Vliv člověka na životní prostředí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MUDr. Eva Rychlíková Zdravotní ústav se sídlem v Kolíně Prostředí kolem nás.
Advertisements

ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ZÁKLADNÍ ETAPY ROZVOJE
Hospodářská činnost člověka. národní hospodářství: lidská činnosti, které se zabývají výrobou, dopravou, prodejme a spotřebou výrobků sektory hospodářství:
PRAVĚK.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
SVĚTOVÁ EKONOMIKA.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Společenské a hospodářské prostředí
Demografie je věda, která se zabývá:
Vývoj nejstarších lidských společenství
Doporučená literatura Esf v ČR, TU Ostrava: Výukový program: Environmentální vzdělávání. Statistická ročenka ŽP ČR. MŽP ČR. Praha. Wittlingerová, Jonáš,
ZEMĚDĚLSTVÍ.
Označení vzdělávacího materiálu (kód): práceVY_52_INOVACE_ZE.8.58 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Vývoj nejstarších lidských spol. David Kupr, C4B.
Globalizace a její vliv na životní prostředí
Krajina a životní prostředí
Zelená revoluce Název školy
Studijní info.
Vznik Země a člověka Petr Machala.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_.
Enviromentální determinismus
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Zemědělství Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
PRIMÁRNÍ SEKTOR.
Člověk a rostlina – kulturní rostliny, zemědělství, ekofarmy
ČLOVĚK ROZUMNÝ (HOMO SAPIENS SAPIENS)
Zemědělství – živočišná výroba
Ekosystémy přírodní a umělé
Sídla. místo koncentrace hospodářství a ubytování obyvatelstva - jde o základní centrum lidské aktivity. Studiem sídelních útvarů se zabývá věda zvaná.
Jedna ze základních hospodářských činností člověka Není zcela ovlivnitelná člověkem ( závisí na přírodních podmínkách a sociálně-ekonomických podmínkách)
Život člověka v době kamenné
Pravěk – člověk zručný Petr Machala.
VLIV ZEMĚDĚLSTVÍ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Původ a vývoj člověka.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Doc. Ing. Jan Vašák, CSc. Katedra rostlinné výroby ČZU v Praze 27. února 2006.
Pravěk – člověk rozumný
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Globální problémy Počátky environmentálního myšlení.
Opakování – starší doba kamenná
Dějepis Doba kamenná 1.
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Globální problémy a globální změny Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo.
ZEMĚDĚLSTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Titul. Jméno Příjmení. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
PRVOUKA 3. ROČNÍK Mgr. Kamila Homoláková ZŠ MUDr. E. Lukášové
PROBLÉM SVĚTOVÉHO HLADU. nejstarší z globálních problémů – akutní hlad vede k bezprostřednímu umírání, chronické podvýživě, náchylnosti k nemocem a degeneraci.
Vzájemné vztahy mezi člověkem a ŽP. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 8. Půda a produkce potravin Název sady: Základy ekologie pro střední.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Gertruda Miličková NÁZEV:Pravěk TÉMATICKÝ CELEK:Nejstarší civilizace,
Dějepis pro 6. ročník.  Název: Dějepis 6.ročníku – Úvod do pravěku  Šablona: III/2  Číslo: 63  Autor: Mgr. Soňa Blažková  ZŠ Choltice „ Učíme se.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace, Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Pravěk.
Budoucnost zemědělství a výživy v rozvojových zemích
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Pravěk uč. 21.
VÝVOJ OSÍDLENÍ A ZALIDNĚNÍ
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
HISTORICKÝ VÝVOJ VZTAHŮ ČLOVĚKA A PROSTŘEDÍ
Člověk a životní prostředí ve vzájemném působení, kterou používá a které se sám přizpůsobuje Životní prostředí ta část světa, s níž je člověk ve.
VY_52_INOVACE_54_Životní prostředí ČR
Katedra rostlinné výroby ČZU v Praze
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Demografie je věda, která se zabývá:
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Transkript prezentace:

Vliv člověka na životní prostředí Člověk jeho původ a vývoj Změny ve způsobu zajištění výživy Negativní vlivy při přechodu k zemědělskému způsobu zajišťování obživy Novověk průmyslová revoluce Postmoderní společnost

Člověk, jeho původ a vývoj Předchůdci člověka (Hominidi, Ramapithékové, Australopithékové) - 1.5 mil. let Pravěký člověk (Homo Habilis, Homo Erectus, Homo Sapiens Neanderthalis) - 750000-250000 let Člověk dnešního typu (Homo Sapiens Sapiens) - před cca 40 000 lety Na vztah člověk - životní prostředí má klíčový vliv přechod od původní extenzivní formy využívání přírodních zdrojů sběrem a lovem k cílenému pěstování rostlin a chovu zvířat.

Změny ve způsobu zajištění výživy Souvislosti souvisejí se změnami klimatu (střídaní zalednění s meziledovými dobami), nárůst lidské populace, nutnost skladovat potravu (to s masem a většinou plodů moc nešlo, s obilninami ano) projevují se spíše v mírném pásmu (např. v Evropě), v teplém pásmu přetrvávají původní způsoby výživy někde i dodnes

Procesy nejdříve sběrači, lovci => přírůstek obyvatelstva => tento způsob získávání potravy nedostačuje přechod k usedlejšímu osídlení - zemědělství (nejdříve v teplém pásmu - údolí velkých řek) později rozšíření zemědělského osídlení i do mírného pásma domestikace zvířat šlechtění zemědělských plodin (několikanásobný vzrůst výnosů - např. obilovin)

Negativa přechodu k zemědělskému způsobu zajišťování výživy změna životního prostředí (vypalování lesů, zasolování půdy po zavlažování) rozšíření nemocí a epidemií kvůli nahromadění lidí (člověk - mor, cholera, tyfus,...), nastartování neudržitelného rozvoje společenstva sběračů a lovců patří k jediným dodnes existujícím společenstvím s trvale udržitelným životním stylem (ale jen tam, kde se udržela rovnováha mezi odlovem a přírůstky), postupné rozvrstvení populace podle majetku, vznik partiarchální společnosti...

Novověk - průmyslová revoluce nástup masové výroby znamenal vznik zdrojů průmyslového znečištění, např. zhoršení ovzduší ve velkých průmyslových městech již v 19. století nepřímo zhoršení životních podmínek: příliv lidí do měst, nedostatečné zajištění hygieny, zdravé výživy velká koncentrace obyvatel ve městech: znečištění vod přechod k intenzivní zemědělské výrobě - spíše až ve 20. století a zejména po válce

Postmoderní společnost globalizace - "vyvážení" environmentální zátěže z vyspělých zemí bouřlivý extenzivní rozvoj třetích zemí (zejm. Asie - Čína, Indie, další státy a Latinská Amerika)