práce v uranových dolech a její zdravotní dopady

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Protektorát Čechy a Morava
Advertisements

Studny a vrtné soupravy
Život vězňů v koncentračním táboře
Vypracovala: Lucie Junková Valerie Horká Jan Dočkal
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:
Profesní vzdělávání sociálních kurátorů
KARLOVARSKÝ KRAJ.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Doba totality v ČSR - po 1948.
KRAJská konference UNIV 2 Kraje – jihomoravský kraj 29. a 30
DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: interaktivní VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Dějepis
Obhajoba závěrečné práce
Česká republika Demokratický stát.
Název vzdělávacího materiálu
Věznice Heřmanice Souvislá praxe
KOMUNISTIČNÍ ODPŮRCI -
Osobnosti Charty 77 Václav Havel Petr Uhl Jiří Dientsbier Jiří Hájek.
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
HOLOCAUST Dějepis Radim Liška 6.A.
Terezín (1941 – 1945).
Těžba Uranu Bára Ondřejová, 9.C.
STÁTNÍ HRANICE Území státu je suchozemský prostor, vnitřní a pobřežní vody i pod nimi a vzdušný prostor nad nimi – odděleno státní hranicí.
Znak Švýcarské konfederace Vlajka Švýcarské konfederace.
POSTUPIMSKÁ KONFERENCE
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Komunistické.
Jakub Stojaník,Matouš Falout,Fabián Strecker
ZLOČINY PROTI LIDSKOSTI
Materiál objasňuje žákům, že zákonů je mnoho a musí být rozděleny podle okruhů lidského života.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Koncentrační tábory Miloš Bečvář.
Šárka Nová a Lenka Petráková
VY_32_INOVACE_2D.9.11 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
III/2 XVI A
STUŽKONOSKAIII - areál asistenční péče Zadání DP 2005.
Fy – kvarta Yveta Ančincová
STÁTNÍ SVÁTEK 17. listopadu
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
1. SVĚTOVÁ VÁLKA
Egypt Země bohů.
KOMUNISMUS UTOPIE NEBO ZLOČIN?.
Justice ve službách režimu
REVOLUCE V RUSKU Přelom 19. a 20. století.
Tlak komunistické strany na demokratické politiky (atentáty, odvolání policistů, sledování, vydírání aj.) 12. ministrů podává demisi, prezident.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Černčice, okres Náchod AUTOR: Hana Sedláčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_Poválečný vývoj TEMA: Novější české dějiny ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Klára Pinerová Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze Ústav hospodářských a sociálních dějin Ministerstvo obrany ČR.
Vždy jsem pohrdal línými bílými lidmi. Teď už můžu mluvit i o líných černých lidech. Jste chudí, protože jste nedodělali školu, berete drogy, máte tři.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_Vl.4.r.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
ZLOČINY PROTI LIDSKOSTI ZA II.SVĚTOVÉ VÁLKY.  genocida= systematické a cílené vyvražďování celých národů: Romové, Židé, národy Pobaltí(= vraždili je.
VY_32_INOVACE_Lul_II_07 Život vězňů v Malé pevnosti Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Petra Brůzlová NÁZEV:Život v Sovětském svazu mezi 1. a 2. světovou.
Protektorát Čechy a Morava
Lidská práva 7. třída.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Jeden den Ivana Děnisoviče
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
VY_32_INOVACE_Lul_II_18 Osvětim - Březinka
Alexandr solženicyn Souostroví gulag
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_19_DĚJEPIS
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_DĚJEPIS
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
Komunizmus.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Transkript prezentace:

práce v uranových dolech a její zdravotní dopady Projekt Cesta dějinami BIOLOGIE práce v uranových dolech a její zdravotní dopady

Koncentrační tábory také koncentrák nebo též lágr (z německého Lager = tábor) slouží k hromadné internaci nebo věznění lidí, kteří jsou sem umisťováni i bez řádného soudu či jiného právního důvodu označení „koncentrační tábor“ bylo nejdříve používáno ve smyslu internačních táborů pro civilní obyvatelstvo na přelomu 19. a 20. století, později byly jako koncentrační označeny tábory, v nichž německý nacistický režim zadržoval své údajné nepřátele

Koncentrační tábory v 50. letech 20. století komunistický režim v Československu trestal své odpůrce mimo jiné v táborech zřízených při těžbě uranové rudy - tábory nucené práce (TNP) a nápravně pracovní tábory (NPT) dále existovaly soustřeďovací kláštery a vojenské Pomocné technické prapory (PTP) a věznice názvy byly většinou odvozovány od názvu dolů, na kterých vězni pracovali – mezi nejznámější patřily tábory Rovnost, Bratrství, a Svornost

