Hornická poliklinika s.r.o. Zpracovala: Bc.Kristina Adamcová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

NEMOCI KREVNÍHO OBĚHU.
Reakce a adaptace oběhového systému na zatížení
Orientace firmy FitVitalita s.r.o v aktuálním podnikatelském prostředí
B.Procházka Poděbrady 16. –
Na Bělidle 7, Moravská Ostrava,
OBEZITA.
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
Výživa člověka při zvýšené hladině cholesterolu
Fyziologie tělesné zátěže-oběhový systém
Vyšetření krevního tlaku
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Jan Kvapil a Michal Bureš
Plíce po 20 letech kouření
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Nemoci oběhové soustavy
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_2
TRANSPLANTACE LEDVIN.
Obezita Hejmalová Michaela.
Návykové látky, závislosti
Žena a sport.
Cukrovka Diabetes mellitus
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
Oběhová soustava zajišťuje transport látek po těle
Dietní postupy u hemodialyzovaných nemocných
Kompenzovaná cukrovka zpomaluje postup aterosklerózy i mikrangiopatii Kompenzovaná cukrovka Pravidelná fyzická zátěž Kontrola glykémie Nepřesahovat denní.
CIVILIZAČNÍ CHOROBY 8. ROČNÍK
MUDr.D.Kačaras.  Hypertenze = vysoký krevní tlak Onemocnění se projevuje zvýšeným arteriálním tlakem nad 140/90 mm Hg (závislost na pohlaví a věku) Pokud.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví – Civilizační choroby autor VM:Ing.
VY_32_INOVACE_9C2 CIVILIZAČNÍ CHOROBY
Choroby a onemocnění srdce.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
OBEZITA.
Pohybová aktivita a hypertenze Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
Arteriální hypertenze
Somatologie Mgr. Naděžda Procházková
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
CIVILIZAČNÍ CHOROBY VY_32_INOVACE_ 19 Civilizační choroby.
Reakce a adaptace oběhového systému na zátěž
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
DIABETES MELLITUS dětská cukrovka
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
Systémová arteriální hypertenze
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
Cholesterol skrytý nepřítel vašeho srdce. Cholesterol – skrytý nepřítel Jednoduchou krevní zkouškou lze zjistit, zdali vaše hladina cholesterolu je normální,
Zdravotní problém lidstva
Onemocnění, poruchy a poškození oběhové soustavy
Zdravým životním stylem v boji proti hypertenzi Střední škola zdravotnická a sociální Chrudim Grantový projekt CZ.1.07/1.1.03/ “Inovace jsou IN“
Civilizační choroby. otylost nadměrné hromadění energetických zásob v podobě tuku.
HYPERTENZE KRŠÁKOVÁ MARIE. PATOLOGIE HYPERTENZE Opakované zvýšení TK ≥ 140/90 mm Hg naměřené minimálně při 2 různých návštěvách Etiopatogenetická.
KREV – OBĚHOVÁ SOUSTAVA - tělesná tekutina, která u zdravého dospělého člověka tvoří 7 % tělesné hmotnosti (asi 5 litrů) - krev se neustále obnovuje, každý.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
CO JE TO DIABETES A JEHO KOMPLIKACE CO JE TO DIABETES A JEHO KOMPLIKACE _________________ Terezie Pelikánová Centrum diabetologie IKEM Praha.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_30 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiáluČasté neinfekční choroby - ateroskleroza.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
VY_52_INOVACE_50_KREVNÍ TLAK Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_27 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluVysoký krevní tlak Anotace V prezentaci.
Příjem a výdej energie. V čem měříme množství energie? Množství energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Civilizační choroby VY_32_INOVACE_06_36.
CMP je porucha v prokrvení mozkové tkáně
Vyšetření krevního tlaku
Ischemická choroba srdeční I
Transkript prezentace:

Hornická poliklinika s.r.o. Zpracovala: Bc.Kristina Adamcová Hypertenze Hornická poliklinika s.r.o. Zpracovala: Bc.Kristina Adamcová

Obsah: Co je to krevní tlak? Co je to hypertenze? Příznaky a výskyt hypertenze Druhy – rozdělení hypertenze Léčba, režimová opatření Metabolický syndrom Domácí měření krevního tlaku Tlakový Holter, Ergometrie, ECHO srdce

Co je to krevní tlak? Krevní tlak (KT) je síla, kterou srdce pumpuje krev do těla

Srdce jako pumpa

Normální krevní tlak KT není pořád stejný, ale mění se v závislosti na činnostech, na námaze či emocích = to je normální Ve spánku a v klidu KT klesá a zvyšuje se opět při probuzení = cirkadiánní rytmus

Hodnoty krevního tlaku Optimální hodnoty KT jsou menší než 120/80 mmHg Normální KT = 120/80 mmHg Mírná hypertenze = 140/95 – 160/100 mmHg Střední hypertenze = 160/110 mmHg Závažná hypertenze = nad 180/110 mmHg Izolovaná systolická hypertenze = víc jak 140 mmHg systolický tlak a diastola menší než 90 mmHg

a) opakované zvýšení krevního tlaku Definice hypertenze Za hypertenzi označujeme : a) opakované zvýšení krevního tlaku – nad 140/90 mmHg, naměřené minimálně při dvou různých návštěvách lékaře = systolickodiastolická hypertenze b) izolovanou systolickou hypertenzi – nad 160 mmHg a současně diastolický tlak menší než 90mmHg.

