Každý má právo volby. Každý má právo na vlastní názor.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Celosvětové ekologické problémy Zuzana Snášelová
Advertisements

Pěstování trav na semeno
Zdroje obživy pro lidstvo
Přelidnění planety.
Kdo smí pracovat s GMO?. GMONe- GMO Jakákoli činnost s GMO = nakládání  Uzavřené nakládání  Uvedení do životního prostředí – polní pokusy  Uvedení.
Genetické inženýrství
AGRITEC, výzkum, šlechtění a služby, s.r.o. Agritec Plant Research, s.r.o.
PROJEKT „ BEZ VODY NELZE ŽÍT“
Biofarma Sasov Josef Sklenář Krmná soja prosinec 2009.
VODA NA ZEMI Hydrosféra – vodní obal země.
Lidstvo, potraviny a trvale udržitelný rozvoj Lubomír Nátr.
Ústav experimentální botaniky Akademie věd ČR, v. v. i. Setkání ředitelů fakultních škol PřF UP Mgr. Jan Bartoš, Ph.D.
HLAD A NEDOSTATEK VODY VE SVĚTĚ
Nedostatek potravy Jakub Průdek Kateřina Pužejová Adéla Chloubová
Geneticky modifikované potraviny
SLUNEČNICE ROČNÍ (Heliantus annus).
PESTICIDY Pesticidy jsou chemické prostředky, které se užívají k zamezení ztrát na kulturních rostlinách, zásobách potravin i krmiv. Podle biologické účinnosti.
geneticky modifikované rostliny
Rostlinná produkce obsah přednášky
Mechanizační prostředky na ochranu rostlin
Střední odborná škola veterinární, mechanizační a zahradnická a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Publikace vznikla v rámci projektu OPVK.
Geneticky modifikované organismy a výroba potravin a krmiv Odbor bezpečnosti potravin, environmentálního rozvoje a prevence znečištění Ing. Karel Říha.
SŠZePř Rožnov p. R PaedDr
Zavíječ kukuřičný v roce Zavíječ kukuřičný v roce 2002.
Vznik a složení půdy Vznik půdy
PřF UP Bc. Milan Glabazňa, diplomová práce 2012 F1.
BOB OBECNÝ (Faba Vulgaris).
Geneticky modifikované organismy
Krajina a životní prostředí
Geneticky upravované potraviny Mazurová, Jeřábková, Vančurová, Kuttelwascherová.
Hladomor VY_32_INOVACE_ 06 Hladomor.
Plevelnaté rostliny charakteristika
Plevelnaté rostliny charakteristika
GMO vs. životní prostředí a lidské zdraví
Globální environmentální problémy (stručný přehled vybraných témat)
PřF UP Bc. Milan Glabazňa, diplomová práce 2012 E1.
PROBLÉMY AFRIKY.
Geneticky modifikované organismy
Ohrožování základních složek biosféry
Čurnová, Hojdarová, Poláková, Robenhauptová
Zelená revoluce Název školy
Téma: Vybrané zemědělské plodiny kukuřice setá III
GAEC-proč je předkládané řešení bodu 2 špatné. Poradci ministra.
Člověk a rostlina – genetické manipulace Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_.
Zdroje obživy pro lidstvo Radek Sláva Třída 2L VOŠ a SPŠE Olomouc, Božetěchova 3 Školní rok 2012/
Nemoc AIDS v Africe.
SACCHARON, A. S. Vít Veverka, Jan Grenar, Filip Kersch, Otto Pospíšil.
SÓJA LUŠTINATÁ (Glycine max).
Sociální politika 06 CHUDOBA.
Genové dělo.
Ochrana plodin proti škodlivým činitelům
Téma: Vybrané zemědělské plodiny oves setý II
Helča Jedličková Kristy Mikulková Anička Filipcová
Genetické inženýrství
Proč je voda důležitá? Život Každá živá hmota obsahuje vodu
Prof. Ing. Jan Vašák, CSc. Katedra rostlinné výroby ČZU v Praze 17. října 2006.
Kukuřice setá (Zea mays)
VÝCHOVA SPOTŘEBITELE EKOLOGICKY ŠETRNÉ POTRAVINY.
UPOl 6. října 2010 TRANSGENOSE A VEŘEJNOST Jaroslav Drobník Přírodovědecká fakulta UK, Sdružení BIOTRIN.
PROBLÉM SVĚTOVÉHO HLADU. nejstarší z globálních problémů – akutní hlad vede k bezprostřednímu umírání, chronické podvýživě, náchylnosti k nemocem a degeneraci.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 8. Půda a produkce potravin Název sady: Základy ekologie pro střední.
Kakao o Kakao se vyrábí úpravou semen stromu kakaovníku pravého o Plody obsahují semena – tzv. kakaové boby, které mají ledvinovitý tvar o Největší.
Budoucnost zemědělství a výživy v rozvojových zemích
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
12. f Problémy s vodou Znečištění, Nedostatek vody, Vysychání toků,
Úzkořádková technologie pěstování kukuřice Smutný V., Šedek A.
Biotechnologie rostlin a GMO
Chobotnatci a damani Martina Koubová 3.C.
JDE „JENOM“ O PŮDU?!!! KRAJINA – PŮDA A POZEMKOVÉ ÚPRAVY,
Vliv mezinárodní situace na národnostní struktury klientely
Transkript prezentace:

Každý má právo volby. Každý má právo na vlastní názor. Právo odmítat GMO Právo považovat je za škodlivé

AFRIKA - SUCHO OD ROKU 2001                                 

Opakovaná katastrofální neúroda

HLAD OHROŽUJE NA ŽIVOTĚ 20 – 40 000 000 LIDÍ

Miliony lidí oslabených hladem zemřou na infekční choroby Nejvíce jsou ohroženy Děti Matky Staří lidé                        The civil

Situace se nezlepší do roku 2004

Dovezená potravinová pomoc obsahuje GM kukuřici

Distribuce potravinové pomoci zastavena Zambijský president Mwanawasa: „GM food is poison!" Distribuce potravinové pomoci zastavena

Důvody odmítání GM kukuřice: Farmáři vysejí zrno z potravinové pomoci Začne pěstování GM plodin Kontaminace exportních produktů „geny“ Kontaminace medu pylem EU přestane dovážet Odvolání na stanovisko BMA

Spoluzodpovědnost za tento stav: Politická reprezentace zemí Evropske unie Obchodní organizace profitující z kampaní za „GMO-free“ trh Ekologičtí aktivisté

Důvody hladu v Africe Afričané potřebují k přežití výnos alespoň 1 tunu z hektaru. Potenciál afrických polí je 3 tuny na hektar. Tento potenciál se nedaří naplnit. Výnosy často klesají pod 1 tunu z hektaru

Nedostatek živin v půdě Hnojiva jsou mnohonásobně dražší než v Evropě.

Plevele, choroby, škůdci

Sucho

Vlivy na výnosy Nedostatek živin Plevele, choroby, škůdci Sucho t/ha Nedostatek živin 3 Plevele, choroby, škůdci 2 Sucho 1 HRANICE PŘEŽITÍ

Možnost boje s hladem Nedostatek živin Plevele, choroby,škůdci Sucho t/ha Nedostatek živin Plevele, choroby,škůdci 3 Sucho 2 Místní hnojiva Nezávadná osiva a sadba Odolné odrůdy HRANICE PROSPERITY 1

Nové odrůdy Klasické šlechtění pomalé dostává se na hranice možností Genetické modifikace rychlé zatím nejsou jasné jeho limity

1998 - GM papája odolná k viru pěstuje se na Havaji a v JV Asii

Boj s podvýživou – „zlatá rýže“ Avitaminóza A u konzumentů loupané rýže Ročně oslepne 200 tisíc dětí Je zapotřebí obohatit stravu i o tuky