Země v pohybu Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZEMĚ JAKO VESMÍRNÉ TĚLESO
Advertisements

důsledky v krajinné sféře
Pohyby Země a jejich důsledky
PLANETA ZEMĚ 3.planeta od Slunce s výrazně odlišnými vlastnostmi oproti ostatním palnetám: ideální velikost umožňuje dostatečnou gravitaci pro udržení.
Pohyby Země VIDEO Země vykonává 2 základní pohyby:
Země v pohybu Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, ale my ten pohyb necítíme. Člověk v našich zeměpisných šířkách urazí za den 25 000 km. Člověk.
PLANETA ZEMĚ A JEJÍ POHYBY Maturitní otázka č /2008.
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
ZEMĚ A MĚSÍC, TĚLESA SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Vesmír – Planety
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
ROČNÍ OBDOBÍ.
Modrá planeta Země.
Proč se střídají roční období?
Oběh Země kolem Slunce.
Geografie jako věda a její využití
Vítek Urban prosinec 2004 prima
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Pohyby Země Název školy
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. STANISLAVA OHANKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_284_SLUNCE _A_ ZEMĚ Téma:
Planeta Země Materiál byl vytvořen v rámci projektu
POHYBY ZEMĚ.
Pohyby Země Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.
Cyklus dne, týdne a roku.
Vliv pohybu Země a Měsíce na život na Zemi
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Planeta Země.
Země MODRÁ PLANETA.
TRVÁNÍ DNE A NOCI.
PLANETA ZEMĚ.
Střídání dne a noci a ročních období
Vědomostní soutěž ze zeměpisu
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Planeta Země.
Země a její okolí Miroslava Maňásková.
Počasí během roku a podnebí
Rovníkové souřadnice II.druhu Autor: RNDr.Zdeňka Strouhalová Seminář z fyziky Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
1 POHYBY ZEMĚ (žáci mají otevřený Školní atlas světa nebo Školní atlas dnešního světa – v obou případech strany 10-11)
POHYBY ZEMĚ Martin VRZALA.
Tvar, velikost a pohyby Země
POHYBY ZEMĚ.
Sluneční soustava.
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
POHYBY ZEMĚ.
Časová pásma.
Proč se střídá den a noc.
VY_32_INOVACE_ Tomáš Kvasný Atmosféra - podnebí I. – teplotní pásy Tomáš Kvasný Zeměpis Březen ročník Pomocí práce ve dvojicích a výkladu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Trvání dne a noci na Zemi TÉMATICKÝ CELEK:
Šablona VY_52_INOVACE_Z
VESMÍR.
2. POHYBY ZEMĚ A JEJICH DŮSLEDKY
Pohyby Země.
STŘÍDÁNÍ ROČNÍCH OBDOBÍ
Pohyby Země VIDEO Země vykonává 2 základní pohyby:
Neživá příroda – roční období, střídání dne a noci
Prezentace – výklad učiva
VY_32_INOVACE_15_32_STŘÍDÁNÍ ČTYŘ ROČNÍCH OBDOBÍ
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Otáčení Země kolem své osy
Jaké pohyby vykonává planeta Země – učivo 6. třídy
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
POHYBY ZEMĚ.
4. a II Čas a datum.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
PLANETA ZEMĚ POHYBY ZEMĚ A JEJÍ DŮSLEDKY Vypracovaly: Natálie Kubešová
PLANETA ZEMĚ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
VY_52_INOVACE_35_ Země ČLOVĚK A JEHO SVĚT 5. ročník Ing. Hana Adamcová
Transkript prezentace:

Země v pohybu Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.

Planeta Země vykonává dva základní pohyby Otáčí se kolem zemské osy od západu na východ. Obíhá kolem Slunce proti směru pohybu hodinových ručiček.

1. Otáčení Země

Zemská osa Jde o pomyslnou přímku, která prochází středem Země a oběma póly. Zemská osa je skloněna o 23,5 stupně.

Den Jedno otočení trvá Zemi přibližně 24 hodin = pro nás to představuje jeden Den. Slovo Den má dva různé významy: doba jednoho otočení Země okolo své osy, doba od východu do západu Slunce (světlý den).

Střídání dne a noci Tím, že se Země otáčí, mění se její osvětlená a neosvětlená část.

