapie, metody kinezioterapie.
Praktický přístup k lumbalgiím
Co znamená, že máte revma?
Poranění míchy Olga Bürgerová.
DOMÁCÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE.
Krční páteř Degenerativní změny
Odlišení recidivy cévní mozkové příhody od epileptického záchvatu
DIABETICKÁ NOHA OLGA BÜRGEROVÁ.
Možnosti léčebné tělesné výchovy u pacientů s dědičnou neuropatií
Komunitní péče.
- definice, charakteristika, průběh
SACÍ A ROHOVKOVÝ REFLEX
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Mgr. Vendula Baboučková. A – akce R – rehabilitace P – pomoc I – integrace D – dobrovolnost A – agapé (-láska pečující), křesťanská láska, sounáležitost,
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Kvalita života po protinádorové terapii Kateřina Kubáčková Odd. onkologie a radioterapie.
Prevence pádu a zranění pacienta
D EGENERATIVNÍ ONEMOCNĚNÍ MOZKU Zpracovaly Zlata Adamušková Miroslava Divišová Michala Priatková.
DMO OLGA BÜRGEROVÁ.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Alzheimerova nemoc.
PARKINSONOVA CHOROBA OLGA BÜRGEROVÁ.
Bakalářské studium 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 912Základy řízení 912Základy řízení 4. ročník – ošetřovatelství.
První prenatální diagnostika u choroby Charcot-Marie-Tooth typ 1A v ČR. P. Seeman 1, M. Čtvrtečková 1, A. Lipková 2 1-Klinika dětské neurologie 2. LF UK.
Cesta k udržení mobility a soběstačnosti seniorů
DMO Olga Bürgerová.
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do 1 Revmatologie.
Mozečkové syndromy neo- a paleocerebelární, příznaky, vyšetření
Základní principy geriatrie
Interdisciplinární problémy I
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Zhoubné nádory dětí a sport Jan Novotný, Hana Hrstková*, Martina Novotná Pedagogická fakulta MU, Brno *Lékařská fakulta MU, Brno.
Jan Laczó Neurologická klinika UK 2. LF a FN Motol
Ušní šelest Radka Horáková, 2006
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Prevence pádů Dana Jurásková MZ ČR
Zvláštnosti ošetřovatelské péče u seniorů Mgr. Dana Vaňková.
Znamená zvedání a přenášení věcí pomocí vašich rukou nebo fyzické námahy Je třeba se naučit správnému zvedání a přenášení věcí jako prevence úrazů a zranění.
Mgr. Eliška Geržová FN Motol. ONEMOCNĚNÍ CHARCOT – MARIE – TOOTH řazeno mezi dědičné neuropatie postižení nervového systému - nejčastěji periferní části.
Plavání ve zdravotně orientovaných pohybových programech Lekce č. 27 Irena Čechovská, červen 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Somatopedie Speciální pedagogika zabývající se osobami s poruchami hybnosti, dlouhodobě nemocnými a zdravotně oslabenými.
Ontogeneze motoriky Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Motorika Pohybový vývoj a diagnostika. Motorika  Je souhrnné označení pro pohyb  Je ukazatelem psychomotorického vývoje dítěte  Je oblastí diagnostiky.
Neglect syndrom Marie Vávrová. neglect syndromem (syndromem opomíjení) selektivní poruchu uvědomování si podnětů z poloviny prostoru kontralaterálně k.
Vady oka Vypracoval: Jiří Čamek Obor: Technické lyceum Třída: 1.L
Fyziatricko – rehabilitační oddělení Nemocnice Břeclav, p.o.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Okruhy činnosti práce sestry v ordinaci PL
Logopedická péče o dospělé osoby se SPŘ
Prof. MUDr. Jan Škrha, DrSc. Česká diabetologická společnost
Charcot-Marie-Tooth v dětském věku
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Bolestivé stavy pohybového aparátu
Poranění páteře a míchy
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Transkript prezentace:

PORUCHY CHŮZE A MOBILITY, PÁDY VE STÁŘÍ Jan Klán, Eva Topinková Geriatrická klinika 1.LF UK Praha

Pády ve stáří jsou jedním z typických komplexních geriatrických symptomů a signalizují přítomnost často mnohočetné orgánové patologie. Jsou nespecifickým příznakem řady onemocnění. Nejsou samy o sobě nemocí, ale symptomem – signálem, který má praktického lékaře i další ošetřující vést k podrobnému vyšetření nemocného a zhodnocení rizika zevního prostředí. Vysoký věk a jej doprovázející polymorbidita, polypragmazie a dysabilita zvyšují riziko pádů. Vhodnou intervencí lze riziko opakujících se pádů významně omezit.

Epidemiologie: 20% doma žijících osob nad 65 let ….. pád / rok v nemocnici ….. 20% v ošetřovatelském ústavu ….. 40 – 60% ¼ postižených ….. opakované epizody incidence pádů narůstá s věkem a polymorbiditou !

Důsledky pádů: nejčastější příčina smrtelných úrazů ! hospitalizace ….. 3-5% fraktury ….. 5-10% více než 85% všech fraktur vzniká při pádu ! častěji ženy – osteoporóza poranění měkkých tkání ….. 10% hlavy ( tržné rány, komoce, subdurální hematom ) syndrom dekondicionace = imobilizační syndrom vyšší spotřeba zdravotnických služeb !

Fyziologické změny, které mohou zvyšovat náchylnost k pádům:   senzorika zhoršení zrakové ostrosti, nižší tolerance oslnění, porucha akomodace a vidění za šera a v noci, zhoršení propriocepce na DK (nižší citlivost na dotyk, vibrace a rozdíl teploty), degenerativní změny vestibulárního aparátu nervový systém degenerativní změny, zhoršená adaptace a integrita, zhoršení posturálních reflexů efektorový systém úbytek svalové hmoty, omezení kloubní pohyblivosti, zpomalené psychomotorické tempo

Neurologické příčiny poruch chůze ve stáří Parkinsonská chůze– pomalá, rigidní, šoupavými malými krůčky, shrbené držení, chybění souhybů, propulze, zrychlovaný krok – festinace (Parkinsonova choroba, sekundární parkinsonské syndromy) Spastická chůze – paže držena ve flexi a addukci, DK toporná s extenzí v kyčli a koleni – Wernickeovo držení, noha v plantární flexi, cirkumdukční chůze, při oboustr. postižení nůžkovitá chůze (CMP s hemiparézou, cerebrální a spinální poruchy) Ataktická chůze (senzitivně) – trhavá, nejistá o širší bázi, zhoršuje se při zavření očí (senzorické neuropatie, tabes dorsalis, neuroanemický syndrom, sclerosis multiplex) Ataktická chůze (cerebelárně) – chůze o široké bázi, vrávoravá, kymácivá, neschopn. tandemové chůze (léze vermis nebo mozečkové hemisféry) Apraktická chůze – pomalá, krátkými kroky, šouravá ale s normálním tonem, silou a čitím (léze frontálního laloku, demence)

Neurologické příčiny poruch chůze ve stáří Antalgická chůze – vzniká při bolesti vyvolané zatížením jedné končetiny, je omezen odraz touto končetinou, při chůzi nemocný napadá na zdravou nohu (degenerativní změny kloubů a páteře, traumata, neuropatická bolest - diabetická polyneuroptie) Neurogenní klaudikace – po určité době stání či chůze ve vzpřímené poloze vznikají bolesti, parestézie a následně i slabost v DK, která může vést až k pádům (lumbální spinální stenóza) Paretická chůze – vzniká při oslabení=paréze jedné nebo obou dolních končetin, nemocný se nemůže dobře odrazit nemocnou končetinou, při chůzi napadá na zdravou nohu, nemocnou někdy táhne za sebou, někdy s ní dělá kratší kroky nebo ji ke zdravé jen přitahuje; při ohraničené paréze neschopnost jít po patě nebo špičce (inervační oblasti n.peroneus a tibialis – spinální segmenty L5aS1), při lézi vyšších segmentů (n.femoralis – segmenty L2-4) podlamování v kolenou, neschopnost vystoupit na židli nebo do schodů; chůze při váznoucí dorzální flexi nohy = kohoutí chůze – nadměrné zvedání postižené DK, došlap nejprve na špičku a pak na patu (stepáž)

