Registr sbírek výtvarného umění na internetu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Start Postup transformace dat SEKM do formátu pro klasifikaci priorit programuPriority KM.
Advertisements

Souborný katalog ČR pod systémem ALEPH 500 Knihovny současnosti 2003 Národní knihovna ČR PhDr. Eva Svobodová – Mgr.Danuše Vyorálková Souborný katalog ČR.
Tabulky v MS ACCESS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiří Novák.
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Tutoriál EDS možnosti přizpůsobení Pro administrátory support.ebsco.com.
Výpočetní technika Akademický rok 2008/2009 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
2. Národní konference o doporučených postupech , Olomouc Katalog klinických doporučených postupů – současný stav a možnosti využití Miroslav.
Registr sbírek výtvarného umění AKM, Registr sbírek výtvarného umění společný projekt Rady galerií ČR a metodického centra CITeM Připravily:
1 Úvodní snímek slouží pro počáteční orientaci a jako návěští pro hypertextové odkazy. Při použití jako předlohy jej uživatel odstraní.
, Elektronické služby knihoven prakticky, Praha Portál STM Lucie Hejná Státní technická knihovna
1 Martin Vojnar Indexy a uživatelé paměťových institucí IKI, 17. ledna
Databáze Tabulky a typy dat VY_32_INOVACE_7B11. Proč datové typy ? Abychom mohli do tabulky vložit data, musíme jednotlivým polím (sloupcům) přiřadit.
Hromadná korespondence, makro
Podzimní seminář Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha, Brno,
Báze Úřadu průmyslového vlastnictví v Praze Poslední aktualizace: 20. března 2014.
RegCat (souborná databáze regionálních informací) Spolupráce knihoven v Uherském Hradišti Iveta Mátlová Seminář knihovníků muzeí a galerií Brno,
Vkládání záznamů do databáze OBD
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Hromadná korespondence
Textový procesor (MS Word)
TEXTOVÝ EDITOR.
Porada profesionálních knihoven Středočeského regionu Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková březen, 2007.
Oborová informační brána KIV Jak ji využívat. Bránu KIV vytvořili Hlavní garant: Knihovnický institut NK ČR Technologie: Ústav výpočetní techniky UK v.
KIV/ZIS cvičení 6 Tomáš Potužák. Pokračování SQL Klauzule GROUP BY a dotazy nad více tabulkami Stáhnout soubor studenti_dotazy_sql.mdb.
Mgr. Rostislav Krušinský VĚDECKÁ KNIHOVNA V OLOMOUCI Služba EOD - Elektronické knihy na objednávku.
Seriály v Souborném katalogu ČR Ústí nad Orlicí, 6. října 2006 Danuše Vyorálková.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.6 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Databáze - formulář Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Seriály v Souborném katalogu ČR Opava, 21. června 2006 Danuše Vyorálková.
Národní registr vysokoškolských kvalifikačních prací.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Souborný katalog ČR Seriály Seminář knihovníků muzeí a galerií Olomouc, Danuše Vyorálková.
Pracovní seminář ASEP IPAC 3 - novinky.
K postavení muzejních knihoven Jarmila Okrouhlíková Knihovna UPM
Souborný katalog ČR Dana Vyorálková. Souborný katalog ČR Co je souborný katalog Kde najdete Souborný katalog ČR Co hledat v Souborném katalogu ČR Jak.
Školení, Náchod 18. dubna 2007 Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková.
© Zdeněk Bartl, NK ČR Rody Unifikované názvy Personální jména Konference Edice Akce Rodiny Korporace Geografická jména National Authority Files/ Names.
Jsou muzejní knihovny knihovnami veřejnými? Jarmila Okrouhlíková Knihovna UPM
Archiv výtvarného umění Shromažďuje Zpracovává Zpřístupňuje dokumenty a informace o současném výtvarném umění.
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY Ing. Roman Danel, Ph.D.
e-Komunikace nevidomých občanů s veřejnou správou
Využití Souborného katalogu knihovnami NPÚ v systému Tritius
Theses Abecední rejstřík klíčových slov.
Vytvoření dokumentu bylo financováno ze zdrojů Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.32/ Počítačová.
Digitální autoarchiv Národní lékařské knihovny Mgr. Lenka Maixnerová Národní lékařská knihovna.
Verze 22 systému Aleph školení klienta 1. Struktura systému Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy – KNA01 ostrá báze Administrativní.
1 Důvody duplicitních záznamů v SK ČR Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Ořez a rámeček fotografie Číslo DUM: III/2/VT/2/3/51 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická.
Mgr. Naděžda Fasurová, Ph.D.
Průvodce uživatele. Princip fungování dvě vrstvy veškeré změny se připravují v komunikační zóně teprve po procesu schvalování jsou zveřejněny veřejná.
Muzejní knihovny a Souborný katalog ČR 36. SEMINÁŘ KNIHOVNÍKŮ AMG ČR Slovácké muzeum v Uherském Hradišti PhDr. Eva Svobodová - Jana Militká,
Muzejní pedagog jako klíčový nástroj v komunikaci s veřejností Mgr. Zdeňka Kulhavá, Muzeum východních Čech v Hradci Králové.
Demus dokumentace a evidence muzejních sbírek Představení modulu Demus01 Archeologie Užší autorský tým Pavlína Kalábková, Pavla Jankovičová, Zdeněk Lenhart.
Muzea a galerie v digitálním světě Vlaďka Mazačová Alena Uxová Vlaďka Mazačová Alena Uxová Seminář Muzea a digitalizace, CITeM Brno
Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková červen 2009.
Co nového na "obálkách ...“ Seminář SK ČR Jiří Nechvátal
CADR jako pilot, test, zkušenost
Inf Bezpečný počítač.
Muzejní knihovny a Souborný katalog ČR
Národní registr vysokoškolských kvalifikačních prací.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Centrální adresář knihoven a informačních institucí v ČR
ORCID - Open Research and Contributor ID
Theses Abecední rejstřík klíčových slov.
Seminář ASEP Hana Munziová Knihovna AV ČR, Praha.
Souborný katalog ČR Seriály
Duplicity v SK ČR aneb, Zase ty duplicity!
Spolupráce se Souborným katalogem ČR
Seriály v Souborném katalogu ČR
Spolupráce se Souborným katalogem ČR v Knihovně UPM
Transkript prezentace:

Registr sbírek výtvarného umění na internetu Jsem váš Registr a žiji na internetu. Jsem vaše práce a erudice a reprezentuji vás na veřejnosti. Pomáhám a sloužím. Vlaďka Mazačová, RG ČR Jarmila Podolníková, MZM, CITeM Roudnice nad Labem, 24. 5. 2010

Jan Birger Ostby, Director General, Norwegian Archive, Library and Museum Authority: Archivy, knihovny a muzea nejsou zřizovány samy pro sebe, ale k tomu, aby sloužily svým uživatelům a celé společnosti. Pokud chceme hodnotit význam našich institucí, hodnocení se musí opírat především o jejich význam pro veřejnost a vliv na společnost. Projekt Registr sbírek výtvarného umění má bezpochyby klíčový význam pro práci Rady galerií ČR, prezentaci Rady na veřejnosti a kontakt s ní.

Registr sbírek výtvarného umění

Registr - dva základní nástroje

Registr – přehled a detail Základní pojetí se nezměnilo, vylepšovaly se pouze detaily.

Registr - vyhledávací nástroje Navrhujeme drobné změny: operátor „obsahuje“ nastavit jako default hodnotu přidat operátor „neobsahuje“

Registr - bilance 2.12.2009 (prezentace AKM) 21.5.2010 počet institucí: 6 počet záznamů v tabulce Sbírky: 31 873 21.5.2010 počet institucí: 13 počet záznamů v tabulce Sbírky: 58 797 plánovaný stav počet institucí: 26 počet záznamů v tabulce Sbírky: 300 000

Registr - hlavní úkoly Sjednocování jmen autorů Oprava chyb v Demusu a v rámci oprav převzetí preferované formy jména Oprava údajů do tabulky Instituce Doplnění textu o sbírce - nové Doplnění údaje o počtech sbírkových předmětů - nové

Registr - tabulka instituce Instituce, které dodaly svá data do Registru

Registr - tabulka instituce tabulka poskytuje základní údaje o instituci a kontakty nově přidána pole pro informaci o počtu sbírkových předmětů a pro text o jednotlivých sbírkách

Registr - tabulka instituce Text může mít libovolnou délku V Registru je samostatnou stránkou Doporučení: Domluvit se na společné formě, stylu a obsahu textu, např. podle vzoru textu o roudnické sbírce.