A přece se točí ... Hvězdné nebe Slunce na obloze Podíváme-li se večer a ráno na oblohu, zjistíme, že vypadá jinak = hvězdy nejsou na stejném místě. Země se za tu dobu pootočila a my se díváme na jinou část oblohy. Pohyb hvězd je jen zdánlivý. Slunce na obloze Pohyb Slunce je jen zdánlivý. Denní dráha Slunce se nám jeví jako oblouk, který začíná východem Slunce a končí jeho západem.

Hvězdné nebe

Slunce na obloze

PROČ ukazují hodiny ve stejném okamžiku v různých městech jiný čas? 7:00 12:00 13:00 New York Londýn Praha

PROTOŽE Slunce je na obloze nejvýše vždy v poledne  VRCHOLÍ  předměty vrhají nejkratší stín. Vlivem otáčení Země, Slunce vrcholí postupně nad všemi poledníky od východu k západu. Poledníků je celkem 360.

A PROTO je Země rozdělena na 24 časových pásem. V každém časovém pásmu platí stejný čas a liší se od sousedního o 1 hodinu.

Proč je časových pásem 24? 360°(poledníků): 24 hodin = 15° to tedy znamená, že po každých 15°se čas „liší“ o 1 hodinu

Mapa časových pásem Časová pásma zohledňují hranice států a jejich velikosti.

GMT = Greenwich Mean Time Čas na nultém poledníku v Greenwichi (Londýn). Univerzální časová jednotka, jednotlivé časové zóny se určují posunem proti času GMT.

Časová pásma v Evropě SEČ (středoevropský čas) = CET (Central European Time). Máme o hodinu více oproti světovému času = GMT+1. SEČ (CET) středoevropský čas VEČ (EET) východoevropský čas

POZOR!!! Nezapomínejte brát v úvahu LETNÍ ČAS (smluvní čas) V době platnosti letního času máme v ČR GMT+2. V době platnosti zimního času máme v ČR GMT+1 Země kde platí letní čas najdete na internetu.

Datová hranice Nachází se kolem poledníku 180°. Jejím překročením: z východu na západ přidáváme jeden den k datu, ze západu na východ se datum o jeden den sníží. Průběh datové hranice byl stanoven dohodou. Prochází neobydlenými oblastmi

Nultý poledník a datová mez

2. Oběh Země kolem Slunce

Oběh Země kolem Slunce Vzdálenost Země – Slunce činí přibližně 150 milionů kilometrů. Jeden oběh Země kolem Slunce trvá 365 dní 5 hodin a 49 minut = jeden rok. Roční doby se na Zemi střídají, protože množství dopadajícího světla na různé části Země se v průběhu roku mění.

Roční období Jaro na severní polokouli Podzim na jižní polokouli Zima na severní polokouli Léto na jižní polokouli Podzim na severní polokouli Jaro na jižní polokouli Léto na severní polokouli Zima na jižní polokouli Oběžná dráha Země http://staffwww.fullcoll.edu/tmorris/elements_of_ecology/chapter_2.htm

Rovnodennost s slunovrat Situace na SEVERNÍ POLOKOULI! Jarní rovnodennost 20. 3. - 21. 3. (březen) Zimní slunovrat 21. 12. – 22. 12. (prosinec) Podzimní rovnodennost 23. 9. (září) Letní slunovrat 21. 6. – 22. 6. (červen) Oběžná dráha Země

Dopad slunečních paprsků Osa Země je skloněná vůči rovině, ve které obíhá kolem Slunce. Díky jejímu sklonu a oběhu Země kolem Slunce se v průběhu roku mění úhel dopadu slunečních paprsků na zemský povrch  mění se tak množství energie (tepla), které zemský povrch dostává.

Sklon dopadu slunečních paprsků v naší zeměpisné šířce

Roční období

Délka světlého dne V průběhu roku se mění doba od východu do západu Slunce  mění se délka světlých dnů.

Přestupný rok Kalendářní rok má 365 dní. Tropický rok má 365 dní 5 h 48 min 45,4 s (tedy 31  556 925,4 s). Díky tomuto rozdílu musí časem dojít k odchylce jednoho dne. To nastane jednou za čtyři roky a právě tehdy se vkládá jeden den navíc, kterému se často říká přestupný den.

Závěrečné shrnutí Země se otáčí kolem své osy a současně obíhá kolem Slunce. Hlavními důsledky otáčení Země jsou: střídání dne a noci, změna vzhledu hvězdné oblohy, dohoda o užívání časových pásem. Hlavním důsledkem oběhu Země kolem Slunce je: střídání ročních období, změna délky světlého dne, změna míst východu a západu Slunce v průběhu roku.