Analytické metody výzkumu ISS 20051 KRYSTALIZACE POLITICKÉHO SPEKTRA A FAKTORY PŮSOBÍCÍ NA VOLEBNÍHO ROZHODOVÁNÍ V ČESKÉ REPUBLICE Kateřina Luň á kov.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dopad daňových reforem na vztah zaměstnavatel – zaměstnanec.
Advertisements

Marketingové strategické plánování v podnicích služeb
R i z i k a p r ů z k u m ů v e ř e j n é h o m í n ě n í prof. Ing. Stanislava H R O N O V Á, CSc. prof. Ing. Richard H I N D L S, CSc. Vysoká škola ekonomická.
Výňatek ze socio-psychologického průzkumu postojů občanů ČR k možnému vzniku nové politické strany.
Z KÁČKA DO L É ČEBNY „DLOUHÁ“ CESTA AT KONFERENCE – , SEČ Zuzana Hrdličková K-centrum Mladá Boleslav, Semiramis o.s.
Strategie Hospodářského Růstu – vazba na klastry
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Analýza pracovního místa Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Politika, politické strany, politický pluralismus
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n.
Zastupitelé v obcích Moravskoslezského kraje. Analýza postojů, názorů a cílů zastupitelů v obcích do tří tisíc obyvatel Michal Kuděla Radomír Sztwiertnia.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n.
Komunální volby a volební geografie Michal Pink
SOAP Jan Růžička Institute of geoinformatics VSB-TU Ostrava 17.listopadu 15, Ostrava-Poruba,
SYSTÉMY MANAGEMENTU JAKOSTI Základní charakteristiky norem ISO ř. 9000
Hospodářská politika.
Funkce voleb
PhDr. Dana Bernardová, Ph.D.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.B.07 Název pro školu:
Personální audit - EFQM KS WorkSession 2011 Velké Karlovice Ing. Petr Kratochvíl.
Analytická geometrie pro gymnázia
Systémy politických stran – základní klasifikace a typologie
4. Motivace 4.1 motivační koncepce 4.2 ovlivňování 4.3 dokumentace
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
Organizační a personální kompetence
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
Tento digit á ln í učebn í materi á l (DUM) vznikl na z á kladě ře š en í projektu OPVK, registračn í č í slo CZ.1.07/1.5.00/ s n á zvem „ Výuka.
Matematické metody v ekonomii (MME)
LETNÍ semestr a MAVY2 Úvod, požadavky 1. přednáška.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_1_12.
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury veřejné správy (KIVS) Ing. Lubomír Moravčík
Ing. Martin Jahn, MBA – místopředseda vlády pro ekonomiku (Úřad vlády, nábřeží Eduarda Beneše 4, Praha1)12. dubna Strategie Hospodářského Růstu inovace.
Vazby mezi politickými postoji a politické znalosti Lukáš Linek, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.
Politika Pavel Šuranský.
Charakteristické rysy československé demokracie
ISS Úlohy o podobnosti objektů, mnohorozměrné škálování Semináře ke kurzu Analytické metody výzkumu Jindřich Krejčí.
Sociologie 13 Sociologie politiky. politika správa veřejných záležitostí – Záležitosti týkající se velké části občanů, nebo všech (oproti soukromým záležitostem)
Role médií a vůdců mínění při formování názorových struktur
Implementace veřejného zájmu Veřejné politiky. CYKLUS VEP  KDE JSME ? (identifikace a formulace VZ) - různé varianty řešení problému (kriminalita, dopr.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Ing. Daniel Kardoš Systém ManagementDesk – nástroj řízení kvality a bezpečnosti podle ISO 9 001, ISO , ISO , ISO a ISO Ing.
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
4 Základy - pojmy Střed promítání ,,O“ Hlavní bod snímku ,,H“ Konstanta komory ,,f“ Osa záběru Střed snímku ,,M“ Rámová značka (měřický snímek) Úvod do.
Program přednášky ,, Kalibrace “ - snímkové souřadnice
MARKETINGOVÉ STRATEGIE NA TRZÍCH EU MLÉKÁRNA KUNÍN
V. Informace pro marketing Otázky: 1.K čemu slouží systémy market.informací 2.K čemu slouží market. Výzkum 3.Jak řešit market. Problém 4.Jak získat primární.
Strategický repertoár sociálních hnutí v České republice a jeho determinanty Ondřej Císař a Kateřina Vráblíková ISPO FSS MU Prezentace, SOU AV ČR, 12.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Název politologie je složen z následujících slov:
ELearning na počátku nového tisíciletí a pět let poté Miloslava Černá Petra Poulová.
Př.MPO 2: strategie podniku a růst hodnoty podniku Strategie Růst výkonnosti podniku Růst hodnoty podniku.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_056 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název.
Měření v sociálních vědách „Měřit všechno, co je měřitelné, a snažit se učitnit měřitelným vše, co dosud měřitelné není“. (Galileo Galilei)
Evropská sociální politika Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze Prof. Martin Potůček, PhD., vedoucí kurzu
Politologie Základní pojmy. Politologie Společenská věda politická věda, věda o politice, teorie politiky, věda o moci. „Je to vědecká disciplína zabývající.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Medková Blanka Název: VY_32_INOVACE_5B_11_Československá republika.
STRATEGIE ČIŽP Rob Bakx
Mgr.Michal Vičar Emoční inteligence.
Assessment centrum.
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Politické strany a politické směry
REGIONÁLNÍ VEŘEJNÝ ZÁJEM
Název materiálu: Internetová adresa
Standardy pro základní vzdělávání
Úvod, základní principy a cíle
K U F R Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Mezioborový přístup v SP východiska, podmínky, metody
POLITICKÝ PLURALISMUS
VY_32_INOVACE_20_Slabiky začínající písmeny M, L, P, S
Strategie rozvoje obce - tvorba koncepčního dokumentu Shrnutí
Osová souměrnost.
Transkript prezentace:

Analytické metody výzkumu ISS KRYSTALIZACE POLITICKÉHO SPEKTRA A FAKTORY PŮSOBÍCÍ NA VOLEBNÍHO ROZHODOVÁNÍ V ČESKÉ REPUBLICE Kateřina Luň á kov á Jarmila Šindelkov á

Analytické metody výzkumu ISS Levo-pravá osa politického spektra  Existence L-P v Česk é republice  Volby do PS v r  Polarizace politických syst é mů: osy L-P a L-A

Analytické metody výzkumu ISS Hlavní cíle  Deklarovan á politick á orientace a jej í stabilita v čase  Krystalizace obsahu L-P osy politick é ho prostoru  Osa L-A  N á zorově založen á L-P dimenze vs. deklarovan á pozice

Analytické metody výzkumu ISS Volební rozhodování I.  Volebn í chov á n í => - socio-ekonomické charakteristiky (soc třída, status, příjem) - polit. postoje, hodnoty - role st á tu a vl á dy - vnitřn í a vněj ší ú činnost polit. syst é mu (schopnost porozumět polit. problémům a polit. důvěra) - anomie (sklon k odcizení a soc. frustraci)

Analytické metody výzkumu ISS Strategie analýzy  1. př í m é měřen í (deklarovaná polit. orientace) a) Verb á ln í strategie (jasn á levice-sp íš e nalevo-střed-sp íš e napravo-jasn á pravice) b) Sebeum í stěn í na vizu á ln í š k á le L-P  2. nepř í m é měřen í (měření relevantních hodnot a postojů) baterie výroků týkaj í c í se politických hodnot (L-P, L-A)

Analytické metody výzkumu ISS Aditivní škály  Existence hodnotově založených škál polit. orientace a dalších polit. škál ověřena FA.  Zkonstruování aditivních sumových škál* - škály objektivní L-P a L-A orientace - škála požadavků na povinnosti vlády - škála anomie a pocitu rozpadu hodnotového systému - škála vnitřního a vnějšího dcizení politice (pólově otočená verze vnitřní a vnější účinnosti polit. systému)

Analytické metody výzkumu ISS Výsledky analýzy  L-P osa a politick á orientace ČR  Sebezařazen í v ČR (od r.1991 stabiln í )  Možn é bari é ry analýzy: –Identifikace vs. vymezen í pojmů L a P –„ n á lepky “ –Polit.instinkt, propaganda vs. ucelen á představa

