ICAU v roce 2005 Martin Vojnar Ústav výpočetní techniky UK / Vědecká knihovna v Olomouci SUAleph, VUT Brno, 24.-25. října 2005.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
JIP / KAAS / ZR aneb „Co budeme dělat
Advertisements

Jindřiška Pospíšilová
MIGRACE SYSTÉMU ALEPH A IMPLEMENTACE PRIMO V KNIHOVNĚ ANTONÍNA ŠVEHLY Setkání uživatelů Aleph, Brno Veronika Synková (ÚZEI KAŠ), Martin.
Stránka 1, © Vema, a. s.. Stránka 2, © Vema, a. s. Podnikové aplikace  Integrovaný podnikový systém (Integrated Business System):  komplex aplikací.
Nadpis Portál pro komunikaci s občany 1 Portál pro komunikaci s veřejností Portál pro komunikaci s veřejností DATRON, a.s. ing. Jaromír Látal projektový.
Překlad Bath profilu 2.0 Martin Vojnar
V ERZE 20 SYSTÉMU A LEPH ŠKOLENÍ KLIENTA. S TRUKTURA SYSTÉMU Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy  KNA01 ostrá báze Administrativní.
Eva Filípková Co to vlastně JIB je portál umožňující vyhledávání v různých portál umožňující vyhledávání v různých českých i zahraničních.
Počítačové praktikum Úvod do předmětu
ANL+ Karolína Košťálová Komise pro služby
Setkání účastníků neformální konsorcia Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha Brno
Systémy pro zpřístupňování eVŠKP DSPACE CZ Zpráva o české komunitě DSpace Zpracovala Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO.
JIB Jednotná informační brána seminář Digitální knihovna STK Praha, 9. října 2001 Martin Vojnar Jiří Pavlík Naděžda Andrejčíková.
SUAleph 27. dubna 2011 SUAleph 27. dubna 2011 Portál pro podporu vědy a výzkumu UTB SFX Ing. Lukáš Budínský.
Tutorial Zobrazení článku na EBSCOhost rozhraní
Bc. Vladimíra Kováříková Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava 1. setkání českých uživatelů systému 24. dubna 2008 DSpace na VŠB-TU Ostrava.
Přínosy virtualizace a privátního cloudu
Jiří Rataj Ústav výpočetní techniky Univerzita Karlova v Praze Konference ZIG-CZ , Praha T Series a Z30.50.
Realizace rozvojových aktivit v obcích regionu České Švýcarsko 1. schůzka PS
1 © AGIT AB Efektivní zdravotnictví v podmínkách Ústeckého kraje v Ústí n.L. Koncepce budování informačního systému v nemocnicích Ústeckého.
Bibliotheca academica – CPVŠK 2008, 4.– , Plzeň Činnost v období listopad 2007 – říjen 2008 Iva Prochásková
, InforumJiří Šilha, LANius s.r.o. Nové možnosti komunikace knihovních systémů firmy LANius s.r.o. Client-server varianta systému CLAVIUS ®
Bohdana Stoklasová Národní knihovna ČR
Primo / Primo Central jednotné prostředí pro uživatele Martin Vojnar
, Elektronické služby knihoven prakticky, Praha Portál STM Lucie Hejná Státní technická knihovna
Budování Digitální knihovny Vysokého učení technického v Brně Barbara Šímová /
Informatika Internet.
ESTUP – Elektronické STUdentské Práce, Martin Pešava 2006, Brno Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby... Systém pro eVŠKP.
Strategické setkání ředitelů českých a slovenských knihoven uživatelů Ex Libris - souhrn Ex Libris Group MULTIDATA Praha s.r.o.
1  Ex Libris Ltd., Internal and Confidential NISPEZ IV. konference 13. listopadu 2012 Martin Vojnar
SETKÁNÍ UŽIVATELŮ KNIH. SYS. TINLIB / T SERIES Městská knihovna Chrudim listopadu 2003.
Historické fondy VKOL - ukázky
Charakteristika a společné znaky oborových bran (OB) Mgr. Martin Ledínský Seminář: Okna oborů dokořán! Proč a jak využívat oborové brány & jak dál v CPK?
