Češky a Češi, Internet, bezpečnost Europen (Štědronín) 12.12. 2008 Petr Soukup a kol. FSV UK.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sexuální zneužívání v České republice: Výsledky národního výzkumu
Advertisements

IVIG 2008 Výsledky průzkumu informačního vzdělávání na VŠ v ČR v roce 2008 Zpracovala: Hana Landová, UK v Praze, ÚISK Prezentuje: Lenka Bělohoubková, VŠE.
Studie: Data retention v ČR v praxi Petr Kučera Iuridicum Remedium, o. s.
Vyhodnocení dotazníku – Barcamp Brno 2013 Magdaléna Katolická magdalena [at] marketingovevyzkumy.cz
Výuka anglického jazyka s interaktivní tabulí a e-learningem
Ochrana dětí na internetu
Vyhodnocení dotazníku – Barcamp Brno 2011 Magdaléna Katolická magdalena [at] marketingovevyzkumy.cz
Specifika vzdělávání finanční gramotnosti v dětských domovech
PRŮZKUM NA TÉMA: „Dopady finanční krize“ eficia .
Vyhodnocení dotazníku – Barcamp Brno 2012 Magdaléna Katolická magdalena [at] marketingovevyzkumy.cz
Středisko náhradní rodinné péče o. s. Závěry zahraničního výzkumu Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
Mladí, Internet, bezpečnost
Monitorovací systém Asistent
Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
Potřeby rodin dětí a mládeže s onkologickým onemocněním Studentská vědecká konference České Budějovice Mgr. Hana Burkertová.
Milan Šmíd - Tisková konference UPC UPC European Television Survey české detaily Co ještě ukázal panevropský televizní průzkum UPC?
Letní olympijské hry Názory obyvatel ČR a hl. m. Prahy
10 let výzkumu informačních potřeb veřejnosti Ing. Jaroslav Svoboda MV ČR.
Výsledky NetMonitoru a AdMonitoringu za červenec 2008 Sdružení pro internetovou reklamu (SPIR) MEDIARESEARCH, a. s. a GEMIUS, S. A
Komunikace o evropských fondech Názory široké veřejnosti Tisková konference Ministerstva pro místní rozvoj
KONOPNÉ PRODUKTY V ČR užívání, produkce, trh a metodika poradenství pro uživatele Pešek R., Mravčík V. Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové.
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Malátova 17, Praha 5 tel.: · Uplatnění absolventů škol na pracovním trhu Jan Koucký Výsledky projektu.
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů Postoje české společnosti k náhradní rodinné péči Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Druhá mezinárodní konference k finanční gramotnosti Praha, 27. listopadu 2009 Eva Zamrazilová členka bankovní rady ČNB Finanční krize a finanční gramotnost.
Rozvojový plán statutárního města České Budějovice v oblasti sociálních služeb na období Ing. Martina Kučerová.
Problematika poskytování tlumočnických služeb jedincům se sluchovým postižením Problematika poskytování tlumočnických služeb jedincům se sluchovým postižením.
ISSS, Jaroslav Winter BMI sdružení Veřejně přístupný Internet ano, nebo ne?
Neber úplatky… …nebo se z toho zblázníš
Budou chodit do knihoven? Průzkumy dospělé populace 1996 – 2007 – 2010 a nová koncepce rozvoje knihoven ČR Národní knihovna ČR.
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
Nobody’s Unpredictable Ipsos Tambor pro Město Opava Názory na budovu Slezanka v centru Opavy Kvantitativní výzkumu Leden 2009.