Analytické metody výzkumu ISS Krystalizace obsahu L-P  Tradičn í obsah dimenze L-P  Změna asociace mezi postoji  Krystalizace obsahu L-P osy <= Pokles podpory růstu nerovnost í Růst diferenciace n á zorů na př í jmov é rozpět í Pokračuj í c í diferenciace v př í klonu k různým norm á m distributivn í spravedlnosti Role st á tu

Analytické metody výzkumu ISS Použité metody  Desetibodov á vizu á ln í š k á la  Pořadov á korelace (koeficient Gamma)  Regresn í analýza  Konfirmačn í FA

Analytické metody výzkumu ISS Definice politického prostoru  Jedna osa (L-P) nebo dvě (L-P a L-A)?  ČR: tradičně definovan á L-P osa (určuj í c í role) a z á roveň inklinace k autorit á řstv í (L-A ve vyspělých zem í ch)  Porovnání distribucí deklarovan é a hodnotově založen é pozice v L-P polit. spektru (deklarované polit. orientace odpovídají v ČR mírnému vychýlení směrem k pravici, zatímco ve skutečných polit. relevantních postojích má výchylka opačný směr)*

Analytické metody výzkumu ISS Použité metody  FA při ověření existence nepřímo měřitelných (hodnotově založených) dimenzí. Extrahování kontinuální hodnotové škály L-P i L-A.*  Aditivn í š k á ly  Průměry a intervaly spolehlivost

Analytické metody výzkumu ISS Politické hodnoty voličů  Deklarovan á orientace + průzkumy veřejn é ho m í něn í vs. hodnotově založen á š k á la L→ P KSČM – ČSSD - SPR-RSČ – KDU-ČSL – ODA – ODS (pořad í je stejn é, li ší se vzd á lenost í )  Dvourozměrný prostor: Liber á ln í hodnoty → autorit á řsk é hodnoty P → L Neodpov í d á intuitivn í představě o profilu voliče!  Nov á a star á L a P (nová levice se orientuje proti trhu, ale v neekonom. ohledech je liberální, zatímco nová pravice obhajuje trh, ale je autoritářská).

Analytické metody výzkumu ISS Použité metody  Testy významnosti (Scheff)  Průměry a intervaly spolehlivosti (průměrné umístění voličů podle deklarované a hodnotové orientace)  Kitscheltovy hypot é zy - Hodnoty ekonom. liberalismu souvisí s hodnotami liberalismu neekonom. a naopak hodnoty ekonom. paternalismu s autoritarianismem - V ČR bude více stran a voličů situováno v prostoru ekonom. i neekonom. Liberalismu (pouze voliči obou občanských stran)

Analytické metody výzkumu ISS Souvislosti mezi postoji a hodnotami  Relativně n í zk á korelace mezi deklarovanou L-P a naměřenou L-P = mal á shoda!  Pozice na L-P ↔ představy o intervenc í ch st á tu a vl á dy?  Pocit anomie roste od P k L strměji než od L k A (anomie → ↑pst. extremistick é př í slu š nosti) (anomie v postkom. zem í ch ↔ ztr á ta soc. jistot a růst os svobody a odpovědnosti)  Vnitřn í a vněj ší politick é odcizen í

Analytické metody výzkumu ISS Použité metody  Korelace (Pearsonovy korelačn í koeficienty)  Regresn í analýza

Analytické metody výzkumu ISS Volební rozhodování II.  5 nejdůležitějších volebn í ch rozhodnut í v analýze faktorů působících na důležitá volební rozhodnutí.*  Model I. – vliv politicky relevantn í ch hodnot a postojů na volební rozhodnutí  Model II. – model I. + deklarovan á pozice na L-P polit. ose  Model III. – model II. + věk a vzděl á n í

Analytické metody výzkumu ISS Použité metody  Logistick á regrese (pro posuzování vhodnosti modelů zvoleno pseudo R², které má podobnou interpretaci jako R² v lineární regresi)

Analytické metody výzkumu ISS Datové soubory  Soci á ln í spravedlnost 1991  Soci á ln í spravedlnost 1996  Role vl á dy 1996 (ISSP)