Neurologické příčiny poruch chůze ve stáří Myopatická chůze – kolébavý charakter jako důsledek převážně slabosti abduktorů kyčle Vestibulární poruchy – závratˇ, tendence k pádu ve stoji, spontánní tonické úchylky v souhlasném směru spolu se zhoršením obtíží při zavření očí, horizontálně rotační nystagmus, míjení cíle Psychogenní poruchy (konverzní syndromy) – chůze bizarní, pacient často „paretickou“ končetinu táhne za sebou, chybí typická cirkumdukce, souhyby jsou atypicky zvýšeny nebo naopak je HK usilovně připažena k DK; chůze celkově zpomalena, zejm. při jejím zahajování pacient osciluje na místě, snaží se udělat krok – vidíme usilovný náznak pohybu vpřed – včetně mimiky – a opět vzad – a přitom se noha nepohne z místa; tendence k pádu vždy na stranu očekávané záchrany; nejistá chůze kontrastuje s úzkou bází (provazochodecká chůze)

Rizikové faktory pádů: 1/ vnější – rizika zevního prostředí = pády mechanické prostředí bytu, chůze s pomůckou 2/ z vnitřních příčin – v důsledku somatické choroby = pády symptomatické polymorbidita + polykauzalita ! neurologická a cerebrovaskulární onem. ( CMP, TIA ) onem. pohybového aparátu ( osteoartróza, osteoporóza ) smyslová onem. ( poruchy zraku, vestibul. aparátu ) psychiatrická onem. ( demence, deprese, delirium ) kardiovaskulární onem. ( ortostatická hypotenze, arytmie ) metabolické poruchy ( anémie, dehydratace, hypoglykémie ) iatrogenně podmíněné pády v důsledku nežádoucího účinku léků ( psychofarmaka, polypragmazie )

Vyšetření nemocných s poruchou chůze a pády: podrobná anamnéza (medikace!) standardizované testy Screeningový test mobility pomoc v diferenciální diagnostice identifikace činností s vysokým rizikem Tinetti Gait and Balance Evaluation fyzikální vyšetření, MMSE, ADL, IADL laboratorní + další odborná vyšetření ( KO, biochemie, EKG, Holter, ORL, EEG)

Screeningový test mobility pro geriatrické pacienty ( Topinková a Neuwirth, 1996 ) činnosti diferenciální diagnóza intervence sedání/vstávání onemocnění kloubní, kostní a svalové, motorické defekty,dekondicionace, parkinsonismus posilování svalstva DK, nácvik přesunů, pevné židle s opěrkami pro ruce, zvýšené sedátko na WC stoj/rovnováha ortostatická hypotenze vestibulární porucha porucha propriocepce cvičení rovnováhy, pomůcky při chůzi, dobré osvětlení, u ortostatické hypotenze dostatek soli v dietě, elastické punčochy, cvičení a zvýšený podhlavník lůžka záklon/předklon vertebrobasilární insuficience vertebrogenní porucha cerebrovaskulární onemocnění nácvik rovnováhy, vertebrogenní cviky, fyzikální terapie, krční límec, umístění předmětů v rovině očí chůze/otáčení onemocnění pohybového aparátu onemocnění nohou (kalus, deformity) postižení motoriky parkinsonský syndrom a další neurologické diagnózy mnohočetné senzorické poruchy (zrak, propriocepce) korekce senzorických defektů, vhodná obuv a pomůcky, nácvik chůze, odstranění překážek a rizik prostředí (osvětlení, podlaha bez koberců)

