Co nového v OA ve světě a v ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Advertisements

OPEN REPOSITORIES 2010 MADRID, 6. – MGR. LENKA NĚMEČKOVÁ ÚSTŘEDNÍ KNIHOVNA ČVUT.
Přijímací řízení.
VŠKP na University College of Borås Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2008 Brno, 7. října 2008 Lucie Vyčítalová (Univerzitní knihovna Univerzity Pardubice)
DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
OPEN ACCESS Otevřený přístup k vědeckým informacím.
OPEN ACCESS, OTEVŘENÁ VĚDA, PROPAGACE, VZDĚLÁVÁNÍ DOKTORANDŮ A VĚDECKÝCH PRACOVNÍKŮ Věra Pilecká, Lenka Němečková.
Principy otevřené vědy Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB‐TUO Bibliotheca academica, České Budějovice.
Jaký byl OPEN ACCESS WEEK 2010 v Česku Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO Mgr. Lucie Vyčítalová Univerzitní knihovna UPa Bibliotheca academica.
Systémy pro zpřístupňování eVŠKP DSPACE CZ Zpráva o české komunitě DSpace Zpracovala Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO.
Bibliotheca academica – CPVŠK 2010, 2.– , Brno AKVŠ v roce 2010… a jak dál? Iva Prochásková
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO Open access Jak zviditelnit výsledky své vědecké práce října 2010.
Ostrava, BA-CPVŠK 2007 Bibliotheca academica – CPVŠK 2007 Proč změna zavedené značky… A co obsah? Iva Prochásková, Univerzita Pardubice.
Podpora otevřeného přístupu v prioritě 7. RP Věda ve společnosti Michal Pacvoň, Národní kontakt pro Sociální, ekonomické a humanitní vědy a pro oblast.
Daniela Tkačíková OPEN ACCESS: OTEVŘENÝ PŘÍSTUP K VĚDECKÝM INFORMACÍM V EU A ČR, Stav problematiky otevřeného přístupu v ČR.
Open Access Week v ČR Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO Otevřený přístup k vědeckým informacím v EU a ČR, TC AV ČR
Principy open access Když máte jedno jablko a já mám jedno jablko a ta jablka si vyměníme, tak stále budeme mít každý jedno jablko. Ale pokud máte myšlenku.
Iniciativa open access v roce 2011 Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO.
Open Access Week 24. – 30. října 2011 ciks.vse.cz/oa Open Access: podporujeme citační ohlasy 24. – 30. října 2011 Mezinárodní akce na.
Digitální publikace a e-knihy v Ústavu pro českou literaturu AV ČR Pavel Janáček, Michal Kosák, Praha,
Zkušenosti ze studijního pobytu v univerzitní knihovně University College of Borås Bibliotheca Academica – CPVŠK Plzeň, 5. listopadu 2008 Lucie Vyčítalová.
Aktivity Asociace knihoven vysokých škol ČR v oblasti OA Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO 1 5. setkání českých uživatelů systému DSpace
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
Model řešení otevřeného přístupu Akademie věd ČR Iva Burešová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha,
Hodnocení vědy a výzkumu za využití InCites
OR 2014 Helsinky : zpráva z konference Helena Kováříková Ústřední knihovna ČVUT.
Otevřený přístup nabírá obrátky Mgr. Daniela Tkačíková Ústřední knihovna VŠB-Technická univerzita Ostrava Horizont 2020: Attribution 4.0 InternationalAttribution.
Zpřístupnění plných textů vědeckých publikací v prostředí systému Medvik Helena Bouzková, Filip Kříž, Lenka Maixnerová, Eva Lesenková, Ondřej Horsák, Adéla.
Otevřený přístup – Open Access (OA) Jak je definován a čeho se týká, proč je prosazován, jak ho zajistit… Mgr. Iva Prochásková, Mgr. Lucie.
Sherpa/ RoMEO Iva Burešová + rozšířený kolektiv ASEP.
Studijní IS a publikační činnost Jitka Brandejsová 8. října 2014 Fakulta informatiky Masarykovy univerzity.
DSpace User Group Meeting 2009 Lucie Vyčítalová Univerzitní knihovna UPa BA – CPVŠK UTB, Zlín, 4. listopadu 2009.
Repozitář AV ČR, otevřený přístup a příprava na hodnocení vědeckých ústavů Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. Otevřené repozitáře , Brno.
Prezentace Centra MU pro klinicky orientovaný výzkum kvality života (CEQOL) Marek Blatný PSU AV ČR & PSU FF MU Tomáš Kepák KDO FN Brno & LF MU Brno, 21.