Podmínky v pracovních táborech Československé vězeňství bylo specifické založením uranových pracovních táborů, které se nacházely na Slavkovsku a Příbramsku, nejznámějším táborem se stal Jáchymov podmínky byly velmi kruté, vězni byli vystaveni nebezpečnému záření, práce byla těžká a hrozilo při ní nebezpečí úrazu, také stravování bylo nedostačující vězni měli vysoké pracovní normy, za jejich nesplnění následovala trestní snížená dávka jídla, život jim také komplikovaly tvrdé přírodní podmínky – v zimě klesala teplota hluboko pod bod mrazu

Podmínky v pracovních táborech velitelství tyto podmínky zostřovalo krutými brigádami po práci – často úplně nesmyslnými (např. převážení hromad sněhu z jednoho místa na druhé) vězni byli také umisťováni do tzv. korekcí za nějaký prohřešek, mnohdy smyšlený; dostávali poloviční dávku jídla a hlavně nedostali žádné přikrývky, i když venku byly kruté mrazy (a korekci tvořil jen železobetonový bunkr, v jehož okénku se často nenacházelo ani sklo

Jak vypadaly pracovní tábory na Jáchymovsku byly například obehnány dvojitým oplocením z ostnatého drátu asi 2,5 m vysokým mezi vnitřním a vnějším oplocením se pak nacházel prostor vysypaný bílým pískem v rozích a uprostřed oplocení byly postaveny ve výšce cca 6 m strážní budky vybavené reflektory a kulomety celé oplocení bylo osvětleno ostrým světlem vězni byli ubytováni v dřevěných barácích, které nesměli přes noc opustit některé doly pak byly umístěny přímo v táboře, do jiných museli vězni docházet, a proto byly u některých táborů vybudovány speciální koridory. Jinde byli vězni svazováni ocelovými lany do tzv. „lidských balíků“, kterým se přezdívalo „ruský autobus“

Jak vypadaly pracovní tábory Interiér vězeňského typizovaného domku Korekce v táboře Vojna

Jak vypadaly pracovní tábory šachta Rovnost v současnosti

ženy v pracovních táborech pro ženy byla zřízena věznice v Pardubicích – původně tam byly umisťovány politické vězenkyně s tresty nad 10 let, později tam ale byly umisťovány také vražedkyně, prostitutky a zlodějky věznice byla rozdělena do tří oddělení: „Hrad“ – politicky exponované ženy (profesorka Karlovy univerzity Růžena Vacková, Dagmar Skálová nebo Vlasta Charvátová) „Vatikán“ - oddělení pro řádové sestry „Podsvětí“ – pohlavně nakažené ženy, prostitutky, ženy s duševní poruchou, recidivistky kromě pevných věznic pracovaly ženy i na tzv. komandech, na polích v těžkých podmínkách

Důvody a záminky pro umístění do PT trestné činy proti státu (velezrada) trestné činy proti vnější bezpečnosti státu (vyzvědačství, ohrožení obrany republiky) trestné činy proti vnitřní bezpečnosti státu (násilí na ústavních činitelích, vzbouření) trestné činy proti mezinárodním vztahům (podněcování k útočné válce)

zdravotní následky mnoho vězňů bylo vystaveno radiačním účinkům uranové rudy, řada z nich si odnesla celoživotní zdravotní následky, neplodnost, a mnozí zemřeli v táboře při haváriích či na základě ozáření, které se projevilo např. rakovinou plic práce při těžbě uranu a prvotním zpracování smolince způsobovala řadu organických a funkčních poruch nebo chorob, příčinou smrti horníků byla často kombinace rakoviny plic se silikózou soubor těchto specifických onemocnění byl nazván jako Jáchymovská hornická nemoc (JHN, též Schneeberger Krankheit)

zdravotní následky příčinou JHN byla vysoká expozice horníků radioaktivitě z přírodního uranu, ale také z jeho rozpadových produktů (radon, uranové aerosoly, ozáření z přirozeně radioaktivních materiálů) již po dvouleté práci v dolech byly u horníků nalezeny změny v krvetvorbě a většina trpěla silikózou, první nálezy zhoubných nádorů byly nalezeny po deseti letech od začátku dlouhodobé expozice

zdravotní následky ke špatnému zdravotnímu stavu komunistických vězňů přispěla také nedostatečná hygiena v táborech: minimum teplé vody v létě i v zimě, mýdlo zakoupené pouze z vlastních prostředků, častý výskyt štěnic a blech v ubytovacích prostorách, špatné stravování, zanedbaná lékařská péče (lékaři jen z řad vězňů; nedostatek léků, vitamínů a veškerého lék. vybavení) Mnoho lidí bylo také zavražděno v inscenovaných procesech – je známo 262 trestů smrti, z čehož bylo zavražděno z politických důvodů také 13 členů KSČ.

Použité zdroje: http://www.kriminal-minkovice.wbs.cz/ http://www.politictivezni.cz/ http://moderni-dejiny.cz/ http://www.gymostrov.cz/ http://www.kpv-cr.cz/ http://cs.wikipedia.org/