Emancipace českého národa

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Advertisements

Habsburská monarchie v 1. polovině 19. století
Habsburská monarchie v 1. polovině 19. století
Česká společnost se učí podnikat
Češi a Habsburská monarchie v 19.stol. Národní obrození
Česká poezie ve 2. pol. 19. st.. Politická situace 1848 – porážka revoluce  ekonomický růst  Český národní i kulturní život byl v polovině 50 let 19.
Dějiny každodennosti, 1. ročník Mgr. Ondřej Kunc.
Rakousko-Uhersko Do teď jsme se vždy bavili o Habsburské monarchii.
České národní obrození
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Doba Jaroslava Vrchlického
České země v 2. polovině 19. století
Národní obrození Pro žáky 8. ročníku ZŠ
Česká republika Demokratický stát.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Osvícenství.
Revoluce 1848 v českých zemích
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ A HABSBURSKÉ MONARCHIE
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. et Mgr. Gabriel Juchelka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava,
ČESKÉ ZEMĚ PŘED PRVNÍ SVĚTOVOU VÁLKOU
MEZI VÍDEŇSKÝM KONGRESEM A REVOLUCÍ 1848
Periodizace národního obrození
České národní obrození
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
VY_32_INOVACE_1D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Registrační číslo projektu:
SITUACE: Jste panovníkem habsburské monarchie v roce Právě jste přišli ve válce s Pruskem o Slezsko. Vaše země se nachází ve stavu chaosu a nemáte.
Národní obrození 80. léta 18.století – rok 1848
MONTGOLFIÉRA.
Dějiny českých zemí a habsburské monarchie, metternichovský absolutismus, národní obrození Označení materiálu: VY_32_INOVACE_19_ceske_zeme_habsburska_monarchie_do_roku_1848.ppt.
České země v první polovině 19. století
Habsburská monarchie za Metternicha
NÁRODNÍ OBROZENÍ. národní obrození = společenský proces vedoucí k záchraně českého jazyka a literatury a k národní emancipaci 80. léta 18. století – 20.
Bachovský absolutismus Habsburská monarchie před rakousko–uherským vyrovnáním.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka ŠUPKOVÁ Název šablonyIII/2.
Etapy českého národního obrození
Národní obrození - úvod Mgr. Ludmila Růžičková
Revoluce
Počátky Národního obrození
Národní obrození František Palacký.
České národní obrození
Habsburská monarchie 1790 – 1848.
Přílohy k industrializaci. Společenská struktura v českých zemích v 1.polovině 19. století (O. Urban) I.Aristokracie 1. první společnost.
Společnost na počátku 19. století
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Národní obrození.
Májovci, ruchovci a lumírovci léta 19. století
NÁRODNÍ OBROZENÍ M. Kryška. = snaha o emancipaci českého národa. vyznačuje se: Uvědomováním si vlastního národa. rozvoj dějepisectví. Obrodou národního.
SITUACE V ČESKÝCH ZEMÍCH V 1.POLOVINĚ 19.STOLETÍ A.
konec 18. století konec 18. století: české země – hospodářsky nejrozvinutější část HBM nejrozšířenější – textilnictví nejrozšířenější – textilnictví:
Anotace Žáci se prostřednictvím prezentace seznamují s vynálezy v 2.pol. 19.století Autor Mgr. Lenka Cílková Datum vytvoření březen 2012 Ročník V. Vzdělávací.
České národní obrození (ČNO). ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – České.
Národní obrození Michaela Tarabová.
VY_32_INOVACE_447 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
19. století opakování.
Kde se Josef Dobrovský narodil?
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
České národní obrození = ČNO
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_01 Název Národní obrození Téma hodiny Národní.
3. Fáze Národního obrození
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
70. léta 18. století – 50. léta 19. století
Evropa v letech Věk revolucí.
Společnost na počátku 19. století
Revoluční rok 1848 – 1849 v Čechách
Evropa v letech Věk revolucí.
České národní obrození
Alexander Bach 1813 – 1893 Fraňková Kateřina 4.B.
Transkript prezentace:

Emancipace českého národa PhDr. Josef Končel GYMNÁZIUM JANA PALACHA PRAHA 1, s.r.o.

