Z AŘAZENÍ PUBLIKACE DO SPRÁVNÉHO DRUHU DOKUMENTU ASEP/RIV.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ASEP pracovní setkání Praha Brno.
Advertisements

Na co se ptáte?.
Zkušenosti se zpracováním elektronicky dodaných záznamů seriálů do Souborného katalogu ČR Danuše Vyorálková
Pole u patentu - změny Kód vydavatele patentu C11$v
Pracovní setkání ASEP • Ukládání plných textů do ASEP ( příprava na hodnocení) ASEP jako repozitář, ASEP jako archiv • Citace a recenze v ASEP.
Seminář ASEP Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha, Brno,
Organisation for Economic Cooperation and Development OECD iLibrary.
Redukce textů, obsahová analýza, anotace
Autor práce – autoritní záznam zápis autora – základní pravidla garant - výběr garanta, zápis oddělení – zápis, kontrola aktivita – označení současných.
Patenty Na co dávat pozor při zápisu
Web of Science – Journal Citation Reports Mgr. Libuše Simandlová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu.
Databáze citačních rejstříků Web of Science.  Online akademická služba provozovaná společností Thomson Reuters.Thomson Reuters  Databáze citačních rejstříků,
Bibliografické odkazy a citace změny oproti starší verzi normy ISO ČSN 690 Mgr. Zdeňka Firstová Univerzitní knihovna ZČU v Plzni
ASEP-ARL Pracovní seminář Seminář Knihovna AV ČR, Praha.
Seminář pro začátečníky. Zpracovatel - 1 Pokud zpracovatel není vědec Potřebuje úplné podklady, na jejichž základě zpracuje záznam a odešle ho k vystavení.
Připraveno v rámci projektu „Projektové financování vysokých škol“ podpořeného FRVŠ pod číslem 72/2011
Digitální publikace a e-knihy v Ústavu pro českou literaturu AV ČR Pavel Janáček, Michal Kosák, Praha,
Analýza zastoupení českých a slovenských časopisů z oblasti přírodních věd v databázi Web of Science (1998 – 2006) Věra Kroftová, Agrotest fyto, s.r.o.
Jak psát seminární práci
Metodika hodnocení výsledků výzkumných organizací a hodnocení výsledků ukončených programů (platná pro léta 2013 až 2015) návrh od Rady vlády pro výzkum,
Repozitář AV ČR ASEP Repozitář AV ČR vznik I. VO II. VOIII. VO celkem Ústavy se smlouvou Ústavy bez smlouvy Počet uložených.
Podzimní seminář Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha, Brno,
Vkládání záznamů do databáze OBD
Repozitář AV ČR, otevřený přístup a příprava na hodnocení vědeckých ústavů Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. Otevřené repozitáře , Brno.
Jarní seminář ASEP Jana Doleželová Praha, Knihovna AV ČR.
Jarní seminář ASEP 2008 Jana Doleželová Praha, Brno Knihovna AV ČR.
SEMINÁŘ ARL-EPCA Jana Doleželová Knihovna AV ČR Brno – Praha
Referát, abstrakt Mgr. Anna Vitásková.
SBĚR PUBLIKAČNÍCH AKTIVIT 1. LF UK A VFN V ROCE 2012 Ústav vědeckých informací 1. LF UK a VFN únor 2012.
Mgr. Vendula Hromádková
ASEP-ARL Jana Doleželová Seminář Knihovna AV ČR, Praha.
Jak získat nové informace (nejen !) v hydrobiologii 1.Knihovna (UP, PřF UP) – fyzicky málo dostupných časopisů 2.Odebírané časopisy s on-line přístupem.
HODNOCENÍ VÝZKUMU A VÝVOJE A JEJICH VÝSLEDKŮ V ROCE → Hodnocení VaV.
Podzimní seminář ASEP Jana Doleželová Praha, Knihovna AV ČR.
Publikace a hodnocení Publikace a vládní hodnocení vědy 2007.
KLIENT ARL školení pro pokročilé listopad Vyhledávání: zvolím bázi (epca nebo auth) zvolím jednoduché vyhledávání z rolety zvolím pole pro vyhledání.
Kontrola dat do RIV KONTROLY Doplnit data o nová pole struktury 2012 Zkontrolovat DOI, linky (pozor na dočasné odkazy) Zjistit duplicity (klient) Kontroly.
Pracovní setkání ASEP Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha, Brno,
Informační zdroje pro odbornou práci Kuchařka pro vědecký fast food.
OBD 2010 Kde najdeme - INIS - OBD - Publikace OBD Manuál OBD Stručný návod OBD 2.6 Novinky Informace o předávání RIV Popis údajů dodávaných do RIV v roce.
Zkušenosti z kontroly údajů v RIV Kolokvium Řízení, financování a hodnocení SHV Praha,
Návod pro vkládání výsledků vědy a výzkumu do IS.MUNI Mgr. Michal Petr Oddělení pro výzkum, rozvoj a projektovou podporu LF MU Platné pro rok 2011.
Seminář ASEP Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha, Brno,
EndNoteWeb a ResearcherID – užitečné nástroje Web Of Science
Rejstřík informací o výsledcích výzkumu a vývoje RIV
Disertační práce MPA Michal Radvan
Odborné a vědecké práce Brno 12. března Odborné a vědecké práce Zpráva o semestrálním projektu Závěrečná práce Bakalářská a diplomová práce Disertační.
FP7 post-grant Gold Open Access Pilot Představení Pilotního projektu zlatého otevřeného přístupu Evropské komise a projektu OpenAIRE Mgr. Pavla Rygelová.
RIV11 a sběr publikačních aktivit 1. LF UK a VFN Ústav vědeckých informací 1.LF UK a VFN Pracovní seminář 1. a
Šimon Nešvera Kam kráčí VVVS Šimon Nešvera
Hodnocení efektivity výzkumu na LF UP Martin Modrianský.
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
Nejčastější důvody k vyřazení záznamů publikací z RIV Vyřazování – několik postupů: - SW algoritmem (kontrola vůči databázím), - odbornými a poradními.
Seriály v SKČR, prosinec 2008 Seriály v SKČR Danuše Vyorálková.
Vkládání záznamů do databáze OBD – revidovaná verze listopad 2015 Zejména pro účely vykazování do RIV.
Metodika hodnocení výsledků výzkumných organizací a hodnocení výsledků ukončených programů K. Durecová
SEMINÁŘ „ORGANIZACE SBĚRU DAT DO IS VaVaI – informační oblasti RIV“ (Mgr. Arnold SANTUS, MŠMT) AV ČR :30 hod.
Reg. č. projektu: CZ.1.07/2.3.00/ Název projektu: Měření výkonnosti Rozvoj lidských zdrojů v oblasti výzkumu měření a řízení výkonnosti podniků,
Inf Normy pro citování knih a dalších zdrojů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Vyhledávání informací Zdroj: pixabay.com. ÚVODEM  Seznámení  Cíl semináře  Zpětná vazba  Prezentace Vaše zkušenosti?
Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková červen 2009.
Články uznávané do RIVu (rejstřík informací o výsledcích)
Informační prameny I. část
KNIHOVNA KTF UK Magdalena Hornová.
JOINME (Journal of Interactive Media)
Citační a bibliografické databáze:
Seminář ASEP Hana Munziová Knihovna AV ČR, Praha.
Doktorské studium na FLD
Web of Science – Journal Citation Reports
OECD iLibrary Centrum informačních a knihovnických služeb
Transkript prezentace:

Z AŘAZENÍ PUBLIKACE DO SPRÁVNÉHO DRUHU DOKUMENTU ASEP/RIV

K DE NALEZNU INFORMACE O ZAŘAZENÍ DOKUMENTU ?  RIV – Popis údajů RIV pro rok (pdf dole)  ASEP – v manuálu – Typy publikací ASEP a RIV  Přístup k nápovědě z formulářů ARL

DRUHY VÝSLEDKŮ V RIV  I. Kategorie – Publikace J = článek v odborném periodiku B = odborná kniha C = kapitola resp. kapitoly v odborné knize D = článek ve sborníku  II. Kategorie – Patenty Jedná se o ochranu výsledků podle patentového práva. Netýká se utajovaných skutečností, obchodních tajemství apod. P = patent  III. Kategorie – Aplikované výstupy Z = poloprovoz, ověřená technologie, odrůda, plemeno F = výsledky s právní ochranou (užitný vzor, průmyslový vzor) G = technicky realizované výsledky (prototyp, funkční vzorek) H = poskytovatelem realizované výsledky (výsledky promítnuté do právních předpisů a norem, do směrnic a předpisů nelegislativní povahy závazných v rámci kompetence příslušeného poskytovatele) N = certifikované metodiky, léčebné postupy, památkové postupy, specializované mapy s odborným obsahem R = software V = výzkumná zpráva obsahující utajované informace  IV. Kategorie – Ostatní výsledky A = audiovizuální tvorba, elektronické dokumenty M = uspořádání (zorganizování) konference W = uspořádání (zorganizování) workshopu E = uspořádání (zorganizování) výstavy  O = ostatní výsledky, které nelze zařadit do žádného z výše uvedených druhů výsledku. V případě druhu výsledku = O se nevyplňují žádné další údaje specifikující blíže výsledek, které se vyplňují v závislosti na druhu výsledku.

