Upozorněte na nebezpečí kamarády, známé a rodiče

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DUM č.65 První pomoc při bodnutí a kousnutí
Advertisements

Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Šíření infekcí.
Viry.
PARATYFUS A KLÍŠŤOVÁ ENCEFALITIDA
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_504_Př6 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Přírodopis Ročník:
Řád:Sekáči zadeček přisedá k hlavohrudi celou šíří (vypadá jako jeden kus) kráčivé končetiny – velmi dlouhé schopnost odvrhnutí končetiny=autotomie nestavějí.
Roztoči (Acarina) HaBr.
Pavoukovci Mgr. Helena Roubalová
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Parazité člověka Přírodopis 7. třída
Klíště obecné.
Blechy Michala Doskočilová.
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.14 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka Poranění zvířaty Typ: DUM - výkladový Předmět: TVZ Ročník:
Jezdi pouze po pravé straně vozovky. Smíme jezdit jen jednotlivě za sebou. Každou změnu směru jízdy musíš dát najevo zřetelným upažením ruky. Součástí.
Prosím zapněte si zvuk a klikněte na ikonku
Riskuj – hra pro chytré hlavičky
Malárie Jedna z nejobávanějších tropických nemocí.
PAVOUKOVCI.
Základní škola Kladruby
Bezobratlí živočichové Kmen členovci Třída pavoukovci.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Lidské tělo – všeobecný test
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Roztoči Klíšťata.
NEMOCI A IMUNITA Ema Volešová.
Klíště Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Projekt:Vzdělávací internetové kluby Jméno:Jakub Michálek Téma:Příroda a já.
…a jak Nemoc… jí předcházet Lenka Dvořáková.
Hmyz domácí Karolína Černá.
Světový den zdraví 2014 Nemoci přenášené vektory - prevence MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. náměstek pro ochranu a podporu veřejného zdraví a hlavní hygienik.
Nakažlivá /infekční/ nemoc Je přenosná z nemocného člověka (zvířete) na zdravého jedince Přenáší se přímým stykem, potravou, vdechnutím, poraněním, bodnutím.
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_211 AutorMgr. Romana Rybiařová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Bradavice. ANOTACE Navazující prezentace na úvodní hodinu na téma : kožní soustava Žáci se seznamují s onemocněním kůže.
Autor: Mgr. Romana Martináková Elektronické učební materiály – I. stupeň Společnost ZDRAVÍ A NEMOC POPIŠ, JAK SE CÍTÍ LIDÉ NA OBRÁZCÍCH!
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Anotace: informace navíc Autor: Mgr. Eva Palovská,2011 Ověření ve vyuce: ,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Radana Marelová Název : VY_32_INOVACE_2A_19_Lidské_tělo Téma:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
LIDSKÝ ORGANISMUS KŮŽE. Šablona : V/2 Sada: 2/19 Ověření ve výuce: Třída: 5 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu.
Členovci. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky řádu roztočů klíčová slova : klíště obecné, encefalitida, borrelióza autor: Kamila.
VYSVĚTLIT ŽÁKŮM, CO JE NEODKLADNÁ PRVNÍ POMOC, POPSAT A VYZKOUŠET SI, JAK POSTIŽENÉHO ULOŽIT DO STABILIZOVANÉ POLOHY, JAK PROVÁDĚT NEPŘÍMOU MASÁŽ SRDCE.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Lidské tělo - svaly. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a jeho svět – Lidské tělo – svaly.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_133_Škodlivý hmyz TÉMA: Živá.
1 Základní škola Ostrava, Kounicova 2, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – III/2 – CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu - Moderní.
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Společnost Autor: Mgr. Lenka Radošová.
Sekáči, roztoči, štíři, štírci
Lymská borelióza.
VŽDY KDYŽ CHCETE ZOBRAZIT OBRÁZKY KLIKNĚTE NA ŽLUTÝ RÁMEČEK
VY_52_INOVACE_01_Organizmy lidských sídel – učební text
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 07_Soustava kožní
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Interaktivní procvičování anglických slovíček
Členovci - Pavoukovci  Pavouci Př. křižák obecný.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Pavoukovci Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_27_Roztoči
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Vakcinace proti klíšťové meningoencefalitidě
Transkript prezentace:

Upozorněte na nebezpečí kamarády, známé a rodiče „Předej informaci“ 5 přátelům Za 10 dní si ji přečte 10 miliónů Informační kampaň SZÚ ke Světovému dnu zdraví 7.4.2014 Upozorněte na nebezpečí kamarády, známé a rodiče

Malé příšerky Velká hrozba

Podobní malým pavoukům trpělivě číhají na zvíře nebo na člověka, aby sáli jeho krev

Pokud nikdy nevycházíte ze svého domu nebo bytu NEČTĚTE DÁL

Víte, že klíště…. putuje po lidském těle několik hodin, než se zakousne? přežije bez potravy (krve) více, než rok ?

Zkuste si vědomostní soutěž o klíšťatech nejprve se objeví snímek s otázkou na dalším si přečtete správnou odpověď k přechodu na další snímek klikněte Za každou správnou odpověď získáte 1 bod PŘIPRAVTE SI PAPÍR A TUŽKU ZAČÍNÁME

Které klíště je větší? Sameček nebo samička ?