Emancipace českého národa Výchozí situace: Češi po staletí uprostřed Němců, do konce 18. stol. relativně bezkonfliktně (rozuměno mezi národy) Osvícenské centralizační reformy: redukována česká státnost (stavovské instituce) a odsouvání českého jazyka z veřejné sféry ALE Na začátku 19. stol. přichází liberalismus a nacionalismus a začíná se probouzet národní vědomí

Metternichovský absolutismus Územní rozsah, národnostní složení Absolutismus Přelom mezi společností stavovskou a občanskou: 1812 občanský zákoník poddanství + robota

František I., Metternich Zmírnění centralizačního a germanizačního tlaku + zároveň potírání jakýchkoli svobodomyslných projevů Metternich: liberální a nacionální princip: konec monarchie Ne už germanizace, ale kulturní rozvíjení národa v duchu monarchistických a nepolitických tradic Heslo: jednota v různosti

Ferdinand I. 1835 → fakticky vládne Metternich

Probuzení národního vědomí - příčiny Francouzská revoluce (národní jednota Francouzů + liberální občanské hodnoty jako cesta k vytváření národní společnosti) Napoleonské války (národní jednota proti Francouzům + liberální občanské hodnoty jako cesta k vytváření národní společnosti) ↓ Uvědomují si i národy habsburské monarchie → centralizační snahy osvícenských panovníků neuspěly → národní obrození, tj. obnova a modernizace národního jazyka

Další souvislosti národní emancipace: Osvícenské reformy: uvolnění člověka (osobní svoboda, pohyb v rámci daného etnika) Průmyslová revoluce: pohyb v rámci daného etnika, cestování, obchod, podnikání Romantismus: nová jistota = národ

ČNO(E) ≠ „probuzení“ národa národními buditeli!!!, obrozenecká společnost = stovky lidí, ti by sami národ nevytvořili = nejen jazykové a literární snažení, ale jde o politický, sociální a ekonomický vývoj včetně vývoje 2 mentalit v českých zemích (Čechů a Němců) půda pro obrozence připravena osvícenskými reformami, nap. válkami atd.

ČNO (E) Rozhodující období: 1.pol. 19.stol.: modernizace jazyka, povznesení písemnictví a bádání o českých dějinách na evropskou úroveň, jazyk musel dosáhnout takové úrovně, aby se mohla rozvíjet věda, průmyslová revoluce… Nejprve: osvícenské snahy zemské šlechty (zemský patriotismus, zemsky chápaný národ): učené společnosti, divadla, vlastenecká muzea (1818 NM) Později: široké hnutí měšťanstva ovlivněné romantismem

ČNO (E) Jazyk: Dobrovský, Jungmann, bři Preslové Historie: Palacký, Šafařík Literatura: Čelakovský, Mácha Rukopisy (1817 Hanka RK, 1818 RZ): Zeyer, Mánes, Smetana, Šafařík, Palacký Počátky politické činnosti:

ČNO (E) Počátky politické činnosti směřující k vytvoření novodobého českého národa: Do 1848 nebyla možná, nahrazena spolkovou činností: 1833 Jednota k povzbuzení průmyslu v Čechách 40. léta Měšťanská beseda Politická žurnalistika Karla Havlíčka (problémy s cenzurou) Česká šlechta: státoprávní požadavky na Vídeň

1798 - 1876 1821 - 1856

Národ + revoluce,svržení vlády → požadavky národní (jazykové) + politické (liberální)

ČNO (E) Sociální emancipace: rozvoj jazyka, kultury, školství, akceptace nových politických a duchovních proudů (romantismus, liberalismus), podnikatelská aktivita mladé české technické inteligence

ČNO (E) politický český národ, životní jistotou už nebylo panství nebo stav, ale jazyk, který pomáhal neztratit vlastní totožnost v době velkých společenských proměn (průmyslová revoluce, cestování, liberalismus); v Čechách ovšem vznikají zároveň národy 2!!!