VÝZKUM POSLECHOVOSTI ROZHLASOVÝCH STANIC (Výsledky II/ III/2006)
EURO a česká veřejnost Prezentace výsledků sociologických výzkumů PSP ČR dne 17. září 2008.
Sociální práce s rodinou 3
1 © Mediaresearch, a.s., 2008 NetMonitor a AdMonitoring Výsledky za říjen 2008.
1 VŠFS KSM MEI Společný rozpočet EU Společný rozpočet EU Osnova: 1. Obecná charakteristika společného rozpočtu EU 2. Příjmy společného rozpočtu.
Bleskový výzkum Kauza : David Rath Červen 2012.
Standard Eurobarometer 67 / Spring 2007 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 67.2 VEŘEJNÉ MÍNĚNÍ V EVROPSKÉ UNII Jaro 2007 ZVEŘEJNĚNÍ.
Čtenáři a čtení v ČR v roce 2007 Výzkum dospělé populace nad 15 let Vít Richter Národní knihovna ČR Brno
Petr Krčmář Vzdálený přístup k firemní síti (bezpečně)
Bezpečnostní pravidla při používání internetu
Implementace flexicurity v ČR Porovnání výsledků šetření implementace přístupů k flexicurity v Polsku a ČR – CAPA a.s., český partner projektu. Mgr. Aneta.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Využívání služeb e-governmentu jednotlivci ISSS 2007, Hradec Králové Andrej.
ISSS 2008 VÝZKUM INFORMAČNÍCH ZDROJŮ Duben 2008 / Prezentace syndikovaného výzkumu pro vybrané Krajské úřady / Jan Tuček / STEM/MARK, a.s.
Čtenáři a čtení v ČR (2007) společný projekt Ústavu pro českou literaturu AV ČR, v. v. i., a Národní knihovny ČR s finanční podporou Ministerstva kultury.
Sexualita uživatelů pervitinu a Subutexu
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Šetření o využívání informačních technologií ve veřejné správě Konference ISSS 2006.
MASARYKOVA UNIVERZITA FAKULTA SOCIÁLNÍCH STUDIÍ KATEDRA PSYCHOLOGIE
Průzkum sebehodnocení zdravotního stavu a disability Popis metody průzkumu Datum: 13. června 2006 Číslo projektu: Připravil: Petr Hrala.
Znalost pojištění ve veřejném mínění Bc. Petr Horák Brno, červen 2012 Vedoucí: Ing. Zuzana Hrdličková, Ph.D. Obhajoba bakalářské práce Oponent: Ing. Ondřej.
Březen – měsíc internetu podeváté aneb Na úřad přes internet Jaroslav Winter BMI sdružení ISSS, Hradec Králové
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky PdF MU Prešov,
Současný stav užívání tabáku a alkoholu v ČR Seminář PSP ČR 27. května 2014 MUDr. Hana Sovinová, Státní zdravotní ústav PhDr. Ladislav Csémy, Psychiatrické.
Masmédia a manipulace: Masmédia a jejich vliv na společnost i osobní životy lidí Jana Kvardová, IV. D Střední škola KNIH, o.p.s. Brno.
Nová šetření výskytu a podob šikany Centrum sociálních služeb Praha – Pražské centrum primární prevence.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 POČÍTAČE A INTERNET V ČESKÉ SPOLEČNOSTI DOMÁCNOSTI A JEDNOTLIVCI Využívání informačních.
Lektor: Ing. Ludmila Brestičová Vítejte na dnešní přednášce.
Hasiči a veřejnost Tisková konference 24. července 2008.
UŽIVATELÉ SOCIÁLNÍCH SÍTÍ V ČR
Závěrečná zpráva ze sociologického výzkumu
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Institut výzkumu dětí, mládeže a rodiny Fakulta sociálních studií
Sociální začleňování seniorů - výzkumné podněty pro praxi
Sociální začleňování seniorů - výzkumné podněty pro praxi
Prezentace výzkumu Zbiroh 2018
Transkript prezentace:

