Atmosférický tlak a jeho měření

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vlastnosti kapalin a plynů
Advertisements

Zpracovala Iva Potáčková
ATMOSFERICKÝ TLAK AUTOR: Natálie Svobodová Vlll. třída.
Evangelista Torricelli
MECHANIKA KAPALIN A PLYNŮ
VY_32_INOVACE_19 - ATMOSFERICKÝ TLAK
Mechanické vlastnosti plynů.
SOUTEŽ - RISKUJ! Mechanické vlastnosti Plynů
STRUKTURA A VLASTNOSTI
Změny atmosférického tlaku (Učebnice strana 138 – 139) Atmosférický tlak přímo vyplývá z hmotnosti vzduchu. Protože se množství (a hustota) vzduchu nad.
PEVNÉHO TĚLESA A KAPALINY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název úlohy: 5.16 Atmosférický tlak.
Jak se přenáší tlak v kapalině?
Plyny Plyn neboli plynná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice relativně daleko od sebe, pohybují se v celém objemu a nepůsobí na.
Mechanické vlastnosti plynů
JAN EVANGELISTA TORRICELLI
Jan Evangelista Torricelli a Magdeburské polokoule
Název materiálu: ATMOSFÉRICKÝ TLAK – výklad učiva.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Vztlaková síla v tekutinách
Jan Evangelista Torricelli
- jsou obsaženy v atmosféře
Do kterého čajníku se vejde více vody?
Atmosférický tlak a jeho měření
Geodézie 3 (154GD3) Téma č. 3: Barometrické měření výšek.
Měření atmosférického tlaku
Plyny.
Mechanické vlastnosti plynů
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_HYDROSTATICKY.
Plyny.
Mechanika kapalin a plynů
Atmosféra Země, Atmosférický tlak
Mechanika kapalin a plynů
Tlak – výroba barometru Pracovní činnosti 6. třída
Skupina(A) David Pazourek David Krýsl Jakub Tůma Magda Eva.
Tlak.
Autor: RNDr. Kateřina Kopečná Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55.
f – sekunda yveta ančincová
Shrnutí učiva V Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
F Atmosférický tlak Magdeburské polokoule, Torricelliho pokus, přístroje k měření atmosférického tlaku.
PLYNY Vlastnosti látek plynných Tlak vzduchu Torricelliho pokus
PLYNY.
Mechanické vlastnosti plynů
Demonstrační experimenty pro střední školy - Mechanika
Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
 malé síly mezi molekulami + velké vzdálenosti,  neustálý a neuspořádaný pohyb částic,  tekuté,  rozpínavé,  stlačitelné,  nemají stálý tvar, nemají.
Mechanické vlastnosti plynů. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Vlastnosti plynů Pohyb je základní vlastnost všech těles ve vesmíru. Toto tvrzení platí pro celý vesmír – pro hvězdy, planety, komety, pro celé galaxie.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Atmosférický tlak a jeho měření. Částice plynů konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou velké mezery. Plyny jsou stlačitelné a rozpínavé.
Tlak v tekutinách Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
EXPERIMENTY – ATMOSFERICKÝ TLAK PdF:FY2MP_DF1 Didaktika fyziky 1 Vypracovala : Bc. Lenka Dobešová.
Powerpoint Templates Page 1 VY_32_INOVACE_16_30_Otto von Guericke a Jan Evangelista Torricelli.
T LAK VZDUCHU Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Atmosférický tlak Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na SUŠ,
Atmosférický tlak AEROSTATIKA nauka o vzduchu v klidu.
VY_32_INOVACE_13_30_ Atmosférický tlak a jeho měření.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_27_FYZIKA
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Atmosférický tlak atmosféra je vrstva vzduchu okolo naší Země
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Název vzdělávacího materiálu
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
STRUKTURA A VLASTNOSTI
Atmosférický tlak a jeho měření
Hydrostatický tlak Hydrostatický tlak je tlak v kapalině způsobený tíhovou silou Značíme jej ph Jednotkou je 1 Pa (Pascal), je to stejná jednotka, jako.
Transkript prezentace:

Atmosférický tlak a jeho měření

Magdeburské polokoule Otto von Guericke, starosta města Magdeburgu, v roce 1654 předvedl dramatický experiment, ve kterém ukázal sílu vakua a dokázal existenci atmosféry Země. Guericke spojil dvě duté měděné polokoule s úchyty o průměru 51 cm (Magdeburské polokoule) a ze vzniklé dutiny vypumpoval vzduch.

Magdeburské polokoule Pak nechal zapřáhnout ke každé polokouli 4 páry koní a ukazoval, že ani 16 koní není schopno od sebe polokoule oddělit. Poté, co nechal do dutiny opět vniknout vzduch, se od sebe obě polokoule oddělily samovolně. Prokázal, že obě polokoule nebyly k sobě pevně připoutány vzduchoprázdnem, ale že polokoule držel u sebe tlak okolního vzduchu.

Atmosférický tlak Člověk zahrabaný pískem na pláži na sobě cítí tíhovou sílu písku Nad námi je atmosféra,složená z atomů a molekul. Na všechny působí tíhová síla. Výsledkem tíhové síly je značný tlak vzduchu - působí na předměty i na nás Tento tlak nazýváme atmosférický.