Počátky průmyslové revoluce v českých zemích 1. parní stroje vyrobeny: Brno, Liberec, Karlín; 1841 v českých zemích jich pracovalo více než 100 1832 koněspřežka ČB – Linz 1842 měšťanský pivovar v Plzni 1845 železnice Praha – Vídeň 1841 1.parní loď v Karlíně (do Drážďan) Liebig (Liberec), Lanna (Budějovice)

Počátky průmyslové revoluce v českých zemích Občanští velkostatkáři! (riziko neznámého, nového)

Vojtěch Lanna

Nárožní výstavní vilu v Bubenči nechal vystavět v r Nárožní výstavní vilu v Bubenči nechal vystavět v r. 1870 známý český průmyslník, podnikatel v oboru lodní dopravy a obchodu, v neposlední řadě i velkorysý mecenáš umění Vojtěch rytíř Lanna. Výrazně podnikal i ve stavebnictví, např. postavil první vlakové nádraží, dnes Masarykovo, Negrelliho viadukt a postavil i Buštěhradskou dráhu pro dopravní obsluhu kladenského uhelného a průmyslového komplexu, který zakládal.

Johann Liebieg Firma ,,Johann Liebieg“ se objevila na Liberecku ve dvacátých létech 19. století. Podnikavý syn někdejšího tkalce zakládá nejdříve malý obchod se střižním zbožím, ke kterému brzy připojuje sklad polotovarů, jež skupuje od domácích přadláků a tkalců. A rodinný podnik – faktoři jsou vlastně dva, Jan a František Liebiegové – rychle bohatne.

Firma ovšem roste dál: jestliže Liebiegové začínali v roce 1826 s dvanácti mechanickými stavy, za deset let jich má podnik 157, v roce 1859 již 600. A obchodně zdatní bratři zakládají další továrny a rozšiřují dosavadní. V roce 1845 se významně rozšiřuje liberecká továrna, modernizuje se zařízení tamních barvíren, sušáren, střihacích a tiskařských strojů i dalšího vybavení, takže se zde vyrábí 72 různých druhů vlněných i polovlněných látek, šátky, ubrusy atd.

Koněspřežná dráha České Budějovice – Linec

Rozhodujícím milníkem v dějinách Vítkovic se stal rok 1828 Rozhodujícím milníkem v dějinách Vítkovic se stal rok 1828. Tehdy bylo na základě doporučení vídeňského profesora F. X. Riepla olomouckým arcibiskupem arcivévodou Rudolfem Habsburským rozhodnuto vystavět ve Vítkovicích hutní závod, jehož hlavní součástí měla být tzv. pudlovací pec k zušlechťování surového železa. Ačkoli se původně mělo jednat pouze o rafinační provoz zpracovávající surovinu z arcibiskupských železáren ve Frýdlantě nad Ostravicí, ještě před zahájením stavebních prací bylo rozhodnuto, že závod bude vy budován jako samostatný hutní podnik s vlastní výrobou železa.

Sociální stratifikace před 1848 Přelom mezi společností stavovskou a občanskou 1811 (12) Všeobecný občanský zákoník, ale většina obyvatel na venkově – vrchnost zde nadále má politický, ekonomický, daňový a soudně-policejní dohled (poddanství, robota) Šlechta (1% mužského obyv): zemský sněm, diplomacie, armáda, státní aparát, církevní hierarchie: větší politická práva; velkostatky, přístup ke dvoru

Sociální stratifikace před 1848 Měšťanstvo: Honorace: duchovní, důstojníci, úředníci, advokáti, lékaři, profesoři: prestiž v místním prostředí Obchodníci, podnikatelé, majitelé domů, živnostníci Venkovské obyvatelstvo: sedláci, chalupníci, domkáři, bezzemci Dělnictvo a buržoazie: Liberec, Praha, Kladno, Brno, Vítkovice

Demografický vývoj 1790: 4.5 mil 1851: 6.6 mil Češi 60%, Němci 40% (v Čechách 39, na Moravě 28, ve Slezsku 48)