Které klíště je větší? Sameček nebo samička ? Správná odpověď 1bod

Víte, čím se klíště živí? a) krví b) mšicemi

Víte, čím se klíště živí? a) krví b) mšicemi Klíště se zakousne do kůže a saje krev zvířatům nebo lidem Správná odpověď 1bod

Klíště přenáší nemoci, po kterých můžete a) oslepnout b) ochrnout

Klíště přenáší nemoci, po kterých můžete a) oslepnout b) ochrnout Přenáší klíšťovou encefalitidu a Lymeskou boreliózu Správná odpověď 1bod

Viry a bakterie pronikají do těla a) vdechnutím klíštěte b) ránou při zakousnutí klíštěte

Viry a bakterie pronikají do těla a) vdechnutím klíštěte b) ránou při zakousnutí klíštěte do kůže Správná odpověď 1bod

Jak se nazývají nemoci, které v ČR přenáší klíšťata? klíšťová borelióza encefalitida Lymeská

Jak se nazývají nemoci, které v ČR přenáší klíšťata? klíšťová borelióza encefalitida Lymeská Správná odpověď 1bod

Klíšťata nejčastěji číhají a) ve vysoké trávě, stínu a listnatém lese b) v jehličí, na slunci a kamenech

Klíšťata nejčastěji číhají a) ve vysoké trávě, stínu a listnatém lese b) v jehličí, na slunci a kamenech Správná odpověď 1bod

Víte, jak se chránit před klíšťaty? Zapamatujte si 1), 2), 3) POUŽÍVEJ REPELENTY na klíšťata . 3. NECHOĎ DO VYSOKÉ TRÁVY Klíšťata ráda sedí v trávě nebo v keřích. Raději si nesedej ani nelehej na zem. Choď středem cesty. 2. POŘÁDNĚ SE OBLEČ Tričko s dlouhým rukávem, dlouhé kalhoty do ponožek.

Víte, jak se chránit před klíšťaty ? Napište podle předchozích obrázků 1. 2. 3. repelenty správné oblečení nesedět, neležet ve vysoké trávě Správná odpověď 1bod

Co uděláte, když se do vás klíště zakousne? Včasné a správné vyjmutí klíštěte 4. ZJISTI, ZDA NEMÁŠ NA TĚLE KLÍŠTĚ Když přijdeš domů, prohlédni si celé tělo. Opakuj ráno. 5. KLÍŠTĚ VYTÁHNI Pokud najdeš klíště, požádej rodiče nebo jiného dospělého, aby ti ho pinzetou vytáhli. 6. RÁNU VYČISTI Po vyjmutí klíštěte je potřeba ránu vydezinfikovat.

Postup vyjmutí klíštěte Klíště vyjměte co nejdříve. Pokud se přetrhne, poradí si tělo s kusadly jako s třískou. Neaplikujte na klíště žádné látky na odstranění použijte pinzetu uchopte jej co nejblíže pokožce a opatrně vyviklejte netrhejte a nekruťte jím, příliš jej nemačkejte když se začne dusit a bojovat o život, zvrací do rány viry ze svého trávicího ústrojí Vyjmuté klíště stále držte v pinzetě zabalte ho do papíru a spláchněte do WC nebo spalte na nehořlavé podložce umyjte si ruce mýdlem v teplé vodě na ránu použijte desinfekci

Kam se nejčastěji klíšťata přisávají Kam se nejčastěji klíšťata přisávají? a) do podpaží, třísel, pod kolena b) do dlaní, chodidel a pod nehty

Kam se nejčastěji klíšťata přisávají Kam se nejčastěji klíšťata přisávají ? a) do podpaží, třísel, pod kolena b) do dlaní, chodidel a pod nehty Dokáží se ale přisát kdekoli na těle, u dětí bývají i ve vlasech Správná odpověď 1bod

Před klíšťovou encefalitidou se nejlépe můžeme chránit potíráním rozkrojenou cibulí očkováním

Před klíšťovou encefalitidou se nejlépe můžeme chránit potíráním rozkrojenou cibulí očkováním Správná odpověď 1bod

Pokud jste klíště měli přisáté, jaké příznaky by vás měly varovat, že jste onemocněli ? Vyberte a napiště horečka, únava, bolest hlavy, žloutenka, bolest kloubů, padání vlasů, nevolnost, červená skvrna s vyblednutím

Pokud jste klíště měli přisáté, jaké příznaky by vás měly varovat, že jste onemocněli ? horečka, únava, bolest hlavy, žloutenka, bolest kloubů, padání vlasů, nevolnost, červená skvrna s vyblednutím Správná odpověď 1bod

Výsledky 8 – 9 bodů: Klíšťata si na tebe nepřijdou. 6 – 7 bodů: Syrovou cibuli raději přidej do salátu, proti encefalitidě je lepší očkování. 4 – 5 bodů: Je těžké rozpoznat samičku, ale to jsou ty potvory, které sají krev. 1 – 3 body: Zůstaň raději doma. To, co na tebe skočilo ze stromu, byla zablešená veverka a ne klíště.

Pro Světový den zdraví 7.4.2014 vyrobil Státní zdravotní ústav http://www.szu.cz/ Centrum podpory veřejného zdraví http://www.szu.cz/centrum-podpory-verejneho-zdravi-1 © 2014 Další informace o klíšťové encefalitidě a Lymeské borelióze http://www.szu.cz/search.php?action=results&query=kl%C3%AD%C5%A1t%C4%9B&x=9&y=2