JIP a KAAS Co umí. A co nabízí ve vztahu k základním registrům.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Serials Solutions – další krok k rozvoji informačních e-služeb knihoven ČVUT Ilona Trtíková Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských.
Oborová informační brána KIV Jak ji využívat. Bránu KIV vytvořili Hlavní garant: Knihovnický institut NK ČR Technologie: Ústav výpočetní techniky UK v.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha
BASE Bielefeld Academic Search Engine Vyhledávací program zaměřený na akademické a další odborné zdroje. Prohledává více než.
Setkání Uživatelů systému Uživatelů systému T Series T Series Moravská galerie v Brně 14. listopadu 2007.
SUAleph, České Budějovice 23. dubna 2014 Martin Vojnar, MULTIDATA Praha s.r.o.
WWW – hypertextový informační systém
Oborová brána TECH tech.jib.cz Seminář „Okna oborů dokořán! Proč a jak využívat oborové brány & jak dál v CPK? “ Praha, NTK PhDr. Lenka Hvězdová.
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
Jak se implementuje Primo v ČR Martin Vojnar, MULTIDATA Praha s.r.o.
Informační zdroje v jednotném prostředí: SEN VŠECH KNIHOVNÍKŮ Jan Pokorný, Ústav výpočetní techniky UK.
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY Elektronická podání - implementace služeb Ing. Robert Hernady Senior Systems.
1 Martin Vojnar Elektronické informační zdroje a centrální indexy SUAleph, VUT, 6. listopadu 2012.
Jak mohu kontrolovat své aktuální výpůjčky z Knihovny PA ČR a termíny jejich vrácení.
Jednotná informační brána Cyklus školení Elektronické informační zdroje a databáze Národní knihovna ČR , , , ,
Dana Sigmundová Metalib aneb jak vyhledávat (skoro) ve všech (multi)oborových databázích současně? ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Dana Mazancová Metalib aneb jak vyhledávat (skoro) ve všech (multi)oborových databázích současně? ÚK FSS MU, 8. a Ústřední knihovna FSS MU.
WEBOVÉ PORTÁLY KNIHOVEN z pohledu informačních zdrojů Jan Pokorný, Ústav výpočetní techniky UK.
Přístup do IS z mobilních zařízení Tomáš Tureček Katedra Informatiky FEI VŠB-TU Ostrava.
IGELU Aleph Product Working Group Martin Vojnar Vědecká knihovna v Olomouci.
Kramerius 4 – nová generace systému pro digitální knihovnu Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě ,
Portál veřejné správy Prezentační část
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Osnova Prezentace.
Rozšíření knihovnicko-informačních služeb v systému knihoven VUT v Brně CPVŠK Olomouc, Kateřina Jílková.
Web services. Co jsou webservices Součinná spolupráce počítačů v síti Technologie pro vzdálené volání procedur (RPC) Nezávislá na platformě Data v XML.
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
Link server – přidané služby v portálech knihoven Jiří Pavlík Univezita Karlova v Praze, Ústav výpočetní techniky Automatizace knihoven, Jinonice 2004.
Verze 22 systému Aleph školení klienta 1. Struktura systému Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy – KNA01 ostrá báze Administrativní.
Projekty CCRJM v oblasti internetových aplikací Brno Ing. Lukáš Bačík.
Konsorcia knihoven a knihovnické systémy pro jejich podporu Martin Ledínský Univerzita Karlova v Praze Ústav výpočetní techniky
SAP & Aleph na VUT v Brně závěrečná fáze vývoje Antonín Vaishar, Sualeph podzim 2010, Brno.
Management počítačové sítě
Ústřední knihovna FSS MU
MOŽNOSTI PORTÁLU KNIHOVNY.CZ NEJEN PRO KNIHOVNÍKY
Transkript prezentace:

ICAU v roce 2005 Martin Vojnar Ústav výpočetní techniky UK / Vědecká knihovna v Olomouci SUAleph, VUT Brno, října 2005