Příznaky hypertenze S hypertenzí se může žít řadu let, aniž by se o ní vědělo Část nemocných je zcela bez příznaků a bez bolestí Jen u malého počtu lidí se mohou projevit: - bolesti hlavy, závrať - zvonění v uších, skvrny před očima

Jak se zjistí hypertenze? Většinou ji objeví lékař při běžné zdravotní prohlídce. Doporučuje se, nechat si při každé návštěvě lékaře bez ohledu na Váš věk a subjektivní pocit zdraví změřit krevní tlak.

Proč je důležité vědět o hypertenzi? Je závažným rizikovým faktorem cévních mozkových příhod, ischemické choroby srdeční a tepen dolních končetin.

Výskyt hypertenze V průmyslových zemích světa je výskyt 25 - 50% u dospělé populace V České republice je přibližně 2 milióny hypertoniků.

Typy hypertenzí A) Primární hypertenze, tzv. esenciální - neznáme vyvolávající příčinu B) Sekundární hypertenze - vzniká důsledkem jiného onemocnění (např. při onemocnění ledvin)

Jiné třídění hypertenze I.stadium = prosté zvýšení KT bez orgánových změn II. stadium = vedle zvýšeného KT je i postižení orgánů (např. hypertrofie levé komory srdeční) III.stadium = hypertenze s těžkými orgánovými změnami (např. cévní mozková příhoda)

Metabolický syndrom = označení pro současný výskyt několika poruch – obezita, hypertenze, diabetes mellitus a dyslipidémie (porucha metabolismu tuků) Adekvátní léčba těchto poruch vede k zásadnímu snížení rizika kardiovaskulárních chorob (srdečních a cévních)

Rizikové faktory hypertenze Obezita Kouření Málo pohybu Nadměrná konzumace alkoholu Obliba slaných potravin a tučných jídel Dlouhotrvající stres

Proč je třeba snížit tělesnou hmotnost? Krevní tlak stoupá se zvyšující se tělesnou hmotností Pokud se podaří snížit nadváhu, léčba hypertenze je účinnější a u některých lidí dojde k samovolné úpravě hodnot krevního tlaku

Body mass index (BMI) BMI = orientační výpočet pro optimální hmotnost Určuje se poměrem hmotnosti k výšce na druhou. Příklad: Muž, vážící 95 kg a vysoký 1,75m BMI= 95:1,75 x 1,75 = 31 (obezita) Normální hmotnost je 19 – 24 BMI Nadváha = 25 – 29 BMI Obezita = nad 30 BMI

Proč kouření cigaret? Nikotin obsažený v cigaretách způsobuje zúžení cév Dochází ke zvýšení odporu v cévách Srdce musí vynaložit větší námahu, aby zásobilo krví všechny orgány v těle Následek je zvýšení krevního tlaku

Proč zvýšení tělesné aktivity? Fyzicky aktivní lidé mají nižší krevní tlak a menší sklon ke kardiovaskulárním příhodám Doporučuje se alespoň: 5x týdně po 30 minutách: - procházky - plavání - jízda na kole

Proč snížení konzumace alkoholu? Nadměrná konzumace alkoholu zvyšuje krevní tlak Vede k tomu, že léčba hypertenze je neúčinná.

Proč omezení soli? Příliš soli v jídle zvyšuje krevní tlak a může vážně poškozovat mozek a srdce infarktem či mrtvicí. Doporučená denní dávka je 6 g soli pro dospělého člověka Vyhýbejte se soleným potravinám a nepřisolujte jídla

Nízký obsah soli v potravě zlepšuje funkci cév ovlivňuje funkci buněk vystýlajících krevní cévy, tzv. endoteliální buňky, a tím udržují krevní oběh ve správné činnosti. jedinci s nadváhou po omezení příjmu soli měli výrazně lepší funkce endoteliálních buněk.

Proč snížit příjem nasycených tuků v potravě? Tuky mají nepříznivý vliv na rozvoj aterosklerózy (kornatění tepen) přispívají ke zvyšování hladiny cholesterolu Nacházejí se: - v mase a masných produktech (salámy, paštiky) - mléce a mléčných produktech (smetana, sýry) - ve sladkém pečivu a koláčích - ve slaných brambůrkách apod.