P ŘÍKLADY OD VÁS ANEB CO VÁS TRÁPÍ :

Z AŘAZENÍ NEKROLOGU Z ODBORNÉHO ČASOPISU. J NEBO O ???  Definice typu J: „ Jedná se o celé texty prací s členěním podle požadavků vydavatelů periodika na strukturu vědecké práce (nejčastěji souhrn, úvod, literární přehled, materiál a metody, výsledky, diskuse, závěr) s obvyklým způsobem citování zdrojů, event. s poznámkovým aparátem, nikoliv pouze články informativního charakteru, ediční materiály, opravy nebo abstrakta či souhrny, byť publikované v odborném periodiku. Článkem v odborném periodiku není abstrakt vědeckého příspěvku.“  Podívat se, jestli je výsledek ve WOS, popř. jaký typ dokumentu je tam uveden.  Pokud nelze zařadit do J, můžeme ho poslat jako O-ostatní.

R ECENZE ??? P ATŘÍ RECENZE DO RIV?  Patří sem recenze vědecky analyzující původní literární dílo.  Nepatří sem recenze, která pouze upozorňuje na vydanou publikaci a má informační charakter.  ASEP - zůstane typ dokumentu zachován (R1, R2).  RIV - neeviduje samostatně tento druh výsledku. Pokud bude výsledek označen pro zařazení do RIV, je možno vybrat typ dokumentu buď jako O-ostatní, nebo J - článek v periodiku (R1), nebo C-kapitola v knize (R2).  Do RIV se posílají recenze, které mají charakter odborného článku nebo kapitoly v odborné knize.

P Ř. OHODNOCENÉ R ECENZE TYPU J  Modrý RIV  Oranžový RIV

W ORKING P APER ??? ( PRACOVNÍ, PODKLADOVÁ STUDIE ) V databázi máme několik různých způsobů zařazení working papers:  monografie (B - sysno )  kapitola v monografii (M – sysno )  výzkumná zpráva (V – sysno )  časopis (J - sysno )

P ŘÍSPĚVEK ZE S BORNÍKU E CCE H OMO : I N MEMORIAM J AN F RIEDRICH POD JAKÝ DRUH DOKUMENTU ZAŘADIT PŘÍSPĚVEK ??? Jedná o sborník z konference?Ne  Poté to může být M (RIV kód C) - Patří sem kapitola v knize, úvod nebo doslov knihy, ediční poznámka, článek či příspěvek v nekonferenčním sborníku, heslo v encyklopedii.  Zařazení do RIV „Kapitola nebo kapitoly v odborné knize v případě, kdy celá kniha má jen editora a každá kapitola má samostatného autora nebo autorský kolektiv.“

A UTOR PŘISPÍVÁ VE VÍCE KAPITOLÁCH. Z AŘADIT JAKO KNIHU NEBO JAKO JEDNOTLIVÉ KAPITOLY ???  Pokud není autor kapitoly zároveň autorem či editorem celého díla, uveďte jednotlivé kapitoly jako druh M zvlášť, viz definice v manuálu: „Kapitola nebo kapitoly v odborné knize v případě, kdy celá kniha má jen editora a každá kapitola má samostatného autora nebo autorský kolektiv.“

P ATŘÍ PŘÍSPĚVEK Z KONFERENCE NA CD DO RIV???  Podle definice v Metodice RIV musí článek ve sborníku splňovat následující kritéria, aby mohl byt hlášen do RIV: „Článek ve sborníku prezentuje původní výsledky výzkumu, který byl uskutečněn autorem nebo týmem, jehož byl autor členem. Článek má obvyklou strukturu vědecké práce a s obvyklým způsobem citování zdrojů (nikoliv abstrakt) a je zveřejněný ve sborníku. Sborníkem je recenzovaná neperiodická publikace, vydaná u příležitosti pořádané konference, semináře nebo sympozia a má přidělen ISBN kód, obsahuje samostatné stati různých autorů, které mají většinou nějaký společný prvek nebo příbuzné téma, nikoliv ale pouhé abstrakty.“  Není tedy rozhodující forma zveřejnění, ale splnění těchto podmínek.