Přehled aktivit ICAU, •pravidelná roční setkání (Londýn, září 2005) –včetně schůzky národních skupin –včetně uzavřené diskuse nad Projektem Primo •požadavky na rozvoj: –z pohledu knihovny –z pohledu systémového koordinátora •ICAU Resources Portal •ICAU končí v roce 2005, jeho nástupcem bude IGELU

ICAU konference 2005 v Londýně •

ICAU konference 2005 v Londýně •schůzka národních skupin: –transformace ICAU/SMUG do IGELU proběhne v roce 2006, společný řídící výbor a pracovní skupiny pro každý produkt –práce na standardizaci www rozhraní s ohledem na přístupnost nerealizována, Ex Libris změnilo směr k znalostnímu vyhledávání –nový CRM systém Pivotal není pro stávající zákazníky uspokojivým řešením (nyní se používá tam, kde jsou pobočky Ex Libris) –nová uživatelská skupina založena ve Španělsku

ICAU konference 2005 v Londýně •z obsahu: –vlastnosti nových verzí 17 a 18 (úbytek požadavků na rozvoj ?!) –oznámení zahájení vývoje nového produktu „Project Primo“ –koncepce a realizace webových služeb (M. Ellingsen vs. O. Gerson, ve verzi 18 bude podpora SOAP a zahájen popis služeb pomocí WSDL) –nový vyhledávací stroj založený na Fast Data (poster, R. Schmidt, HBZ) –obohacení bibliografických záznamů (poster, V. Babitchev, ACC) –zkušenosti knihoven a dodavatelů s RFID (Nizozemí, Skandinávie)

ICAU konference 2005 v Londýně •z obsahu diskuse nad projektem Primo: –co to je? –proč se vyvíjí nový produkt? –jakou funkci bude plnit vůči uživatelům? (budou to jen čtenáři?) –jaký je vztah k Metalibu, který plní roli informačního portálu? –jaký je časový harmonogram? –betatestování Fast Data, výsledky na

ICAU konference 2005 v Londýně •dozvuky: –v roce 2006 proběhne IGELU konference ve Stockholmu ( –prezentace nebudou distribuovány na CD-ROM ale prostřednictvím portálu „ICAU/IGELU Resources“ (ukážeme si za chvíli) –k dispozici jsou prozatím na www stránkách SUAlephu vybrané prezentace ( –přístup vyžaduje známé jméno a heslo a povolenou IP adresu Vašeho počítače

Požadavky na rozvoj v rámci ICAU - proces •obvykle tři fáze: –první hlasování nad požadavky pro bodové ocenění Ex Libris (max. 30) –Ex Libris přiděluje tzv. „development points“ (náročnost vývoje) –druhé hlasování nad oceněnými požadavky •letošní rok mohlo nastat rovnou druhé hlasování vzhledem k faktu, že nových požadavků k ocenění bylo pouze 28 •ve dnech listopadu 2005 proběhne hlasování pro verzi 19, budou se realizovat požadavky do 120 „development points“ •každá knihovna (člen ICAU) má k dispozici a rozdělení 100 bodů •je třeba skutečné spolupráce pro prosazení požadovaných změn

Požadavky na rozvoj v rámci ICAU - seznam •aktuální seznam vždy na www stránkách ICAU: – •vyhledání požadavků lze upřesnit jejich statusem („votable“) •pro zobrazení seznamu je třeba mít své jméno a heslo (které má knihovna přiděleno v rámci ICAU) •správa jednotlivých požadavků je pod dohledem koordinátorů ( •např. požadavek 1461 (numerické vyhledávání)

Nový portál ICAU • •obsahuje veřejnou a chráněnou zónu, které slouží jako zdroj pro: –uživatelskou dokumentaci –informace z konferencí a setkání –interní dokumenty –dokumenty národních skupin –doplňkové informace o právě implementovaných požadavcích na rozvoj

Dotazy ? Martin Vojnar Ústav výpočetní techniky UK / Vědecká knihovna v Olomouci SUAleph, VUT Brno, října 2005