E-knihovna pro knihovníky Seminář E-knihy III, NTK,
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO Novinky v projektu OpenAIRE plus.
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Budování repozitářů : příspěvek univerzitní knihovny pro uchovávání a šíření výsledků výzkumu a vývoje.
Sherpa/ RoMEO Iva Burešová + rozšířený kolektiv ASEP.
Open Journal System Lucie Vyčítalová Univerzitní knihovna UPa 5. setkání českých uživatelů systému Dspace Prosazování politiky otevřeného přístupu Vysoká.
Open Access v AV ČR Iva Burešová Knihovna AV ČR, v. v. i. Ostrava,
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava
Realizace institucionální politiky podpory otevřeného přístupu Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. OPEN ACCESS: OTEVŘENÝ PŘÍSTUP K VĚDECKÝM INFORMACÍM.
Open Access – jiný pohled na zacházení s vědeckými informacemi Cílem je volný a bezplatný přístup k informacím pro kohokoli a možnost jejich opětovného.
Příslib do budoucna Zprávy z Univerzity Karlovy Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Otevřené repozitáře, Brno,
PRAKTICKÁ REALIZACE OTEVŘENÉHO PŘÍSTUPU V INSTITUCIONÁLNÍCH REPOZITÁŘÍCH Zpracovala Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava setkání.
Využití NUŠL pro ukládání a zveřejňování výsledků výzkumu a vývoje V ČR Open Access: otevřený přístup k vědeckým informacím v EU a ČR Technologické centrum.
Lokalizace DSpace 1. setkání českých uživatelů DSpace VŠB-TUO Ostrava Zdeňka Mácková, Ústřední knihovna FF MU Brno,
WINTER Template DSpace, OBD, WoS naše první pokusy o propojení 01 Lucie Vyčítalová Univerzitní knihovna Univerzity Pardubice Otevřené repozitáře 2013 Brno,
210 mm Národní technická knihovna podporuje.... OPEN ACCESS WEEK
Digitální knihovna UPa 5. setkání českých uživatelů systému DSpace Prosazování politiky otevřeného přístupu Vysoká škola báňská – Technická univerzita.
Digitální knihovna UPa možnosti dalšího rozvoje na vlně trendů open access 3. setkání českých uživatelů systému DSpace VŠB-TUO Ostrava, 19. květen 2010.
Open Access v AV ČR Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. 3. setkání českých uživatelů systému DSpace , Ostrava.
Připojení repozitáře k OpenAIRE Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO.
Popularizace otevřeného přístupu a repozitářů PAVLA RYGELOVÁ Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava.
ZMĚNY VE VĚDECKÉ KOMUNIKACI - POHLED VYSOKOŠKOLSKÉ KNIHOVNY (POLITIKA AUTOARCHIVACE) Lenka Němečková Ústřední knihovna ČVUT.
FP7 post-grant Gold Open Access Pilot Představení Pilotního projektu zlatého otevřeného přístupu Evropské komise a projektu OpenAIRE Mgr. Pavla Rygelová.
- strategie pro harmonizaci politik otevřeného přístupu v Evropském výzkumném prostoru Mgr. Daniela Tkačíková Ústřední knihovna VŠB-Technická univerzita.
Vliv otevřeného přístupu na předplatné vědeckých časopisů Mgr. Daniela Tkačíková Ústřední knihovna VŠB-Technická univerzita Ostrava Několik poznámek k.
SPARC EUROPE V ČR Lenka Němečková Ústřední knihovna ČVUT.
Open access v rámci Nakladatelství Karolinum Jan Havlíček Vít Krobot
Evidence publikační činnosti dle Směrnice č. 2/2015 se zaměřením na ukládání plných textů Iva Prochásková, Lucie Melicharová Univerzitní knihovna UPa 19.
Kolik stojí otevřený přístup? Sledování výdajů za APC How much does the OA cost? APC Expences Tracking Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO.
Elektronické informační zdroje (VIKBA25)
OpenAIRE Plán managementu dat
Bc. Lenka Votýpková Ústřední knihovna VŠB-TUO
Nástroje otevřeného publikování
OBD a open access Ukládání publikačních výsledků, druh výsledku J - recenzovaný odborný článek a druh výsledku D – stať (článek) ve sborníku z OBD do Digitální.
Otevřený časopis: standardy vědeckého publikování
Otevřený přístup k výsledkům vědy a výzkumu v Horizontu 2020
Predátorské časopisy a jak jim čelit PhDr. Ondřej Fabián
Transkript prezentace:

Co nového v OA ve světě a v ČR „gold vs. green“ Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO Mnoho událostí, přesto stojíme stále někde uprostřed přeměny vědecké komunikace, nedočkali jsme se rázného rozhodnutí, které by převrátilo způsob VK – podobně jako v roce 1939 přišla německá okupace a ze dne na den se začalo jezdit vpravo. Přechod na OA ostatně přirovnal v jednom svém článku J. Šilhánek právě ke změně způsobu jízdy zleva doprava. Proč se zatím nedaří přechod na OA není chybou principu OA, ale velkou setrvačností - situací ve vydavatelském průmyslu, monopol vydavatelů, umělé udržování copyrightu, hodnocení vědy. Letošní rok plný událostí, které nahrávají do karet spíše zlaté cestě OA, respektive placenému OA, na kterém vydělávají opět vydavatelé. Události, které ukázaly, kdo stojí na které straně.

Bibliotheca academica, Pardubice Co nového ve světě OA? Politika OA UK Cost of Knowledge OA ve světě OA v ČR Open Access Week RWA Setkání DSpace Události, o kterých se zmíním, nejsou uměle nafouknuté bubliny, jak by se mohlo podle znázornění zdát, ale spíše se jedná o částice - molekuly, které vytvářejí větší organický celek v proudu vědecké komunikace. Pokusila jsem se vybrat ty, které zapadají do časové a logické linie. (nastaveno na open) 10. let BOAI AKVŠ – BD Finch report 27.9.2012 Bibliotheca academica, Pardubice

Research Works Act (RWA)– 16.12.2011 (1:0) No Federal agency may adopt, implement, maintain, continue, or otherwise engage in any policy, program, or other activity that-- (1) causes, permits, or authorizes network dissemination of any private-sector research work without the prior consent of the publisher of such work; or (2) requires that any actual or prospective author, or the employer of such an actual or prospective author, assent to network dissemination of a private-sector research work. Návrh zákona v USA, popírající politiku National Institutes of Health, která vyžaduje, aby výsledky byly do určité doby volně přístupné pro veřejnost Elsevier podpořil nejprve RWA 3.2.2012, rychle svou podporu odvolal 27.2.2012 Kdo navrhoval – jména http://cyber.law.harvard.edu/hoap/Notes_on_the_Research_Works_Act 27.9.2012 Bibliotheca academica, Pardubice

Petice pro OA k vědeckým článkům (1:1) 13.5.2012 19.6.2012 30 tisíc podpisů (min. 25 tisíc) Zastánci OA kontrovali zveřejněním petice za OA k výsledkům výzkumu podporovaného z veřejných prostředků – jedním z cílů petice – rozšíření politiky NIH na všechny grantové agentury. 27.9.2012 Bibliotheca academica, Pardubice

