ÚČINKY GRAVITAČNÍ SÍLY NA KAPALINU.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
- tlak. Stav kapaliny v klidu v určitém místě určuje veličina Tlaková síla F je způsobená nárazy částic na plochu S, která je v styku s kapalinou.
Advertisements

Zpracovala Iva Potáčková
ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem
Tlak v kapalinách II Velikost hydrostatického tlaku
ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem
vlastnosti kapalin a plynů I. Hydrostatika
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Mechanika kapalin a plynů
Mechanika tekutin tekutina = látka, která teče
Mechanické vlastnosti plynů.
ÚČINKY GRAVITAČNÍ SÍLY ZEMĚ NA KAPALINU
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Mgr. Miluše Hamplová EU OPVK ICT2-2/F06
8. Hydrostatika.
Účinky gravitační síly na kapalinu
TLAKOVÁ SÍLA. TLAK aneb Proč mají tanky pásy? PaedDr. Jozef Beňuška
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Tlak v kapalinách a plynech Vztlaková síla Prodění kapalin a plynů
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Tlak v kapalinách a plynech.
Archimedův zákon: Na těleso ponořené do kapaliny působí svisle vzůru
Digitalizace výuky Příjemce
Na těleso ponořené do kapaliny působí tlakové síly
Jak se přenáší tlak v kapalině?
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140 Autor: Mgr. Jiří Vávra Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_F7 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Gravitační síla Ing. Radek Pavela.
Člověk a příroda Fyzika Člověk a příroda Tlaková síla kapaliny v hloubce VY_52_INOVACE_29 Sada 2 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_HYDROSTATICKY.
Název materiálu: HYDROSTATICKÝ TLAK – výklad učiva.
CZ.1.07/1.4.00/ EU III/2 ČP – F FYZIKA VII.A INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁNÍ.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Hydromechanika.
Autor: Mgr. Barbora Pivodová
Deformační účinky síly Tlak, tlaková síla
Tlak.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
Kapaliny.
VLASTNOSTI KAPALIN A PLYNŮ
Mechanické vlastnosti kapalin
Mechanika II. Tlak vyvolaný tíhovou silou VY_32_INOVACE_11-18.
Hydrostatický tlak.
Archimédův zákon (Učebnice strana 118 – 120)
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Vztlaková síla působící na těleso v kapalině
SOUTEŽ - RISKUJ! Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
Shrnutí učiva V Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Test: Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
Mechanické vlastnosti kapalin
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:listopad 2011 Určeno:7. ročník.
Kapaliny.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1.Co se děje? Když se potápěč potápí do stále větší hloubky?
Tlak v kapalinách. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
T LAKOVÁ SÍLA, TLAK Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 17. Vlastnosti tekutin, tlak, tlaková síla Název sady: Fyzika pro 1.
DUM:VY_32_INOVACE_VIII_3_17 Hydrostatický tlak Šablona číslo: VIII.Sada číslo: 3.Pořadové číslo DUM:17. Autor:Mgr. Milan Žižka Název školyZákladní škola.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Milada Zetelová NÁZEV: VY_52_INOVACE_26_FYZIKÁLNÍ VELIČINY TEMA:
19. Vztlaková síla, Archimedův zákon
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
HYDROSTATICKÝ TLAK Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_29.
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.52_Hydrostaticky_tlak Datum:
Přípravný kurz Jan Zeman
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7. Vl
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.08_Tlak_v_kapalinách Datum:
7.ROČNÍK Tlak v kapalinách VY_32_INOVACE_
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Hydrostatický tlak v kapalině kromě tlaku způsobeného vnější silou existuje také jiný druh tlaku – tlak hydrostatický hydrostatický tlak je důsledkem gravitační.
Hydrostatická tlaková síla, hydrostatický tlak - opakování
Hydrostatický tlak Hydrostatický tlak je tlak v kapalině způsobený tíhovou silou Značíme jej ph Jednotkou je 1 Pa (Pascal), je to stejná jednotka, jako.
Transkript prezentace:

ÚČINKY GRAVITAČNÍ SÍLY NA KAPALINU. FYZIKA – 7. ročník P18 ÚČINKY GRAVITAČNÍ SÍLY NA KAPALINU. Vypracoval: Mgr. Pavel Kerner ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana

Hydrostatická tlaková síla, hydrostatický tlak. Na kapalinu v gravitačním poli Země působí gravitační síla, která se projevuje jako hydrostatická tlaková síla Fh Je to síla způsobená tíhou kapaliny. Hydrostatická tlaková síla působí na dno, stěny a plochy ponořené do kapaliny. Hydrostatická tlaková síla působí všemi směry , kolmo na plochu ( i nahoru!! )

Fh = h . ρ . g . S Velikost hydrostatické tlakové síly závisí na: hloubce h hustotě kapaliny ρ gravitačním poli g ploše S Z těchto veličin se hydrostatická tlaková síla vypočítá Fh = h . ρ . g . S Jednotky N m kg/m3 10 N/kg m2

Hydrostatické paradoxon Velikost hydrostatické tlakové síly Fh nezávisí na tvaru a celkovém objemu kapaliny v nádobě. Např. na stejně velké dno nádob různého tvaru působí stejně velké tlakové síly, i když je v nádobách různý objem kapaliny. Tento jev je nazýván hydrostatické paradoxon. h S1 S2 S3 S4 Fh Fh Fh Fh S1 = S2 = S3 = S4 ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana

Hydrostatická tlaková síla - řešené úlohy - Poklop ponorky je v hloubce 40 m pod hladinou moře. Hustota mořské vody je 1 025 kg/m3. Jak velkou tlakovou silou působí mořská voda na kovový poklop, který má obsah 0,6 m2? Jak velká síla by působila na poklop ve stejné hloubce nejhlubšího jezera Bajkal ? Moře Jezero  = 1 025 kg/m3 S = 0,6 m2 h = 40 m g = 9,81 N/kg = 10 N/kg F = x [N] Fh = S . h .  . g Fh = 0,6 . 40 . 1 025 . 10 Fh = 246 000N = 246 kN  = 998 kg/m3 S = 0,6 m2 h = 40 m g = 9,81 N/kg = 10 N/kg F = x [N] Fh = S . h .  . g Fh = 0,6 . 40 . 998. 10 Fh = 239520N = 240 kN Mořská voda působí na poklop ponorky hydrostatickou tlakovou silou 246 kN. Voda v jezeře působí na poklop ponorky hydrostatickou tlakovou silou 240 kN. ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana

p = ph = = ph = h . ρ . g F S Fh S h . ρ . g . S S Hydrostatický tlak. Hydrostatická tlaková síla se v určité hloubce kapaliny projevuje jako hydrostatický tlak ph F S p = známe Fh S h . ρ . g . S S ph = = zkrátíme S dosadíme Dostaneme vzorec pro výpočet hydrostatického tlaku ph = h . ρ . g

Jaký je tlak u dna Mariánského příkopu? Hloubka 11 034m. Velikost hydrostatického tlaku závisí pouze na hloubce a hustotě kapaliny ( na Zemi je vždy g = 10 N/kg ). !Nezávisí na ploše ! V určité hloubce dané kapaliny je hydrostatický tlak vždy stejný. Např. V hloubce 10 m vody je ph = 10 . 1000 . 10 = 100 000 Pa =100 kPa Vypočti: Jaký je tlak u dna Mariánského příkopu? Hloubka 11 034m. V jaké hloubce rtuti by byl stejný tlak jako v 10 m vody?

Ponorka Batyskaf http://cs.wikipedia.org/wiki/Mari%C3%A1nsk%C3%BD_p%C5%99%C3%ADkop

http://cs.wikipedia.org/wiki/Dekompresn%C3%AD_nemoc