Č LÁNEK S ISSN, KTERÝ JE SOUČÁSTÍ INTERNETOVÉHO ČASOPISU ??? Jak doporučujete zadat článek, který je součástí internetového časopisu - má ISSN, které není v žádné databázi ani na seznamu recenzovaných periodik. Autor by ho však chtěl mít v ASEPu. Je to možné poslat do RIV?  Odborným periodikem je vědecký časopis, který je recenzován, je vydáván jako periodická publikace v tištěné nebo elektronické podobě a má přiděleno ISSN.  Články v odborném periodiku se člení na: Jimp – článek v odborném periodiku, který je obsažen ve WOS s příznakem „Article“, „Review“, „Proceedings Paper“ nebo „Letter“, a je publikován v periodiku, jehož impakt faktor je v databázi JCR. Jneimp – článek v odborném periodiku, který je v ERIH nebo Scopus. Jrec – článek v odborném periodiku, které je zařazeno v Seznamu neimpaktovaných recenzovaných periodik vydávaných v ČR.  Do ASEP: Zapsat jako J, do elektronické adresy ve formulářích ARL zkopírovat link.  Do RIV: Pokud nesplňuje tyto podmínky RIV, bude výsledek z hodnocení vyřazen.

KNIHA ČI SBORNÍK ??? N ÝVLTOVÁ F IŠÁKOVÁ, M. (2010): T HE LOCAL ELITE AT C HOTĚBUZ -P ODOBORA (C ZECH R EPUBLIC ) FROM Z OOARCHAEOLOGICAL AND A RCHAEOLOGICAL PERSPECTIVES. VIAS, 3, , V IENNA ( CELKOVÝ POČET STRAN 128 PP. ISBN:  Pokud je Nývltová Fišáková editorka nikoliv autorka a chceme tento výsledek do RIV, může se tam dát pouze jako kapitola z knihy, jejíž část napsal náš autor.  Jako odbornou knihu můžeme výsledek zapsat pouze v případě, že na knize pracoval jeden autor nebo tým autorů.  Článek ve sborníku by to byl v případě, že byl sborník vydán k nějaké konferenci.  I. Kategorie - Publikace RIV B = odborná kniha C = kapitola resp. kapitoly v odborné knize D = článek ve sborníku

DO JAKÉHO TYPU PUBLIKACÍ ZAŘADIT STUDII, ZPRACOVANOU NA ZÁKLADĚ SMLOUVY MEZI MZV A NAŠÍM ÚSTAVEM V ROZSAHU 88 STRAN.  Odborná kniha? Má více jak 50 str.? Byla vydaná v nakladatelství s vědeckou redakcí a recenzovaná alespoň jedním obecně uznávaným recenzentem z příslušného oboru (mimo Vaše pracoviště )? Má kniha přidělen kód ISBN nebo ISMN a je povinný výtisk registrován v NK ČR? A tak dále viz metodika RIV.  Odbornou knihou je např. monografie, vědecky zpracovaná encyklopedie a lexikon, kritická edice pramenů, kritická edice uměleckých materiálů doprovázená studií, kritický komentovaný překlad náročných filosofických, historických či filologických textů doprovázený studií, vědecky koncipovaný jazykový slovník a odborný výkladový slovník, kritický katalog výstavy apod., pokud splňují uvedená formální kritéria.

PATŘÍ DO ASEP /R IV PŘÍSPĚVEK V ROČENCE ?  J - Článek v odborném periodiku.  Patří sem článek ve vědeckém časopise, v ročence, v periodickém sborníku (např. Working Papers, Annual Reviews of..., Advances in...), dále konferenční příspěvek v plném znění, pokud byl publikován v časopise včetně zvláštního čísla časopisu věnovaného pouze konferenci, v tištěné nebo elektronické podobě.  Do RIV lze zařadit, pokud bude splňovat podmínky uvedené v metodice RIV.

 Děkuji za pozornost.  K. Durecová