Češky a Češi, Internet, bezpečnost Europen (Štědronín) Petr Soukup a kol. FSV UK

Struktura prezentace I. Představení použitých výzkumů II. Běžná populace v ČR – výsledky dotazníkových šetření III. Závěry a doporučení

I. POUŽITÉ VÝZKUMY

Použité výzkumy: 1. WIP (World Internet Project) Výzkum náctiletých 3. Výzkum neuživatelů Internetu 4. Výzkum IT odborníků 5. Výzkum rodičů dětí (6-17 letých)

1. World Internet Project* - WIP (World Internet Project) 2005, 2006, 2007 a Velké kvantitativní šetření české populace (věk 12 a více let) - Cca 1,5 – 2 tisíce respondentů ročně - Sběr dat agentura STEM (vždy v září) - Dotazník vychází z mezinárodního projektu a z otázek navržených na FSS MU a FSV UK *mezinárodní šetření zaměřené na užívání Internetu, v ČR koordinace FSS MU (doc. Šmahel) v letech 2005,2006, 2007, 2008

1. World Internet Project WIP základní otázky a témata: - Užívání Internetu doba strávená týdně (z práce, domova, školy a odjinud) - Používané služby (komunikační, multimediální, obchodní, volnočasové) - Typ připojení - Dopad na lidské vztahy a kontakty v reálném světě - Chaty, fóra, komunity - Test závislosti na Internetu - Důležitost jednotlivých médií - Možnost vyšší účasti na politických rozhodováních skrze Internet - Sociodemografické otázky (věk, pohlaví, vzdělání, zaměstnanecký status, příjem rodinný stav, složení domácnosti, okres bydliště)

1. WIP v roce 2008 (změny) Nová témata v roce 2008 (bezpečnost):  zjištění míry ohrožení bezpečnostními incidenty populace užívající Internet v ČR;  vnímání nebezpečnosti možných incidentů a určitých typů operací na Internetu;  zjištění hardwarového vybavení českých domácností a způsobů nákupu počítačů;  zjištění softwarového vybavení českých domácností, včetně užívání bezpečnostních prvků;  průzkum chování populace na Internetu a při práci s počítačem;  kontrola dětí při užívání Internetu a srovnání dovedností rodičů a dětí Poznámka: Došlo k navýšení výběrového souboru o 700 osob ve věku 12-30

2. Výzkum náctiletých 12 hloubkových rozhovorů (trvajících cca 1 hodinu) s náctiletými, konkrétně s osobami ve věku let z různých typů škol, s různou mírou užívání Internetu Témata: - využívání médií, komunikačních prostředků, - bezpečnost na Internetu, - posouzení trestnosti různých chování - bezpečnostní incidenty, se kterými se mladí stýkají - Bezpečnostní aspekty ve výuce na ZŠ a SŠ Doba šetření: květen, červen 2008 Výzkum provedl: FSV UK Doplňkově využita dotazníková šetření mládeže: A) Pocit bezpečí provedený Institutem sociologických studií Fakulty sociálních věd UK v lednu 2008 (800 osob ve věku 14-16). B) Mezinárodní kriminologické šetření české mládeže ISRD2 (2006). Šetření organizovala katedra sociologie na FF UK a celkem bylo dotázáno 2283 osob ve věku let.

3. Výzkum neuživatelů 3 skupinové diskuse (trvající cca 1,5 hodiny), zaměřeny na osoby neužívající Internet nebo užívající Internet poměrně málo. Účastníci diskusí byly osoby mezi 16 a 60 lety, rovnoměrně muži a ženy různého sociálního postavení Témata: - využívání médií, komunikačních prostředků, - povědomí o Internetu, - posouzení trestnosti různých chování reálné a virtuální kriminality - rozdíly mezi rodiči a dětmi v oblasti Internetu Doba šetření: počátek roku 2008 Výzkum provedl: společnost NMS,s.r.o.

4. Výzkum IT odborníků 11 hloubkových rozhovorů s IT odborníky v oblasti bezpečnosti (rozhovory trvající cca 1 hodinu) Témata: - kyberkkriminalita a její vymezení - typologie kyberkriminality a četnosti jednotlivých útoků, - možné dopady kyberkriminality a její prevence, - popis pachatelů kyberkriminality - doporučený standard pro domácí uživatele - problematičnost spolupráce s Policií ČR při reálných útocích a - interní kyberkriminalita u určitých typů zaměstnavatelů Doba šetření: červenec-říjen 2008 Výzkum provedl: FSV UK

5. Výzkum rodičů (Eurobarometr) Kvantitativní šetření (CATI) 500 rodičů dětí ve věku 6-17 let Dotazování ve všch 27 zemích EU Témata: - Užívání Internetu a MT dětmi - Kontrola dětí rodiči - Obavy z rizik hrozících dětem - Zakázané praktiky na Internetu - Zdroje informací o bezpečnostních rizicích pro děti Doba šetření: Říjen 2008 Výzkum provedl: Gallup na objednávku EU