Atmosféra působí na každý čtverečný centimetr zemského povrchu takovou silou, jako kdyby na něm bylo položeno závaží 1 kg.

Proč si atmosférický tlak neuvědomujeme? Tlaková síla atmosféry na povrch lidského těla je obrovská Odhadneme-li obsah povrchu člověka na 1 m2, je celková tlaková síla atmosféry 100 000 N! Stejně velký tlak je však i uvnitř lidského těla. Proto jsou síly působící na pokožku stejně velké, mají opačný směr, výslednice je tedy nulová.

Kdy si přítomnost atmosférického tlaku uvědomujeme? Jedeme-li autem dlouho do kopce nebo z kopce, cítíme tlak v uších a něco nás nutí polykat. To něco je převažující tlaková síla zevnitř nebo zvenku. Polykáním obě síly vyrovnáváme. Uveď další příklady! Změny tlaku při jízdě ve výtahu, při přistávání letadla,..

Pokus Naplníme prázdnou sklenici od marmelády po okraj vodou Vystřihnutý tvrdý papír (větší než okraj sklenice) přiložíme na vodní hladinu tak, aby pod ním nebyla žádná vzduchová bublina Nad umyvadlem otočíme Proč voda nevyteče?

Vysvětlení Voda nevyteče, protože tlak vzduchu, který působí na papír zvenku, je větší než hydrostatický tlak uvnitř sklenky

Jan Evangelista Torricelli Vzduch byl dlouho pokládán za „nehmotnou a bez tížnou látku“ V roce 1644 navrhl italský fyzik Torricelli pokus Dokazoval jím, že vzduch není nehmotný, ale že na něj působí síla Ta vyvolává atmosférický tlak Tento pokus byl nazván později „TORRICELLIHO POKUS“ Jan Evangelista Torricelli 1608 - 1647

Torricelliho pokus Torricelli vzal 1 metr dlouhou skleněnou trubici, na jednom konci zatavenou Naplnil ji rtutí a uzavřel zátkou Pak trubici obrátil dnem vzhůru a ponořil do nádoby se rtutí Zátku odstranil

Torricelliho pokus Určitá část rtuti vytekla, pod zataveným koncem se vytvořilo vzduchoprázdno Při naklánění trubice se vždy hladina ustálila ve výšce přibližně 750 mm nad volným povrchem rtuti v nádobě

Co zabránilo rtuti, aby nevytekla všechna? „váha“ vzduchu na volný povrch hladiny rtuti v nádobě neboli atmosférický tlak působící na volný povrch rtuti na rtuť ve skleněné trubici působí tlak hydrostatický Hladina rtuťového sloupce klesá až k vyrovnání obou tlaků, a to atmosférického a hydrostatického Ustálí se na hodnotě 750 mm nad povrchem

Výpočet atmosférického tlaku Je stejný jako hydrostatický tlak rtuti Značíme jej ….. pa vypočítáme hodnotu hydrostatického tlaku ph sloupce rtuti h = 750 mm = 0,75 m ρ (rtuti) = 13 600 kg/m3 g = 10 N/kg …………………………………………………………… ph = h . ρ . g ph = 0,75 . 13 600 . 10 ph = 102 kPa pa = ph = 102 kPa ……. ATMOSFÉRICKÝ TLAK

Je atmosférický tlak vždy a všude stejný? Není, jeho velikost je závislá na nadmořské výšce, denní době, teplotě vzduchu,.. Kde získáš aktuální údaje o atmosférickém tlaku? v předpovědích počasí uvádí se v hektopaskalech (hPa) předpona hekto znamená 100 1 kPa = 10 hPa 1 hPa = 100 Pa Největší atmosférický tlak je u hladiny moře, se stoupající nadmořskou výškou tlak klesá

Atmosférický tlak ve výškách Nad vysokým pohořím je tloušťka atmosféry menší než v nížinách Je zde i nižší tlak vzduchu Horolezci vědí, že ve výškách od 3 000 m se hůře dýchá ( do plic se při nižším tlaku vzduchu dostane méně kyslíku) Při výstupu nad 6 000 m je dobré mít kyslíkový přístroj

Přístroje k měření tlaku Barometr = rtuťový tlakoměr (sestrojen na základě Torricelliho pokusu: skleněná trubička se rtutí otevřeným koncem přechází do otevřené baňky) Aneroid ručička na stupnici Pružné zvlněné víčko – prohnutí se mění se změnou atmosférického tlaku Pohyb se přenese na ručičku vakuum

Výškoměr Tlakoměr může pracovat i jako výškoměr Využívá toho, že atmosférický tlak klesá s rostoucí výškou Změna tlaku se převádí na změnu nadmořské výšky Výškoměr v letadle

Zápis Tlak vzduchu na zemský povrch nazýváme atmosférický tlak, značka pa. Atmosférický tlak určujeme pomocí hydrostatického tlaku rtuti. Atmosférický tlak měříme rtuťovými tlakoměry (barometry) nebo aneroidy. Jeho hodnota je přibližně 100 kPa Přesná hodnota závisí na počasí a nadmořské výšce.

Pokusy Pascalův zákon pro kapaliny a plyny Co dokáže vzduch