Bibliotheca academica, Pardubice Elsevier (2:1) Leden 2012 Omezení práva na auto-archivaci pro autory, kteří náleží k instituci s politikou povinného OA (250 politik OA) Instituce s politikou OA mají uzavřít smlouvu s vydavatelem - Přitom ostatní autoři mohou uložit preprint i postprint 6.2.2012 COAR (Confederation of Open Access Repositories) Otevřený dopis vydavatelství Elsevier odrazuje své členy, aby uzavírali nevýhodnou smlouvu s Elsevierem vyzývá společnost Elsevier, aby přehodnotila svůj přístup zakazující otevřený přístup a revidovala své politiky Změny politiky v duchu RWA – obstrukce pro zelenou cestu, nelze spoléhat na sherpu, změna IEEE, který dokonce dovoloval uložit i pdf vyd. 27.9.2012 Bibliotheca academica, Pardubice

Bibliotheca academica, Pardubice Cost of Knowledge (2:2) 22.1.2012 matematik Timothy Gowers uveřejnil na svém blogu svou vůli nespolupracovat více s Elsevierem Nepřiměřený zisk Změna postoje k OA 12704 podpisů (22.9.20012) Záměr upustit od spolupráce s vydavatelem 27.9.2012 Bibliotheca academica, Pardubice

Bibliotheca academica, Pardubice Harvard Library Faculty Advisory Council Memorandum on Journal Pricing (2:3) Převážná část předplatného časopisů je neudržitelná 17.4.2012 Vyzývá akademické pracovníky a studenty: Aby se ujistili, že všechny své práce zpřístupnili uložením do IR DASH, jak vyžaduje univerzitní politika OA Aby zvážili zaslání svého článku do otevřeného časopisu, nebo do takového, který má rozumné a dostupné ceny předplatného, aby přesunuli prestiž na OA http://isites.harvard.edu/icb/icb.do?keyword=k77982&tabgroupid=icb.tabgroup143448 Memorandum získalo velkou pozornost médií, která si uvědomila, že když knihovna jedné z nejprestižnější univerzity na světě si nemůže dovolit předplácet všechny časopisy, které potřebuje, pak situace vydávání vědecké literatury stojí za pozornost. – deník guardian a také server česká pozice. 27.9.2012 Bibliotheca academica, Pardubice

Budapešťská iniciativa – 2002-2012 (2:4) 14.2.2002 Poprvé oficiální použití termínu open access Definování dvou cest Zelené Zlaté BOAI10 konference Skupina významných zastánců OA (předsedala Alma Swan) 28 doporučení Přednost zelená cesta 27.9.2012 Bibliotheca academica, Pardubice

Nová politika OA ve VB (3:4) Finch Report 18. 6. 2012 Working Group on Expanding Access to Published Research Findings Accessibility, sustainability, excellence: how to expand access to research publications Nová politika OA ve VB 16. 7. 2012 David Willet -Ministr pro univerzity a vědu Government to open up publicly funded research Politika RCUK, HEFCE Research Councils UK Policy on Access to Research Outputs Finch group složená ze zástupců vydavatelů springer, wiley, grantových agentur, vyd. 18. června 2012 27.9.2012 Bibliotheca academica, Pardubice

Bibliotheca academica, Pardubice Nová politika OA ve VB Od roku 2014 mají být všechny výsledky volně přístupné Problematická podpora placeného OA publikování a potlačení zelené cesty Vyčlenění finančních prostředků na APC – na úkor podpory samotného výzkumu Finch group složená ze zástupců vydavatelů springer, wiley, grantových agentur, vyd. 18. června 2012 27.9.2012 Bibliotheca academica, Pardubice