II. ČEŠKY A ČEŠI NA INTERNETU (2005-8)

UŽIVATELÉ A NEUŽIVATELÉ INTERNETU V ČR

Vývoj podílu uživatelé/neuživatelé Zdroj: WIP, 2005, 2006, 2007,2008 (věk 12 a vyšší), n=7321

Důvody neužívání Internetu Mezi náctiletými je jen 10 % neuživatelů, hlavním důvodem neužívání je zejména skutečnost, že nemají počítač či Internet doma.

Základní odhady A) Počet obyvatel v ČR*: 10,3 mil. B) Obyvatel ve věku 12 a více*: 9,3 mil. C) Uživatelé Internetu (starší 11 let)** : 57 % * Zdroj: ČSÚ **Zdroj: World Internet Project 2008

Základní odhady D) Počet neuživatelů starších 11 let: cca 4 mil. E) Z těchto neuživatelů cca 16 % bez mobilního telefonu F) Tedy kyberprostor ČR zahrnuje cca 8,7 mil.(osoby starší 11 let)

TYPOLOGIE UŽIVATELŮ INTERNETU V ČR

Čas na Inet za den Roky užívání 5 1 1,5h denně 3h denně začátečníci Pomalu se rozvíjející Okrajoví uživatelé Rychle se učící Zkušení uživatelé Interneťáci 6 typů uživatelů:

Vývoj podílů typů uživatelů v letech Zdroj: WIP, 2005, 2006, 2007, 2008 (věk 12 a vyšší), n=3942 Podíl uživ. 39 % 53 % 55 % 57%

ROZDÍLY MEZI TYPY UŽIVATELŮ

Kontrola u (dle typu uživatele) je nejčastěji užívaná služba na Internetu, zpravidla první, kterou uživatel zkusí společně s hledáním na webu.

Služby užívané min. 1x denně:

VYBAVENÍ POČÍTAČI A PÉČE O NĚ

Péče o počítač Zhruba u čtvrtiny vlastníků počítače se o něj většinou stará někdo mimo rodinu, s věkem se mění odpovědnost za počítač pouze v rámci rodiny

Používaný operační systém Třetina vlastníků počítače má doma Windows 2000, většina užívá XP.

Antivirus na domácím počítači Převážná většina uživatelů počítače má na domácím počítači antivirus, v případě neuživatelů Internetu ovšem mnoho lidí neví, zda jej má.Nejužívanější jsou AVAST (cca 1/3), AVG (cca 1/3) a NOD 32 (17 %).

Používání hesel na domácím počítači a na Internetu Pětina uživatelů Internetu nepoužívá hesla ani na Internetu ani k zabezpečení počítače. Používání hesel na Internetu roste s intenzitou a délkou užívání Internetu.

DOVEDNOSTI PŘI PRÁCI S POČÍTAČEM

Dovednosti při práci s počítačem Nejméně rozšířenými dovednostmi jsou databáze, instalace OS, tvorba webu a programování. Nejvíce rozšířenými pak jsou MS Office, instalace programu a užívání speciálního (grafického) softwaru.

Účast na školeních (mimo práci a školu) 13% uživatelů někdy navštívilo odborný kurs používání počítačů nebo Internetu. Účast na takovýchto školeních je častější u dlouhodobých a intenzivních uživatelů Internetu. U začátečníků jde pouze o 8%.

POCIT NEBEZPEČÍ A INFORMOVANOSTI

Výskyt jednotlivých nebezpečí (alespoň někdy se s tím uživatel setkal) Nejčastěji se čeští uživatelé setkávají se spamem, nejméně často s hackingem a obtěžováním na Internetu.

Pocit nebezpečí z jednotlivých bezpečnostních rizik Za nejvíce nebezpečný považují čeští uživatelé hackingem a phishing, nejméně nebezpečný spam.