Nejčastější chyby v textových datech špatně přiřazené pole Skupina, skupina Ji („jiná“), žádná skupina Technika, materiál - nevhodně používaný výraz „jiná“ / „jiný“, špatné řádkování při zápisu, zápis chybí úplně nebo částečně Titul - nepoužívání pole podtitul Datace - nejednotná forma zápisu, zejména zápis zkratek, používání pomlčky, letopočtů apod., chybí datová chronologie = pole RokOd + RokDo Rozměry - chyby v zápisu rozměrů / jeden rozměr u dvojrozměrných děl, tři rozměry u dvojrozměrných děl, špatně přiřazené typy, špatně zvolené měrné jednotky Signatura - signatury jsou neúplné nebo prázdné, i když jsou na obrázku vidět, nejsou zapsány, pole by nemělo být prázdné (neznačeno/nesignováno) Námět - lze zapsat více námětů k jednomu záznamu, nepoužívat námět „jiný“ Doporučení: sjednotit zápisy jednotlivých údajů alespoň v rámci instituce aktualizovat Demus (Čistý stůl) - nové náměty, materiály, techniky

Autoři - rozdíly v zápisu jmen Co vyvolává duplicity? chybějící životní data rozdílná životní data různé formy jména (křestní jména, iniciály, rodná jména atd.) prohozené pořadí křestního jména a příjmení chybný zápis v Demusu – čárka mezi příjmením a křestním jménem překlepy

Autoři - rozdíly v zápisu jmen Slovník autorů po přidání nových dat do Registru se vždy slovník vyprázdní a naplní se seznamem všech použitých hodnot po aktualizaci Registru opravenými daty dvou institucí (Alšova jihočeská galerie a Galerie moderního umění v Roudnici) se počet záznamů ve slovníku snížil o více než 400 záznamů

Autoři - sjednocování jmen Jak budeme postupovat? pomůcka: Národní autority, Muzejní autority pracovní skupina: Laďka Horňáková, Jarmila Podolníková, Alena Uxová, Vlaďka Mazačová tabulka použitých jmen autorů se základními životními daty ve správném tvaru může být na stránkách CITeM (provizorní řešení)

Registr a muzejní autority Národní autority jméno charakteristika zdroj dat Muzejní autority mají navíc: přesná data a místa narození a úmrtí studia zaměstnání spolky profese, klíčová slova, styl, obor životopis citace dle normy

Registr a muzejní autority Upozornění: z Registru se zobrazí pouze záznamy tabulky Sbírky se správně zapsaným jménem a daty autora.

Registr a muzejní autority Všechny záznamy souborného katalogu NK ČR k vybranému autorovi

Nejčastější chyby v obrazových datech špatné rozměry a špatné rozlišení špatná orientace obrázku chybné připojení obrázků k záznamu Doporučení: obrázky s nízkou kvalitu nahradit novými oříznout některé obrázky udělat 1 px rámeček u „bílých“ obrázků v názvech obrázků nepoužívat diakritiku v názvech obrázků vycházet z inventárního čísla + kód muzea nebo zohlednění kvality obrázku

GMU Roudnice - před opravou

GMU Roudnice - po opravě

GMU Roudnice - před opravou

GMU Roudnice - po opravě

GMU Roudnice - před opravou

GMU Roudnice - po opravě

Registr - chyby a náprava Jak zajistit opravu dat v Registru? důsledná kontrola a oprava dat v Demusu úprava obrázků dle potřeby export dat pro Registr V Registru je již nyní množství pečlivě připravených dat (např. MU Olomouc, OGV Jihlava, GMU Roudnice…) Pozor, i detail může zkazit dobrý celek!

Registr – další postup Pracovní skupina Členka pracovní skupiny je členem KOP Priorita: sjednocování jmen autorů CITeM: poradenství, podpora (hromadné opravy dat), tabulka s preferovanými jmény autorů Kvalitní data v Registru znamenají především vylepšení vašich dokumentačních databází.

Registr – další postup „Vážení kolegové, je v našem společném zájmu, aby se Rada galerií mohla prezentovat kvalitním projektem, který by posílil postavení regionálních galerií v celkovém společenském kontextu. Registr sbírek je ideální formou takové prezentace, která odborné i laické veřejnosti ozřejmí poslání galerií jako veřejných sbírkotvorných institucí. Využijme tuto nabízenou příležitost a zapojme se s potřebným úsilím do společného projektu.“ Mgr. Jiří Jůza, PhD. Předseda Rady galerií ČR

Jan Birger Ostby: Pro uživatele není podstatné, zda jsou zdroje poznání a zkušeností uloženy v archivech, knihovnách nebo muzeích. Chtějí především získat přístup ke zdrojům, které hledají, a využít je bez ohledu na to, do které kategorie institucí spadají. Úspěch projektu se bude odvíjet od kvality dat do něj vložených. Bude klást velké nároky na zúčastněné galerie a muzea umění, na jednotlivé pracovníky. Je třeba na něj pamatovat v rozpočtu, to vyžaduje podporu zřizovatelů a MK ČR.

Registr sbírek výtvarného umění na internetu Neptejte se, co pro vás Registr udělá, ptejte se, co uděláte vy pro Registr. Roudnice nad Labem, 24. 5. 2010