Politika RCUK vs. BOAI10 doporučení článek musí vyjít v časopise, který je v souladu s politikou RCUK časopis poskytuje neomezený přístup k finální verzi článku a dovoluje okamžité uložení článku do repozitáře zaplacení APC (licence CC-BY) NEBO Pokud vydavatel neumožňuje možnost 1, časopis musí dovolit uložení postprintu do repozitáře nejpozději do 6-12 měsíců od přijetí článku k vydání Uložení článku do repozitáře by mělo proběhnout co nejdříve, nejlépe v době přijetí článku k publikování, nejpozději k datu vydání článku. Politika univerzity by měla respektovat svobodu vědeckého pracovníka na výběr časopisu podle svého uvážení. Politika univerzity by měla podporovat, nikoli vyžadovat publikování v otevřených časopisech Přitom i AVČR vyloučila ze svého fondu na podporu Gold OA hybridní časopisy – tedy ty, které si předplácíme a zároveň autorům umožňují zaplacení poplatku za OA k jejich článku 27.9.2012 Bibliotheca academica, Pardubice

Politika Evropské komise – 17.7.2012 (3:5) Scientific data: open access to research results will boost Europe's innovation capacity Horizon 2020 Podpora obou cest zlaté i zelené Články budou buď volně dostupné přes vydavatele (gold OA) – poplatky mohou refundovány EK Nebo se o přístup postarají autoři uložením článku do otevřeného repozitáře (green OA) Komise doporučuje členským státům EU, aby podpořili stejnou politiku u svých vlastních grantových programů. Cílem je, aby v roce 2016 bylo 60 % výsledků podpořených EK volně dostupných 27.9.2012 Bibliotheca academica, Pardubice

Bibliotheca academica, Pardubice Gold vs. Green 3:5 Cost of Knowledge Petice USA Politika EK BOAI10 Harvard memorandum RWA Politika Elsevier Finch report a Politika OA UK 27.9.2012 Bibliotheca academica, Pardubice

Open Repositories 2012, Edinburgh …existují paralelní světy… 27.9.2012 Bibliotheca academica, Pardubice

Open Repositories 2012, Edinburgh …existují paralelní světy… 27.9.2012 Bibliotheca academica, Pardubice

Bibliotheca academica, Pardubice Open Repositories 2012 Cameron Neylon Myslet v měřítku globální sítě Maximalizovat přístupnost poznatků, neboť sami nemůžeme odhadnout všechny možnosti, jak mohou být sdílené poznatky využity. Portugalský projekt RCCAP 2007 – 10 repozitářů, 2011 – 34 repozitářů Dodržování pravidel DRIVER, OpenAIRE Repozitáře pevnou součástí výzkumného systému 27.9.2012 Bibliotheca academica, Pardubice

Bibliotheca academica, Pardubice Open Access v ČR AKVŠ se stala 5. českým signatářem Berlínské deklarace 16. května 2012 na 5. setkání českých uživatelů systému DSpace 27.9.2012 Bibliotheca academica, Pardubice

Aktivity AKVŠ v oblasti OA Setkání DSpace Open Access Week Podpis Berlínské deklarace – 5. signatář 27.9.2012 Bibliotheca academica, Pardubice

Bibliotheca academica, Pardubice Setkání DSpace 5. ročník Přehled kompaktní, co se v ČR děje v oblasti OA OJS – Univerzitní knihovna Univerzity Pardubice Repozitář publikační činnosti UTB ve Zlíně Repozitař a politika OA AV ČR Medard, Lindat – datové archivy OpenAIRE+ a politika EK – ÚK VŠB-TUO DML.CZ a Digitální knihovna FF MU 27.9.2012 Bibliotheca academica, Pardubice

Bibliotheca academica, Pardubice Open Access Week 2012 Přepni se na open access! 27.9.2012 Bibliotheca academica, Pardubice

Bibliotheca academica, Pardubice Závěr Děkuji za pozornost. 27.9.2012 Bibliotheca academica, Pardubice