Léčba a preventivní strategie: 1/ Primární prevence: intervence, které snižují riziko vzniku choroby pravidelná fyzická aktivita zaměřená na dosažení co nejvyšší fyzické zdatnosti, posilování svalstva DK, udržení rozsahu kloubní pohyblivosti úloha lékaře = identifikovat možné rizikové faktory a kompenzovat somatická onemocnění poradenská a edukační činnost motivace nemocného k pravidelné fyzické aktivitě ve spolupráci s fyzioterapeutem

intervence, které časným vyhledáním a terapeutickými 2/ Sekundární a terciární prevence: intervence, které časným vyhledáním a terapeutickými opatřeními zlepšují prognózu u preklinických stadií choroby nebo zabraňují progresi choroby a vzniku jejích komplikací léčit všechny choroby a patologické stavy, které mohou mít kauzální souvislost s pádem omezit rizikovou medikaci individuální nebo skupinové cvičení rehabilitační a kompenzační pomůcky snížení rizika mechanických pádů = zvýšení bezpečnosti bytu pacienta

Směrnice britské a americké geriatrické společnosti k prevenci pádů u osob starších 65 let (praktická doporučení ke cvičení - 2001): 1.  Individuálně upravené cvičební programy prováděné kvalifikovanými pracovníky vedou ke snížení incidence pádů ve vybrané vysoce rizikové skupině osob v komunitě. 2. Cvičební programy snižují riziko pádů ve vybrané skupině starších osob v komunitě s mírným deficitem svalové síly a rovnováhy. 3. Kursy „Tai Chi“ s individuální výukou mohou snížit riziko pádů u starších osob. 4. Programy spojující různé formy intervence vedou k poklesu výskytu pádů.  

V zahraničí existují též tzv V zahraničí existují též tzv. „Falls and Immobility Clinics“ (FIC) neboli „Centra pro ambulantní komplexní diagnostiku pádů“, jejichž cílem je soustředit osoby 65 let a starší žijící v komunitě s poruchami chůze, rovnováhy, se zhoršenou mobilitou a tudíž i se zvýšeným rizikem pádů. Podle četných zahraničních studií bylo tímto způsobem vyšetřeno již přes 1000 osob ve věku 65 – 99 let od roku 1986, kdy byla otevřena první FIC.

Evropský projekt „Senioři v domácí péči“ (AD HOC Project, 2003) Výsledky pilotního projektu: sledováno 430 klientů DOP s průměrným věkem 82 let muži = 21,2% ( 91 ) ženy = 78,8% ( 339 )

AD HOC Project – klienti DOP, 2003

AD HOC Project – klienti DOP, 2003

AD HOC Project – klienti DOP, 2003

AD HOC Project – klienti DOP, 2003

Závěry pro praxi: 1) Výsledky potvrzují, že populace seniorů v domácí péči představuje rizikovou skupinu seniorů se zvýšeným rizikem pádů a s nimi spojených komplikací. Více než 1/3 utrpí pád v posledních 3 měsících!!! 2) Tato populace je charakterizována také zvýšeným výskytem rizikových faktorů, z nichž některé je možné ovlivnit ( např. riziková preskripce, fyzická aktivita a zdatnost, léčba osteoporózy ).

3) Komplexní hodnocení klientů umožní identifikovat klienty, kteří by profitovali z cílené intervence zaměřené na snížení rizika pádů. U těchto klientů by bylo účelné zavést preventivní programy ( edukaci, cvičení, zvýšení bezpečnosti bytu a používání vhodných kompenzačních pomůcek ). 4) Mezinárodní projekt a použití jednotné metodiky ve všech 11 zúčastněných evropských zemích umožní porovnat situaci u nás se situací v jiných evropských zemích a využít zahraničních zkušeností s preventivními programy zaměřenými na rizikové skupiny populace.