+ Implementace MetaLib+ v NKČR Martin Ledínský, Univerzita Karlova v Praze.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MIGRACE SYSTÉMU ALEPH A IMPLEMENTACE PRIMO V KNIHOVNĚ ANTONÍNA ŠVEHLY Setkání uživatelů Aleph, Brno Veronika Synková (ÚZEI KAŠ), Martin.
Advertisements

Microsoft 1.První přihlášení, aktivace účtu.
Eva Filípková Co to vlastně JIB je portál umožňující vyhledávání v různých portál umožňující vyhledávání v různých českých i zahraničních.
Logo oborové brány Oborová brána MUS Václav Kapsa (NK ČR) České oborové brány – současný stav a výhled Národní technická knihovna,
ANL+ Karolína Košťálová Komise pro služby
/ /2003 – 10/2005 Dalším krokem je …. MetaLib verze 3 SFX verze 3 aplikace >>
JIB Jednotná informační brána seminář Digitální knihovna STK Praha, 9. října 2001 Martin Vojnar Jiří Pavlík Naděžda Andrejčíková.
OBOROVÁ BRÁNA PRÁVO Právnická fakulta UK Květa Hartmanová České oborové brány – současný stav a výhled, , NTK.
Oborová brána TECH, tech.jib.cztech.jib.cz specifika, silné a slabé stránky oborové brány: velké množství zapojených zdrojů – knihoven i databází s přístupem.
VYHLEDÁVÁNÍ NA PORTÁLU INFORMAČNÍCH ZDROJŮ PRO UTB XERXES.
Oborová brána KIV Knihovnický institut Národní knihovna Knihovnictví a Informační věda.
Jednotná informační brána Cyklus školení Elektronické informační zdroje a databáze Národní knihovna ČR , ,
SFX Funkcie systému Ing. Lukáš Budínský. 2 Pracovní setkání Metalib/SFX – Obsah prezentace SFX Představení technologie Hlavní přínosy Nadstavbové.
/ /2003 – 10/2005 Dalším krokem je …. MetaLib verze 3 SFX verze 3 aplikace >>
Primo / Primo Central jednotné prostředí pro uživatele Martin Vojnar
1  Ex Libris Ltd., Internal and Confidential NISPEZ IV. konference 13. listopadu 2012 Martin Vojnar
SETKÁNÍ UŽIVATELŮ KNIH. SYS. TINLIB / T SERIES Městská knihovna Chrudim listopadu 2003.
1 Martin Vojnar Budoucnost vyhledávání je v kontextu uživatele Praha, INFORUM 2011.
Tutoriál Vlastní složka My EBSCOhost
VUFind aneb jak mít webový OPAC méně ošklivý Pavla Švástová Moravská zemská knihovna Konference knihovny současnosti 2011.
Charakteristika a společné znaky oborových bran (OB) Mgr. Martin Ledínský Seminář: Okna oborů dokořán! Proč a jak využívat oborové brány & jak dál v CPK?
Oborová informační brána KIV Jak ji využívat. Bránu KIV vytvořili Hlavní garant: Knihovnický institut NK ČR Technologie: Ústav výpočetní techniky UK v.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
SUAleph, České Budějovice 23. dubna 2014 Martin Vojnar, MULTIDATA Praha s.r.o.
Knihovny a jejich služby (souborné katalogy) Bc. Radmila Kouřilová.
Technologie vyhledávání v Jednotné informační bráně Jiří Pavlík, Univerzita Karlova v Praze, ÚVT Konference ZIG 2002, , STK.
Jednotná informační brána (JIB) Umožňuje souběžné vyhledání v několika českých i zahraničních informačních zdrojích. Vyhledávací nástroje:
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Informační blok k předmětu Jazykový projev (2012/13)
 Informační portál zaměřený na oblast výtvarného a užitého umění a architektury  Společný projekt 9 knihoven z celé ČR.
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.
Oborová brána TECH tech.jib.cz Seminář „Okna oborů dokořán! Proč a jak využívat oborové brány & jak dál v CPK? “ Praha, NTK PhDr. Lenka Hvězdová.
Linkovací server SFX v JIB a oborových branách Seminář: Okna oborů dokořán! Proč a jak využívat oborové brány & jak dál v CPK? Mgr. Michael Zach.
Jak se implementuje Primo v ČR Martin Vojnar, MULTIDATA Praha s.r.o.
Informační zdroje v jednotném prostředí: SEN VŠECH KNIHOVNÍKŮ Jan Pokorný, Ústav výpočetní techniky UK.
1 Aplikace folksonomií v uživatelském rozhraní Jednotné informační brány Lenka Němečková Eliška Pavlásková
Bibliografická a rešeršní činnost Jednotná informační brána.
Univerzita Karlova 11. prosince 2014 Martin Vojnar, MULTIDATA
Jednotná informační brána Cyklus školení Elektronické informační zdroje a databáze Národní knihovna ČR , , , ,
Dana Sigmundová Metalib aneb jak vyhledávat (skoro) ve všech (multi)oborových databázích současně? ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Dana Mazancová Metalib aneb jak vyhledávat (skoro) ve všech (multi)oborových databázích současně? ÚK FSS MU, 8. a Ústřední knihovna FSS MU.
Jednotná informační brána (JIB) Umožňuje souběžné vyhledání v několika českých i zahraničních informačních zdrojích. Vyhledávací nástroje:
Databáze EBSCO. MŠMT ČR – program LI, 1N R – program LI  projekt eIFL Direct  národní licence  obory – společenské vědy, ekonomika, medicína….
Novinky JIB: MetaLib 2.13 Martin Ledínský Univerzita Karlova v Praze Ústav výpočetní techniky Automatizace knihoven 2003UK,
Jednotná informační brána: MetaLib a SFX Martin Ledínský Univerzita Karlova v Praze Ústav výpočetní techniky Automatizované.
WEBOVÉ PORTÁLY KNIHOVEN z pohledu informačních zdrojů Jan Pokorný, Ústav výpočetní techniky UK.
JIB Jednotná informační brána Automatizace knihoven Praha, 25. září 2001 Jiří Pavlík Bohdana Stoklasová Martin Vojnar.
JIB Jednotná informační brána a integrace heterogenních informačních zdrojů Bohdana Stoklasová Pavel Krbec Jiří Pavlík.
Nokia Czech Republic, s.r.o. Igor Šmerda, program manager.
Kramerius 4 – nová generace systému pro digitální knihovnu Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě ,
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 11. dubna 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
Link server – přidané služby v portálech knihoven Jiří Pavlík Univezita Karlova v Praze, Ústav výpočetní techniky Automatizace knihoven, Jinonice 2004.
Adresář knihoven a informačních institucí ČR a navazující služby Bratislava Odborný seminář Súborný katalóg periodík Mgr. Zdenka Manoušková Národní.
Nikola Dynybylová Úvod do elektronických informačních zdrojů FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
METALIB a SFX Martin Krčál Školení pro studenty FSSBrno, 29. března 2011 aneb jak vyhledávat skoro ve všech e-zdrojích současně.
Možnosti stahování záznamů z českých i zahraničních knihoven v rámci Jednotné informační brány Martin LEDÍNSKÝ Univerzita Karlova v Praze Ústav výpočetní.
Konsorcia knihoven a knihovnické systémy pro jejich podporu Martin Ledínský Univerzita Karlova v Praze Ústav výpočetní techniky
Ústřední knihovna FSS MU
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
Ústřední knihovna FSS MU Jak se dostat Wiley pod sukni
Martin LEDÍNSKÝ Univerzita Karlova v Praze Ústav výpočetní techniky
Jednotná informační brána
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
Ústřední knihovna FSS MU
Jednotná informační brána (JIB)
služby pro knihovny a vzdělávací instituce
Discovery služby a souborný katalog
ÚVOD DO ELEKTRONICKÝCH INFORMAČNÍCH ZDROJŮ
Ing. Jiří Pavlík Univerzita Karlova - Ústav výpočetní techniky
Jednotná informační brána (JIB)
MOŽNOSTI PORTÁLU KNIHOVNY.CZ NEJEN PRO KNIHOVNÍKY
Transkript prezentace:

+ Implementace MetaLib+ v NKČR Martin Ledínský, Univerzita Karlova v Praze

+ Co je to MetaLib+  MetaLib+ je název hostované služby Ex Libris, která umožňuje využívat samostatné uživatelské rozhraní Primo pro prohledávání Primo Central Indexu a MetaLib zdrojů – tedy napojit lokální MetaLib instalaci  Služba je dostupná pro všechny instalace MetaLib  Služba je zdarma, platí se pouze poplatek Ex Libris za třídenní implementaci  Některé z implementací Metalib+ slouží jako primární přístup k MetaLib zdrojům  Primo hostované v USA a v Nizozemsku využívá již přes 300 institucí

+ Přístup k těmto funkcím a službám  Primo uživatelské rozhraní se samostatným PCI  Fasety  E-schránka pro ukládání záznamů (nezávislá na MetaLibu)  Testovací prostředí pro implementaci a úpravy  Facebook  BX doporučení v rámci výsledků PCI  Deep linky (dokumentace na El Commons)  MetaLib modul Nalézt zdroje pro výběr zdrojů k vyhledávání  Vyhledávání v existujících MetaLib quick setech (skupiny zdrojů)  Pravidelné týdenní statistiky posílané em

ML zdroje MetaLib Primo Central Index + MetaLib+ Architektura MetaLib+

+ MetaLib+ v ČR a SR  Aktuálně probíhá implementace ML+ v NKČR, AVČR a v UKB  ML+ bude sloužit jako alternativní rozhraní Jednotné informační brány – webové rozhraní JIB zůstane zachováno  Implementace probíhá již na Primo verze 4

+ Průběh implementace v NKČR  Vyplnění implementačních dotazníků pro Ex Libris  Vlastní implementace ML+ ze strany Ex Libris Hamburg  Vytvoření instituce a uživatelského rozhraní  Zajištění interoperability s MetaLibem a SFX JIB prostřednictvím API  Napojení na fungující PDS JIB – Shibboleth  Registrace samostatného Primo Cental Indexu  Přístup k file loaderu pro úpravu HTML / CSS  Testování  Úpravy – Ex Libris / NK ČR

+ Vstupní obrazovka po přihlášení

+ Vyhledané záznamy v PCI

+ Nabídka JIB quick setů

+ Nalézt databáze

+

+

+

+ Možnost přizpůsobení CSS

service.hosted.exlibrisgroup.com/primo_library/libweb/action/search.do?dscnt=1&fro mLogin=true&dstmp= &vid=420NKP_V1&fromLogin=true

+

+ Děkuji za pozornost