Dostatek informací o kyberkriminalitě a její prevenci Uživatelé často pocitˇují nedostatek informací o kyberkriminalitě a její prevenci. Ti co užívají Internet více mají pocit informovanosti vyšší.

Kdo by měl informace o kyberkriminalitě a její prevenci poskytovat? Hlavními subjekty, které by měly informace o kyberkriminalitě a prevenci poskytovat jsou dle názoru uživatelů ČT, Noviny, MV ČR, školy a ČRo.

OBAVY Z OPERACÍ NA INTERNETU

Frekvence nákupů přes Internet (vývoj a dle typů uživatelů) Jedna třetina uživatelů nakupuje prostřednictvím Internetu alespoň jedenkrát měsíčně.

Užívání Internet bankingu (vývoj a dle typů uživatelů) Internet banking využívá 40 % uživatelů ve věku 12 a více let.

Obavy z plateb kartou přes Internet (dle typu uživatele) Mezi Zkušenými uživateli a Interneťáky nemá přibližně polovina obavy o bezpečnost při placení kartou, mezi Začátečníky to je jen 23 %.

Obavy z operací na Internetu a v MT Nejvíce obav je spojeno s finančními operacemi. Respondenti reflektují místo připojení. Využití Internet bankingu z domova je podle 41 % populace bezpečné. Stahování hudby a videa či sdílení těchto souborů není vnímáno jako příliš nebezpečné.

RODIČE A DĚTI NA INTERNETU

Kontrola dětí ze strany rodičů: Nejčastější formou dohledu jsou spíše „pasivní“ omezení: jednak omezení doby strávené na Internetu (37 %), dalším omezením je fyzické umístění počítače do prostor využívaných celou rodinou. Omezení se nejvíce týkají méně zkušených uživatelů - Začátečníků a Rychle se rozvíjejících.

Kontrola rodiči: Rodiče kontrolují některým z možných způsobů své děti ve dvou třetinách případů. Nejneméně často neuživatelé Internetu (45%). Zkušení uživatelé Internetu častěji jako formu kontroly využívají instalaci blokujícího software.

L. Rabušic, konference , Brno Source: Eurobarometr 2008 EU 27 : monitoring dětí rodiči MEZINÁRODNÍ VÝSLEDKY „EU rodiče “ kontrolují děti zpravidla méně efektivními zpsůoby (zpětný dotaz na aktivity).

L. Rabušic, konference , Brno Source: Eurobarometr 2008 EU 27: přímý dohled na děti Rodiče v ČR dohlíží téměř nejméně (Nebo nejméně lžou?). MEZINÁRODNÍ VÝSLEDKY

L. Rabušic, konference , Brno Source: Eurobarometr 2008 EU 27: monitorovací software V užívání těchto SW jsou velké rozdíly mezi zeměmi, více než polovina rodičů ve VB udává, že mají instalován tento SW, v Rumunsku a Bulharsku je to jen 5%. V Bulharsku, ČR, Maltě a Slovensku pětina rodičů udala, že neví. MEZINÁRODNÍ VÝSLEDKY

L. Rabušic, konference , Brno Source: Eurobarometr 2008 EU 27: zakázané praktiky na Internetu Rodiče některé aktivity na Internetu striktně zakazují svým dětem. Opět jsou velké rozdíly mezi zeměmi: ČR, Estonsko, Lotyšsko a Slovensko vykazují nejnižší zakazujících podíly rodičů. MEZINÁRODNÍ VÝSLEDKY

L. Rabušic, konference , Brno Source: Eurobarometr 2008 EU 27: Zdroje bezpečného Internetu Rodiče by rádi, aby jejich děti byly informovány ve školách, aby probíhaly kampaně o online rizicích a aby existovaly i lepší informace pro rodiče. Požadují též regulace obsahu Internetu, kontaktní místa pro děti a lepší dostupnost či funkčnost monitorovacího SW. MEZINÁRODNÍ VÝSLEDKY

Srovnání dovedností rodičů a dětí Více než polovina rodičů si myslí, že jejich schopnosti týkající se práce s počítačem jsou menší než schopnosti jejich dětí. To, že s počítačem umí zacházet lépe, si myslí pouze 15 % rodičů, nejvíce ze skupiny Interneťáků (50 %) a Zkušených uživatelů (37 %).

