Architektura aplikací v Seznam.cz

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
Advertisements

SoftPC SQL Prezentace nového SQL modulu Mzdy a personalistika
Senior IT operations manager
SAN architektura, iSCSI a pokročilé techniky zálohování
Nadpis Portál pro komunikaci s občany 1 Portál pro komunikaci s veřejností Portál pro komunikaci s veřejností DATRON, a.s. ing. Jaromír Látal projektový.
Mainstream Technologies, s.r.o.
Regionální knihovní systém Clavius REKS
Jak vzniká mobilní stránka Seznamu
Přístupnost prakticky v Seznam.cz
… najdu tam, co neznám !.
1 Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu –seznámit se s principy datové komunikace –seznámit se s principy distribučních systémů –seznámit se s.
Jak si jednoduše vyrobit vlastní mobilní location-based aplikaci jak si jednoduše vyrobit vlastní mobilní location-based aplikaci David Vávra
Modelování procesů pomocí workflow
Kdo jsme? Online byznys děláme přes 12 let Provozujeme 340 sportovních webů Naši reportéři vidí sportovních zápasů ročně.
StorSimple Řešení hybridního úložiště Matouš Rokos Infrastructure Consultant Mainstram Technologies.
Replikace dat Bakalářská práce na téma. 2 Obsah prezentace - Práce s daty za pomoci XML - Webové služby - Teorie replikace dat - Replikace dat.NET Framework.
Návrh architektury moderních informačních systémů
Vedoucí:Dr.Ing.Bronislava Horáková Řešitel:Bc.Ondra Richard.
Základy informatiky Internet Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Tvorba webů pomocí Web CMS Michal Neuwirth Product Manager Kentico Software s.r.o. Ondřej Výšek Samostatný konzultant Optimalizovane-it.
Zákulisí provozu Seznam.cz Martin Doleček Senior IT operations manager Seznam.cz a. s EurOpen.cz.
Technologická centra a hostování Jihlava
Tvorba webových aplikací
Apache Tomcat Vlastimil Flegl. Apache Tomcat  Kontejner servletu  Bezproblémový běh Java aplikací na serveru  Tomcat – nadstavba serveru Apache  Verze.
NET Genium software pro výstavbu a provoz informačního portálu Martin Vonka
Popis systému DBMAN. Obecná charakteristika Systém DBMAN vychází ze snahy maximálně zobecnit přístup k datům v jednoduchých databázích. Původním záměrem.
Apache, PHP, MySQL Lukáš Masopust Web server Apache Aplikace schopná zpracovat HTTP požadavek Nejpoužívanější Web server Vytváří ho The Apache.
Zlín - květen 2006 Regionální knihovní systém Clavius REKS firma LANius s.r.o.
Moderní počítačové sítě iSCSI
Slide 1 A Free sample background from © 2003 By Default! Jiří Kůsa Testování propustnosti síťového firewallu.
Vývoj aplikací pro SharePoint
Univerzální přípojka koncepce a realita Miroslav 30.březen 2004.
Aplikace VT v hospodářské praxi internetové technologie Ing. Roman Danel, Ph.D. VŠB – TU Ostrava.
Rozšíření jednouživatelské verze IS na víceuživatelskou Prezentace Diplomové práce Autor : Libor Tomášek Spoluautoři : Pobucký M., Drábek L. Vedoucí :
BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Tomáš Janda
Tomáš Urych, ESO9 Intranet a.s.
SDRUK-IT Možnosti využití programového vybavení WebArchivu dalšími subjekty Ing. Petr Žabička, MZK.
Databázové systémy Architektury DBS.
Internet.
Autor: Jakub Dubrovský www:  Analýza procesu kontroly silnic  Získat data z GPS  Zobrazit data na mapě  Odesílat data do GPS  Vytvoření.
Jak přenést svět na display
Nové funkce v novém Skliku
SEKCE SDRUK PRO IT Souborný katalog SKAT a elektronické informační zdroje z dílny firmy LANius s.r.o. Ing. Jiří Šilha.
AJAX nejmodernější webová technologie… seminář pro učitele ZŠ a SŠ Mgr. Marek Osuchowski Ostravská univerzita © 2011.
Seznam.cz Najdu tam, co neznám... Josef Šíma, manažer vývoje.
Marian Henč, Jan Dryml Systems Engineers Microsoft Windows Server 2003 R2 – co je nového?
uložené procedury (stored procedures) triggery, sekvence, pohledy, funkce, parametrické dotazy (prepared statements) komplexní agregace a SQL dotazy jiné.
Mobilní kancelář (…nejen pro velké firmy) Vladimír Wojnar Microsoft Solutions HP.
Seznam.cz, a.s. I Radlická 2 I Praha 5 I Tel.: I Fax: FastRPC meziserverová.
Import záznamů diplomových prací nové řešení Antonín Vaishar, SUAleph, 26. –
Nové technologie pro webové aplikace v cestovním ruchu Nové technologie pro webové aplikace v cestovním ruchu Pavel Čech Unverzita Hradec Králové.
Základní rozdělení činností v podnikové informatice
KL Free IS Informační systém pro regionální síť KLfree.net.
Robert Hernady Regional Solution Architect Microsoft.
Popis systému DBMAN (KEVIS). Obecná charakteristika Systém DBMAN vychází ze snahy maximálně zobecnit přístup k datům v jednoduchých databázích. Původním.
Infrastructure-as-a-Service na platformě OpenStack
JPrVyd Desktopová aplikace pro evidenci příjmů a výdajů OSVČ.
B2B Systémová integrace Jiří Macháček. Osnova ► Úvod ► Terminologie ► Parametry – požadavky ► Způsoby integrace ► Web-Services ► Příklady.
Provázanost mobilní reklamy s webem Tomáš Košťál … najdu tam, co neznám !
Počítačové sítě ● Síťové architektury ● Internet – historie a současnost ● Místní a rozsáhlé sítě ● Síťové prvky ● Adresace v sítích TCP/IP ● URI ● Síťové.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
Historie počítačových sítí Co je to síť Důvody vzájemného sdílení zařízení Co je to rozhraní (interface) a protokol Historicky standardní rozhraní PC.
Univerzitní informační systém VIII., Karlov 2009 Fulltextové vyhledávání v UIS Miroslav Prachař.
Web services – když si Java sedne s M$ na kus řeči Ing. Petr Přibyl CCA Group a.s.
FTP-SSL FTP-SSL Martin Dušek Martin Fúsek Josef Vlček.
GIS HZS ČR odkud jdeme a kam směřujeme
Zvýšení kapacity, dostupnosti a efektivnosti systému SIS II spolufinancovaný z Ročního programu 2013 Fond pro vnější hranice (FVH)
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Web Application Scanning
Přednášky z Distribuovaných systémů
Transkript prezentace:

Architektura aplikací v Seznam.cz Vlastimil Pečínka www.seznam.cz … najdu tam, co neznám !

Úvodní axiomy Email na Seznamu měl v minulosti provozní potíže a zcela jistě je bude mít i v budoucnu Je zřejmý rozdíl mezi fulltextem Seznamu a konkurence, z podstaty věci ten rozdíl bude vždy To, co děláme v technickém oddělení, není nejlepší ani nejoptimálnější, je to však prověřené, sebemotivující, a ne každý to umí Ivo Lukačovič prodává tak maximálně svoje Sony Vaio

Seznam jako technologická firma Říkáme si tak, ačkoliv nevyrábíme a nedodáváme technologie na trh Vyrábíme, provozujeme a vylepšujeme technologie (aplikace, přístupy, frameworky, …) pro provoz vlastních služeb Vyrábíme to, co „nejde koupit“ IT je pro nás konkurenční výhoda (viz. The Red Shift Theory; Greg Papadopoulos)

Seznam jako technologická firma Emailový cluster Internetové fulltextové hledání Mobilní služby: WapProxy, MobileDetect CDN (Content Delivery Network) Mapy.cz Krabicový fulltext ELSA Jednoduchý master-master replikovaný FS Metaserver, webpublisher, a další…

Approach & tools 3-vrstvá architektura: frontend, backend, storage Middleware: FastRPC, XML-RPC Frontend: vlastní web-publisher Backend: vlastní meta-server Storage: MySQL nebo proprietární řešení SQLWrapper: škálovatelnost a failover pro DB SeznamFS: jednoduchý master-master mirroring Dualita služeb: paralelní provoz ze 2 datacenter

3-vrstvá architektura Obecná architektura V jedné lokalitě Kooperující služby Middleware Loadbalancing Škálovatelnost Failover

Backend „ebox“ Backendy „ubox“ a „sbox“ Backend „frog“ Backend 3-vrstvá architektura Backend „ebox“ Backendy „ubox“ a „sbox“ Backend „frog“ Backend „tvprogram“ Frontend „homepage userweb“

3-vrstvá architektura Homepage, webmail, novinky.cz, sport.cz,… ubox, sbox, ebox, frog, tvprogram, …

Duální provoz

DNS balancing & failover

Backendy - metaserver Kostra pro tvorbu backendů Umí pouze Načíst a parsovat konfiguraci Inicializovat síťová rozhraní a předávat data skrze něj Process management (fork / kill) Rozšiřitelný s pomocí vlastních nebo generických modulů generický modul podporuje komunikační protokol a možnost psát logiku v „libovolném“ jazyce

program Backendy - metaserver handler config init core process generický handler program

Frontendy - webpublisher Nadstavba mod_python pro tvorbu webovek v jazyce Python pod serverem Apache HTTP Od roku 2005 z důvodů vylepšený „dispatching requestů“ globální konfigurace (výkon, přístupnost) „check request“ objekt inteligentní odchycování výjimek implicitní metoda a jiné…

Replikace MySQL Failover? Latence? Výkon?

SeznamFS Jednoduchý zrcadlený filesystém postavený nad FUSE (Filesystem in Userspace) – netřeba kernel hrátek Je to FS, není nutné předělávat aplikace (vlastní I/O knihovna, apod.) Výkon: R/O operace lze přímo z hostitelského filesystému, minimální síťový overhead Neřeší konflikty na souborovém systému, musí vyřešit aplikace

SeznamFS Aplikace Aplikace Inspirace u MySQL Binární log změn Master-master/slave „Block based“ změny Aplikace Aplikace SeznamFS SeznamFS FS (ext3, xfs, …) FS (ext3, xfs, …) Harddisk Harddisk

Co (empiricky) funguje 3-vrstvá architektura (kooperující prostředí) Pragmatický přístup (SeznamFS) Opensource (vždy je na čem stavět, inspirace) Dělení kompetencí (vývojář vs. administrátor) Práce s timeouty (chybové hlášení lepší než nic) Širší portfolio služeb (širší záběr know-how)

Co (empiricky) nefunguje Akademický přístup „normální formy“ u DB pravidelně obcházeny Komplikovaný přístup mnoho vah, které nelze nikdy optimálně nastavit mnoho nepotřebné funkčnosti Outsourcing obecně (je-li pro vás IT výhodou) zejména pokud si na vás někdo know-how získává „To nemůže nastat“ přístup Teorie velkých čísel a objemů => nastane to

Poděkování & odkazy Seznam Opensource Seznam blog Mod_python http://opensource.seznam.cz FastRPC, Teng, SeznamFS, JAK, … Seznam blog http://seznam.sblog.cz Mod_python http://www.modpython.org MySQL replikace dokumentace na http://dev.mysql.com/doc/