Stres Nejčastější reakcí na stresovou událost je úzkost, vztek, agresivita, apatie a deprese Stresovaní lidé obvykle jedí nezdravě, kouří, pijí alkohol a vyhýbají se cvičení. Mají také vyšší hladinu stresového hormonu kortizolu. Pokud je ho v krvi příliš, může poškodit cévy a srdce Je prokázané, že se u chronicky stresovaných lidí zvyšuje riziko srdečních chorob až o 68 procent

Vliv ořechů na zdraví Lidé, kteří pravidelně jedí ořechy (alespoň 30 gramů týdně), mají o 35% nižší riziko nemocí srdce a cév. Bylo prokázáno, že ořechy: - snižují hladiny cholesterolu v krvi - obsahují antioxidačně působící vitamin E - působí proti oxidačnímu stresu

Proč se léčit? Cílem léčby hypertenze je předejít následkům neléčené hypertenze Lékař vyšetří další kardiovaskulární rizikové faktory (vysoká hladina cholesterolu, cukrovka) a vezme v úvahu také celkový zdravotní stav, pohlaví a věk

Neléčená hypertenze - možné důsledky CMP – cévní onemocnění mozku, mozkové krvácení Postižení srdce – infarkt myokardu, angina pectoris, chronické srdeční selhání Postižení ledvin – nefropatie Postižení periferních tepen – dolních končetin Retinopatie – poškození sítnice očí

Léčba hypertenze Cíl = dosáhnout normálních hodnot KT Léčebné postupy 1. Nefarmakologická léčba - úprava životního stylu, je součástí léčby všech nemocných s hypertenzí 2. Farmakologická léčba - dlouhodobá

Nefarmakologická léčba hypertenze Zanechání kouření Snížení tělesné hmotnosti u osob s nadváhou Zvýšení tělesné aktivity (30 minut 3x týdně) Snížení nadměrné konzumace alkoholu (muži do 30g/den, ženy do 20g/den) Omezení soli Snížit příjem nasycených tuků v potravě

Farmakologická léčba Rozhodující pro zahájení léčby jsou : - hodnoty KT - již přítomnost orgánového poškození Způsob: 1. monoterapie – jeden lék 2. kombinace dvou a více léků

Technika měření krevního tlaku Vsedě: - Po 10 minutovém uklidnění na paži vsedě - Manžeta ve výši srdce Ve stoje: - U starších klientů a diabetiků s hypertenzí (možnost ortostatické hypotenze). - Měří se po 5 minutách vzpřímené polohy.

Technika měření krevního tlaku Digitální přístroje s manžetou přikládanou na prsty nebo zápěstí nejsou z důvodu značné nepřesnosti doporučovány.

Tlakový Holter = 24 hodinové monitorování krevního tlaku Provádí se: - při opakovaných zvýšených hodnotách KT - při fenoménu „bílého pláště“ - u maskované hypertenze (doma zvýšené hodnoty KT a u lékaře normální KT) - pro ověření optimálního nastavení léků (přes den tlak normální a v ranních hodinách vysoký)

Tlakový Holter

Hypertenze starších osob KT se měří vsedě i vestoje za účelem detekce ortostatické hypotenze. Cílový tlak je stejně jako u mladších osob 140/90 mmHg

Hypertenze u diabetiků 2.typu Má vyšší kardiovaskulární riziko při dobré kompenzaci hypertenze je prokázané 50% snížení výskytu mozkové příhody a srdečního selhání

Hypertenze u těhotných Rozlišuje se, zda jde o novou hypertenzi, vyvolanou těhotenstvím po 20.týdnu, nebo jde o chronickou hypertenzi z dřívější doby Představuje zvýšené riziko pro matku i plod Doporučení: - snížit příjem sodíku - klidový režim - léky

Hypertenzní krize Prudké zvýšení systolického tlaku – nad 220mmHg i víc a zvýšení diastolického tlaku nad 130-140mmHg, během několika hodin Je to stav akutní nouze, vyžadující rychlý zásah lékaře, aby se předešlo poškození mozku, srdce, ledvin, oční sítnice a snížilo se riziko smrti.

Ergometrické vyšetření Vyšetřovací metoda - jízda na ergometru - kole Zjistí se kardiovasculární odpověď organismu na zátěž Normální zvýšení tlaku při zátěži je do hodnot 190/90 mmHg Pro výpočet submaximální tepové frekvence platí vzorec: 220 - věk

Příprava k ergometrickému vyšetření

Ergometrické vyšetření

Ergometrické vyšetření

Echo srdce Je základní vyšetřovací metoda při podezření na onemocnění srdce Provádí se pomocí ultrazvuku Lékař posoudí nejen anatomii srdce, ale i jeho funkci Srdce je sledované při práci v reálném čase, posuzuje se, jaký objem krve je vypuzován, jak se otevírají a uzavírají srdeční chlopně Je to zcela nebolestivé a nerizikové vyšetření

Podpora rodiny Oznamte rodinným příslušníkům, že máte vysoký krevní tlak Mohou vám připomínat, že si máte vzít léky Málo tučná a málo slaná strava může přispět všem rodinným příslušníkům

Zapamatujte si: Vysoký krevní tlak je problémem jenom tehdy, když není správně léčen I když se cítíte dobře, je ve Vašem zájmu: - pravidelně navštěvovat svého lékaře - řídit se radami lékaře - dodržovat doporučenou dietu a cvičit - nekouřit, omezit alkohol - užívat předepsané léky

Je prokázáno, že správná léčba vysokého tlaku snižuje riziko všech komplikací hypertenze.