ZÁVISLOST NA INTERNETU

Závislost na Internetu: faktory Význačnost Zanedbáváte někdy své potřeby (např. jídlo či spánek) kvůli internetu? Představujete si, že jste na internetu, i když na něm právě nejste? Změny nálady Cítíte se neklidná/ý, mrzutá/ý nebo podrážděná/ý, když nemůžete být online? Cítíte se veselejší a šťastnější, když se dostanete konečně na internet? Tolerance Máte pocit, že na internetu trávíte stále více a více času? Přistihnete se, že brouzdáte po internetu, i když vás to už vlastně nebaví? Konflikty Hádáte se někdy se svými blízkými (rodina, přátelé, partner/ka) kvůli času, který trávíte na internetu? Strádá Vaše rodina, přátelé, práce či zájmy kvůli času, který trávíte na internetu? Časová omezení Pokusil/a jste se někdy neúspěšně omezit čas, který jste na internetu? Stává se vám, že jste na internetu byl/a výrazně déle než jste původně zamýšlel/a?

Závislost na Internetu: prevalence Nejčastěji jsou vnímaná časová omezení, naopak méně často jsou závislostní projevy spojovány s konflikty v rodině a s považováním Internetu za něco výjimečného.

Závislost na Internetu: dle věku

Závislost na Internetu: dle typu uživatele

IV. SHRNUTÍ

Shrnutí I  V ČR patří mezi uživatele Internetu necelé dvě třetiny (více než 5 milionů osob starších 11 let)  Internet je užíván zejména ke komunikaci  Běžní uživatelé se obávají zejména hackingu, phishingu, reálně se ale setkávají zejména se spamem a viry  Děti často učí s Internetem rodiče, dohled rodičů na děti je neefektivní či žádný  Lidé mají spíše pocit neinformovanosti o kyberkriminalitě a prevenci, ve škole se toto nevyučuje

Shrnutí II  Uživatelé většinou umí základní ovládání MS Office, složitější operace zvládají jen zkušenější a dlouhodobější uživatelé  Na většině počítačů je nainstalován antivirus, cca na polovině počítačů je nelegální systém  Mnozí uživatelé nemají heslo pro vstup do domácího počítače, hesla používaná na Internetu jsou většinou velmi jednoduchá  Větší firmy a firmy z oblasti IT a finančního sektoru dbají více na bezpečnost

Exkurz – Plány další práce  Pokračovat ve výzkumu IT odborníků z různých oborů a velikostí firem  Bezpečnostní studie firem, doplnění současných poznatků  Výzkum osob podílejících se na bezpečnostních incidentech (hackeři, crackeři)  Výstup: druhá polovina roku 2009 zpráva o výsledcích

Díky za pozornost a případné otázky Petr Soukup

IV. VÝZKUM FIREM V ČR

Bezpečnostní prvky ve firmách Se vzrůstající velikostí firmy roste i četnost používání hardwarových firewallů a filtrů spamu, naopak se snižuje využívání filtru spamu od externího poskytovatele. Antispyware nejčastěji nalezneme u firem zahraničních, vlastní filtry spamu. Vlastní spam filtr a hardware firewall užívají nejvíce IT firmy.

Bezpečnostní potíže ve firmách České firmy mají nejčastější problémy s počítačovými viry a škodlivým softwarem. V součtu více než třetina firem tyto problémy řešila vícekrát za poslední rok. Útoky na webové stránky a vnitřní síť firmy zaznamenalo pouze cca 13 – 16% firem.

Zabezpečení komunikačních prvků ve firmách Nejméně jsou podle názorů respondentů ve firmách zabezpečeny bezdrátové Wi-Fi sítě, respondenti uvádějí, že 27 % jich není dostatečně zabezpečeno. Platí, že větší firmy a firmy z oborů IT mají zpravidla lepší zabezpečení.

Investice do IT bezpečnosti V příštím roce třetina firem neplánuje do této oblasti žádné investice. Investice plánují zejména firmy největší velikosti a případně firmy působící v oboru IT.